Megyeri Szabolcs kertész blogja

Okoskertet, okoseszközökkel!

Szólj hozzá!

Az okostelefon megszületése indította el az okoseszközök lavináját, mára pedig már az élet minden apró szegmensére találni praktikus vagy éppen látványos okosholmikat. Az okostelefon említése azért is idevágó most, mert az első igazán ilyennek mondható eszköz az iPhone volt, az alábbiakban pedig kifejezetten és csak Apple termékekkel kompatibilis okoseszközök kerülnek bemutatásra, így mondhatni, hogy a kör bezárult. Továbbá mivel a kedves olvasó éppen egy kertészeti blogot olvas, azt is fontos tisztázni, hogy természetesen kerti, vagy kertben is használható termékekről lesz szó.

 1.jpg

A bevezetőt folytatandó érdemes kicsit kitérni az okoseszközökre általánosságban. Számos vita tárgyát képezi, hogy mennyire van szükségünk valójában ilyen fejlett holmikra, egyesek szerint megkönnyítik, élvezetesebbé teszik az életünket és levesznek a vállunkról számos gondot, teendőt, míg mások úgy vélekednek, hogy csak gyarapítjuk velük a felesleges tárgyak egyébként is egyre duzzadó halmazát. Az igazság valószínűleg valahol félúton lehet, hiszen miért ne könnyítenénk meg a saját életünket pár technikailag magas szintű eszközzel, ugyanakkor nyilván nem szükséges minden hétköznapi dolgot lecserélni annak „okos” verziójára.

Az alábbiakban három olyan érdekes termékről olvashatnak rövid bemutatót, értékelést, melyek alapvetően nem nélkülözhetetlenek, de mindenképp a hasznunkra lehetnek, ráadásul az is különleges bennük, hogy bőven akad kerti vonatkozásuk, ami azért izgalmas, mert az „okoshullám” nagyrészt elkerülte a kerteket, viszonylag kevés olyan eszközt találni a piacon, melyek használhatósága túlmutat a négy falon.

Mielőtt azonban rátérnénk a lényegre, mindenképp kell pár szót ejteni arról, hogy nem csupán egy-két okoseszközről van itt szó, hanem egy komplett rendszer elemeiről, vagyis egy olyan termékcsaládról, melyekkel egy teljes okosotthon építhető ki a saját igényeinknek megfelelően, és akár lépésről lépésre bővíthető. Az Eve Systems eszközei képesek kommunikálni egymással, és nem csak egy előre meghatározott társításban, hanem általunk tetszőlegesen beállított kombinációkban is, ezekre számos példa akad majd az alábbiakban. Ezen okoseszközök Apple HomeKit kompatibilisek, így programozásához, a beállítások beviteléhez és az utasításokhoz a saját, ingyenes Eve vagy az Apple Otthon applikációjában kell majd pötyögni, tehát az okosfunkciók előcsalogatásához, az időzítések, a szabályok beállításához, a távoli vezérléshez mindenképp kell egy iPhone és egy otthoni központként használt iPad vagy egy Apple TV.

Az Eve néven futó vezérlőalkalmazás felhasználóbarátsága kielégítő, de egy kevés tanulást, megszokást igényel a használata. A párosítások egyszerűen, egy QR kód vagy számsor beolvasásával elvégezhetők, informatikai tudást nem igényelnek. Azt is fontos megemlíteni, hogy noha programozásról írok majd többször, semmi ördöngösségről nincs szó, mindenféle előképzettség nélkül, egyszerűen betáplálhatók a parancsok.  

Érdemes utánanézni az Eve Systems termékcsalád  többi tagjának is, hiszen ezek az eszközök nem csak önmagukban, de az otthoni központ által a többi eszközzel és akár más gyártók Apple HomeKit kompatibilis eszközeivel is összehangoltan képesek működni, ilyen módon pedig egy modernizált, távvezérelt, programozható okosotthon rendszer részeiként értékelendők. Lássuk akkor a teszt tárgyait! 

*****

Az első alany az Eve Flare nevet viseli, ebből kapásból kilogikázható, hogy valamilyen világító dologról lesz szó, és ez persze így is van, ez egy kül- és beltéren egyaránt használható hordozható okoslámpa! Az Eve Flare kikapcsolt állapotában egy tejfehér, 25 centiméter átmérőjű gömb, mely szilárdan áll a talapzatán, így felborulásától, elgurulásától nem kell tartani.

 2.jpg 

Az igazi okosfunkciók a vezérlő alkalmazáson keresztül irányíthatók. A gömb nemcsak pár árnyalatot tud megjeleníteni, hanem kis túlzással élve az összeset, hiszen az app-ban egy színskálán csúsztatva az ujjainkat tulajdonképpen bármilyen árnyalatot elő tudunk állítani! Az első pár alkalommal már magában ez a játék is leköti az embert, főleg, hogy a gömb szinte azonnal, pár tizedmásodperces késéssel reagál a színkeverő mozdulatokra. Ez persze még mindig csak jópofaság és nem az okosfunkciók területe, de vannak olyanok is!

 3.jpg

Az applikációban szabályokat is beállíthatunk, hogy a lámpa mikor és milyen módon működjön, például meghatározhatjuk, hogy mikor kapcsoljon be vagy ki, milyen hosszan és milyen színnel világítson, ráadásul az app-ban többféle szcenáriót beállíthatunk, így például hozzárendelhetjük a parancsokat az „Elindulás otthonról” (például fények és konnektorok kikapcsolnak) vagy a „Jó reggelt” profilokhoz, de sajátot is létrehozhatunk.

 4.jpg 

Eddig nem esett szó a kerti vonatkozásról, pedig ennél a lámpánál akad bőven ilyen. Elsőként az IP65-ös védelem a megemlítendő, ez a kód magyarra fordítva annyit tesz, hogy az eszköz a pornak teljes mértékben ellenáll, valamint minden irányban védett a kisnyomású vízsugártól. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kert bármely pontjára bátran kitehető, hosszabb időn keresztül is használható kültéren, ha pedig ráfröccsen a víz, nem lesz baja, sőt, nedves ruhával vagy akár lassú folyású vízsugár alatt is tisztítható. A kinti használat mellett szól az is, hogy a lámpa szépsége elsősorban akkor érvényesül, ha félhomályban, sötétben, egyéb mesterséges fény nélkül használjuk, a fényerő kifejezetten magas, de ez az érték is állítható, így teljesen szolid háttérvilágításként is használható. A talpban egy kihajtható dróthurok is helyett kapott, így a lámpa fel is akasztható, faágra, kampóra, vagy akár a balkon korlátjára. A beépített akkumulátor hat órányi működést ígér, a töltő használata pedig roppant kényelmes, hiszen a gömböt csak a dokkolóra kell helyezni. A Flare is beilleszthető egy nagyobb okosotthon rendszerbe, sőt, úgy nyeri el az igazi értelmét. Például a mozgásérzékelő kütyüvel (szóba kerül ez is lejjebb) párosítva éjjel biztonsági lámpaként működhet, hogy le ne essünk a lépcsőn, vagy a gyermekszobában biztosítható az, hogy ha a poronty éjjel felébred és felkel, akkor rögtön barátságos fény fogadja. Kültéri jellegénél fogva hasonló célokra az udvaron, a kertben is bevethetjük, akár olyan módon, hogy mozgásra hangulatos fény gyúljon, akár úgy, hogy illetéktelen belépéskor is jelezzen! 

Az Eve Flare pusztán hangulatlámpaként is kiemelkedő, a remek anyagminőség, az IP65-ös védelmi szint, a könnyű tölthetőség, és a széleskörű kül- és beltéri felhasználhatóság mind-mind mellette szólnak, de az igazi lehetőségeket a programozhatóság adja, és az a tény, hogy egy komplexebb rendszerbe integrálva igazi okosotthon eszköz válhat belőle!   

*****

A második termék már egy száz százalékosan kerti okoseszköz, ami a keresztségben az Eve Aqua nevet kapta. Mivel hosszú fejtörés után sem sikerült egyszerű magyar elnevezést párosítanom hozzá, fogalmazzunk úgy, hogy egy intelligens vízszabályozóról van szó, vagy ha mindenképp röviden akarom elnevezni, akkor legyen okoscsap.

 5.jpg

Az Eve Aqua egy igazán szemrevaló eszköz, melyből alul és felül is egy-egy csatlakozó áll ki: a fentivel rögzül a csaphoz, a lentihez pedig a tömlőt, vagy vidékiesen a slagot lehet illeszteni. Az eszköz két ceruzaelemmel működik, ezeket egyszerűen lehet behelyezni. A vízállóság itt kifejezetten fontos, hiszen ez az eszköz konkrétan a csapra fog csatlakozni, ráadásul tartósan a kertben marad, ahol pedig érni fogja az eső. Ennek megfelelően a védelmi szintje IPX4, tehát a hosszabb ideig tartó közvetlen vízzel érintkezést is tolerálja. Nálam a kertben már túl van az Eve Aqua két heves viharon, és jelentem, meg sem kottyant neki!

Az Eve Aqua tudása tulajdonképpen arcpirítóan egyszerű, valójában egy távirányítású csaptelep, ami képes a vizet kiengedni, illetve elzárni. Ezzel azonban igencsak hasznosnak bizonyul, hiszen az app-on keresztül rém egyszerűen beállítható a működése, rövid tekergetés és pötyögés után megszabhatjuk, hogy mikor induljon el az öntözés, és mikor legyen vége. Apropó app, ugyanarról az Eve alkalmazásról van szó, mint az Eve Flare esetében, vagyis a környezeti profilok ugyanúgy széles spektrumon variálhatók, és beállítgathatunk eltérő napi öntözési intervallumokat, így az is megoldható, hogy hétközben és hétvégén más periódusokban induljon az öntözés, és így tovább. Sőt, a kicsit lejjebb terítékre kerülő mozgásérzékelő készülékkel kombinálva például az is beprogramozható, hogy ha kilépünk a bejárati ajtón, vagy éppen belépünk a kertkapun, akkor az öntözés leálljon!

6.jpg

Az eszköz gyakorlati beüzemelése egyszerűnek bizonyult, szerencsére a rendelkezésemre álló kerti csapra átalakító nélkül, közvetlenül rá lehetett tekerni az Eve Aqua felső csatlakozóját. Elsőre némi szivárgást tapasztaltam, aztán hamar kiderült, hogy én hibáztam, mert a csomagolásban lapult még egy gumi tömítőgyűrű is, amit elmulasztottam a helyére tenni, ezt pótolva a szivárgás rögtön megszűnt. Megemlítendő, hogy a nagy recékkel ellátott rögzítőgyűrű kézi erővel is felhelyezhető volt, vagyis nem kellett szerszámért nyúlni, ez előny azoknak, akiknek nincs otthon kézközelben csőfogójuk. Mellesleg mivel ez az elem műanyag, nem is jó ötlet fogóval megszorítani. A kimeneti nyílásra a tömlőt fogadó elemet kellett ugyanilyen egyszerűen feltekerni, majd ennek a kiálló végére lehetett rögzíteni a slagot. A biztos rögzüléshez nem árthat egy csavaros bilincset beszerezni, a nagyobb nyomás ledobhatja a tömlőt, de az ilyen bilincses rögzítés minden más esetben is indokolt.

7.jpg

Érdekes körülmény, és mindenképp pozitívum, hogy az Eve Aqua vezérlő okoseszköz nélkül is működtethető, na persze így az időzítéseket és a profilokat nem kezelhetjük, de a készülékházon lévő egyetlen gomb megnyomásával nyithatjuk és zárhatjuk a vizet, ami nem csupán egy jópofa funkció, de roppant hasznos például akkor, ha a csap saját forgantyúja nehezen jár, vagy ha mindig ugyanazon az előre beállított nyomáson szeretnénk használni a vízsugarat. A gomb megnyomását fél-egy másodperces érces motorhang nyugtázza, ez a belső mechanika zaja, majd egy-másfél másodperc után meg is indul a vízsugár.

8.jpg

Természetesen mivel az eszközhöz csak egy tömlő csatlakoztatható, az öntözési terület korlátozott, bár ha víznyomás engedi, a tömlőbe lehet elágazásokat, elosztókat építeni, így végül akár 3-4 végponton is öntözhet a rendszer. Az okoscsap rettentő hasznos lehet kánikula idején, vagy például nyaraláskor, hosszabb távollétkor, hiszen a segítségével egyszerűen és üzembiztosan megoldható az öntözés. Én inkább kisegítő rendszerként jellemezném, nagyobb kertek átfogó automata öntözésére biztos nem megfelelő, de kiváló eszköz lehet kisebb kertekben, társasházi kertekben, vagy bármilyen méretű birtokon alkalmi bevetésre. További fantázia is van a dologban, egy csepegtető öntözéshez való lyuggatott tömlő csatlakoztatásával irodaházi belső kertek, vagy akár fedett aulák, open space irodabelsők nagyobb növénybeültetései esetében is biztosíthatja az Eve Aqua, hogy a zöldek rendszeresen vízhez jussanak, akkor is, ha a dolgozók vagy a személyzet például rendszertelenül vagy egyáltalán nem végzi el az öntözéseket.

Egyáltalán nem mellékes, hogy az Eve Aqua, ugyanúgy, mint a termékcsalád többi eleme, egy nagyobb rendszerbe is integrálható, vagyis egyáltalán nem önmagában kell értelmezni ezt (és a többi Eve) eszközt, hanem egy okosotthon komplett rendszerének részeként. Izgalmas lehetőségeket rejt többek közt az Eve Degree  időjárásállomással való kombináció, ebben az esetben ugyanis a mért hőmérséklethez vagy páratartalomhoz lehet kötni az öntözést, ami például egy távollét, nyaralás idején megsokszorozza az automata öntözés hatékonyságát! 

 

*****

A harmadik terítékre kerülő ketyere az vezeték nélküli Eve Motion, ami tulajdonképpen egy vezérelhető vezérlő, hiszen önmagában egy mozgásszenzor, ami mozgás érzékelésekor többféle, előre meghatározott dolgot tud véghezvinni. Elsősorban világítótestekkel párosítható (de például ventillátorral vagy a fent tárgyalt okoscsappal is összekapcsolható) és ilyen módon nagyon hasznos lehet beltéren és kültéren egyaránt. A felhasználási lehetőségek változatosak, az eszköz kihelyezhető például autófeljáróra, garázskapuhoz, hogy hazaérkezéskor fényt gyújtson, elhelyezhető a bejárati ajtónál, hogy ne kelljen sötétben keresgélni a kulcslyukat. Elhelyezhető a kerti út mentén, hogy este arra haladva automatikusan fény gyúljon, felhelyezhető a lépcsőforduló melletti falra, hogy ne sötétben kelljen lebotorkálni éjszaka, és így tovább.

 9.jpg 

Ahogy az előbbi termékeknél, itt is érdemes nagyobb szisztémában gondolkodni, az okoseszközök rendszerbe szervezése adhatja meg az igazi hasznot! A Motion párosítható például a Flare lámpával, így őrfény lehet akár a lakásban, akár a kertben, vagyis a biztonsági rendszert is kiegészítheti. Mivel szabadon elhelyezhető zsinórok és rögzítőelemek nélkül, így az is kikerülhető, hogy a kerti háziállat mozgása hozza működésbe, elég például 120-140 centi magasra elhelyezni, és máris kivontuk a kutyát az aktiválók köréből! A kompatibilis izzók használatával a bejárati ajtó, a kertkapu, a garázsajtó is fényárba borítható. Ha elutazunk, akkor az Eve Motiont beállíthatjuk, hogy értesítést küldjön a telefonunkra, ha mozgást érzékel az otthonunkban.)

 10.jpg 

Az Eve Motion mellett szól, hogy működéséhez nem kell wifi-hálózat, bluetooth-on kapcsolódik a párosított eszközökhöz, így mind a beállítása, mind a használata nagyon egyszerű. A Motion tápellátását két ceruzaelem (vagy ugyanilyen mérettű akkumulátor) biztosítja, így az eszköz teljesen szabadon elhelyezhető bárhol (polcon, padlón, asztalon) de a hátoldalán lévő akasztó segítségével egy falba ütött szögre, kampóra is helyezhető. Mivel a bluetooth kapcsolat alacsony energia igényű, a két elem sokáig fogja működtetni az érzékelőt.

Az IP védelmi szintről is szó esik, ez IPX3, ami a fröccsenő vízzel szembeni ellenállóságot jelenti, tehát némileg időjárásálló a készülék, ami annyit tesz, hogy nyugodt szívvel használható a kertben eseti jelleggel, száraz körülmények között, vagy éppen olyan kültéri helyszínen, ahol az időjárás viszontagságaitól védve van, és ha mindenközben egy kevés víz éri, nem lesz baja.

Az Eve Motion félúton helyezkedik el a mobil és a fix helyre telepíthető mozgásérzékelők között, utóbbi célra sokkal olcsóbban is beszerezhetők például mozgásérzékelős lámpák, melyek tartósan a rögzített helyre kerülhetnek, viszont azok tudása összehasonlíthatatlanul korlátozottabb. Tudni kell ugyanakkor, hogy ahhoz, hogy az applikációban beállított szcenáriók és szabályok következetesen működjenek és használhatók legyenek, fontos, hogy ugyanazon a helyen legyen elhelyezve az eszköz. Ez persze nem zárja ki a mozgathatóságot, de egy fix helyen sokkal inkább kihasználhatók az okosfunkciók. Az áthelyezés nem probléma, csak ilyenkor a szcenáriót is újra kell írni, de éppenséggel a szcenárió épülhet a mozgathatóságra is.

11.jpg

A bejegyzés megjelenését az EVE termékcsalád forgalmazója támogatta.

A képek a szerző fotói. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr4615032586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása