Megyeri Szabolcs kertész blogja

Zöld tippek karácsonyra

Szólj hozzá!

A címbeli ígéret talán félrevezető, ezért gyorsan jelzem is, hogy nem környezetbarát ötletek fognak sorakozni az alábbiakban, hanem a szobai zöldekkel kapcsolatos szezonális intelmek, ugyanis a karácsony szinte mindenhol együtt jár a karácsonyfa állításával, ez pedig többféle szempontból jelent változást. Egyfelől bekerül a lakásba egy "idegen tárgy", ami ráadásul nem ritkán élő növény, így ezzel kapcsolatosan is keletkeznek tennivalók, másfelől a karácsonyfa beköltözése gyakran a szobanövények ideiglenes áthelyezésével jár, ez sem mellékes. Lássuk hát az ígért pár tanácsot és ötletet, melyek most időszerűek!

- A dézsás, élő karácsonyfát legfeljebb 7-10 napig lehet a fűtött beltérben tartani, mielőtt komolyan károsodna, és ezen idő alatt is gondoskodni kell róla, hiszen a vágott fenyővel ellentétben élő növény, és a cél az, hogy ez így is maradjon!

- A dézsás fenyőt időnként, egy-két naponta vízzel ajánlott permetezni, nem kell ezt túlzásba vinni, a cél csupán a párásítás, hogy ellensúlyozzuk a szoba száraz levegőjét. A permetezéshez lehetőleg lágy, vagy lágyított vizet használjunk, a kemény csapvíz ássvnyi sók lerakódását okozhatja. Akár desztillált víz is használható, ami öntözésre nem alkalmas, de párásításra igen.

wonderful-tabletop-christmas-trees-decorating-ideas-for-living-room-eclectic-design-ideas-with-wonderful-christmas-christmas-tree.jpg

- Az élő fenyő tartós deformálódást szenvedhet, ha ágaira túl nehéz díszek kerülnek. Mostanra már világosan látható, ha egy-egy hajtás kezd lekonyulni a nehéz dekoráció miatt, az ilyen lefelé hajló ágakról vegyük le a díszt, vagy helyezzük beljebb. 

- Az élő fát öntözni is szükséges, a kint ilyenkor szokásos alacsony hőmérséklet helyett a növény a számára szokatlan 20-24 celsiusos szobában hamar kiszáradhat, ráadásul földje is kis térfogatú. Az öntözés mellett a mulcsolás is jó ötlet, most sem késő pár marék fenyőkéreg mulcsot szúrni a talajára, ez lassítja a kiszáradást. A mulcs később is hasznos lesz, ha a fenyő kikerül a szabadba, de még nem ültetjük a kerti talajba, így odakint a mulcs a kihűléstől védi majd a fát.

- A vágott fákat nem szükséges permetezni, de hasznos, ha némi vizet kapnak alulról, nedvkeringésük még valamelyest működik, így kiszáradásuk lassítható. Amennyiben arra alkalmas talpat használunk, ne felejtsük feltölteni vízzel, hagyományos fatartó esetében pedig egy nedves rongyot tekerjünk a törzs legaljára, majd ezt - hogy ne csöpögjön és ne is legyen csúnya - színes nejlonnal bugyoláljuk be. 

- A legtöbb vágott fenyő legalább egy hétig szép marad, de például a lucok hamar elkezdik hullatni tűleveleiket. Az év utolsó napjaitól kezdve érdemes naponta ellenőrizni a levélhullás mértékét (a tűleveles ágak dörzsölésével, óvatos rázással), és amennyiben nagyobb arányú a hullás, sajnos el kell búcsúzni a fától, a későbbi intenzív levélhullatás nehézkes takarítási feladatokat ad majd.

antique_christmas_tree.jpg

- A karácsonyfa beköltözése nagyon gyakran a szoba rendjének megbontásával jár, ideiglenesen más helyre kerülnek bútorok, dísztárgyak, és persze szobanövények is. Utóbbiak esetében lényeges, hogy megfelelő krörülmények között maradjanak, tehát ugyanannyi fényt és ugyanolyan hőmennyiséget kapjanak, mint előtte. Ne tegyük benti zöldjeinket gyakran nyitogatott ajtó vagy ablak mellé, még ideiglenesen sem, a hősokkot minden növény rosszul tűri. Ha nincs más lehetőség, az ideiglenesen elmozdított példányokat csoportosítsuk egy másik szobába, például az ablak közelébe.

- A szobanövények gondozásáról az ünnepi forgatagban se feledkezzünk el, a legtöbb benti zöld ilyenkor ugyan beéri csökkentett üzemmódú törődéssel, de az aktuális öntözések ne maradjanak el, valamint hasznos hetente egyszer benedvesített puha ronggyal vagy papírral áttörölni a leveleket, a fűtés ugyanis folyamatosan keveri a levegőt, így a por lerakódás sokkal intenzívebb, mint nyáron. 

Lépek: pixabay

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr2316793440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása