Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tavaszi citrusmetszés

komment

A citrusfélék, élükön a citrommal, mindig is kedvelt, sőt, slágernövénynek számítottak nálunk. Évtizedekkel ezelőtt a nehezen hozzáférhető déligyümölcsök pótlása, később a mediterrán hangulat megteremtése miatt, manapság pedig egzotikus szoba-, vagy kertinövényként vannak jelen. Tartásuk nem ördöngösség, bár termőre fordítani nem egyszerű feladat őket, de magas díszítőértékük miatt gyümölcs nélkül is szeretjük a citromfát. A citrusfélékkel kapcsolatban az első gondok a tavaszi metszés körül szoktak jelentkezni kezdő gazdáknál, egy kedves olvasóm is ezzel kapcsolatban kérdezett. Mivel a válasz sokaknak hasznos lehet, következzenek a citrusfélék tartásának és metszésének legfontosabb tudnivalói.

citromfauj2.jpg
Olvasóm fotókat is küldött citromfájáról, amit ezúton is köszönök, hisz így sokkal könnyebb a válaszadás. A citrom, és a citrusok metszése tavasszal, még az akklimatizálás megkezdése előtti időszakra kell hogy essen. Ebben az időszakban a tavalyi lombozat jobb esetben ott van a csemetéken, az új hajtások növekedése pedig még nem indult be. A kapott képek alapján, és az egyik saját növényem metszésének folyamatát megörökítve próbálom bemutatni a metszés alapjait. 

IMG_7698.JPG

IMG_7705.JPGOlvasóm képei a kérdéses citromfáról

A metszés előtt még meg kell említeni pár aktuális teendőt. A citrusféléket március tájékán kell áttelepíteni a teleltető helyről egy szélvédett, félig napos területre, ahol a tavaszi hideg még nem éri őket, de napsütésből, és a kicsit magasabb, nagyjából 15-18 Celsius fok körüli hőmérsékletből már kapnak. Gyakori hiba, hogy ilyenkor  a tulajdonosok behozzák a társasház folyosójáról a növényt, és a teraszajtó elé helyezik, ami házgyári lakások esetén általában pont a radiátor mellett van. Itt azonnal hősokkot kap a növény, minek eredményeképpen hosszabb távon kiszárad, rosszabb esetben pedig rányitják szellőztetéskor az ajtót, ennek hatását el sem kell magyarázni. Így a tél folyamán féltve őrzött növényüket seccperc kivégzik sokan, persze csak a legjobb szándékkal. A citrusokat célszerű a tavaszi akklimatizálás előtt alaposan megtiszítani, átnézni kártevők után, szükség esetén lemosni egy gyors langyos zuhannyal, és persze alaposan megmetszeni. A metszés ideje mindig tavasszal jön el, a téli időszakra való felkészítés során tilos a növényeket metszeni, mert nem tudnak regenerálódni, könnyebben fertőződnek. A kapott képek alapján jó hír, hogy a növény tökéletes egészségnek örvend, esetleg egy fürdetést ajánlanék metszés után, és induhat is a szezon, az akklimatizálás alatt már lehet 2-3 hetente tápoldatozni, és persze az öntözésre is jobban oda kell most már figyelni.

P2230258.JPGEz már az én citromfám

A metszést nehéz képek alapján elmagyarázni, mivel a növény ágai más-más szögből másként mutatnak, ezért csak útmutatót tudok írni hogy mikre figyeljen a tulajdonos, és egy rajzolt kép alapján bemutatom hogy hol metszenék, persze itt csak egy síkot látok, ha a tulajdonosnak az az ág hosszabban, vagy rövidebben tetszik, nyugodtan módosítson a metszési terven. Sajnos a szabadjára hagyott növények erős sudárhajtásokat nevelnek, megnyurgulnak, meghosszabbodnak, a termő rész pedig felkopaszodik, ezt előzhetjük meg a metszéssel, ami hosszabb növekedési időszakot jelent, de mindenképpen látványosabb növényt eredményez.

vázlat.jpg                                Vázlatrajz a metszésről, pirossal jelöltem a jellemző metszési helyeket

 A metszés lépései:
 - Ügyeljünk hogy a sérült, beteg részek eltávolításra kerüljenek
 - A lehajló ágak eltávolításával egységesebb, kompaktabb kinézetet adhatunk növényünknek;
 - A koronába befelé növő ágakat célszerű megritkítani, tőből kivágni, csak azon ágakat hagyjuk meg, melyek más ágakat nem kereszteznek, és felfele törnek, kivéve a sudárhajtásokat, melyeket célszerű még idejében
 megmetszeni, 4-5 leveles szintig
 - Az ágak teljes eltávolítása után ugyanott új ág nem fog keletkezni, ezért ügyeljünk a helyes korona kialakításra
 - A már meglevő ágakat mindig úgy célszerű visszametszeni, hogy több hajtáskezdemény, vagy kisebb hajtás maradjon rajta
 - Az idős leveleket metszéskor el lehet távolítani, ez serkenti a növényt az újrahajtásra, a fiatalokat viszont hagyjuk fent
 - A tüskéket ne vágjuk le, ha nagyon zavarnak, a fásodott tüskék fás részéből lehet lecsípni, ez a növény része, mint nekünk a körmünk 
 - A törzs nevelése céljából a fő ágról, vagy már meglevő törzsről az oldalhajtásokat metsszük le
 - A gyengébb veszőket melyek még gyümölcs súlyát nem bírják el, akár két rügyre vissza lehet metszeni
 - A termővesszőket úgy metsszük, hogy a rügyek kifele álljanak, ne a korona irányába, így a hajtásnövekedés a koronától kifele fog megtörténni, szellősebb lesz a korona, és a szép sárga gyümölcsöket is mind látni fogjuk
 - a citromot 4 rügyre metsszük vissza, az egyéb fajtákat mint Clamondin, Kumquat akár 6 rügyre is hagyhatjuk;

A kapott képeken látható növényénél még a törzs mellől azt a két hajtást levágnám, mivel később zavarni fogják a fő ágat a növekedésben, és kellemetlen látványt fog nyújtani, hogy a szép fácskán ott lesz az a két kis ág a törzs mellett, a saját növényemről a lefelelé növő ágakat távolítottam el, ugyanezen okból kifolyólag. Remélem levélírómnak és más citrustulajdonosoknak is tudtam segíteni.

Az első kép: innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr925108322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anikó Jernei 2017.12.18. 09:47:43

Szeretném megkérdezni, hogy most a teleltetés alatt az összes citromfám ledobta a levelét. Viszont némelyiken maradtak kicsi citromok, olyan dió nagyságúak. Kérdésem az lenne, hogy ezeket a kis terméseket leszedjem-e? Féltem a fáimat, hogy a kis citromok elszívják a nedvességet a növekedésükhöz.
Az egyik narancsfám most virágzik, ez nem teszi tönkre a kicsi fámat és tavasszal, ha kiteszem, akkor jövőre nem lesz már rajta virág? Az a helyiség ahol teleltetem a citrusokat átlagban 5 fokos. Ez nagyon kevés nekik, vagy a teleltetésre alkalmas? Előre is köszönöm válaszát.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása