Megyeri Szabolcs kertész blogja

Sárga virágok augusztusra!

Szólj hozzá!

A színek roppant fontosak az életünkben, bár valljuk be, inkább a hölgyek foglalkoznak azzal, hogy a különböző árnylatok ideális harmóniában legyenek egymással, legyen szó bútorokról, ruhákról, vagy éppen kerti növényekről. A legtöbb kertben a háziak törekednek a változatos színvilágra, sokaknál fontos szempont, hogy legyen egy kicsi ebből is és abból is, és valóban szemet gyönyörködtető egy szivárványos látképet nyújtó kert vagy ágyás. Mások ezzel szemben azt szeretik, ha a különféle növények közötti rendezőelv az azonos árnyalat, hiszen az is roppant izgalmas, ha többféle méretű és formájú növény azonos, vagy hasonló színben tündököl. Bármelyik vonalat is követjük, érdemes megismerni olyan növényeket, melyeket fel lehet használni efféle színesítő célokra. Most éppen a sárgák fognak sorra kerülni! 

A sárgáról – főleg nyáron – elsőre az éltető napsütés, az aranyszínű sugarak jutnak eszünkbe, azonban a sárga más jelentéseket is hordoz! A színekhez tartozó emberi tulajdonságokat már az ókorban is próbálták összegyűjteni és meghatározni, ezek a képzettársítások persze erősen szubjektívek és kultúránként eltérőek, tehát nem szabad őket komolyan venni, érdekességnek azonban jópofák lehetnek. Hippokratész szerint például a sárga a kolerikus személyiségű, vagyis a határozott, magabiztos, bátor, kissé lobbanékony természetű emberek színe. A címertanban a sárga a tisztelet és a hűség szimbóluma, pszichológiai szempontból pedig inspiráló, melegséget sugárzó, pozitív érzéseket keltő szín. A sárgának vannak negatív társításai is, nálunk az irigységgel is szokás társítani, a görögöknél pedig a szomorúság színe. További érdekesség, hogy a franciáknál hozzánk hasonlóan a sárga az irigységet is jelképezheti, de a középkori Franciaországban az árulók és bűnözők házainak ajtaját mázolták sárgára megszégyenítésképpen!

 yellow-roses-1.jpg

A sárga rózsa is remek választás, de most talán túl evidens, hiszen a rózsa az egyik legnépszerűbb, legáltalánosabb dísznövény. Az viszont tény, hogy a hamarosan elérkező ősz a rózsatelepítés egyik fő szezonja, így aki mostanában telepítene valamilyen szép virágot, semmiképp se hagyja ki a számításból a rózsákat, főleg, hogy számtalan méretből lehet válogatni (és persze szinte végtelen színekből is).

De elég is a színpszichológiából, lássuk inkább, hogy milyen sárga dísznövények közül válogathatunk! A nyár végeztével telepíthető erdei tulipán egy kora tavasszal virágzó hagymás dísznövény, ami csúcsos, feltűnően sárga virágaival hívja majd fel magára a figyelmet. Hagymás lévén gondozása egyszerű, környezeti igényei átlagosak, és akár cserépben is nevelhető, de még sziklakertbe is telepíthető. Hagymás növény lévén a telepítése hagyományosan az iskolaidő kezdetétől, vagyis szeptember elejétől időszerű, de nem kell sietni vele, akár október végéig kitolható a művelet.

p_20170513_103944.jpg

Vérehulló fecskefű

A vérehulló fecskefű a kertekben inkább gyomként ismert, pedig kiváló gyógynövény, és tavasztól egészen októberig virágzik, így akár kerti díszként is megtűrhetjük, főképpen, ha a családban valakinek szemölcsei, ekcémás tünetei vannak, a letört szárakból szivárgó narancsos nedv ugyanis ezek remek ellenszere! A vérehulló fecskefű erőteljesen terjed, így érdemes figyelni arra, hogy ne terjeszkedjen kedve szerint, emellett házi (elsősorban a belsőleges) alkalmazásával óvatosan kell bánni, mivel alapvetően mérgező növény, gyógyhatását inkább a gyógyszeripar használja ki különféle természetes eredetű szerek összetevőjeként. Sudár termete okán feltűnő jelenség, a kertnek vadvirágos, természetes atmoszférát kölcsönöz.

 A parlagi kertrészek, beültetni kívánt előkertek ideális növénye lehet a szép nevű jeneszter, ami a nyár közepétől kora őszig hozza sárga virágait. Ez a fagyálló cserjeféle embermagasságúra is megnőhet, a virágok a hajtások felső egyharmadában nyílnak, dús, messziről feltűnő sárga virágtengert alkotva! Érdekessége, hogy leveleit a nyár végére jellemzően lehullajtja, a virágai viszont szeptember végéig dekorálnak, így igazán szép látványt nyújt. A napos, meleg kertrészek ideális növénye, gondozási igénye alacsony, fagyérzékenysége közepes, mélyre nyúló gyökérzete miatt az átültetése nem ajánlott.

 Jeneszter

jeneszter.jpg

A sárga torénia már magában is csodás színtársítást tartalmaz, ugyanis tölcséres virágainak alsó, kúpos fele bíborlilás, míg a szirmok vakítóan sárgák, így már nem is kell mellé mást telepíteni, hogy meghökkentő hatást érjünk el. Hozzá kell tenni, hogy a toréniának sokféle színváltozata van, így akad belőle kék, lila, fehér változat is, így csupán ebből az egy fajból is ki lehet alakítani egy igazán szivárványos együttest. A torénia nyáron és az ősz első felében virágzik, kiválóan alkalmas balkonládás vagy függő cserepes ültetésre is! Mellette szól, hogy jól viseli a félárnyékos körülményeket is, ami fontos dolog, hiszen a fényhiányos területekre általában nehezen találni mutatós dísznövényt. 

Sárga torénia 

torenia.jpg

A borzas kúpvirág igazi hangulatteremtő a nyári ágyásokban, hiszen virágainak közepe barnás folt, míg a szirmok sárgák, vagy sárga-narancs átmenetesek. Ez a dísznövény egészen az őszi fagyok beálltáig virágzik, és termete miatt akár vágott virágnak is alkalmas. A borzas kúpvirág igényei közepesek, sok napsütést igényel, és kedveli ha földje mindig nyirkos kicsit. Sajnos gyakran támadják házatlan csigák, így érdemes esténként néha megvizsgálni az ágyást! A csigák elleni hatékony védekezésről IDE KATTINTVA lehet bővebben olvasni.

barsonyvirag.jpg

Bársonyvirág

Az apró bársonyvirág, vagy ismertebb, ám kevésbé bájos nevén büdöske elsősorban a parkokból ismert dísznövény, ám a kertekben is remekül mutat! Sárga virágai egészen őszig nyílnak, és mivel ez a dísznövény bokros habitusú, jól kitölti a teret, alkalmas előkerti beültetésre, szegélynövényként való telepítésre, vagy éppen a szellősebb díszágyások dúsítására. A büdöske fő igénye a bőséges napsütés, egyebekben szívós, problémamentesen tartható virág. A büdöskéből is gazdag színválaszték áll az érdeklődők részére, így nem muszáj a sárgára szorítkozni, ráadásul a büdöske - nevéhez hűen - erős illatot áraszt, így számos növénykártevőt elriaszt, így érdemes az érzékenyebb dísznövények közé ültetni, mert hatékony védelmet nyújt számukra!

 

Képek: innen, innen, innen, és innen

A kiégett fű legendája

8 komment

Még tombol a nyár, sőt, a következő napokra ígérkeznek a nyár legmelegebb napjai, így teljesen aktuális a kérdés, hogy hogyan ápoljuk szakszerűen a gyepet, illetve ha kánikulai öntözésről van szó, akkor mindig felmerül a kiégés veszélyének lehetősége. Ez utóbbi kerül először terítékre, utána pedig pár hasznos tanács következik a forró augusztusi gyepápolást illetően! 

Ne öntözz melegben napközben, mert kiég a fű! – Ezt a tanácsot talán nincs is, aki ne hallotta volna még, a kertápolással kapcsolatos általános javaslatok egyik legismertebbike. De vajon igaz is?

 1.jpg

Elsőként lássuk, miért égetné ki a víz a füvet? Az elmélet lényege, hogy a fűszálakon megmaradó vízcseppek nagyítólencseként működve összegyűjtik, fókuszálják a napsugarakat, ezáltal számtalan pontszerű égési sebet ejtenek a növényi részeken, mely az ezernyi mini nagyító áldatlan hatásának következtében hanyatlásnak indul, elpusztul, a végeredmény pedig kisárgult, foltos, vagy teljesen elhalt gyepfelület lesz. 

Mindez azonban nem igaz, és ezt nem én mondom, hanem szerencsére volt, aki olyan komolyan vette a dilemmát, hogy tudományos alapossággal járt utána a kérdésnek, a matematikai számításokon és valós kísérleteken alapuló vizsgálat eredménye pedig az lett, hogy a fűszálakon megtapadó vízcseppek nem képesek érdemi égési sérülést okozni a fűnek. ERRE a linkre kattintva máris elolvasható a gazdagon illusztrált, és némi fizikai előképzettséget igénylő remek tanulmány. 

Ennyivel azonban még nem intéztük el a témát, mert a gyepet nyáron valóban fenyegeti veszély, még ha nem is a vízcsepp-lencsék. A pázsit kiégése valós jelenség a meleg évszakban, ráadásul az öntözés is kardinális kérdés, lássuk, mik az alapok. 

help-fertilizer-burn-1-brown-spots.jpg

Az öntözés helyes ideje a kora reggel, mégpedig azért, mert nyáron ebben a napszakban van a legideálisabb hőmérséklet ahhoz, hogy a kijuttatott víz hatékonyan hasznosuljon. A párolgás ilyenkor még alacsony, a víznek van ideje a mélyebb talajrétegekbe is eljutni, a pár óra múlva melegedő idő pedig elpárologtatja a felesleget, így nem alakul ki pangóvíz, és nem alakulnak ki dunsztos, befülledő részek sem, amik egyébként a gombás megbetegedéseknek kifejezetten kedveznének. Az esti öntözés ezüstérmes, ebben az időszakban a gombás fertőzések jobb eséllyel hódíthatnak, de a hőmérséklet már csökkenőben van, és a Nap lenyugvásával a párolgás sem rontja a hatékonyságot. Napközben, tűző napon egyébként akár lehet is öntözni, nem a kiégés a gond ilyenkor, hanem hogy a kijuttatott víz nem hasznosul, szinte azonnal elpárolog, valamint nem kedvez a felforrósodott fűszálaknak a hideg víz okozta hősokk sem. Ugyanígy nem pozitívum a fizikai behatás, a melegben a fűszálak érzékenyebbek az esetlegesen erősebb vízsugárral okozott sérülésekre. Ha már itt tartunk, más napszakban sem ajánlott nagyobb nyomással kezelni a gyepet, sokkal célravezetőbb az esőt imitáló permetező öntözés (ezt teszik az automata rendszerek is, de hasonlóan működnek a gyepre kitett öntözőfejek is). A másik végpont az árasztásos módszer, vagyis ha letesszük a tömlőt a földre, és hagyjuk, hogy a víz szétterüljön, ezt se alkalmazzunk, ugyanis a túlöntözés sem hasznos, illetve így könnyebben alakulnak ki káros pangóvizes területek. Végeredményben ha valakinek valamiért mindenképpen a nap közepén kell megejtenie az öntözést, megteheti, de módjával és finoman spriccelve. 

Szóba kerültek az imént az automata öntözőrendszerek (értsük ide azokat a bólogató vagy forogva spriccelő öntözőfejeket is, melyeket a gyepre helyezünk ki), melyek esetében az a legfontosabb, hogy figyeljünk a teljes lefedettségre. gyakori eset, hogy a fejek úgy vannak beállítva, hogy üresen hagynak bizonyos területeket (akár sarkokat, vagy éppen a fej közvetlen közelében lévő részeket), amik lassan hanyatlásnak indulnak, és csúnya, sárguló foltokként jelzik majd, hogy hibáztunk. A most kialakított rendszeréknél figyeljük meg, vannak-e ilyen holtterek, ha pedig vannak, akkor módosítsunk a fejek kihelyezésén, vagy manuálisan öntözzünk ezeken a részeken. 

1_1.jpg

A gyep öntözése során azt is vegyük figyelembe, hogy a kert egyes részei eltérő sajátosságokkal rendelkeznek, így előfordulhat, hogy ugyanaz a vízmennyiség az egyik helyen sok, a másikon viszont kevés. A takarásban, lombok alatt, kerítés fedésében lévő pázsit kevesebb vizet igényel, illetve hajlamosabb a túlöntözést követő gombásodásra. A nyílt, árnyékmentes gyepfelület pedig az égési ártalmaknak van fokozottabban kitéve. Az öntözőrendszer kialakításakor vagy a kézi öntözés elvégzésekor ezeket a paramétereket se hagyjuk ki a számításból. 

A még nem barnuló, sárguló gyep tesztelése egyszerűen elvégezhető, ha a fűre lépve majd a lábunkat elvéve azt látjuk, hogy a szálak lassított felvételként egyenesednek ki, vagy fekve maradnak, akkor a nedvességhiány miatt a szövetekben alacsony a belső nyomás, ergo a pázsit szomjazik. Ilyenkor a kijuttatott vízmennyiséget növeljük! 

f0allwjiptjdpn7_large.jpg

Mivel már a nyár vége felé járunk, borítékolható, hogy az aktív használatban lévő kertek talaja tömörödött, ez pedig rosszat tesz a vízgazdálkodásnak (nehezebben szivárog a talajba a víz). Ezért érdemes lehet a pázsit talajának javítása. Ez rém egyszerűen elvégezhető, egy vasvilla leszúrásával és nyelének erőteljes előre-hátra mozgatásával. A műveletet 20-30 centinként végezzük el, egy átlagos kert gyepfelülete egy-két óra alatt fellazítható ezzel a módszerrel. 

Végül pedig pár szó a fűnyírásról! Ezt a műveletet is lehetőleg reggel vagy este végezzük (talán inkább este, elsősorban a szomszédok miatt, mivel jellemzően hétvégén kerül sor a műveletre). A kánikulai időszakban ne vágjuk katonásan rövidre a pázsitot (ez is egy rossz beidegződés), a hosszabbra hagyott szálak ugyanis árnyékot biztosítanak a töveknek, így a gyep melegtűrése javul.

 Képek: innen, innen és innen.

Három vidám gyereknövény

Szólj hozzá!

Rettentően tudom sajnálni a gyerekeket, amikor azt látom, hogy már július végétől, augusztus elejétől megjelennek az újságokban, tévéadókon az iskolakezdéssel kapcsolatos hirdetések füzetekről, írószerekről és hasonló termékekről, hiszen a nyárból még szűk egyharmadnyi idő hátravan, így jobb lenne még nem gondolni a sulira, én legalábbis nem szerettem annak idején ilyentájt az iskoláról elmélkedni. Mivel azonban ezt a kertészeti blogot valószínűleg kevés kisiskolás olvassa, így nincs rossz érzésem, ha az iskolakezdéssel kapcsolatos dolgokról írok, ráadásul nem is konkrétan iskolai eszközökről lesz szó, hanem annál sokkal vidámabb dolgokról, mégpedig gyerekszobába való izgalmas növényekről.

gyerekszoba.jpg

Szeptembertől kezdve ugyanis a gyerekek, a kisisikolások visszaszorulnak az iskolapadba, és ezzel párhuzamosan sokkal több időt töltenek majd a szobáikban, egyfelől az egyre hűvösödő idő miatt, másfelől a megszaporodott teendők, házifeladatok okán. Ezért fontos, hogy olyan barátságos és vonzó mikrokörnyezetet alakítsunk ki nekik, mely kellemesebbé teszi a kötelező elfoglaltságok sorát. A gyermekeknek (főleg a kisebbeknek) persze nem lehet bármilyen szobanövényt elhelyezni a szobájukban, kerülendők az allergén, szúrós, netán mérgező fajok, de az ő szempontjukból a legfontosabb, hogy a növény érdekes, látványos, figyelemfelkeltő legyen. Ilyen növényből mutatok be most hármat!

 

mimoza.jpg

A szemérmes mimózát a kereskedelmi forgalomban gyakran csiklandós növénynek is szokták nevezni, mivel egészen páratlan tulajdonsággal bír! A szár érintésére a mimóza hirtelen összehúzza leveleit (egy kémiai reakció folytán vizet von el belőlük, ezáltal „mozog”) ami valóban keltheti azt az érzetet, mintha csiklandós lenne, és azért húzná össze magát! A kisebb gyerekek bizonyára nagyon tudják élvezni ezt az izgalmas és mulatságos reagálást a növény részéről, így valószínűleg rajonganak majd a csikis mimózáért! A szemérmes mimóza ideális méretű, kifejlett korában is legfeljebb 50-60 centiméteres kis bokor, így bármilyen gyermekszobában elfér. Trópusi növény lévén szereti a világos fekvést és a párás meleget, ezért télen sem lesz gond vele, feltéve ha gazdája (vagy gazdájának szülei) gondoskodik a párásításról (alátét tálcával vagy vizes permetezéssel). Rendszeres öntözés és időnkénti tápoldatozás mellett problémamenetesen nevelhető!

 

iskolavirag.jpg

Az iskolavirág meghökkentő megjelenése miatt keltheti fel a gyerekek figyelmét, virágai ugyanis kis fantáziával tekintve olyanok, mint egy szemgolyó, így játékos, kissé bizarr hangulatot képesek kelteni! Ez a Brazíliában honos növény hazánkban egyéves virágként tartható, déli származása miatt cserepes szobai növényként könnyen tartható, akár télen is. Érdekesség, hogy nem csupán dísznövény, hanem Brazíliában kedvelt fűszernövény is, ráadásul nyersen fogyasztott virága erős fájdalomcsillapító hatással bír, fogfájás esetén például aranyat ér, nem hiába ismert fogfájásnövény vagy zsibbasztófű neveken is! Az iskolavirág meleg, napos helyet igényel, de a tartósan erős napsugarak kárt tehetnek benne. Földjét sosem szabad teljesen kiszáradni hagyni. Megjegyzendő, hogy magjai fényre csíráznak, így a kiszórt magokat nem szabad földdel befedni, csak a felszínre kell potyogtatni azokat!

 

venusz.jpg

A nagyobb gyerekek körében lehet népszerű a csak húsevő növényként ismert vénusz légycsapója, mely tényleg rovarokkal táplálkozik, megjelenése roppant izgalmas és különleges. Ez a trópusi eredetű növény összetettebb tartási feladatokat ad, ezért inkább a kora tizenéveseknek ajánlott, akik már képesek rendszeresen, fegyelmezetten elvégezni az ápolási teendőket. A vénusz légycsapója mocsaras vidékeken él, így fontos számára a meleg, párás környezet. Tavasztól az ősz végéig szobahőmérsékleten, a téli nyugalmi időszakban pedig 5-10 celsiusos helyen kell tartani, sosem szabad hagyni kiszáradni, és mindig kell a növény alatt párásító alátétnek lennie. Előfordulhat, hogy a növény nem jut elég rovarhoz, ilyenkor bizony ki kell segíteni, és például befogott legyeket kell „kínálni” neki! A légycsapó virágokat is hozhat, ám ezeket tanácsos lemetszeni, ugyanis túl sok energiát vonnak el a növénytől.

 

Képek: innen, innen, innen, és innen.

 

Irány a Magyar Faápoló Bajnokság!

Szólj hozzá!

Aki a hétvégére egy igazán eredeti és látványos, növényekkel kapcsolatos, ritkán látható programot keres, és budapesti vagy nem rest a fővárosba elutazni, az mindenképpen olvasson tovább, mert megtalálta, amire vágyik!

67436518_493015544792716_3328056139173593088_n.jpg

Ezen a hétvégén zajlik ugyanis a Margitszigeten az V. Magyar Faápoló Bajnokság, melynek keretében a kilátogatók megleshetik, hogy hogyan zajlik a talajszinten és a magasban a fák ellátása, gyógyítása, metszése, emellett láthatnak hajmeresztő alpintechnikás fára mászást, és képbe kerülhetnek a városi fák ápolását illetően.

Talán kevesen tudják, de a faápolás kifejezés mára nem csupán azt jelenti, hogy valaki gondoz egy fát, a szóösszetétel modern jelentése egy specifikus ágát jelöli a fákkal való foglalkozásnak. A faápolás, mint műszó kifejezetten a városi fák karbantartását jelöli, azt a folyamatot, mely során a kertészeti szakismerettel rendelkező, és az alpintechnikában is járatos szakemberek az urbánus környezetben lévő fákat gondozzák. A faápolás témakörébe tartozik a metszés, a statikai megerősítés (a kidőlés, ágletörés megakadályozása), a koronabiztosítás, a sebkezelés, a sarjak eltávolítása és a tápanyagok utánpótlása. A faápolók munkáját érdemes megismerni, sőt, elismerni, hiszen ezek a szakemberek hatalmas részt vállalnak a városi környezetben lévő fák állagmegóvásából, élettartamuk meghosszabbításából, és a munkájuknak az is fontos része, hogy a fákat az emberek szempontjából is biztonságossá, balesetveszély-mentessé alakítják!

A Margitszigeten a mostani hétvégén megrendezésre kerülő Faápoló Bajnokságon mindezekről bővebb ismereteket szerezhetnek a kilátogatók, közelebbi kapcsolatot építhetnek ki a fontos szerepet betöltő városi fákkal, és persze a gyakorlatban is megismerhetik a tennivalókat, és megcsodálhatják a látványos mászástechnikákat, vagy például a nagy gyakorlatot igénylő dobózsinór és súly dobást.

A szervezők szeretettel várnak mindenkit a mai és a holnapi napon, a rendezvény ingyenesen látogatható!

Az esemény hivatalos facebook oldala IDE KATTINTVA érhető el,

aki pedig nem rendelkezik fb hozzáféréssel, IDE KATTINTVA olvashat rövid leírást az eseményről.

Kedvcsináló fotók a tavalyi bajnokságról! A képek forrása: fokert.hu

 

Xerogardening - egy víztakarékos kertstílus

Szólj hozzá!

Aki azt gondolná, hogy a kertészkedés a hobbielfoglaltságok olyan területe, amelyik természeténél fogva biztonságban van a divatirányzatok okozta befolyásoktól, az meglehetősen nagyot téved. Bár a kertészkedés alapvetően egy ortodox dolog, hiszen a paradicsom az paradicsom már sok száz éve, a diófa meg ugyanúgy diófa, mint ezer éve, azért a kertészeti módszerek sokat változtak, és a törvényszerű fejlődés mellett a trend jellegű irányzatok is folyamatosan szerepet kapnak. Lehet szó kertépítési stílusokról, színeket érintő divatról, biokertészeti és hasonló, olykor egész különleges módszerekről.

Az alábbiakban egy olyan trend kerül röviden bemutatásra, mely biztosan kevésbé ismert, mint mondjuk a japánkert vagy az esőkert, ugyanakkor van létjogosultsága, mivel kifejezetten egyszerűen fenntartható, nem túl drágán kialakítható kerttípusról van szó, mely a globális éghajlatváltozás okozta egyre gyakoribb szárazabb periódusok okán is érdekes lehet, mivel kimondottan alacsony vízigényű elrendezésről van szó. Mint minden kerti stílusirányzat esetében, ennél is elmondható, hogy akinek az érdeklődését felkeltette, annak nem szükséges rögtön az egész birtokot így átfazoníroznia, tökéletesen elég lehet elsőre egy vonatkozó kertszeglet, kisebb kertrészlet kialakítása! Nos a hosszúra nyúlt bevezető után következzen is az ígért kertstílus, a xeriscaping!

 

01-ARC-Render-Bauhaus-Viridian-Escape-1.jpg

Egy mintaszerű xerogarden látványrajza

A xerogardening, vagy xeriscaping nyelvtörő elnevezések mögött igazából semmi forradalmian új ötlet nincs, igaz, ettől még izgalmas terület, amiről szó van. A xeriscaping szóösszetétel a görög xeros, vagyis száraz, és az angol landscaping, vagyis tájépítészet szavakból áll össze, ebből máris kilogikázható, hogy a szárazságtűrő növényekre alapozó kertkialakítás van a fókuszban. És valóban, a magyar névvel még nem is rendelkező irányzat középpontjában az öntözést, gondozást alig igénylő növényfajtákból összeállított kert áll. Mik lehetnek az ilyen kertek előnyei? Az alacsony vízfelhasználás egyrészt kevesebb kiadást jelent, másrészt a gondozás tekintetében is kevesebb energiát kíván, továbbá a megszokott kertképtől merőben eltérő látványvilág alakítható ki ilyen módon. Ha végiggondoljuk mindezt, akkor feltűnhet, hogy alig pár lépésnyire vagyunk a már eddig is ismert és alkalmazott mediterrán kertektől és a sziklakertektől, de fogadjuk el, hogy a xeriscaping egy újfajta megközelítés. 

 

xeriscaping400.jpg

A valóságban is mutatós. Az elgondolás inkább a látványra épít, így előkertekbe, utcafrontokra kifejezetten jó választás az ilyen kert

A metódusnak ugyanakkor nyilvánvaló hátrányai is vannak, gyepfelület például egyértelműen nem párosítható a xerogardening elvek alapján kialakított kertekhez, és általában korlátozottabb a növényválaszték, ha alacsony vízfelhasználású kertben gondolkodunk, az egynyáriakat például kapásból kizárhatjuk, de a cserjék és fák többségének is búcsút mondhatunk. Az ötlet ugyanakkor kifejezetten hasznos lehet abban az esetben, ha extrém száraz területen építkezünk, és bár Magyarországon szélsőségesen csapadékmentes vidékek (egyelőre) nem találhatóak, a divatot követve akár nálunk is létrehozhatóak xeriscaping kertek, a különleges megjelenés, a szokatlan atmoszféra okán.

 

xeriscape-dry-stream1.jpg

Itt is inkább előkerti látványelem

untitled.bmp

Ez már egy kifejezetten minimalista megközelítésű elrendezés, rengeteg szabad, ám a gyakorlatban nem hasznosítható térrel. A funkcionalitás nem élvez elsőbbséget a xeriscaping kerteknél

Xeriscape-3_1_jpg_800x1000_q100.jpg

Ez már egy dúsabb, zöldebb, kevésbé sivatagos látképű mini-xerogarden

Hazánkban is rendelkezésre állnak olyan növények, melyek kiválóan illenek az ilyen elképzelésbe, a mediterrán fűszernövények, valamint a levendula megfelelnek a célnak, ahogy a díszfüvek közül is válogathatunk, cserjefronton a somfélék, a galagonya, a vadrózsa, vagy épp a tamariska jöhetnek szóba, és a fákat sem kell teljesen kizárni, lehet próbálkozni juharral, nyárral, kőrissel, valamint a fenyőfélék közül a luc, a boróka, és a törpefenyők maradnak a pakliban. A "xerogarden" azonban nem csupán az ültethető fajták szűkebb köre miatt üt el a szokásos kialakítástól, hanem az elrendezés is más. Hangsúlyos szerepet kapnak a tág, beültetetlen terek, melyeket szórt köves utacskákkal, kisebb-nagyobb kövekkel, sziklákkal, vagy komplett, kisebb sziklakertekkel lehet kitölteni. A színvilág is fontos eleme az ilyen birtokoknak, sőt, mondhatni az egyik vezérlő elvük, hiszen a szokatlan elrendezés akkor érvényesül igazán, ha jól átgondolt színstruktúra párosul hozzá.

Értelemszerűen a pasztellek dominálnak, sárgákkal, barnákkal, és zöldekkel keverve, de kékes, lilás árnyalatok is megjelenhetnek. A xerogardening elvet követő kertek a hagyományos struktúráknál sokkal szellősebbek, lazábbak, aktív használatbavételre kevésbé alkalmasak, ellenben dekorációs értékük magasabb a megszokottnál, ezért elsősorban irodaházak mellé, társasházi udvarokra, utcafrontokra, pihenő-, és közparkokba lehet elképzelni őket, de természetesen magánkertekben is kialakíthatóak, főképp, ha a célok között szerepel a kis vízfogyasztás és a szokásosnál alacsonyabb gondozási igény.

Azt mindenképpen tudni kell, hogy az ilyen kertek szakszerű tervezést és kivitelezést igényelnek, tehát kezdő hobbistáknak nem ajánlom, hogy első lelkesedésből nekiveselkedjenek a munkálatoknak, ugyanakkor a fenntartást tekintve a későbbiekben jóval kevesebb anyagi ráfordítást és törődést igényelnek, mint a szokványos gyepfelület-díszfa-virágágyás felépítésű birtokok. Akinek a xerogardening elnyerte a tetszését, de egyelőre nem fazonírozná át teljesen a kertjét, annak első lépésben egy mediterrán kertrészlet, egy fűszerkert, vagy egy sajátkezűleg is megépíthető sziklakert létrehozását javasolnám. Amennyiben pedig az alacsony vízfelhasználás a cél, érdemes lehet megismerkedni a fentebb már említett esőkertekkel is.

 

untitledtughfhfg.bmp

A xeriscaping egyik alapeleme a színekkel való játék, itt a kék és a lila dominál, de sárgával, barnával, halvány színekkel is lehet játszani a kialakítás, növényválogatás során.

 

 

Ha ötleteket merítene, vagy csak szép xeroscaping kerteket nézegetne,

IDE KATTINTVA talál egy bőséges képgalériát! 

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen

Objektumok a gyepen

2 komment

A csodás pázsit minden szép kert zöld alapja, ez nem vitás, ugyanakkor - főleg nyáron - a fűfelületet nem csupasz valójában használjuk, hanem általában egy olyan felületnek tekintjük, amelyre kipakolhatjuk a pihenés, szórakozás eszközeit. Így ez a poszt nem a gyep ápolásáról fog szólni, hanem arról, hogy mi kerülhet a gyepre nyáron, és ha már odakerül, hogyan intézzük a dolgot szakszerűen!

Homokozó

A homokot a kertben többféle dologra lehet bevetni, virágyásokban, veteményesben a túlságosan kötött talaj lazítására kiváló, de szintén praktikus, mikor gyermekeknek való játékhoz használjuk, magyarán homokozót építünk. A homokozó egy roppant kreatív játékterep, nagyszerű elfoglaltság a kicsiknek, így sokan elgondolkoznak egy ilyen tereptárgy kialakításán. A homokozót megépíteni nem jelentős kihívás, inkább az előnyök és hátrányok arányaival szükséges tisztában lenni. A homokozó kialakításával a pázsitos felületből kell kikanyarítanunk egy részt, ráadásul a homok a peremek mellett közel fél méteres sávban a gyepet kipusztíthatja, ezért kisebb kertekbe nem mindig jó ötlet. Úgy jelöljük ki a homokmedence helyét, hogy az legyen körbejárható, sose helyezzük közvetlenül virágágyás vagy veteményes mellé. Fontos, hogy valamilyen tereptárgy időközönként árnyékot vessen rá, például lombos fa, kerítés, vagy a ház fala. A peremek kialakítására a fa, vagy a műanyag elemek alkalmasak, a beton-, és téglakeret balesetveszélyesek, és a traktorgumit sem ajánlom, szerintem büdös és nem is szép látvány. Építőanyag kereskedésekben beszerezhető deszkákból, gerendákból gyorsan összeállítható a keret, amit legalább egy arasznyira le kell ásni, hogy rögzítsük a helyzetét. A perem magassága ideális esetben 20-25 centiméter. A homokozó pereme ne legyen vékony, mert balesetveszélyessége, és gyenge tartóereje mellett azt is kizárja, hogy a kicsik, vagy a szülők a homokmedence szélére üljenek. A homokozó aljára helyezzünk el vízhatlan záróréteget (tófólia, agroszövet), ami megakadályozza a nedvesség felszivárgását, és az elgazosodást. Kisebb homokozó deszkákból ácsolt fedéllel is lezárható, a nagyobb homokmedencéket fóliával, vagy vakondhálóval burkoljuk, hogy a háziállatok ne piszkíthassanak bele, és a szél se hordja szét a szemcséket a kertben. Homokot sose a természetből, vagy építkezésekről szerezzünk, hanem szaküzletből, tüzéptelepről. A sárga homok megfoghatja a gyerekek ruháit, ellenben jól formázható, a szürke homok nem fog, de nehezebben gyúrható, csak nedvesítés után válik játékra alkalmassá. Mosott homokot átlagosan köbméterenként 2500 Ft-os áron vásárolhatunk, de barkácsáruházakban 30-50 kilós zsákokban is kapni könnyebben szállítható, tisztábban kezelhető, játékra való homokot.

Tüzek, grillek

A kerti tűzrakásnak két fő szezonja van, az egyik az őszi avarégetés, ami a rosszabbik verzió, lévén veszélyes, zavaró, és egészségtelen módszere a zöldhulladék eltüntetésének, a másik hosszabb „tüzes” időszak pedig a nyár, hiszen a meleg évszakban gyakori az esti kerti sütögetés, grillezés. A kerti tűzrakóhelyek szintén veszélyesek lehetnek, nem árt tehát az óvatosság. Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk néha szalonnát, vagy húst sütni a kertben, netán bográcsozni, akkor első lépésben azt kell eldönteni, hogy mekkora és milyen típusú tűzrakóhelyre van szükségünk. A legegyszerűbb változat a téglákkal szegélyezett kör, vagy négyzet alapú tábortűz, melyhez legfeljebb pár rönkfáből készült ülőkére lesz szükség, hogy a tűz köré telepedhessünk. Ennek hátránya, hogy a pázsitos részből kell feláldoznunk egy méretesebb részt. Amennyiben kímélni akarjuk a gyepet, vásárolhatunk lábakon álló grillezőt is, ebből létezik olcsó faszenes, és drága elektromos készülék is. Ha ilyet használunk a kertben, a legfontosabb a stabilitás, tehát lehetőség szerint ne közvetlenül a fűre állítsuk, hanem igyekezzünk szilárd talapzatra elhelyezni. A célra általában megfelelő 2-3-4 darab kültéri járólap, az olcsóbb, nem díszes típusok 4-500 forintért kaphatók. Az épített kültéri kemencék, grillpultok jóval nagyobb anyagi ráfordítást kívánnak, de időtálló darabok, és nem csak egyszerű ételek elkészítésére használhatjuk őket. Bármit is választunk, tartsunk be pár óvintézkedést! A kerti tüzeléshez hely kell, ezért a kisméretű kertekben inkább mondjunk le erről. Ügyelni kell arra, hogy a grill szélvédett helyen legyen, mégse jelentsen tűzveszélyt, vagyis ne telepítsük éghető dolgok közelébe, legyen az fa, növényzet, kerti bódé, garázs, vagy háztető. Az előző ok mellett azért se tegyük fákhoz közel, mert az ételbe, bográcsba hulló levelek bosszúságot fognak okozni. Nagyobb sütödét telepítsünk masszívabb felületre, egyrészt a stabilitás, másrészt a megközelíthetőség miatt. A komolyabb kerti grilleket tanácsos betonozott alapra építeni. Érdemes térkővel lefedni a grill környékét, így nem kell ingoványos talajon botorkálni a tányérokkal, nyársakkal. Hagyományos tűzrakóhely esetében legyen elég tér a körbeüléshez, egy használható tábortűz átmérője körülbelül másfél méter, ha pedig körbeüljük, akkor legalább három méter átmérőjű területre lesz szükség a kényelmes nyársaláshoz.

Kismedence

A medence remek nyári szórakozás, ahol pedig gyerekek vannak, ott szinte kötelező elem. Bár az épített medence az igazi (erről bővebben írtam nemrégiben ITT) a legtöbben megelégszenek egy kisebb-nagyobb felfújható, vagy egyéb típusú mobil medencével, ezek ára szerényebb, a nyár végén pedig el lehet bontani őket, hogy a szezonon kívüli időben ne rontsák az összképet. A kismedence elhelyezésénél a homokozóhoz hasonlóan járjunk el, vagy legalább részben legyen árnyékban, ha pedig ez nem kivitelezhető, feszítsünk ki fölé egy napvitorlát. Ehhez elegendő 3 erősebb rúd leásása (vagy valamilyen tereptárgy - fa, falba fúr kampó használata). A napvitorlák általában háromszög alakúak, így a három rögzítési pont kialakítása után csak ki kell feszíteni őket. A napvitorla azért is hasznos, mert (részben) megóvja a medencét a belehulló növényi daraboktól, főként ha lombos fa is akad a közelben. Ugyanezen okból érdemes lehet a használaton kívüli medencét egy méretben passzoló nejlonnal vagy sűrű szövésű műanyag hálóval lefedni. A medence alatt a gyep biztosan ki fog pusztulni, nem is érdemes máshogy számolni ezzel, de sebaj, ősszel könnyen pótolható felülvetéssel a hiány. Érdemes a medence alá polifoam réteget fektetni, ez megóvja a fürdőalkalmatosság alját a kavicsok, növénydarabok okozta kiszúródástól, de még fontosabb, hogy így a gyerekek nem közvetlenül a kemény talajt fogják érezni. Barkácsáruházakban többféle vastagságú, nagyobb méretű polifoam táblákat lehet kapni, ha pedig ezeket lefektetve a medence aljának alakjára vágjuk, még esztétikailag is kellemes lesz a látvány (vagyis nem fog kilátszódni ez az aljzat). A medence vizét muszáj lesz kezelni, hiszen az algásodás hamar beindul, ráadásul fertőtlenítőszerekre is szükség lesz a biztonság érdekében. Érdemes egy vízforgató berendezést is beszerezni, még a kisebb medencékhez is, de ez esetben sem maradhatnak el a vegyszeres kezelések. Az ilyen kezelt víz pedig biztosan károsítja a növényzetet, így számítsunk arra, hogy a medence környékén fél-egy méteres sávban a gyep vagy a dísznövények szinte biztosan elhalnak, ezt is vegyük figyelembe a medence helyének kijelölésekor. Hasonló okokból a teljes vízcsere esetén se a gyepre öntsük a medence több száz liter vizét, hanem tömlővel vezessük a csatornába. 

Képek: innen, innen, és innen.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) budapest (8) Budapest (45) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (172) kertbarát (50) kertépítés (125) kertész (11) kertészet (119) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (223) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (8) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (76) kerttervezés (141) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (5) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (10) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (12) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (118) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (10) szemetelés (5) szemétszedés (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) Zugló (8) zugló (8) Címkefelhő