Megyeri Szabolcs kertész blogja

Segítsünk Pokorni Zoltánnak és a Normafának!

32 komment

Ki ellen – nem – kellene tüntetni?

A Normafán kialakult illegális zöld területen való parkolás akár bárhol lehetne Budapesten. Közismert tény, hogy tízmilliónál többe kerülő autóval csakis az iskola kapujának közvetlen közelében lehet kitenni a gyereket, különben az autó besípol. Mielőbb kívánatos volna a folyosókat is szélesíteni, hogy egészen az osztályterem ajtajánál lehessen letenni a gyermeket. Aztán amint beért az ajtón, rögtön ír majd, hogy megérkezett rendben.

Pokorni Zoltán polgármester vezette kerület megpróbálta a lehetetlent: úgy felszámolni az illegális és arcpirítóan cinikus természetromboló parkolást, hogy annyi parkolót biztosítson az autóval odalátogatók számára, hogy joggal tilthassa meg az autósoknak a szerintük alanyi jogon járó parkolást a természetvédelmi területen.

Ha nekem kellett volna ezt a helyzetet megoldanom, akkor én is pontosan oda terveztem volna ezt a parkolót, és gond nélkül kivágattam volna azt a közel 200 fát és a cserjéket.

normafa.jpg

Kép forrása.

A fakivágásokért tiltakozók véleményem szerint eltévesztették az ellenfelet. Meg vagyok győződve róla, hogy Pokorni Zoltán érti, hogy miért elfogadhatatlan a klímaváltozás kellős közepén fákat azért kivágatni, hogy parkolót építsünk a helyükre. Éppen ezért tartom teljesen értelmetlennek, hogy ellene vagy önkormányzata ellen tüntessen valaki. Akármennyi parkolót is építünk, mind több és több autó jön majd. A Radó Dezső által megjelenített Autó Istennek így hiába áldoznánk fel újabb (kétségkívül kevésbé értékes zöld sávot) az autó tulajdonosok számára.

Az autósok ilyenkor annyit mondanak: na, végre! Épp ideje volt, hogy közpénzen építsenek parkolót az én magántulajdonomban lévő autómnak! Parkolót építeni Budapesten szörnyű üzenet. Azt üzenjük az autósoknak, hogy az autóval való közlekedésüket támogatjuk és hogy az egy fenntartható állapot. Holott tudjuk, hogy nem az. Kedvenc tételem, hogy az autók Budapesten nem akkor okozzák a legtöbb kárt amikor mennek, hanem amikor parkolnak. Szinte mindig, minden esetben közterületen a zöld sávban, vagy annak hűlt helyén, rombolva a fák életterét és elpusztítva a törzsét.  

 A tiltakozók nagyon helyesen megfogalmazták: a Normafára fel lehet menni BKV-val, tessék szépen azzal járni. Nem lehet eléggé egyetérteni ezzel! Rendben van, ezt megértetjük a polgármesterrel, elfogadja a képviselő testület és azt mondja, amit véleményem szerint minél előbb ki kéne mondania: 

A természet és környeztünk megóvása érdekében a klímaváltozásra tekintettel a Normafa mostantól nem látogatható gépkocsival. (természetesen pl.: a mozgáskorlátozottakat ez nem érinti) Meg is volnánk, akkor most kiküldünk valakit a hivatalból, hogy érvényt szerezzen a – remélhetőleg többség – akaratának.

Csakhogy az önkormányzatoknál nem nagyon van olyan ember, akit ki lehetne küldeni egy ilyen szituációra.

Képzeljük el, hogy érvényben van már a tiltás, és egy szép szombat reggel egy édesapa úgy dönt kiviszi a családot a Normafához, rövid séta, aztán ebéd majd haza. Beimádkozzák a két gyereket hátra, kiskutyát leghátra, feleség is elkészül majd végre elindulnak. Hetek óta nem tudtak összekalapálni egy közös programot úgy fut az élet. Megérkeznek a Normafához.

És akkor odalép hozzájuk a kerület megbízottja, és közli velük a már érvényben lévő – de sokak figyelmét elkerülő – helyzetet, hogy a Normafa gépkocsi mentes övezet. Én számtalan fakivágáson, faültetésen és mindenféle zöld fórumon, lakossági tájékoztatón vettem már részt, és bizton állíthatom, hogy erős lélekjelenlét kell majd annak elviseléséhez, amit az autóból hallani fog a megbízott. Tehát az autóval érkező család forduljon vissza, és induljon el újra BKV-val. Meggyőződésem, hogy vagy így, vagy sehogy nem fog megoldódni a Normafa helyzetének rendezése.

 

Kedves zöldért aggódó tiltakozók!

Az ellenfél tehát nem egy polgármester vagy egy kerület vezetése, hanem az autós társadalom szemlélete, mely szerint alanyi joguk van autóval menni, és parkolni. A frontvonal tehát a letekert ablaknál ülő sofőr, és azon ember között lesz, aki megpróbálja megváltoztatni a szemléletét.

A fő probléma, hogy eddig egyetlen budapesti polgármester sem mert szembe menni az autósok akaratával. Főleg azért, mert egyedül volt, van hagyva.

Most azonban itt a történelmi lehetőség. Támogassuk és konkrétan segítsük Pokorni Zoltán polgármestert abban, hogy merje autómentessé tenni a Normafát.

Javaslatom a következő: A Hegyvidék Önkormányzat döntsön arról, hogy a Normafára ne lehessen autóval érkezni. A döntést széles körben természetesen ismertté kell tenni. Aznaptól, mikor tilos autóval a Normafára menni, az önkormányzat irányításával és szervezésével (polgárőrség, rendőrség felügyelete mellett) szervezzünk önkénteseket akik fizikailag megállnak a felvezető utaknál és tájékoztatják az esetlegesen mégiscsak autóval érkezőket, hogy nem lehet a Normafára autóval felmenni, forduljanak vissza az autójukkal. Ha csak fele annyi aktivista és zöldért aggódó eljön és fizikai jelenlétével, bátorságával és őszinte természet szeretetével támogatja a Hegyvidéki önkormányzatot akkor pár nehéz és keserves hónap után, van esély arra, hogy azt mondhassuk: természetesen a Normafára nem lehet autóval felmenni. 

Az ilyenkor szokásos nyűglődés, miszerint majd csak kevés fát vágnak ki akkor a tiltakozások hatására, meg amőba szerű parkolót építenek, nos a leghatározottabban szeretném róla a lebeszélni az önkormányzatot. Zuglóban és Budapest szerte számtalan szörnyű körbe roncsolt fa és parkoló szörnyek tanúskodnak arról, hogy fák gyökerei között parkolót építeni lehetetlen vállalkozás. Elnyújtott fakivágásnak hívjuk az ilyesmit. 

Amennyiben tehát valóban vannak olyan tiltakozók, tüntetők akik a valóságos ellenféllel, vagyis az autósokkal szemben vállalják a szemléletváltás során mindenképpen bekövetkező konfliktust, úgy velem együtt támogassák Pokorni Zoltán polgármestert egy autómentes Normafa kialakításában! Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy be kell osztani óráról órára, hogy kik és hányan állnak majd zöldbe, láthatósági mellénybe öltözve a felvezető utaknál és közlik egyesével az új rendet nem ismerő vagy nem értő autósokkal.

Tisztelt Pokorni Zoltán Polgármester Úr!

Én az első – és nyilván legkeményebb – hétvégét vállalom mindkét nap, utána heti 2 órát. Ha valóban vannak olyanok, akik tényleg tenni akarnak az autómentes Normafáért akkor erejüket az Ön irányítása alá rendezve az az álmom, hogy megnyerjük Budapest első valódi csatáját a klímaváltozás hosszúnak ígérkező háborújában. Budapesten a klímaváltozásról,  a város elviselhetetlen felmelegedéséről egyelőre mindenki csak beszél. Most Ön lehetne az első aki valami nem kis dolgot tesz is érte!

2019. november 18.

 

Megyeri Szabolcs kertész

Pár mondat a kerti világításról

Szólj hozzá!

Novembertől kezdve már hanyatlóban van a kerti szezon, ugyan még lehet ültetni facsemetét, cserjeféléket, de a legtöbb kerttulajdonos már nem ilyesmiken töri a fejét. A közelgő tél magával hozza korai sötétedést, ráadásul közeleg az ünnepi időszak is, így a kertben mostanában leginkább a fénnyel kapcsolatos kérdések kerülnek előtérbe, egyfelől a láthatóság, másfelől a dekoráció okán. 

A karácsonyi kivilágítás ötlete az USA-ból ered, a rekorderek zenére villogó, sokezer égőből álló füzéreket aggatnak a házaikra, fáikra, de már itthon is látni ilyen dekorációt. Természetesen ez is egy érdekes téma, ki is térek rá, de ha már a kerti világításról szólok, érdemesebb a gyakorlatiasabb, praktikusabb megoldásokat is megemlíteni.

A kerti lámpák főszezonja - amellett hogy nyári estéken is fontos szerephez jut a hangulatfény -  vitathatatlanul az ősz és a tél, hisz ilyenkor rövidülnek a nappalok, már öt óra fele vaksötét ereszkedik le, és ha látni akarunk valamit odakint, akkor mesterséges fényforráshoz kell folyamodnunk. Az udvari lámpák funkció alapján három területre oszthatóak, az egyik a védelmi cél, a másik a díszítő szándék, a harmadik pedig egyszerűen a láthatóság biztosítása.

Types-of-Garden-Light.jpg

Érdemes kihangsúlyozni a szépen megépített kert legjobban sikerült pontjait, vagyis a fókuszpontokat megvilágítani.

Dekorációs céllal mostanában találkozunk, főképp színes fényfüzérek, ledsorok és formázott, figurás dekorvilágítás képében. Ezek az eszközök szigorúan csak kültéri használatra tervezett égősorok lehetnek, különben roppant balesetveszélyesek, ezért vásárlásnál mindig ellenőrizzük a csomagoláson, leírásban olvasható instrukciókat, a beltéri használatra való termékeket sose használjuk kint. Ha a minimumra szeretnénk szorítani a veszélyt, érdemes elemes kültéri ledsorokat használni, melyek ugyan időről-időre elemcserére szorulnak, de biztosan nem fognak rázni. Még kézenfekvőbb megoldás a napelemes fényfüzér, mellyel semmi teendő nincs a felszerelést követően, de azzal számolni kell, hogy ha nincs napközben pár óra napfény, akkor este a fényjáték is elmarad. Amennyiben fákra tekerjük az izzósorokat, például, hogy kinti karácsonyfát készítsünk, ügyeljünk arra, hogy a növény ágait ne terheljék meg az égők és a vezetékek, ne hagyjuk, hogy a fenyők, tuják ágai lekonyuljanak tőlük, mert ezzel ártunk a növénynek, a konyulás pedig tartóssá is válhat. Arra is érdemes figyelni, hogy olyan izzósort vessünk be, ami nem ad le nagy hőt, azzal ugyanis megzavarhatjuk az ilyenkor a nyugalmi időszakát töltő növényt, ami ettől akár fagykárokat is szenvedhet. Amennyiben a kertben csak kisméretű, fiatal, gyengébb ágrendszerű fenyőink, tujáink vannak, inkább más módot válasszunk a díszítésre, például papírból kivágott, színes-formás díszeket akasszunk rájuk, ezeket a gyerekek nagyon szívesen elkészítik, és ezzel a feladattal akár egy fél hétvégi napra is lefoglalhatjuk őket. A kültéri fénysoroknál arra is legyen gondunk, hogy a zsinórokhoz rágcsálásra hajlamos kutya ne férhessen.

Viszonylag új őrület a kerti lézershow, melyhez csupán egy lámpaszerű, erős leddel működő vetítő szükséges, mely különféle mintákkal árasztja el a házfalat vagy éppen a kerti növényzetet. Aki ilyet szeretne, szinte végtelen variácóban talál a neten, különféle webshopokban. 

ultramodern-outdoor-lights-for-decoration.jpg

Praktikus a kerti utakat kivilágítani, ráadásul a látvány is harmonikusabb lesz így

34016.jpg

Leszúrható fényvetőkkel egyes növényeket is megvilágíthatunk

34100s4.jpg

A karácsonyi fényáradatnál sokkal komolyabb téma a védelmi célú kerti világítás. Bár télen a terménytolvajok nem tudnak mit felszedni az ágyásokból, azért a lopások nem szűnnek meg, hisz minden kertben van valami értékes (ne feledjük, hogy rengeteg kertben, utcafronton vannak mostanság frissen ültetett csemeték, cserjék), ráadásul a házhoz is a birtokon keresztül vezet az út. Régi igazság, hogy a rossz szándékkal közeledők mindig a kisebb ellenállás irányába mozognak, így egy például egy mozgásra felvillanó erős reflektor alkalmasint arra vezetheti a reménybeli tolvajt, hogy máshol próbálkozzon. Természetesen nem állítom, hogy egy világítórendszer képes megóvni a lakást, vagy a kertet, de ha erős fénnyel elvesszük a tolvaj sötétben maradási lehetőségét, akkor máris tettünk valamit a biztonságunkért. A reflektorrendszer persze akkor hatékony igazán, ha más riasztóberendezés is kiegészíti, ám a fényár első védelmi vonalként mindig hasznos. A mozgásérzékelős példányok rendszerint nagy látószöggel, állítható kapcsolási idővel és alkonykapcsolóval vannak ellátva, így nem világítanak feleslegesen, használatuk energiatakarékos, és egy átlagos méretű kert már egy-két darabbal "lefedhető". A mozgásérzékelős lámpákat jellemzően a házfalra lehet szerelni, így ahol nagyobb méretű a kert, ott a birtok belsejébe is elkélhet fényforrás, például földbe leszúrható fényvető. Ezek a lámpák nem mozgásra aktivizálódnak, bár ezt is meg lehet oldani egy pár ezer forintos időkapcsolóval, ellenben a kerten belül bárhova elhelyezhetőek, tetszés szerint áthelyezhetőek, és akár a hétvégi telek-, vagy nyaralólátogatásra is elvihetőek. Ezen felül nem csupán riasztó céllal vethetőek be, hanem a kert büszkeségét jelentő fenyőt, fát, vagy egyéb növényt is megvilágíthatjuk velük, így akár egy feldíszített kinti fenyő esetében az ágakra aggatott égősort is kiválthatjuk velük. Manapság már komplett okoslámpa rendszereket is ki lehet építeni, melyek időzítővel, mozgásérzékelővel vannak ellátva, ráadásul a mozgásérzékelőnek nem kell fix helyen lennie, így könnyen változtatható a pozíciója, ami praktikus okokból is remek, ráadásul kiszámíthatatlanná teszi a fenyár bekapcsolódását annak, aki nem tisztességes szándékkal érkezik a kertbe. Egy ilyen okosrendszerről EBBEN A POSZTOMBAN írtam nemrégiben.

plusz.jpg

A kertben elhelyezett fényforrások persze nem csupán védelmi célokat szolgálhatnak, a legtermészetesebb funkciójuk maga a világítás. Ebben a témakörben már sokkal nagyobb a mozgástér, mint a fenti esetekben, előtérbe kerül a külalak, a megjelenés, a lámpatest dekorációs értéke, és a kibocsátott fénynek sem kell feltétlen vakítónak lennie. Ilyen típusú kerti világításra akkor lehet szükség, ha nem akarunk zseblámpával közlekedni a kertben, ellenben gyakran fordulunk meg a birtok sötétebb szegleteiben, például a kamrába, garázsba menet, vagy csak egyszerűen szeretnénk, hogy hangulatos megvilágításba kerüljön az udvar. 

 

Közterületeken, parkokban gyakran találkozni talajba süllyesztett fényforrásokkal, melyek akár a kertekben is elhelyezhetőek. Előnyük, hogy nem emelkednek ki föld szintjéből, így nem képeznek akadályt, ez kisgyermekes kertekben, vagy ott, ahol idős, nehezebben mozgó ember lakik, kifejezetten előnyös lehet. Ezeket a lámpákat a gyepes felületre is lerakhatjuk, vagy éppen a kerti utat is szegélyezhetjük velük, ráadásul fűnyíráskor sem jelentenek pluszmunkát, a gépet egyszerűen áttolhatjuk rajtuk. A kisebb, kiemelkedő világítótestek is alkalmasak az átjárás láthatóságának biztosítására, és a megfelelően dekoratív darabok választásával a kert hangulata is feldobható, a nagyobb, kandeláberszerű állólámpák pedig elegáns, parki hangulatot varázsolhatnak a birtokra. Ezen a területen is népszerűek napelemes lámpák, melyekkel még az áramszámlán is lehet spórolni, azonban érdemes odafigyelni a minőségre, mert a hipermarketekben kapható párszáz forintos darabok általában alacsony hatásfokkal működnek, érdemesebb az egy kategóriával feljebb lévő, igényesebb darabok közül szemezgetni, az árak még itt sem magasak, ugyanakkor télen ezeknél sem kell kiemelkedő teljesítményre számítani, egy végig borús nap után általában be sem kapcsolnak sötétedéskor.

83926.jpg

A kerti fényforrások megválasztásánál tanácsos nem az első megtetsző, vagy a legolcsóbb eszközöket megvásárolni, hanem az ültetéshez, kertrendezéshez hasonlóan jó előre megfontolni a kialakítás mikéntjét. Alakítsuk a fényforrások elhelyezését a praktikus elgondolások mentén, kapjon hangsúlyt a kerti út, a garázshoz vezető ösvény, a ház bejáratának környéke, és célzott fénnyel kiemelhetjük a kert ékeinek számító legszebb, vagy egzotikus növényeinket, és alkalmas lámpákkal a ház és a birtok biztonságáért is tehetünk.

Képek: innen, innen, innen, és innen.

Melyik a legjobb tök?

Szólj hozzá!

A tök az ősz és kora téli időszak jellegzetes zöldsége, ezáltal remek hangulatteremtő, hiszen szezonális ételként remekül kapcsolódik össze benne a zimankós, ködös, színkavalkádos ősz valamint a karácsonyvárás izgalmakkal teli atmoszférája. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az egyre népszerűbb Halloween ünnep is összekapcsolódott a tökkel, ez ugyan pár napja már nem aktuális (a poszt direkt nem a Halloween előtt íródott, hogy kikerüljem az azzal kapcsolatos ellenérzéseket, no meg azért is, mert a Halloween tök csak egy kis szelete a kínálatnak) de aki tököt szeretne faragni, még most is megteheti, főleg hogy november lévén, a faragásra való tökök már sokkal olcsóbbak. Persze emellett a tök szuper nassolnivaló is, és sokoldalú konyhai alapanyag, hiszen a felhasználási lehetőségei igen tágak, a levesektől kezdve, a süteményeken keresztül a különféle sült, pirított, vagy akár vegán fogásokig szinte bármilyen módon feldolgozható. A tökök kínálata egyre bővebb, a vásárlók számtalan fajta közül válogathatnak, éppen ezért az alábbiakban egy zanzásított tök útmutató következik, és nem csak a vásárlás miatt, hanem azért is, hogy aki saját termesztésű tököt szeretne, biztos kézzel tudjon fajtát választani!

 roasted-pumpkin-recipe-9568-3.jpg

Nagydobosi. Ez egy jellegzetes magyar fajta, annak ellenére, hogy nem őshonos hazánkban. Jól felsimerhető, markáns megjelenésű tök, alakja sajátos, szeldelt és gömbszerű, héja szürkés árnyalatú. Tömege 6-10 kilogramm között mozog, húsa élénk narancssárga színű. Íze a klasszikus tök íz, gyengéden édeskés, a fejlettebb ízlelőbimbókkal rendelkezők a gesztenyére jellemző jegyeket is megtalálhatják benne. A nyersen kemény gyümölcshús igazán széleskörűen használható fel, minden hagyományos és modern tök alapú vagy tökkel ízesített  fogáshoz alkalmas. A leggyakrabban előforduló sütés mellett levesek, sütemények, piték, pikáns mártogatós krémek alapanyaga is lehet. Jó tudni, hogy a piacokon, de akár az üzletekben is gyakran bele lehet futni a gyengébb minőségű, elsősorban állati takarmánynak termesztett típusokba is, így aki az igazi nagydobosit szeretné fogyasztani, keresse a megbízható, jól bevált piaci árusát vagy olyan ismerősét, aki jó forrásból tud ilyen tökfélét szerezni. 

nagydobosi-sutotok-elado-termelotol-1024x435.jpg

Kanadai. Ez a fajta ismert még orange tök vagy sonkatök neveken is, az üzletekben a leggyakrabban ezt a fajtát kínálják, mivel ez a legolcsóbb és legkompaktabb méretű. A nagydobosinál kisebb, jellegzetesen elnyújtott körte alakú, sárga héjú fajta, mely csupán 2-4 kilogrammos. A héja vékony, ezért faragásra vagy dekorációs célokra nem használható, hatalmas előnye viszont, hogy a vékony héj miatt a gyümölcshús az össztömeg akár 90%-át is kiteheti, így alig akad veszteség a felhasználáskor (a nagydobosi ebben a tekintetben kevesebbet nyújt). Az íze ennek is kellemesen édeskés, de nem igazán karakteres, ezért sütve, magában fogyasztva nem a legizgalmasabb tökfajta, ellenben remek alapanyag levesekhez, szószokhoz, vagy akár ivólevekhez. Mellette szól még, hogy termesztése kifejezetten könnyű, kiskerti neveléshez ez a legmegfelelőbb típus, mivel teljesen kezdő kertészkedők is szinte biztosan sikerrel járnak vele!

kanadai.jpg

Kiszombori. Ez is egy kedvelt hazai termesztésű fajta, inkább piacokon találkozni vele. Megjelenése kevésbé díszes, mint a nagydobosi esetében, színe szürkés, alakja ívelten ovális. Súlya visszafogott, általában 3-5 kilogramm közötti, így kézben is cipelhető. A kiskertekben ez is könnyen nevelhető, problémák nem szoktak akadni körülötte,  és későig, egészen a novemberi fagyokig szedhető fajta, így aki a tökszezont ki szeretné tolni, bátran válassza ezt. Húsa élénksárga, íze karakteres, nagyon finom, a kanadai fajtánál mindenképpen élménytelibb, izgalmasabb. Magában sütésre is alkalmas, de bonyolultabb fogások elkészítéséhez is ajánlott, remekül összehozható az egészen modern konyhai elképzelésekkel, receptekkel is.

Hokkaido. Vagy japán tök. A név félrevezető, ugyanis eredetileg észak-amerikai származású tökfajta, de Japánban vált először sikeressé, majd onnan indulva lett ismert és elismert. Külalakját tekintve a dísztökökkel vetekszik, nagyon látványos, 2-3 kilós, hagyma alakú, csúcsos tetejű tök, melynek színe általában élénkvöröses, narancsos, de vannak zöld verziók is, így utóbbi árnyalat nem az éretlenségre utal. Íze sokak szerint a legjobb a tökk közül, melyet én is alá merek támasztani, idén ugyanis már többször is sütöttem japán tököt, és valóban egyedi, szuper íze van. Érdekessége, hogy a héja is fogyasztható, így sütés előtt ajánlott alaposan ledörzsölni, lemosni a külsejét, majd szeletekre vágva megsütni, utána pedig egyben ehető, nem kell pucolni, vagy a gyümölcshúst kivájni belőle! Bár egzotikus fajta, termesztése itthon is lehetséges, ellenállóképessége kifejezetten jó, betegségei alig akadnak, ráadásul a szárazságot is jól tűri.

hokkaidokuerbis-pumpkin-size-by-okrasyuk-fotolia-179105473.jpg

Halloween. Más nevein Jack, vagy Jack ’O Lantern tök. Ez a fajta kifejezetten dekorációs célú, ez a hagyományos Halloween ünnepi tök, vastag héja miatt ugyanis remekül lehet faragni, nem esik össze, ha a belseje kivájásra kerül. Alapvetően ehető tökféle, de íze nem kellemes, étkezésre, konyhai felhasználásra egyszerűen nem alkalmas, ráadásul az állaga is kellemetlenül kásás. A faragás titka, hogy a belső lágy részeket teljesen ki kell kaparni, ha ugyanis marad benne ebből, akkor nagyon hamar rothadásnak indul, de ha jól vájtunk, akkor hetekig is megmarad a faragott forma! Kiskerti körülmények között is könnyen termeszthető, és mivel jellemzően csak néhány darabra van szükség a szezonban, elegendő pár tövet nevelni.

Dísztök. Dísztök néven számos tökfajta fut, melyek közös tulajdonságai, hogy méretük kicsi, általában fél-egy kilósak, és megjelenésük rendkívül dekoratív. Alakjuk sokféle lehet, szeldelt, csillag alakú, gömb formájú, vagy hosszúkás, nyeles típus. A színek szintén változatosak, zöldes, sárgás, vöröses árnyalatok is előfordulnak, illetve számos darab érdekes mintázattal rendelkezik, de gyakori a dudoros, "szemölcsös" felületű dísztök is. Fogyasztásra ezek sem alkalmasak, általában kőkemények, de nem is ilyen szándékkal vásároljuk ezeket. Tartósságuk nagyban növelhető, ha bóraxos-vizes fertőtlenítő lemosásban részesítjük őket, majd viasszal kenjük át a felületüket. Megfelelő kezelés és tárolási körülmények esetén akár a tél végéig is díszeleghetnek ezek a vidám tökök a lakásban!

istock_000045903512small.jpg

 

Képek: innen, innen, innen, és innen.

Temetőgondozási hibajegyzék

5 komment

Az október, főleg annak második fele kertészeti szempontból részben biztosan a temetőgondozásról szól. A sírok rendbentartása, felújítása speciális kertészeti teendő, melyet sokféle változó faktor tesz bonyolulttá, így például számít a temető tőlünk való távolsága, a sír beültethető felületének mérete, talajmélysége, vagy például az is lényeges, hogy milyen időközönként tudunk kimenni. Ebben az időszakban minden évben ejtek pár bekezdést temetői ültetésről, növénygondozásról, nem lesz ez másként most sem, ám ezen alkalommal azokat a kritikus pontokat szedem katalógusba, melyeket figyelmen kívül hagyva nagyon megnehezíthetjük a saját dolgunkat. Következzenek tehát a sírgondozás buktatói, melyeket jobb elkerülni!

tomb-4169190_960_720.jpg

Az utolsó pillanatok hibája

Sokan úgy gondolják, hogy elegendő a Halottak Napi kilátogatásra magukkal vinniük pár szál virágot, egy-két gyertyát, és a helyszínen szembesülnek azzal, hogy a hantok állapota lehangoló, és a kéznél lévő pár szál virág semennyit nem fog javítani a helyzeten. Főleg a nem gyakori temetőlátogatóknál fordul elő ez, és akkor, ha a távolság miatt egyszerűen nincs idő havonta, negyedévente kimenni. A megoldás egyszerű, legalább pár nappal, de legkésőbb előző este ki kell szaladni, hogy egy gyors, előzetes rendbeszedéssel méltó állapotba kerülhessen a sír.

Felkészületlenül érkezni

Az is gyakori, hogy ugyan eszébe jut a sír gondozójának, hogy az emléknap előtt kimenjen, de úgy érkezik, hogy tulajdonképpen semmi nincs nála. Ilyenkor aztán ott áll, lenne alkalma és ideje a munkára, de az eszközök, kellékek javarésze hiányzik. Mikre lehet szükség? Érdemes betenni a kocsiba vagy a szatyorba kisméretű, kézi ásót (ültetőkanalat), mini gereblyét, pár szemeteszsákot, kerti kesztyűt, egy kisebb/nagyobb zsák földet, öntözőkannát de legalább egy-két szélesebb szájú műanyag palackot, és persze pár növényt, amit el lehet ültetni. Remek ötlet egy zsák mulccsal is készülni, aki nem akarja túlzásba vinni az ültetést, az a letisztított, elegyengetett felületű sírt felszórhatja dekoratív zúzott fakéreggel, és máris egycsapásra méltó képet kap a hant. Ha ebbe még ültetünk 2-3 virágos dísznövényt, máris rengeteget tettünk! Ha már mulcs, akkor viszont érdemes 2-3 nm geotextíliát is vinni, ezt a mulcs alá fektetve tartósan gyommentessé varázsolható a sír.

13103.jpg

Rosszul választott dísznövények

Rengetegen vágott virágot visznek ki, ami tényleg a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb megoldás, de csak akkor, ha pár nap múlva újra lesz alkalom kimenni és összeszedni az akkorra összeszáradt és megcsúnyult virágokat. Ha a kilátogatást csak hetek, hónapok múlva lehet megismételni, akkor tartósabb megoldásokat kell keresni. Ilyen lehet a fentebb vázolt geotextiles, mulcsos fedés, de hasonlóan esztétikus és alacsony gondozási igényű eljárás, ha talajtakaró , lehetőleg törpeváltozatú cserjéket telepítünk (bár ezeknek szükségük lesz az ültetést követően öntözésre - de talán akad egy környékbeli ismerős, aki vállalja ezt hetente egyszer). Szintén tartósabb a vágott virágnál, ha pár tő ilyenkor is dekoratív virágot ültetünk, ilyen lehet a sokféle változatban és színben hozzáférhető (jó öreg) krizantém, az erica, a szintén megszokott árvácska, vagy például a kedves küllemű hanga. Kerülni érdemes az ilyenkor már nem szezonszerű (tehát nagyon hamar elhaló) dísznövényeket, ne válasszunk gyorsan növő, gyakori metszést kívánó fajokat, és kerüljük azokat is, melyek túlzottan nagyra nőnek. Tipikusan ilyen hiba például a csüngő ágú vöröslevelű bükk, ami egy kimondottan temetői, szomorú hangulatú faféle, mely csemeteként épp ideális 70-80 centiméteres magasságú, teljes, kifejlett mérete viszont 10-12 méter, így később biztos gondot fog okozni átlagos temetői körülmények között. 

ap_19142451609769.jpg

Túlzásokba esni

Nem ritka, hogy ilyenkor valaki egyszerre szeretne többhavi kimaradt gondoskodást szeretne bepótolni, és egy szakajtónyi ültetnivalóval érkezik. Az ilyen hirtelen nagyarányú betelepítés jól nézhet ki, de biztosan gondoskodást igényel a későbbiekben, ráadásul az sem biztos, hogy tényleg jól fog mutatni az összkép, ha túl tarka, méretben és színben vegyes lesz a beültetés. Érdemes a kevesebb több elvét követni, és célzottan, tervezetten választani pár tő dísznövényt, majd azokat logikusan, szépen kihelyezni. A gordiuszi csomó átvágásának tűnhet a futónövény telepítése, hiszen miután ez belepi a sírt, nincs többé vele gond. Ez azonban nincs így, hiszen a futónövény nem áll meg a parcella szélénél, rendszeres metszésre van szüksége, és könnyen generálhat konfliktust a szomszédos hantok gondozóival. A már említett nagyra növő cserjéket és főleg a fákat is kerüljük! Aki mindenképpen fára emlékeztető dísznövényt szeretne a sír mellé, válogasson a törzses cserjék közül, ezek faformájú, vékony törzzsel és díszes, nem ritkán gömb alakú koronával rendelkeznek, méretük jellemzően nem haladja meg a két métert, így biztosan elférnek majd. Minél ritkábban tudunk kilátogatni, annál kevesebb növénnyel tervezzünk, és annál inkább a gondozásmentes dekorációt (zúzott követ például) részesítsük előnyben!

9255955ffcc2e92a0c6c067e9517f647.jpg

További tippek és trükkök:

- Amennyiben a gondozandó sír messze van, próbáljunk egy helybéli ismerőstől, rokontól segítséget kérni, legalább úgy, hogy egy fotót készítsen és küldjön a síremlékről, így máris lehetőségünk lesz pontosan felkészülni eszközökkel, növényekkel!

- Bár szinte minden temetőben van kút vagy egyéb víznyerő hely, nem rossz ötlet pár palack mentes ásványvízzel készülni, arra az esetre, ha mégsem vételezhető a helyszínen öntözővíz.

- A sírgondozás is alapvetően kertészeti munka, így ennek megfelelően öltözzünk, koszolható ruházattal, meleg öltözettel készüljünk. Mivel valószínűleg sokat kell majd térdepelni az alacsony sír ápolása közben, így jó elővigyázatosság egy kiszuperált kispárnával vagy vastag ronggyal készülni, nem csak kényelmesebb lesz így, de az ízületeinket is megóvjuk.

- Amennyiben a síron vannak (valószínűleg) törődést igénylő kő vagy fém elemek, ezeket se hagyjuk ki a számításból. A mohás, elszíneződött kőrészek felfrissíthetők egy gyors csiszolással (drótkefével, csiszolópapírral), de kaphatók direkt erre a célra készített tisztítószerek, oldatok is. A rozsdát is csiszolással tüntethetjük el, de még jobb a közvetlenül a korrodált felületre felvihető festék, mellyel sok idő és energia megspórolható. 

- Mivel most már korán sötétedik, jó ötlet egy fejlámpával vagy egyéb mobil fényforrással készülni, könnyebb, gyorsabb lesz a munkavégzés, ha pontosan látjuk is, hogy mit csinálunk.

- A sírgondozás könnyű-közepes nehézségű fizikai munka ezért nagyobb volumenű feladatok közben megéhezhetünk, átfázhatunk, jó ötlet tehát egy zacskó szőlőcukrot, egy szelet csokoládét, és egy termosz forró teát magunkkal vinni.

- Sajnos mivel minden évben számos temetői lopásról hallani, jobb ötlet az értéktárgyakat otthon hagyni. Jobb, ha a munka közben zavaró (vagy védendő) gyűrűket, karórát nem a sír peremére kell lerakni, és szintén maradjon otthon a táska, főleg a hölgyeknél lehet komoly veszteség egy mindennel megpakolt retikül eltűnése. 

 

Képek: pixabay.com

A legszebb őszi bogyósok!

Szólj hozzá!

Kicsit nehéz most az őszi hangulatról írni, mikor az ablakon kitekintve verőfényes napsütés és 24 Celsius néz vissza. Ugyanakkor a kellemes indián nyár sem tart örökké, és hamarosan nyilvánvalóan beköszönt a valódi ősz, amit a tél követ, ezek az évszakok pedig sokkal kopárabbak és színtelenebbek, mint a másik kettő. Ez pedig azt jelenti, hogy az ősz végétől kezdve erősen felértékelődnek azok a kerti növények, melyek továbbra is érdekes, látványos színekkel és formákkal teremtenek odakint vidám atmoszférát. Az őszi, téli szépségek köre viszonylag szűk, a jó öreg örökzöldek mellett elsősorban az ősszel, télen is színes bogyóterméssel dekoráló fajok említhetők. Ezzel el is érkeztünk a mai bejegyzés valódi témájához, azokhoz a cserjefélékhez, melyek tarka bogyóikkal (és sok esetben szép lombjukkal is) a komor hetekben, hónapokban is hatékonyan feldobják a kertet! Lássuk, melyek a legjobbak ezek közül!

 rosehips.jpg

A csipkebogyó ovális, messziről ragyogó piros vagy narancssárgás árnyalatú bogyói nem csupán szépek, de nagyon hasznosak is! A termésből készülhet tea, szörp, vagy akár bor is, és amellett, hogy ízletes alapanyag, még sokrétű gyógyhatásáról is ismert, vagyis a csipkebogyó igazán sokoldalú kerti lakó. Megemlítendő, hogy C-vitamin tartalma kiugróan magas! A növény megjelenését tekintve csüngő ágú, szépen szétterülő bokor, kerti díszként is magas értéket képvisel. Mérete kifejezetten nagy is lehet, akár 2-3 méter magasra, és hasonlóan szélesre is cseperedhet, de sok helyen dézsában, edényben is nevelik, vagyis metszéssel mérete kordában tartható. Nem ritkán utcafronti, közterületi növényként is tartják, ami azt bizonyítja, hogy strapabíró, túl sok gondoskodást nem igénylő típus. A csipkebogyó bokor tavasszal majd látványos virágzatával kápráztatja el a háziakat, szépségére kézenfekvő magyarázat, hogy közeli rokona a rózsáknak.

 

galagonya.jpg

A galagonya szintén a rózsákkal áll családi kapcsolatban, megjelenése pedig kissé hasonló a csipkebogyóéhoz. Az ősszel izzóan piros galagonya bogyók is rendelkeznek gyógyhatással, a népi gyógyászatban hatékony szíverősítőként ismeretesek, A, C és E vitaminban gazdagok. A termés mindemellett ízletes is, és kifejezetten tápláló, a korgó gyomrot egy marék bogyó hamar megnyugtatja. Szintén hasznosíthatók a levelek, melyekből tea készülhet, amit pedig kevesebben tudnak, hogy a virágbimbók főzelék alapanyagként szolgálnak! A galagonya roppant fajtagazdag növény, így megjelenése is változatos lehet. Fa formájú és bokrosodó változatok is léteznek, magassága jellemzően nem haladja meg a 4-5 métert. Nagyméretű tüskéi miatt kisgyermekes kertekbe nem ajánlott!  Kerti tartása egyszerű, nevelése kezdő hobbistáknak sem jelent kihívást, ugyanakkor fontos tudni, hogy gyógyhatással csak a természetből származó növények bogyói rendelkeznek, a kertészetből vásárolt nemesített, dísz változatok csak esztétikai élményt nyújtanak.

 

kokeny.jpg

A kökény bogyói bár szeptembertől megjelennek a növényen, fő szezonja mégis a november, ilyenkor szedhetőek a roppant díszes, hamvas kék-sötétkék termések, melyek csak az első deres hajnalok után válnak ehetővé, korábban ugyanis ízük kellemetlen. A kökény hazánkban nagyon elterjedt a természetben is, szinte minden erdőben megtalálható, és mivel gyökérsarjakkal nagyon könnyen szaporítható, aki szeretne otthonra, nem feltétlenül kényszerül bolti vásárlásra. A kökény akár 3-4 méter magasra is megnő, elsőrangú kerti dísznövény válhat belőle, de méretes tüskéi miatt kisgyermekes kertekbe nem ajánlott. Tüskéssége és dús lombozata miatt faluhelyen gyakran ültették rossz kerítések mellé, ahol takarta a csúf térhatárolót, és egyben helyettesítette is azt. A termés sokoldalúan felhasználható, készülhet belőle lekvár, felhasználható süteményekhez, de mártások, szószok alapanyaga is lehet, melyek kiválóan illenek vadhúsokhoz. Ahogy szinte minden termésből, ebből is főzhető pálinka, de kis tapasztalattal kökénybort, likőrt is készíthetnek az ügyesebbek!

 

hobogyo.jpg

A hóbogyó kimondottan unikum abban a tekintetben, hogy nagyon kevés fehér bogyótermésű növényt ismerünk, a hóbogyó pedig ilyen - ez már a nevéből is kilogikázható egyébként. A termés ráadásul dús fürtökben jelenik meg az ágakon, így igazán szívderítő látványt nyújt. Az alacsony termetű hóbogyó kompakt méretű, így kisebb kertekbe is bátran ültethető, de jól mutathat utcafrontokon, vagy társasházi udvarokon is. Nagyszerűen alkalmas talajtakarónak, de szokás magasabb fák alá telepíteni, ahol megtöri a talaj egyhangúságát és szépen kiegészíti a termetesebb faféléket. Ugyanígy tökéletesen megfelel alacsony, jelzésértékű sövénynek. A hóbogyó termése sokáig, jellemzően a tél közepéig díszíti a bokrot, azonban fontos információ, hogy a bogyók mérgezőek, így fogyasztásuk tilos! Nem vonatkozik ez a madarakra, sokféle szárnyas ugyanis rajong ezért a termésért, így madárbarát kertekbe erősen ajánlott ez a cserjeféle!

 

fagyal.jpg

A színskála ellenkező végéről érkezik a fekete termésű fagyal! Ez a rendkívül szívós cserjeféle nem szorul alapos bemutatásra, hiszen az egyik leggyakrabban alkalmazott sövény növény. Dekoratív levélzete mellett vitathatatlan előnye, hogy fényes fekete bogyóival sokáig színesíti az őszi, téli kertet vagy az utcafrontot. A fagyal érdekessége, hogy enyhébb időjárás esetén akár a tél végéig is megőrzi lombozatát, az ősszel vörösesre, barnásra színeződő levelek pedig remek hátteret adnak a fekete termésnek, így a fagyal festményszerű szépséget nyer kedvező körülmények esetén! Ez a cserje kifejezetten könnyen nevelhető, betegségei alig ismertek. Virágzása tavasszal esedékes, ebben az időszakban a fagyal sajátos illatot áraszt, amit sokan kedvelnek, míg mások kellemetlennek tartanak. A fagyal is mérgező, a bogyók fogyasztása rendszerint gyomor és bélgyulladást okoz, a gyermekeknél pedig a mérgezés mindig súlyosabb tünetekkel jár, ezért kisgyermekes házakhoz erősen ellenjavallt. 

Bármit is választanánk, a mostani időszak egyszerűen tökéletes a telepítésére, hiszen csodás idő van, ami az előrejelzések szerint a jövő hét végéig is kitart, de a cserjék ültetésének egyébként is az ősz az ideális ideje, időjárástól függetlenül (egészen november második feléig). Az ültetés menete szinte minden esetben ugyanaz. Az előkészítési fázisban egy alapos talajátmozgatásból (ásás) és gyommentesítésből áll. Az ültetőgödör vagy ültetőárok aljára el lehet helyezni félarasznyi vastag tápanyag réteget (érett komposztot, marhatrágyát), de ezt minden esetben ugyanennyi földdel kell betakarni, a tápanyagok ugyanis nem érintkezhetnek közvetlenül a gyökerekkel. Az ültetési mélység fontos, a cserje földlabdája mindig legyen egy szintben a talajjal. Szabadgyökerű példányoknál a szárakon jól látható, hogy milyen mélyen volt a növény a földben, ugyanilyen mélységben ültessük mi is. A talaj visszahelyezésénél óvatosan tömörítsük a közeget tenyérrel vagy talppal, végül pedig egy alapos, áztató öntözéssel indítsuk növekedési útjára kerti cserjénket. Az első hetekben az átlagosnál többször öntözzük a friss ültetést!

A cserjeültetésről akad egy rövid videóm is, itt épp a fagyal csemeték kerülnek a helyükre, bátran kattintsanak, két percben elhangzik a lényeg!

+1 tipp: koros, több éve előnevelt példányok vásárlásával átugorható a kezdeti nevelési szakasz, és egy már megerősödött, ellenálló, és nem utolsó sorban már termő növényt lehet a kertbe telepíteni! A koros csemeték mindig drágábbak a zsengébb csemetéknél, de azoknál sokkal "üzembiztosabbak", és közvetlenül a telepítés után már jelentős díszítőértékkel rendelkeznek!

Képek: pixabay.com

Füge kérdezz-felelek!

1 komment

A füge nálunk a másodvonalbeli gyümölcsök közé tartozik, már a keresettségét, kedveltségét illetően persze. Ennek valószínűleg az az alapja, hogy kevesen tudják, a füge otthon is sikerrel nevelhető, közel sem annyira egzotikus és kényes növény, mint az hírlik róla. A fügének szezonja van mostanában, amit sem bizonyít jobban, hogy a boltok polcain megjelentek a lilás, egyedi formájú termések, sajnos jellemzően nem kifejezetten olcsón, egy szem 100-140 forintba kerül. Mit lehet tenni, ha szeretnénk bőven falatozni belőle, de nem akarunk ezreket hagyni a boltokban érte? Mi mást, otthon kell megtermelni a saját fügénket! Ehhez következik most egy velős útmutató, melyben kérdések és válaszok formájában próbálom bevezetni a nagyérdeműt a fügenevelés egyáltalán nem rejtélyes világába!

common-fig-seeds-ficus-carica.jpg

Honnan ered a füge?

Ez nem csupán egy érdekesség jellegű kérdés, a származás fontos információkat tartalmaz a nevelhetőséggel, a termesztési körülményekkel kapcsolatban. A füge alapvetően mediterrán gyümölcs, a Földközi tenger partvidékén elhelyezkedő országokban mindenhol honos, de a mediterrániumtól keletre, Szíriától egész Afganisztán környékéig megtalálható. Sokak szerint egyenesen a szíriai füge a legjobb, de az ottani helyzet miatt ilyen fügéhez most nem juthatunk. Mindezek alapján a füge mediterrán gyümölcs (bár szubtrópusi, trópusi területeken is remekül megél), ami rögtön felveti a következő kérdést:

Termeszthető Magyarországon a füge?

A válasz egyértelmű igen, de bővebben kifejtve már akadnak megkötések. A fügének jelentős múltja van hazánkban, a feljegyzések szerint bő fél évezrede található meg nálunk, a virágkorát a török hódoltság idején élte, a törökök számára ugyanis a szőlő sokkal kevésbé volt értékes, mint nekünk (főleg az alkoholfogyasztás tilalma okán), ezért számos kedvező fekvésű, meleg, déli lankát ültettek be fügével, miután kiforgatták az ott lévő szőlőtőkéket. A füge fő dilemmája a mi kontinentális telünk, ez ugyanis az alapvető különbség, hiszen a nyaraink tökéletesen megfelelnek a mediterrán gyümölcsöknek (nem véletlenül van hagyománya a vidéki citromnevelésnek például). A télállóság tekintetében jó hír, hogy a füge akár a -10 Celsiust is kibírja, sőt, az ennél keményebb hidegekben sem pusztul el, csupán tövig visszafagy, de tavasszal újra kihajt. Ilyenkor viszont úgy kell számolni, mintha frissen ültettük volna, tehát termést csak évek múlva hoz újra. 

ficus_carica.jpg

Mi az ideális hely a fügének?

A fentiek értelmében a füge a meleg fekvést, a sok napsütést, és a télen nem túl hideg körülményeket szereti. Minél délebbre haladunk hazánk térképén, annál nagyobb sikerrel kecsegtet ez a gyümölcstermő, de hasonlóan jók az esélyek a déli, napsütötte lankákon, ahol például a szőlő is jól érzi, érezné magát. Az északi területeken rosszabbak a kilátások, de próbálkozni hazánkban szinte bárhol lehet. A kerten belül a legnaposabb, legvédettebb részekre érdemes helyezni, ahol védve van a hűvösebb szelektől, ahol télen is érik a napsugarak. Nem rossz ötlet fal vagy masszív kerítés mellé telepíteni, ahol mechanikai védelmet is kap. Télen vastag mulcsolással, vagy avaros, komposztos kupacolással segíthetjük a zord körülmények elviselését a növény számára.

Milyen talajt igényel?

A füge nem válogatós, az átlagos, szélsőségektől mentes kerti talaj megfelelő neki. A közeg legyen jó vízelvezető képességű (nem túl laza, nem túl kötött, főleg utóbbi ne) és tápanyagokban gazdag. Ültetés előtt a szokásos módon érdemes felásni és gyommentesíteni a területet, szükség szerint ki lehet helyezni friss, zsákos termőföldet vagy érett komposztot (vagy a kettő keverékét). A homokos talajok nem jelentenek akadályt, hiszen ebben is hasonlítható a szőlőhöz, sőt, Afrika északi részein a talaj megkötésére is szokás használni. A nyirkos, pangóvizes területeket egyértelműen kerülni kell. Aki a kertjébe fügét szeretne, kertészetekben vásárolhat csemetét, de ha a szomszédnak, ismerősnek már van, akkor dugványozással, vagy a tősarjak szétültetésével is szaporítható.

Milyen gondozási teendői akadnak?

A füge nem kényes, betegségei kisszámúak, kártevői szintén alig vannak. Az öntözést meghálálja, főleg a nagyon száraz nyári hetekben lesz erre szükség, a kiszáradó növény ugyanis ledobálja a termést. A gyomokat rendszeresen szanáljuk a közelében, valamint ne fukarkodjunk évközben sem a tápanyagokkal, a tövekhez kihelyezett érett komposzt roppant hatásos. 

Mekkora lesz a fügebokor?

A Magyarországon nevelhető fajták jellemzően 2-4 méter magasra nőnek, laza bokorformájuk és méretes leveleik miatt oldalirányba is terjeszkednek, de összességében kompakt méretű növények, kisebb kertekben is elférnek.

Nevelhető-e dézsában a füge?

Igen, és ez egyben jó megoldás azoknak, akiknél a kerti körülmények nem teljesen megfelelők, vagy a birtokuk klímája túl hideg (mert például az északi széleken laknak). Ugyanígy opció lehet ez a módszer a kerttel nem, de balkonnal rendelkező fügerajongóknak is. A talajt ilyenkor a fentieknek megfelelően kell összeállítani, és érdemes jó nagy dézsával készülni, sőt, az igazán profik egy gurulós alátétet is tesznek rögtön az edény alá, hogy szükség esetén könnyen lehessen mozgatni. A füge teleltethető a mediterrán növényeknél szokott módon (világos, fűtetlen, 5-10 celsiusos helyiségben), vagy akár a balkonon, ilyenkor a dézsát alaposan be kell bugyolálna, a földjére pedig 10-15 centi vastag mulcsot kell helyezni. A dézsás nevelés előnye, hogy könnyen az ideális helyre rakható a növény, sőt, átrakható, ha kiderül, hogy mégsem ideális. A növény mérete miatt kis teraszokon, erkélyeken nem fog kényelmesen elférni.

6a010536951c03970b01b8d10a7060970c.jpg

Milyen metszései feladatai vannak a fügének? 

Tavasszal a bokrot meg lehet metszeni, de ez nem kötelező, annál is inkább, mert a teljes növény visszametszésével elveszíthetjük a termést, ami csak a kétéves, letermett vesszőkből fejlődő egyéves vesszőkön nő. A vadhajtásokat, az elfagyott, sérült részeket ellenben érdemes visszavágni, illetve a töveken útnak induló új hajtásokat, ha formára akarjuk igazítani növényünket. Fiatal példányokon április-május tájékán 20-25 centiméterre metsszük vissza az ágakat, ha oldalhajtásokat szeretnénk. Idősebb, nagy lombozatú bokrokon ritkíthatjuk a hajtásokat, hogy a termés több fényhez jusson. Összességében a metszési feladatok csekélyek és nem bonyolultak, kezdőknek sem jelentenek kihívást.

Hogyan aszaljak fügét?

Sajnos a válasz az, hogy sehogy. Azok a fajták ugyanis, melyek nálunk sikerrel termeszthetők (adriai típusok), nem aszalhatók. Ízlés kérdése, de szerintem például a friss füge sokkal ízletesebb, mint az aszalvány, tehát egyáltalán nem feltétlen gond az aszalhatóság hiánya. Valószínűleg a többség egyébként is csak a szárított fügét ismeri, érdemes tehát megkóstolni a friss, aszalatlan gyümölcsöt, bizonyára új és egyben remek élmény lesz, biztos kedvet hoz a kerti tartáshoz. 

Mikor szüretelhetek, ha fügét ültetek?

Fügebokor telepítésénél az első szüretre körülbelül három-négy évet kell várni, ez egyébként kifejezetten jó adat általában a gyümölcsök között. Az érés júliusban történik, és általában az ősz derekán még egy termés várható, sőt kis szerencsével még augusztusban is lehet betakarítani egy középső hullámból. A gyümölcs leszedéséhez vagy szerzünk idomított majmokat, ahogy azt a legendák szerint az ókori Egyiptomban tették vagy kézzel végezzük. Majommal vagy anélkül, mindenképp ki kell várni a teljes érést, az éretlen gyümölcs tejnedve irritáló hatású, és persze az íze is rossz. A leszedett gyümölcsöt tanácsos rögtön elfogyasztani, hamar romlik, alig pár napig tartható el. Ezt küszöböli ki egyébként az aszalás, mellyel hónapokra tartósítható a gyümölcs, de mint az már kiderült, ez nálunk nem jöhet szóba. 

 

 Szívesen kipróbálná a fügét saját kertjében is? Akkor ne habozzon, rendelje meg új kedvencét kertészeti webáruházamból!

IDE KATTINTVA máris megtekintheti az ország egyik legnagyobb füge kínálatát!

 

Képek: innen, innen, innen, valamint a szerző fotói.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) budapest (8) Budapest (45) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (171) kertbarát (50) kertépítés (125) kertész (11) kertészet (119) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (223) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (7) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (76) kerttervezés (141) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (5) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (10) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (12) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (118) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (10) szemetelés (5) szemétszedés (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) Zugló (8) zugló (8) Címkefelhő