Megyeri Szabolcs kertész blogja

Palánta para

komment

Nagyon örülök, hogy egyre több olvasója van a blognak és már olvasói e-mailek is érkeznek :) Lific az otthoni palántázással próbálkozik, ami valljuk meg, nem egy könnyű műfaj, de aki szereti a saját maga által termesztett zöldségeket és a kihívásokat, annak érdemes belevágnia. Nekik lehet segítségükre ez a bejegyzés, melyben Lific levelére adott válaszom olvasható.

Aki kérdez: Lific

"Kezdő vagyok a kert témában, de nagy chili paprika rajongó is. Rendeltem különböző magokat, melyek 1-2 hete ültettem el, palántázás céljából. Egy kis üvegházban, a fürdőben próbálom őket nevelgetni.

25-30 fok van, kellő páratartalom. A többségével minden rendben, egy neon lámpával biztosítok folyamatos fényforrást számukra, mivel a napos részen 15 fok meleg van csak. Az egyik palánta levele azonban elkezdett sárgulni. Nem tudom miért. Azt sem tudom megítélni, hogy kellő tempóban vagy esetleg túl gyorsan nőnek-e a paprikák. Paradicsomot is vetettem el melléjük, annak a színe zöldebb, mint a többié, illetve gyorsabban is nő."

Képeket is kaptam a problémás palántákról. Íme:

 

Aki válaszol: Megyeri Szabolcs kertészmérnök és Antics Katalin növényorvos

A fotókat nézegetve és a levelet olvasva a következőkre jutottam.

Véleményem szerint, túlzottan melegen tartja a növényeit, ezért is nyúltak meg ilyen nagymértékben. A levélcsúcsi száradás is visszavezethető a nagy melegre. De ez az elváltozás utalhat a nem megfelelő tápanyag ellátásra is. Ahhoz, hogy el tudja dönteni, hogy megfelelő-e a tápanyagmennyiség, egy kis segítség Antics Katalin növényorvostól.

A fotókból és a leveléből sajnos nem derül ki, hogy pontosan milyen közeget használ. Adagol-e tápoldatot és az öntözést milyen minőségű és hőmérsékletű vízzel végzi. Ezekre is érdemes odafigyelni és utánaolvasni.

A helyiséggel is lehet probléma, hiszen a fürdő, főleg ha használatban van, az állandóan változó páratartalom miatt nem a legszerencsésebb hely, arról nem is beszélve, hogy a magas páratartalom kedvez a palántákat megtámadó gombabetegségeknek. Érdemes lenne olyan helyet választani a lakásban, ahol állandó hőmérsékletet és páratartalmat tud biztosítani.

Mivel a lakásban történő növénytermesztés, nem könnyű műfaj, íme egy rövid leírás, ha egyedül nem megy.

Paradicsom

Fontos a megfelelő tápanyag ellátottság. A közeg hőmérséklete vetéstől - kelésig:
25 fok körüli. Keléstől számított 2 héten keresztül az egyenletes 23 fok
léghőmérsékletet kell biztosítani, majd ezután fokozatosan csökkenteni kell 18-19 fokra. 3 hét elteltével a legoptimálisabb a 18 fok. Ennek a hőmérsékletnek éjjel- nappal egyenletesnek kell lennie. Ezzel megakadályozzuk a palánták megnyúlását.

Megvilágításnál legalább 50 lux/m2 fényerősség szükséges és tartani kell a 8 órás szünetet, mert a palánták esetében is fontos, hogy rendesen "kialudják" magukat :)

A magas páratartalom eredményeként a lomb növekedése és párologtatása gátolttá válik. Érdemes tehát szellőztetéssel csökkenteni a páratartalmat.

Bő termésre pedig a kezdő kertésznek is van esélye, csak van amikor jóból is megárt a sok:)

Paprika

A korai hajtatáshoz 30 fokra, későbbiekben 25 fokra van szüksége. Kelés után csökkentsük a hőmérsékletet 17-18 fokra. Fontos a naponta többszöri szellőztetés, nagy páratartalom mellett megfulladnak a növények.

Remélem tudtam segíteni Lificnek és mindenkinek, aki szereti a kihívásokat és a lakásban kertészkedik. Akik sok munkával ugyan, de biztosabb sikerélményt szeretne, azoknak ajánlom a kertészetekből beszerzett palántákat, de ezzel még áprilisig ráérünk.
 

Képek:innen és innen

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr404066215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása