Megyeri Szabolcs kertész blogja

Bogaras diófa

Szólj hozzá!

A tavasz beálltával a kertbarátok újra birtokba veszik birodalmukat, elkezdődik a kert felélesztése, dolgoznak az ásók, kapák, csattognak a metszőollók és hullanak a magok. Sajnos ebben az örömteli, aktív időszakban sokan szembesülnek azzal, hogy nem szívesen látott vendégek is beköltöznek az udvarba, például kártevők lepik el a növényeket, fákat. Kedves olvasóm, Terézia is ilyen problémával áll szemben, bár az ő esetében a gond nem újkeletű, már három éve küzd a diófáján megtelepedő pusztító hordával, most pedig hozzám fordult kérdésével. Terézia elmondása szerint a megtámadott diófa 4-5 méter magas, ezért a permetezése nem egyszerű feladat, a fát ellepő apró bogarak ténykedése nyomán viszont a levelek megsárgultak, megbarnultak és összepöndörödtek. 

A válaszadásban, mint már annyiszor, Antics Katalin növényorvos sietett a segítségémre.

Ez a diófa egészséges

Olvasóm sajnos nem csatolt fotót a kérdéséhez, ami a károkozó pontos azonosításához fontos lett volna, abban az esetben bővebb tanácsadást is tudtam volna nyújtani. Amit a kis gonosztevők felderítése nélkül elmondhatok, az az, hogy a hatékony védekezés kulcsa mindig a megfelelő növényvédőszer megválasztása, a célra alkalmas nyomással rendelkező permetezőgép és nem utolsó sorban az időzítés.

Permetezés magas nyomással

A permetezéshez a hagyományos eszközökhöz rendelkezésre állnak különböző hosszabbítási lehetőségek, melyekkel a fa felsőbb részei is kezelhetők. Ezeket a szakboltokban, gazdaboltokban biztos megtalálja, de permetezésben jártas ismerőstől is lehet technikai segítséget kérni. Természetesen a magasnyomású permetezőgépek is alkalmasak a nagyra nőtt diófához. Amennyiben semmilyen permetező berendezés nincs a háznál, és kölcsönkérni sem lehet ilyet, még mindig van egy megoldás, ami nem más, mint az endoterápiás kezelés. Ez a metódus még nem kifejezetten ismert, de elterjedőben van. 

Endoterápiás kezelés

Az endoterápiás kezelés a növényi nedvek áramlási képességén alapszik, amit a légzés és a fotoszintézis határoz meg. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy növényvédő szert injektálnak a fa törzsébe, ami az érhálózatban szétárad, egészen a fa csúcsáig. A kártevők a fa egyes részeinek elfogyasztásakor magukhoz veszik a növényvédőszert is, amitől elpusztulnak. Ez az eljárás korszerű és megbízható, ami pedig még fontosabb, hogy környezetbarát. Javaslom Teréziának, hogy amennyiben a permetezés valamilyen akadály folytán nem megoldható, keressen fel egy közeli kertészeti szakembert, aki el tudja végezni az endoterápiás kezelést.

Remélem tudtam segíteni, és kívánom, hogy a fa mihamarabb egészséges legyen! Amennyiben a rejtélyes bogarakat lencsevégre kapja olvasóm, a fotókat pedig elküldi nekem, pontosabb választ is tudok majd adni.

Képek: innen, innen, innen, és innen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr984339076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása