Megyeri Szabolcs kertész blogja

Candida ellen koriander!

Szólj hozzá!

A Candida modern, civilizációs betegség, amely nagyon meg tudja keseríteni az ember életét. A sok stressz, a helytelen és rendszertelen táplálkozás, mind mind elősegíti a kialakulását. De mit lehet tenni, ha már beütött a baj? A legtöbb szakember a diétát javasolja, melynek jó kiegészítője a koriander-tea.

Koriander (Coriandrum sativum)?

Hirtelen nem ugrik be a sok fűszernövény közül melyik is a koriander? Egy kis segítség: 30-150 cm magas, szára felálló, erősen elágazó. Leveleinek formája alulról felfelé változik. Virágzata, lilás színű virágokból álló összetett ernyő, amelyet június elején hoz. Termése két kaszattermésből forrt össze, amelynek felülete bordázott. Na megvan? Ha nem, akkor kép alapján biztosan beugrik:

Így neveld!

A koriandernek nincsenek nagy igényei, pár dologra mégis érdemes odafigyelni! Úgynevezett hosszúnappalos növény, vagyis napi 14 óra fényre van szüksége, ahhoz, hogy virágokat és termést tudjon képezni. Vízigénye közepes, virágzáskor azonban "szomjasabb", úgyhogy akkor öntözhetjük gyakrabban. Tápanyagigénye közepes és eltérő talajtípusokban is termeszthető. Magról szaporítható, amiket március közepén-végén érdemes elvetni, de erről majd akkor bővebben írok.

Így használd!

Jellemzően a növény termését használjuk fel teának, vagy arra, hogy megfűszerezzük vele nem csak életünket, hanem ételünket is :)

Simaizomgörcs oldó, emésztést javító, szélhajtó hatása miatt lehet a candida diéta jó kiegészítése. Teájához daráljunk le vagy törjünk össze mozsárban egy kanálnyi termést, öntsük le 2 dl forrásban lévő vízzel, lefedje hagyjuk állni 10 percig és kedvenc bögrénkből kortyolgassuk el étkezés előtt. Kismamáknak nem igazán ajánlott és produkálhat allergiás tüneteket is, úgyhogy először csak keveset igyunk belőle! Kalciummal orvosolható, ha kiütések jelennének meg bőrünkön a koriander miatt.

Persze nem csak teának kitűnő, fűszerezhetünk vele savanyúságot, italokat, húsételt, szószokat. Levele érdekes, pikáns ízt kölcsönöz, ha a petrezselyemhez hasonlóan, apróra vágva beleszórjuk az ételbe.

Remélem, aki még nem kóstolta vagy termesztette ezt a fűszernövényt, annak is meghoztam a kedvét hozzá, aki pedig igen, annak adtam egy jó ötletet a felhasználásához. Akinek pedig kérdése van a témával kapcsolatban, az írjon egy emailt a kertesz.blog@gmail.com-ra vagy tegye fel itt hozzászólásban vagy a Facebookon!

Képek:innen , innen és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr804079868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása