A Candida modern, civilizációs betegség, amely nagyon meg tudja keseríteni az ember életét. A sok stressz, a helytelen és rendszertelen táplálkozás, mind mind elősegíti a kialakulását. De mit lehet tenni, ha már beütött a baj? A legtöbb szakember a diétát javasolja, melynek jó kiegészítője a koriander-tea.
Koriander (Coriandrum sativum)?
Hirtelen nem ugrik be a sok fűszernövény közül melyik is a koriander? Egy kis segítség: 30-150 cm magas, szára felálló, erősen elágazó. Leveleinek formája alulról felfelé változik. Virágzata, lilás színű virágokból álló összetett ernyő, amelyet június elején hoz. Termése két kaszattermésből forrt össze, amelynek felülete bordázott. Na megvan? Ha nem, akkor kép alapján biztosan beugrik:
Így neveld!
A koriandernek nincsenek nagy igényei, pár dologra mégis érdemes odafigyelni! Úgynevezett hosszúnappalos növény, vagyis napi 14 óra fényre van szüksége, ahhoz, hogy virágokat és termést tudjon képezni. Vízigénye közepes, virágzáskor azonban "szomjasabb", úgyhogy akkor öntözhetjük gyakrabban. Tápanyagigénye közepes és eltérő talajtípusokban is termeszthető. Magról szaporítható, amiket március közepén-végén érdemes elvetni, de erről majd akkor bővebben írok.
Így használd!
Jellemzően a növény termését használjuk fel teának, vagy arra, hogy megfűszerezzük vele nem csak életünket, hanem ételünket is :)
Simaizomgörcs oldó, emésztést javító, szélhajtó hatása miatt lehet a candida diéta jó kiegészítése. Teájához daráljunk le vagy törjünk össze mozsárban egy kanálnyi termést, öntsük le 2 dl forrásban lévő vízzel, lefedje hagyjuk állni 10 percig és kedvenc bögrénkből kortyolgassuk el étkezés előtt. Kismamáknak nem igazán ajánlott és produkálhat allergiás tüneteket is, úgyhogy először csak keveset igyunk belőle! Kalciummal orvosolható, ha kiütések jelennének meg bőrünkön a koriander miatt.
Persze nem csak teának kitűnő, fűszerezhetünk vele savanyúságot, italokat, húsételt, szószokat. Levele érdekes, pikáns ízt kölcsönöz, ha a petrezselyemhez hasonlóan, apróra vágva beleszórjuk az ételbe.
Remélem, aki még nem kóstolta vagy termesztette ezt a fűszernövényt, annak is meghoztam a kedvét hozzá, aki pedig igen, annak adtam egy jó ötletet a felhasználásához. Akinek pedig kérdése van a témával kapcsolatban, az írjon egy emailt a kertesz.blog@gmail.com-ra vagy tegye fel itt hozzászólásban vagy a Facebookon!
A múltkori, játékindító bejegyzésem írása közben gondolkodtam el azon, hogy milyen unalmas lehet bezárva ülni egy nagyvárosi lakásban. A Japánok erre is kitaláltak egy elég jó megoldást. A Ryue Nishiziwa által jegyzett épület szinte csak hatalmas ablakokból és növényekből áll. Szürke nagyvárosi utcák és üres telkek nálunk is szép számmal vannak, úgyhogy lehet az utcafrontszépítés mellett ez lesz a jövő megoldása :) Mindenesetre nem csúnya. Bővebben itt olvashatsz róla.
Érkeznek a kérdések a növénytermesztéssel és dísznövényekkel kapcsolatban, amiket igyekszem megválaszolni itt és a Facebook falamon. Aki azonban nem csak virtuálisan szeretne kérdezni, hanem akár együtt is kertészkedne velem, azt várom tavasszal az utcafrontszépítésre irányuló programjainkon. Egyelőre a zuglóiak vehetnek részt ebben az akcióban, de remélem egyre több helyre juthatunk el a Virágzó Magyarországgal. Egy kis ízelítő:
Mit lehet ebben a nagy hidegben csinálni egész nap a szobában? Mondjuk tervezd meg a saját fűszerkertedet, amiben segíthetnek régi bejegyzéseim vagy a Fűszerkert című könyvem! A bejegyzéseket itt, itt,itt és itt találod, a könyvet pedig innen szerezheted be, vagy meg is nyerheted. Hogyan? Na figyelj!
Nem kell mást tenned, mint:
- Lájkold a kertesz.blog Facebook oldalát!
- Nyomd meg a Tetszik/Like gombot itt a bejegyzés alatt!
- Válaszolj helyesen a következő kérdésre: Honnan származik a levendula? Fűszerkert tárgyú e-mailben írd meg nekünk a következő címre: kertesz.blog@gmail.com!
A válaszokat február 13. 14.00ig várjuk és február 14-én kisorsolunk 3 db Fűszerkert című könyvet.
Végre igazi tél van, hatalmas a hó a kertben :) Gyönyörű ugye? Ha már minden óvintézkedést megtettél, hogy a nagy hideg ne ártson a kerti növényeidnek, akkor ideje, hogy egy jó ötlettel még szebbé és hangulatosabbá tedd az udvarodat. A jégmécses könnyen és egyszerűen elkészíthető és gyönyörű.
Képek:innen
Nagyon örülök, hogy egyre több olvasója van a blognak és már olvasói e-mailek is érkeznek :) Lific az otthoni palántázással próbálkozik, ami valljuk meg, nem egy könnyű műfaj, de aki szereti a saját maga által termesztett zöldségeket és a kihívásokat, annak érdemes belevágnia. Nekik lehet segítségükre ez a bejegyzés, melyben Lific levelére adott válaszom olvasható.
Aki kérdez: Lific
"Kezdő vagyok a kert témában, de nagy chili paprika rajongó is. Rendeltem különböző magokat, melyek 1-2 hete ültettem el, palántázás céljából. Egy kis üvegházban, a fürdőben próbálom őket nevelgetni.
25-30 fok van, kellő páratartalom. A többségével minden rendben, egy neon lámpával biztosítok folyamatos fényforrást számukra, mivel a napos részen 15 fok meleg van csak. Az egyik palánta levele azonban elkezdett sárgulni. Nem tudom miért. Azt sem tudom megítélni, hogy kellő tempóban vagy esetleg túl gyorsan nőnek-e a paprikák. Paradicsomot is vetettem el melléjük, annak a színe zöldebb, mint a többié, illetve gyorsabban is nő."
Képeket is kaptam a problémás palántákról. Íme:
Aki válaszol: Megyeri Szabolcs kertészmérnök és Antics Katalin növényorvos
A fotókat nézegetve és a levelet olvasva a következőkre jutottam.
Véleményem szerint, túlzottan melegen tartja a növényeit, ezért is nyúltak meg ilyen nagymértékben. A levélcsúcsi száradás is visszavezethető a nagy melegre. De ez az elváltozás utalhat a nem megfelelő tápanyag ellátásra is. Ahhoz, hogy el tudja dönteni, hogy megfelelő-e a tápanyagmennyiség, egy kis segítség Antics Katalin növényorvostól.
A fotókból és a leveléből sajnos nem derül ki, hogy pontosan milyen közeget használ. Adagol-e tápoldatot és az öntözést milyen minőségű és hőmérsékletű vízzel végzi. Ezekre is érdemes odafigyelni és utánaolvasni.
A helyiséggel is lehet probléma, hiszen a fürdő, főleg ha használatban van, az állandóan változó páratartalom miatt nem a legszerencsésebb hely, arról nem is beszélve, hogy a magas páratartalom kedvez a palántákat megtámadó gombabetegségeknek. Érdemes lenne olyan helyet választani a lakásban, ahol állandó hőmérsékletet és páratartalmat tud biztosítani.
Mivel a lakásban történő növénytermesztés, nem könnyű műfaj, íme egy rövid leírás, ha egyedül nem megy.
Paradicsom
Fontos a megfelelő tápanyag ellátottság. A közeg hőmérséklete vetéstől - kelésig:
25 fok körüli. Keléstől számított 2 héten keresztül az egyenletes 23 fok
léghőmérsékletet kell biztosítani, majd ezután fokozatosan csökkenteni kell 18-19 fokra. 3 hét elteltével a legoptimálisabb a 18 fok. Ennek a hőmérsékletnek éjjel- nappal egyenletesnek kell lennie. Ezzel megakadályozzuk a palánták megnyúlását.
Megvilágításnál legalább 50 lux/m2 fényerősség szükséges és tartani kell a 8 órás szünetet, mert a palánták esetében is fontos, hogy rendesen "kialudják" magukat :)
A magas páratartalom eredményeként a lomb növekedése és párologtatása gátolttá válik. Érdemes tehát szellőztetéssel csökkenteni a páratartalmat.
Bő termésre pedig a kezdő kertésznek is van esélye, csak van amikor jóból is megárt a sok:)
Paprika
A korai hajtatáshoz 30 fokra, későbbiekben 25 fokra van szüksége. Kelés után csökkentsük a hőmérsékletet 17-18 fokra. Fontos a naponta többszöri szellőztetés, nagy páratartalom mellett megfulladnak a növények.
Remélem tudtam segíteni Lificnek és mindenkinek, aki szereti a kihívásokat és a lakásban kertészkedik. Akik sok munkával ugyan, de biztosabb sikerélményt szeretne, azoknak ajánlom a kertészetekből beszerzett palántákat, de ezzel még áprilisig ráérünk.