Megyeri Szabolcs kertész blogja

Szeptemberi kerti teendők

Szólj hozzá!

Az ősz sokaknak igazi trauma a meleg és napsütéses nyári hetek után, de szomorúságra nincs ok, ez az évszak is rengeteg élményt ígér, elég csak a csodás lombszínekre, a nagy kirándulásokra, vagy éppen a kikapcsolódást jelentő kertészkedésre gondolni! Az ősz ugyanis kertészkedési főszezon, számos cserjeféle, faféle elsőszámú telepítési időszaka, de a mostani időszak nagyobb, átfogóbb kertátalakítási munkákra is alkalmas. Érdemes kihasználni a még napos, langyos szeptemberi napokat, hogy elvégezzük a szükséges (vagy éppen csak szórakoztató) teendőket. Lássuk nagy vonalakban, mik ezek!

 fall-foliage-111315_960_720.jpg

- A gyepfelület karbantartását sokan már a nyár utolsó heteiben elkezdték, például a gyepszellőztetéssel, talajlazítással. Ezt lehet folytatni most a kikopott, foltos fűfelület felülvetésével. A fűmagok kiszórását lehetőleg előzze meg egy gyommentesítés, valamint hasznos, ha kopasz részeket sekélyre ható ásással, kapálással, majd egyszerű cipőtalpas tömörítéssel tesszük frissebbé. Szintén hasznos felkészülés a télre a fűvel kapcsolatban a kálium túlsúlyos gyeptrágyázás, mely nagyban elősegíti a jövő évi csodás pázsitot! A fűnyírásokat száraz, napsütéses napok délutánján végezzük el, a nedves fű megnehezíti a munkát, eltömíti, károsíthatja a fűnyíró gépet!

- A szeptember már nem a virágzás, a virágok főszezonja, de ilyenkor is van mit csodálni, többek a közt a rózsákat, melyek (fajtától függően) még sokáig virágozhatnak, a kitartóbb típusok akár október végéig is! Ezért ahol nincs rózsa kertben, ott most remek alkalom nyílik a telepítésre, ahol pedig van, ott nyújtsunk nekik egy kis kényeztetést,  metsszük le az elhalt hajtásokat, virágokat, helyezzünk ki egy kevés komposztot a töveikhez, valamint a gomba elleni permetezése is lényeges, ezzel elejét vehetjük a gyakran jelentkező peronoszpórának és a más gombás betegségeknek!

- Ha már komposzt, akkor erről is essen szó! Szeptemberben a természet csak úgy ontja a kiváló komposztanyagot, hiszen a még aktuális fűnyírás, és a szokásos metszések mellett a lombhullás is rengeteg zöldhulladékot ad. Aki még nem komposztált eddig, most vásárolhat vagy készíthet egy komposztládát, utóbbira szerintem a legegyszerűbb és legolcsóbb pár raklapból eszkábálni egy karámszerűséget, ehhez csak pár sarokpántra, csavarokra, és egy akkus csavarozóra lesz szükség. A komposztba mehet minden növényi hulladék, sőt a háztartási szemét egy része is, például a kidobandó, fonnyadt zöldségek, gyümölcshéjak, a kávézacc, vagy a festetlen natúr papír. 

compost-419261_960_720.jpg

- A lehullott leveleket nem mindenki gereblyézi össze, mondván, hogy ez egy természetes folyamat, és ez teljesen igaz is. A tavaszig lebomló levelek értékes tápanyagokat biztosítanak a területnek, ez a természet körforgása. Értékesebb díszgyepeknél azonban mégis jobb ötlet a lehullott lomb összegyűjtése, ugyanis a levelek alatt könnyebb dolga van a penészes, gombás betegségeknek, valamint a kártevők is könnyebben megbújhatnak, áttelelhetnek a jótékony takarás alatt. A lombot ha lehet, inkább komposztáljuk vagy vitessük el a megszokott égetés helyett, utóbbi ugyanis nem csak zavaró, de az alacsony égési hőfok miatt kifejezetten légszennyező is. 

- Az őszi ültetési szezon egy főszereplője a sövény! A térhatároló vagy díszítő célú cserjéket az ősz végégig lehet ültetni, de nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a dolgot, az a jó ugyanis, ha a fagyok beállta előtt már alaposan be tud gyökerezni a növény. Ha szabályos sort alakítanánk ki, akkor gödrök sorozata helyett érdemes hosszanti ültetőárkot kialakítani így precízebben kialakítható az egyenes sor. A másik lehetőség, ha telepítés előtt a végpontokon leszúrunk egy-egy rudat, majd erős madzagot feszítünk ki közéjük. Az így létrejött sorvezetővel gyerekjáték lesz a szép, egyenes sor kialakítása. Sövény növény választása előtt ajánlott átgondolni, miért, mire akarjuk használni a növényt, nem mindegy ugyanis, hogy tüskés vagy puha ágrendszerű, alacsonyra vagy magasra növő, metszést tűrő vagy nyíratlan sövénynek alkalmas alanyt választunk. A szabadgyökerű kiszerelésű növényeket egyelőre ne válasszuk, mert azoknak csak október második felétől érkezik el az optimális ültetési ideje.

- Szeptemberben már mindenképp elkezdhető a tavaszi hagymások gumóinak kihelyezése. Ez az egyik legegyszerűbb ültetési feladat, hiszen a hagymákat csak ki kell helyezni a megfelelő mélységbe (ez általában a hagyma kerületének centiméter adata) és kész is. A hagymás ágyások földjét aztán el lehet gereblyézni, esetleg vékonyan beteríteni könnyű mulcsanyaggal (fakéreg zúzalékkal például) így homogén, dekoratív felület nyerhető, mely tavasszal csodás virágtengerré alakul majd! Érdemes vegyesen ültetni hagymákat, mégpedig úgy, hogy eltérő virágzási idejűek legyenek az egyes fajok, ezáltal a tavaszi virágzási idő hosszú hetekig tarthat! Hagymából csak ép, kemény darabokat telepítsünk, a foltos, puha, satnya darabokból nem lesz szép virág (vagy semmi sem)!

tulip-3365630_960_720.jpg

- A veteményeskert lassan pihenőidőre vonulhat, sokan egy alapos gyommentesítéssel, kapálással, esetleg tápanyag kihelyezésével nyugdíjazzák tavaszig ilyenkor a konyhakertet. Aki még mindenképp szeretne valamit termeszteni, választhatja a még pár napig vethető a hónapos retket, vagy a galambbegy salátát, ezekből még a tél előtt fogyasztható termés lesz. A nagyobb távlatokban gondolkodók kiszórhatják a spenót és a sóska magjait. Szintén áttelelhet a most vetett saláta és kelkáposzta.

- A gyümölcsfa csemeték is a földbe kerülhetnek a hetekben, de egyelőre ezekből is csak a konténeresek, a szabadgyökerűek még nem. Utóbbiakkal egyébként is érdemes óvatosan bánni, hiszen sérülékenyek, begyökerezési arányuk sokkal rosszabb, mint a konténereseké, igazából inkább a tömeges ültetéshez valók, ha csak egy-két darabot telepítünk, jobb választások az üzembiztosabb konténeresek. Gyümölcs csemete választásánál sose az ár döntsön, hanem az, hogy tényleg szívesen fogyasztanánk-e az adott faj termését, valamint számít a leendő méret, és persze az adott faj várható gondozási igénye is fontos szempont. Aki kezdőként gyümölcsfa nevelésére szánja el magát, előre készüljön fel arra, hogy az első termés évek múlva szedhető majd le, ráadásul a dísznövényekhez képest több lesz a gondozási feladat is!

- A nyáron virágzó cserjéket most lehet megmetszeni, de csak ha már a virágzás teljesen befejeződött. Alakítsuk a kívánt méretre vagy formára a cserjét, és fordítsunk figyelmet arra is, hogy sűrű, túlburjánzott ágrendszert is ritkítsuk. Az egyéb cserjék, például a már régebben telepített sövény növények alakító metszése is elvégezhető most, érdemes ehhez a művelethez elektromos sövényvágót vásárolni vagy bérelni, így a munka a kézzel végzett módszerhez képest tört idő alatt elvégezhető. 

- Etessük tovább a sünöket, és a kert madarait se feledjük! Nekik ugyan még nem szükséges a kiegészítő etetés, találnak élelmet bőségesen a természeteben, azonban ha télre is szívesen marasztalnánk őket, helyezzünk ki ivásra, fürdésre alkalmas vizestálkákat nekik (lehetőleg magasra, hogy ne szolgáljanak prédául a macskáknak).

Ezeket ne tedd az orchideáddal!

9 komment

Itt az ősz, ez pedig azt jelenti, hogy növényfronton a szobai zöldek kerülnek előtérbe, a hűvösödő idő, az egyre korábbi szürkület a négy fal közé tereli a növénybarátokat is. A szobanövények közül az egyik legnépszerűbb faj az orchidea, hiszen ez a növény megtestesíti mindazt az egzotikumot és dekorációs értéket, amit a legtöbben elvárnak egy beltéri virágtól. Ráadásul az orchideák nevelése tartogat némi kihívást is, lehet velük babrálni, foglalkozgatni, így remek hobbit is jelent ezen kecses virágok tartása, gondozása. Sajnos ebben rejlik a dolog rákfenéje is, az orchideák ugyanis egyáltalán nem kecsegtetik gazdájukat biztos sikerrel, gyakori az elhalás, a sárgulás, az összeszáradás és a virágok ledobása. Mindez persze nem csoda, hiszen ezek a fajok jellemzően trópusi növények, ami azt jelenti, hogy a mi klimatikus viszonyainktól nagyon eltérő környezetben élnek természetes élőhelyükön, a helyzetet pedig súlyosbítja, hogy beltérve helyezve még messzebb kerülnek az eredeti élőhelyükre jellemző körülményektől. A tartás alapproblémái arra vezethetők vissza, hogy ezen dísznövények alapvetően fákon élnek, a lombszint alatt, vagyis direkt napsütésből kevés jut nekik, valamint hozzászoktak a folyamatosan magas páratartalomhoz. Mindezek alapján a gondozás során bekövetkező végzetes hibák az alábbiak szerint foglalhatók össze.

orchid-3178759_960_720.jpg

Vágott növényként már nincs sok teendő vele, cserepesként azonban nagyon is fontosak a megfelelő körülmények!

Az öt végzetes orchidea tartási hiba:

Átlátszatlan edények. Az orchideák gyökerei merőben eltérnek az átlagos dísznövények gyökereitől, ugyanis szükségük van fényre (ahogy említettem, eredetileg fákon élnek!), ráadásul gyökereikkel nedvességet is vesznek fel a levegőből, de erről még később. Ez az oka, hogy a boltokban a többségüket átlátszó műanyag edényben kínálják, amit sajnos sokan észre sem vesznek, vagy azt gondolják, hogy esztétikai szempontok miatt van így. Ezért aztán otthon dekoratív műanyag vagy cserép kaspóba ültetik át növényt, megfosztva így a gyökereket az éltető fénytől. Ezért átültetés esetén kifejezetten ajánlott az átlátszó, például dekoratív üveg edények használata, így az dekorációs érték sem csökken, és a gyökerek is elegendő fényhez jutnak.

Virágföldbe ültetés. Ha már szóba került az átültetés, ezzel a témával is foglalkozni kell. Rengetegen, ha megvesznek egy virágot, dísznövényt, hazaérve rögtön átültetik. Erre persze nem minden esetben van szükség, de tény, hogy számos dísznövény valóban megkívánja vásárlás utáni átültetést, mégpedig azért, mert gyakran tápanyagot csak korlátozottan tartalmazó tőzegbe ültetik őket. Ha ez a helyzet, akkor a tápanyagok gyors kiürülése után a növény "éhezni" fog, és a gondos öntözés ellenére elhal. A földbe való átültetés azonban végzetes hiba az orchideáknál, hiszen ezek a növények eredeti élőhelyükön fák törzsére kapaszkodva élnek, gyökereik a virágföldben nagyon gyorsan rothadásnak indulnak, és a növény menthetetlenül elpusztul. Az orchideákat pár évente ugyan valóban jó ötlet átültetni, de ehhez csak speciális orchideaföldet lehet használni, mely olyan darabos és laza, hogy a levegő át tudja járni (valójában nem is földről van szó, hanem mulcsszerű törmelékes anyagról). Az átültetés soha ne a virágzási időszak alatt történjen!

Öntözés csapvízzel. Le kell szögezni, hogy az átlag orchidea nem fog feltétlen károsodni a csapvizes öntözéstől, de egyes esetekben kimondottan káros lehet, például ha nagyon kemény a vezetékes víz. A kemény víz igazából semmilyen érzékenyebb dísznövénynek nem hasznos, így érdemes vagy esővizet, vagy lágyított csapvizet használni. Utóbbihoz elég felforralni majd lehűlni hagyni a vizet, vagy tőzeg hozzáadásával pihentetni, és úgy felhasználni. Az esővíz használata csak akkor jöhet szóba, ha az szennyeződésmentes, tehát nagyvárosokban, ipari üzemek közelében élők inkább ne alkalmazzák, mert olyan anyagokat tartalmazhat, ami az érzékeny virágoknak többet árt, mint amennyit  lágy víz használ. 

Túlöntözés. Általános hiba, hogy az orchideákat tulajdonosaik az átlagos virágokhoz hasonló módon öntözik. Mivel az orchidea gyökerei eredetileg a levegő páratartalmából veszik fel a nedvességet, nem alkalmasak arra, hogy tartósan vízben álljanak. Itt kell megjegyezni, hogy az edényből kitüremkedő gyökereket nem szabad lemetszeni, hiszen fontos szerepük van a nedvesség begyűjtésében. Az öntözés legjobb módja a vízben való rövid megmerítés, esetleg egy-két perces áztatás, ami után hagyni kell a vizet kicsöpögni az edényből. Az öntözést ne időintervallum alapján intézzük (tehát ne szabályosan tíznaponta például) hanem a növényt megfigyelve akkor hajtsuk végre, amikor már láthatóan igényli a nedvesség pótlását.

Túl sok fény. Az általános elképzelés szerint a dísznövények szeretik a jó sok napfényt, ám ez nem teljesen igaz, és főleg nem igaz az orchideákra, abban a tekintetben, hogy az erős, közvetlen napsugarakat egyáltalán nem tolerálják, emlékezzünk csak, az eredeti élőhelyükön a lombszint alatt élnek, csak szűrt, részleges napfényt kapnak. Az otthoni tartásnál törekedni kell a természetes körülmények utánzására, de legalábbis tehát ne kerüljön a növény olyan helyre, ahol a déli, kora délutáni legerősebb napsugarak érhetik! Elég lehet egy világos, áttetsző függöny bevetése, vagy helyezhetjük kedvencünket például nagyobb méretű leveles dísznövény alá, mellé, hogy védett helyen legyen. 

flowers-2597372_960_720.jpg

Végül pedig fontos leszögezni, hogy kulcskérdés a forrás is. Az élelmiszeráruházak, hipermarketek gyakran kínálnak filléres, akár ezer forint alatti orchideákat, ám ezek sokszor nem a legjobb választások. Az akár hetekig szakszerűtlenül tárolt, természetes fény nélküli beltérben, rendszeres öntözés nélkül tartott példányok gyakran legyengülten, erőtlenül kerülnek új gazdáikhoz, ahol aztán a gondos ápolás ellenére hanyatlásnak indulnak. Az is tény, hogy vannak minőségi különbségek az egyes orchideák között, ezért mindig jobb ötlet kertészetben, szaküzletben megvásárolni az új kedvencet. A hazánkban kapható népszerű és kedvező árú orchideák jellemzően két fajhoz tartoznak, vagy Phalaenpsysok vagy Cymbidiumok, melyek gondozási teendői kismértékben eltérnek egymástól, fontos tehát tisztában lenni azzal, hogy melyiket választottuk, és aszerint végezni az ápolási feladatokat. Kezdő orchideatartóknak mindenképp ezt a két fajt ajánlom elsőként (közülük is inkább a Phalaenopsys fajokat), a különlegesebb típusokhoz gyakorlottabb kéz szükséges.

Aki szívesen olvasnak még az orchideák tartásáról, annak két régebbi bejegyzésemet ajánlom a témában,

melyeket IDE és IDE kattintva lehet elolvasni!

Képek forrása: pixabay.com

Díszkáposzta, mint balkonnövény

1 komment

A hosszúra nyúlt augusztusi kánikula feladta harcát a napokban, és beköszöntött a kellemes őszi időjárás némi esővel, lehűléssel, és újfajta, de de mindenképp barátságos hangulattal. Ez az időszak nagyüzem a kertekben, az ősz az ültetések, kertrendezések, felújítások ideje, akinek tehát van birtoka, most aztán garmadával talál feladatokat. De mi legyen azokkal, akiknek kert híján csak a balkon vagy az ablakpárkány jut osztályrészül a növénynevelésre? nekik sem kell csüggedni, a virágos, látványos dísznövények főszezonja ugyan elmúlóban, de akadnak izgalmas ültetnivalók az erkélyekre is. Aki pedig túl szeretne lépni a jól megszokott és viszonylag kisszámú őszi virágok körén, próbát tehet egy igazi unortodox szépséggel, a díszkáposztával!

 

fall-container-garden-ornamental-cabbage-ss_163190240-560x400.jpgAz őszi növénydekoráci

 

A díszkáposzta magjait a nyár derekán kell elvetni, és ezzel nyilván elkéstünk már, de egyébként is járhatóbb út a vetéstől számított 5-6 múlva megerősödő palántákat használni, melyeket mostanában lehet beszerezni a kertészetekben, piacokon, így szeptember elején már közel kifejlett állapotban. A díszkáposzta bár nem rokona, a gondozását tekintve mégis csaknem testvére a közkedvelt krizantémnak, igényeik nagyban megegyeznek, így aki krizantémot nevelt már, annak ez a dísznövény sem lesz nagy kihívás. Igazából másnak sem, mivel kifejezetten könnyen tartható.

Röviden összefoglalva a tartás alappillérei a következők. A díszkáposzta földje ne legyen túl nedves, az átlagos kerti talaj, vagy az általános virágföld megfelelő számára, a közvetlen, erős napsütést nem kedveli, de azért mindenképpen világos, napos fekvésű területen legyen, árnyékos területeken a szép levélszínek nem alakulnak ki. Rendszeresen szükséges öntözni, sőt, olykor leveleit is spriccelhetjük vízzel, ezt szeretni fogja. A díszkáposzta télállósága jó, dekorációs értékét sokáig megtartja, virágzása pedig majd a tavasz derekán lesz esedékes. A díszkáposzta felhasználhatósági körét tágítja, hogy akár sziklakerti növényként is bevethető, mérete miatt azonban inkább a nagyobb sziklakertek, vagy a sziklakerti hangulatú, kőzúzalékos, sziklákkal dekorált előkertek ideális növénye.

A díszkáposzta nem virágaival dekorál, szépségét levelei adják, melyek alakjukat tekintve lehetnek fodrosak, simák, vagy cakkosak. A díszkáposzta több látványos színben hozzáférhető, érdemes belőle vegyesen bevásárolni, hogy egyedi, izgalmas színkombinációk jöhessenek létre. A díszkáposzta nagyon jól kombinálható egyéb dísznövényekkel, kiválóan társítható az árvácskával, a ciklámennel, a krizantémmal, cserjefélék közül pedig remek partnerek lesznek a csarabbal, de tujasorok, sövények tövéhez telepítve is látványos, harmonikus lesz a végeredmény!

 

f859933ec80682e66c275c019b5917dc--fall-container-gardening-fall-containers.jpg

 

Dísz vagy ehető? 

Milyen káposzta az, amit nem lehet megenni? A díszkáposzta sem vall szégyent e tekintetben, de azért azt ki kell hangsúlyozni, hogy nem elsősorban étkezési célokra szokás tartani, már csak azért is, mert íze jócskán elmarad a hagyományos káposztákétól. Ettől függetlenül persze ehető, de ha már a konyhai felhasználásról van szó, sokkal inkább helytáll dekorációként, extravagáns, látványos fogások díszítőjeként, mintsem főételként. A színes, fodros levelek egészben, vagy kisebb részekre hasogatva is csodásan dobják fel a tányért, vagy látványosan gazdagítják a kevert salátákat! 

 

mobot-garden-design_9212.jpg

 

Az eddigiekben meglehetősen vegyes használatúként került említésre a díszkáposzta, pedig a felvezetésben egy igazi extravagáns balkonnövényt ígértem. Tévedés nincs is, a díszkáposzta ugyanis hiába remek kísérője sövényeknek, vagy csinos dísze előkerteknek, egyben elsőrangú balkondekoráció is, minden feltétel adott ahhoz, hogy nevelése, tartása az erkélyen vagy ablaki virágládában történjen. A díszkáposzta kiváló választás azoknak, akik az őszi időszakra keresnek valamilyen a megszokottól eltérő dísznövényt az erkélyre, vagy a teraszra. Mérete 50-60 centiméter, így nagyjából bárhol elfér, a csípős késő őszi fagyok hatására pedig levelei elszíneződnek, tehát változatos, izgalmas hatást nyújtanak. Aki a viszonylag kis kínálatú őszi színes virágok mellé vagy a helyükre keres egy szokatlan, mégis szép dísznövényt, már meg is találta választottját. A díszkáposzta dézsás nevelése szinte teljesen megegyezik a kerti, szabadföldi tartással, csupán arra ügyeljünk, hogy az öntözések gyakoribbak legyenek, a téli fagyokban pedig burkoljuk be az edényeket a fagyok ellen védekezésül. 

 

Képek: innen, innen, és innen.

Okoskertet, okoseszközökkel!

Szólj hozzá!

Az okostelefon megszületése indította el az okoseszközök lavináját, mára pedig már az élet minden apró szegmensére találni praktikus vagy éppen látványos okosholmikat. Az okostelefon említése azért is idevágó most, mert az első igazán ilyennek mondható eszköz az iPhone volt, az alábbiakban pedig kifejezetten és csak Apple termékekkel kompatibilis okoseszközök kerülnek bemutatásra, így mondhatni, hogy a kör bezárult. Továbbá mivel a kedves olvasó éppen egy kertészeti blogot olvas, azt is fontos tisztázni, hogy természetesen kerti, vagy kertben is használható termékekről lesz szó.

 1.jpg

A bevezetőt folytatandó érdemes kicsit kitérni az okoseszközökre általánosságban. Számos vita tárgyát képezi, hogy mennyire van szükségünk valójában ilyen fejlett holmikra, egyesek szerint megkönnyítik, élvezetesebbé teszik az életünket és levesznek a vállunkról számos gondot, teendőt, míg mások úgy vélekednek, hogy csak gyarapítjuk velük a felesleges tárgyak egyébként is egyre duzzadó halmazát. Az igazság valószínűleg valahol félúton lehet, hiszen miért ne könnyítenénk meg a saját életünket pár technikailag magas szintű eszközzel, ugyanakkor nyilván nem szükséges minden hétköznapi dolgot lecserélni annak „okos” verziójára.

Az alábbiakban három olyan érdekes termékről olvashatnak rövid bemutatót, értékelést, melyek alapvetően nem nélkülözhetetlenek, de mindenképp a hasznunkra lehetnek, ráadásul az is különleges bennük, hogy bőven akad kerti vonatkozásuk, ami azért izgalmas, mert az „okoshullám” nagyrészt elkerülte a kerteket, viszonylag kevés olyan eszközt találni a piacon, melyek használhatósága túlmutat a négy falon.

Mielőtt azonban rátérnénk a lényegre, mindenképp kell pár szót ejteni arról, hogy nem csupán egy-két okoseszközről van itt szó, hanem egy komplett rendszer elemeiről, vagyis egy olyan termékcsaládról, melyekkel egy teljes okosotthon építhető ki a saját igényeinknek megfelelően, és akár lépésről lépésre bővíthető. Az Eve Systems eszközei képesek kommunikálni egymással, és nem csak egy előre meghatározott társításban, hanem általunk tetszőlegesen beállított kombinációkban is, ezekre számos példa akad majd az alábbiakban. Ezen okoseszközök Apple HomeKit kompatibilisek, így programozásához, a beállítások beviteléhez és az utasításokhoz a saját, ingyenes Eve vagy az Apple Otthon applikációjában kell majd pötyögni, tehát az okosfunkciók előcsalogatásához, az időzítések, a szabályok beállításához, a távoli vezérléshez mindenképp kell egy iPhone és egy otthoni központként használt iPad vagy egy Apple TV.

Az Eve néven futó vezérlőalkalmazás felhasználóbarátsága kielégítő, de egy kevés tanulást, megszokást igényel a használata. A párosítások egyszerűen, egy QR kód vagy számsor beolvasásával elvégezhetők, informatikai tudást nem igényelnek. Azt is fontos megemlíteni, hogy noha programozásról írok majd többször, semmi ördöngösségről nincs szó, mindenféle előképzettség nélkül, egyszerűen betáplálhatók a parancsok.  

Érdemes utánanézni az Eve Systems termékcsalád  többi tagjának is, hiszen ezek az eszközök nem csak önmagukban, de az otthoni központ által a többi eszközzel és akár más gyártók Apple HomeKit kompatibilis eszközeivel is összehangoltan képesek működni, ilyen módon pedig egy modernizált, távvezérelt, programozható okosotthon rendszer részeiként értékelendők. Lássuk akkor a teszt tárgyait! 

*****

Az első alany az Eve Flare nevet viseli, ebből kapásból kilogikázható, hogy valamilyen világító dologról lesz szó, és ez persze így is van, ez egy kül- és beltéren egyaránt használható hordozható okoslámpa! Az Eve Flare kikapcsolt állapotában egy tejfehér, 25 centiméter átmérőjű gömb, mely szilárdan áll a talapzatán, így felborulásától, elgurulásától nem kell tartani.

 2.jpg 

Az igazi okosfunkciók a vezérlő alkalmazáson keresztül irányíthatók. A gömb nemcsak pár árnyalatot tud megjeleníteni, hanem kis túlzással élve az összeset, hiszen az app-ban egy színskálán csúsztatva az ujjainkat tulajdonképpen bármilyen árnyalatot elő tudunk állítani! Az első pár alkalommal már magában ez a játék is leköti az embert, főleg, hogy a gömb szinte azonnal, pár tizedmásodperces késéssel reagál a színkeverő mozdulatokra. Ez persze még mindig csak jópofaság és nem az okosfunkciók területe, de vannak olyanok is!

 3.jpg

Az applikációban szabályokat is beállíthatunk, hogy a lámpa mikor és milyen módon működjön, például meghatározhatjuk, hogy mikor kapcsoljon be vagy ki, milyen hosszan és milyen színnel világítson, ráadásul az app-ban többféle szcenáriót beállíthatunk, így például hozzárendelhetjük a parancsokat az „Elindulás otthonról” (például fények és konnektorok kikapcsolnak) vagy a „Jó reggelt” profilokhoz, de sajátot is létrehozhatunk.

 4.jpg 

Eddig nem esett szó a kerti vonatkozásról, pedig ennél a lámpánál akad bőven ilyen. Elsőként az IP65-ös védelem a megemlítendő, ez a kód magyarra fordítva annyit tesz, hogy az eszköz a pornak teljes mértékben ellenáll, valamint minden irányban védett a kisnyomású vízsugártól. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kert bármely pontjára bátran kitehető, hosszabb időn keresztül is használható kültéren, ha pedig ráfröccsen a víz, nem lesz baja, sőt, nedves ruhával vagy akár lassú folyású vízsugár alatt is tisztítható. A kinti használat mellett szól az is, hogy a lámpa szépsége elsősorban akkor érvényesül, ha félhomályban, sötétben, egyéb mesterséges fény nélkül használjuk, a fényerő kifejezetten magas, de ez az érték is állítható, így teljesen szolid háttérvilágításként is használható. A talpban egy kihajtható dróthurok is helyett kapott, így a lámpa fel is akasztható, faágra, kampóra, vagy akár a balkon korlátjára. A beépített akkumulátor hat órányi működést ígér, a töltő használata pedig roppant kényelmes, hiszen a gömböt csak a dokkolóra kell helyezni. A Flare is beilleszthető egy nagyobb okosotthon rendszerbe, sőt, úgy nyeri el az igazi értelmét. Például a mozgásérzékelő kütyüvel (szóba kerül ez is lejjebb) párosítva éjjel biztonsági lámpaként működhet, hogy le ne essünk a lépcsőn, vagy a gyermekszobában biztosítható az, hogy ha a poronty éjjel felébred és felkel, akkor rögtön barátságos fény fogadja. Kültéri jellegénél fogva hasonló célokra az udvaron, a kertben is bevethetjük, akár olyan módon, hogy mozgásra hangulatos fény gyúljon, akár úgy, hogy illetéktelen belépéskor is jelezzen! 

Az Eve Flare pusztán hangulatlámpaként is kiemelkedő, a remek anyagminőség, az IP65-ös védelmi szint, a könnyű tölthetőség, és a széleskörű kül- és beltéri felhasználhatóság mind-mind mellette szólnak, de az igazi lehetőségeket a programozhatóság adja, és az a tény, hogy egy komplexebb rendszerbe integrálva igazi okosotthon eszköz válhat belőle!   

*****

A második termék már egy száz százalékosan kerti okoseszköz, ami a keresztségben az Eve Aqua nevet kapta. Mivel hosszú fejtörés után sem sikerült egyszerű magyar elnevezést párosítanom hozzá, fogalmazzunk úgy, hogy egy intelligens vízszabályozóról van szó, vagy ha mindenképp röviden akarom elnevezni, akkor legyen okoscsap.

 5.jpg

Az Eve Aqua egy igazán szemrevaló eszköz, melyből alul és felül is egy-egy csatlakozó áll ki: a fentivel rögzül a csaphoz, a lentihez pedig a tömlőt, vagy vidékiesen a slagot lehet illeszteni. Az eszköz két ceruzaelemmel működik, ezeket egyszerűen lehet behelyezni. A vízállóság itt kifejezetten fontos, hiszen ez az eszköz konkrétan a csapra fog csatlakozni, ráadásul tartósan a kertben marad, ahol pedig érni fogja az eső. Ennek megfelelően a védelmi szintje IPX4, tehát a hosszabb ideig tartó közvetlen vízzel érintkezést is tolerálja. Nálam a kertben már túl van az Eve Aqua két heves viharon, és jelentem, meg sem kottyant neki!

Az Eve Aqua tudása tulajdonképpen arcpirítóan egyszerű, valójában egy távirányítású csaptelep, ami képes a vizet kiengedni, illetve elzárni. Ezzel azonban igencsak hasznosnak bizonyul, hiszen az app-on keresztül rém egyszerűen beállítható a működése, rövid tekergetés és pötyögés után megszabhatjuk, hogy mikor induljon el az öntözés, és mikor legyen vége. Apropó app, ugyanarról az Eve alkalmazásról van szó, mint az Eve Flare esetében, vagyis a környezeti profilok ugyanúgy széles spektrumon variálhatók, és beállítgathatunk eltérő napi öntözési intervallumokat, így az is megoldható, hogy hétközben és hétvégén más periódusokban induljon az öntözés, és így tovább. Sőt, a kicsit lejjebb terítékre kerülő mozgásérzékelő készülékkel kombinálva például az is beprogramozható, hogy ha kilépünk a bejárati ajtón, vagy éppen belépünk a kertkapun, akkor az öntözés leálljon!

6.jpg

Az eszköz gyakorlati beüzemelése egyszerűnek bizonyult, szerencsére a rendelkezésemre álló kerti csapra átalakító nélkül, közvetlenül rá lehetett tekerni az Eve Aqua felső csatlakozóját. Elsőre némi szivárgást tapasztaltam, aztán hamar kiderült, hogy én hibáztam, mert a csomagolásban lapult még egy gumi tömítőgyűrű is, amit elmulasztottam a helyére tenni, ezt pótolva a szivárgás rögtön megszűnt. Megemlítendő, hogy a nagy recékkel ellátott rögzítőgyűrű kézi erővel is felhelyezhető volt, vagyis nem kellett szerszámért nyúlni, ez előny azoknak, akiknek nincs otthon kézközelben csőfogójuk. Mellesleg mivel ez az elem műanyag, nem is jó ötlet fogóval megszorítani. A kimeneti nyílásra a tömlőt fogadó elemet kellett ugyanilyen egyszerűen feltekerni, majd ennek a kiálló végére lehetett rögzíteni a slagot. A biztos rögzüléshez nem árthat egy csavaros bilincset beszerezni, a nagyobb nyomás ledobhatja a tömlőt, de az ilyen bilincses rögzítés minden más esetben is indokolt.

7.jpg

Érdekes körülmény, és mindenképp pozitívum, hogy az Eve Aqua vezérlő okoseszköz nélkül is működtethető, na persze így az időzítéseket és a profilokat nem kezelhetjük, de a készülékházon lévő egyetlen gomb megnyomásával nyithatjuk és zárhatjuk a vizet, ami nem csupán egy jópofa funkció, de roppant hasznos például akkor, ha a csap saját forgantyúja nehezen jár, vagy ha mindig ugyanazon az előre beállított nyomáson szeretnénk használni a vízsugarat. A gomb megnyomását fél-egy másodperces érces motorhang nyugtázza, ez a belső mechanika zaja, majd egy-másfél másodperc után meg is indul a vízsugár.

8.jpg

Természetesen mivel az eszközhöz csak egy tömlő csatlakoztatható, az öntözési terület korlátozott, bár ha víznyomás engedi, a tömlőbe lehet elágazásokat, elosztókat építeni, így végül akár 3-4 végponton is öntözhet a rendszer. Az okoscsap rettentő hasznos lehet kánikula idején, vagy például nyaraláskor, hosszabb távollétkor, hiszen a segítségével egyszerűen és üzembiztosan megoldható az öntözés. Én inkább kisegítő rendszerként jellemezném, nagyobb kertek átfogó automata öntözésére biztos nem megfelelő, de kiváló eszköz lehet kisebb kertekben, társasházi kertekben, vagy bármilyen méretű birtokon alkalmi bevetésre. További fantázia is van a dologban, egy csepegtető öntözéshez való lyuggatott tömlő csatlakoztatásával irodaházi belső kertek, vagy akár fedett aulák, open space irodabelsők nagyobb növénybeültetései esetében is biztosíthatja az Eve Aqua, hogy a zöldek rendszeresen vízhez jussanak, akkor is, ha a dolgozók vagy a személyzet például rendszertelenül vagy egyáltalán nem végzi el az öntözéseket.

Egyáltalán nem mellékes, hogy az Eve Aqua, ugyanúgy, mint a termékcsalád többi eleme, egy nagyobb rendszerbe is integrálható, vagyis egyáltalán nem önmagában kell értelmezni ezt (és a többi Eve) eszközt, hanem egy okosotthon komplett rendszerének részeként. Izgalmas lehetőségeket rejt többek közt az Eve Degree  időjárásállomással való kombináció, ebben az esetben ugyanis a mért hőmérséklethez vagy páratartalomhoz lehet kötni az öntözést, ami például egy távollét, nyaralás idején megsokszorozza az automata öntözés hatékonyságát! 

 

*****

A harmadik terítékre kerülő ketyere az vezeték nélküli Eve Motion, ami tulajdonképpen egy vezérelhető vezérlő, hiszen önmagában egy mozgásszenzor, ami mozgás érzékelésekor többféle, előre meghatározott dolgot tud véghezvinni. Elsősorban világítótestekkel párosítható (de például ventillátorral vagy a fent tárgyalt okoscsappal is összekapcsolható) és ilyen módon nagyon hasznos lehet beltéren és kültéren egyaránt. A felhasználási lehetőségek változatosak, az eszköz kihelyezhető például autófeljáróra, garázskapuhoz, hogy hazaérkezéskor fényt gyújtson, elhelyezhető a bejárati ajtónál, hogy ne kelljen sötétben keresgélni a kulcslyukat. Elhelyezhető a kerti út mentén, hogy este arra haladva automatikusan fény gyúljon, felhelyezhető a lépcsőforduló melletti falra, hogy ne sötétben kelljen lebotorkálni éjszaka, és így tovább.

 9.jpg 

Ahogy az előbbi termékeknél, itt is érdemes nagyobb szisztémában gondolkodni, az okoseszközök rendszerbe szervezése adhatja meg az igazi hasznot! A Motion párosítható például a Flare lámpával, így őrfény lehet akár a lakásban, akár a kertben, vagyis a biztonsági rendszert is kiegészítheti. Mivel szabadon elhelyezhető zsinórok és rögzítőelemek nélkül, így az is kikerülhető, hogy a kerti háziállat mozgása hozza működésbe, elég például 120-140 centi magasra elhelyezni, és máris kivontuk a kutyát az aktiválók köréből! A kompatibilis izzók használatával a bejárati ajtó, a kertkapu, a garázsajtó is fényárba borítható. Ha elutazunk, akkor az Eve Motiont beállíthatjuk, hogy értesítést küldjön a telefonunkra, ha mozgást érzékel az otthonunkban.)

 10.jpg 

Az Eve Motion mellett szól, hogy működéséhez nem kell wifi-hálózat, bluetooth-on kapcsolódik a párosított eszközökhöz, így mind a beállítása, mind a használata nagyon egyszerű. A Motion tápellátását két ceruzaelem (vagy ugyanilyen mérettű akkumulátor) biztosítja, így az eszköz teljesen szabadon elhelyezhető bárhol (polcon, padlón, asztalon) de a hátoldalán lévő akasztó segítségével egy falba ütött szögre, kampóra is helyezhető. Mivel a bluetooth kapcsolat alacsony energia igényű, a két elem sokáig fogja működtetni az érzékelőt.

Az IP védelmi szintről is szó esik, ez IPX3, ami a fröccsenő vízzel szembeni ellenállóságot jelenti, tehát némileg időjárásálló a készülék, ami annyit tesz, hogy nyugodt szívvel használható a kertben eseti jelleggel, száraz körülmények között, vagy éppen olyan kültéri helyszínen, ahol az időjárás viszontagságaitól védve van, és ha mindenközben egy kevés víz éri, nem lesz baja.

Az Eve Motion félúton helyezkedik el a mobil és a fix helyre telepíthető mozgásérzékelők között, utóbbi célra sokkal olcsóbban is beszerezhetők például mozgásérzékelős lámpák, melyek tartósan a rögzített helyre kerülhetnek, viszont azok tudása összehasonlíthatatlanul korlátozottabb. Tudni kell ugyanakkor, hogy ahhoz, hogy az applikációban beállított szcenáriók és szabályok következetesen működjenek és használhatók legyenek, fontos, hogy ugyanazon a helyen legyen elhelyezve az eszköz. Ez persze nem zárja ki a mozgathatóságot, de egy fix helyen sokkal inkább kihasználhatók az okosfunkciók. Az áthelyezés nem probléma, csak ilyenkor a szcenáriót is újra kell írni, de éppenséggel a szcenárió épülhet a mozgathatóságra is.

11.jpg

A bejegyzés megjelenését az EVE termékcsalád forgalmazója támogatta.

A képek a szerző fotói. 

Augusztus végi teendők listája

3 komment

Az augusztus sajnos már a nyár legvége minden tekintetben, a kicsiknek jön a suli, a nagyoknak a szabadságmentes munka, mindenkinek kivétel nélkül pedig a lehűlő idő és rövidülő nappalok. Búsulni azonban nincs ok, akinek a kertészkedés a szenvedélye, talál magának bőven elfoglaltságot, és persze vannak kötelező körök is, jellemzően a nyárzáró kerti teendők. Lássuk is hangsúlyozottan nem teljes listát a felmerülő dolgokról!

 lawn-care-service-1080x675.jpg

A pázsit intenzív használata lassan véget ér, így a nyári terhelést követően érdemes kicsit lélegzethez juttatni a szálakat. Szó szerint, ugyanis most jön el az ideje a gyepszellőztetésenek és talaj lazításának. Előbbihez kapható gereblyszerű kéziszerszám, vagy kölcsönözhető elektromos berendezés, utóbbihoz elég egy vasvilla, melyet araszonként leszúrunk, majd jó erősen előre-hátra megmozgatunk. A vágási magasságot csökkenthetjük kissé, nagy kánikulák már nem várhatók a szeptemberi hetekben. 

Az augusztus már nem a klasszikus veteményeskerti szezon, de persze aki még most is szeretne vetni, ültetni, talál hozzá alanyt. A gyerekek körében nem felhőtlenül népszerű sóska, spenót páros most aktuális, ahogy a metélőhagyma, a rukkola vagy az őszi retek ideje is most jön el. Aki nagyobb távlatokban gondolkodik, telepítheti a szamócát, hogy jövőre saját termésből csemegézhessen!

A veteményes szezont ugyanakkor egy huszáros vágással le is lehet zárni a nyárutón, aki nem kíván már ezzel foglalkozni ősszel, egyszerűen frissítse fel az ágyásokat, és zárja le a témát tavaszig. Érdemes egy alapos átforgató ásást eszközölni, persze a szokásos gyomtalanítással. Jó ötlet a mostanra valószínűleg jól megérett tavalyi komposztból egy szép adagot szétteríteni az ágyásokban ásás előtt, így biztosítható a jövő évi palántáknak a gazdag talaj. 

Még mindig a veteményes: elkezdhető a zöldtrágyázás. Ez egy remek és szemmel módszer, melynek lényege, hogy olyan növényt ültetünk a veteményesbe, melyet kifejezetten a talaj gazdagítása miatt telepítünk, vagyis nem terményt akarunk belőle, hanem azt, hogy majd később a növényt a talajba forgatva természetes tápanyaghoz jussunk. A legszuperebb a mustár, ami nitrogénnel tölti fel a talajt, jó takarónövény, és a téli hideg annyira megtépázza, hogy tavasszal egy sima gereblyézéssel szó szerint elporlasztható! Zöldtrágyának tulajdonképpen bármilyen gyorsan cseperedő, leveles haszonnövény alkalmazható.

Augusztus végén még ne kezdjünk bele az őszi nagy fa és cserje ültetésekbe, várjunk pár hetet, hogy az idő enyhüljön. Ugyanakkor a nyár vége remek időszak arra, hogy megtervezzük az őszi telepítést! Egy felülnézeti vázlatrajzon jelöljük be a leendő bokrok, sövény, fák helyét, képzeljük el a látképet, tájékozódjunk a kiszemelt növények jellemzőiről! Mindig a felnőttkori méretet vegyük alapul, egy csemete ugyanis bárhová elfér, de egy ablak elé ültetett diófa tizenévek múlva jelentős gondot okoz majd!

spices-2482278_960_720.jpg

Számos évelő növény magjait mostanában lehet begyűjteni, így aki szeretne saját forrású vetőanyagot jövőre, most figyelje kedvenceit, és a felnyíló magházakból gyűjtse be a magocskákat. A tároláshoz használjunk kisméretű, tiszta papírzacskókat, melyekre egyszerűen felírható a benne található vetőanyag típusa, neve. A magokat hűvös, száraz helyre tegyük!

A különféle vegyszeres kezeléseket, permetezéseket most már ne végezzünk el, részben mert a közelgő vagy már aktuális betakarítás miatt ez veszélyes lehet az egészségre, részben pedig mert augusztus végére már úgyis elkéstünk ezzel. Az érintett, fertőzött haszonnövényekről leszedett termések közül csak az ép, sértetlen darabokat tároljuk! Az erősen fertőzött növényi részeket vágjuk, metsszük le, vagy szanáljuk azokat az ágyásokból. 

Készüljünk fel a már most is aktuális, de egyre nagyobb arányú betakarításokra, szüretekre. Jó ötlet jó előre gondoskodni a megfelelő edényekről, légzáró üvegekről, ládákról, és persze jó ötlet helyet csinálni a pincében, padláson a terményeknek, hogy rögtön legyen megfelelő hely és körülmény mindennek. Ha túl sok a leszedett gyümölcs vagy zöldség, érdemes lehet az aszalással tenni egy próbát, ennek lehetőségeiről egy korábbi posztomban, IDE KATTINTVA lehet bővebben olvasni!

juliana-balcony-greenhouse-eb61b2b037c2fe304d2a28be749e131d_original.jpg

A nyár végével a hőmérséklet és napsugarak mennyisége nem egycsapásra esnek vissza töredék értékre, tehát a terasz vagy a balkon növényeit nem kell most pánikszerűen beköltöztetni. A legtöbb teleltetést, téli menedéket igénylő dísznövény simán bírja a kiképzést még az ősz derekán is, ezért ne csupaszítsuk le rögtön a balkont, a teraszt. Jó ötlet lehet viszont kisméretű üvegházat fabrikálni ezekre a területekre, így a hűvösebb szeptember végi hajnalok nem lesznek veszélyesek, illetve számos dísznövény a komplett telet képes átvészelni egy jól szigetelő kis üvegházban. Ilyen alkalmatosságot kis barkácskészséggel magunk is készíthetünk, de akár készen is vehetünk a jobban felszerelt kertészetekben!

sun.jpg

Gondoljunk a sünökre! Ha gyakori vendégek a kertben ezek a kedves, sokszor kifejezetten szelíd állatkák, akkor segítsünk nekik felkészülni a télre! A sünök a nyár végén kezdik el hízókúrájukat, a téli álom megkezdéséhez ugyanis jelentős tartalékot kell képezniük! Etethetjük őket aszpikos macskaeledellel, natúr főtt hússal vagy (persze kihűlt és fűszerezetlen, sótlan) rántottával. Ami fontos, hogy tejet ne adjunk nekik, minden süni laktózérzékeny, és bár szeretik a tejet, egész biztosan hasmenést kapnak tőle, ami pedig kiszáradást okoz! Szintén ne adjunk nekik konyhai maradékot, fűszeres ételeket. Innivalóként vizet tegyünk ki a számukra. 

 

Képek: innen, innen és innen.

Sárga virágok augusztusra!

Szólj hozzá!

A színek roppant fontosak az életünkben, bár valljuk be, inkább a hölgyek foglalkoznak azzal, hogy a különböző árnylatok ideális harmóniában legyenek egymással, legyen szó bútorokról, ruhákról, vagy éppen kerti növényekről. A legtöbb kertben a háziak törekednek a változatos színvilágra, sokaknál fontos szempont, hogy legyen egy kicsi ebből is és abból is, és valóban szemet gyönyörködtető egy szivárványos látképet nyújtó kert vagy ágyás. Mások ezzel szemben azt szeretik, ha a különféle növények közötti rendezőelv az azonos árnyalat, hiszen az is roppant izgalmas, ha többféle méretű és formájú növény azonos, vagy hasonló színben tündököl. Bármelyik vonalat is követjük, érdemes megismerni olyan növényeket, melyeket fel lehet használni efféle színesítő célokra. Most éppen a sárgák fognak sorra kerülni! 

A sárgáról – főleg nyáron – elsőre az éltető napsütés, az aranyszínű sugarak jutnak eszünkbe, azonban a sárga más jelentéseket is hordoz! A színekhez tartozó emberi tulajdonságokat már az ókorban is próbálták összegyűjteni és meghatározni, ezek a képzettársítások persze erősen szubjektívek és kultúránként eltérőek, tehát nem szabad őket komolyan venni, érdekességnek azonban jópofák lehetnek. Hippokratész szerint például a sárga a kolerikus személyiségű, vagyis a határozott, magabiztos, bátor, kissé lobbanékony természetű emberek színe. A címertanban a sárga a tisztelet és a hűség szimbóluma, pszichológiai szempontból pedig inspiráló, melegséget sugárzó, pozitív érzéseket keltő szín. A sárgának vannak negatív társításai is, nálunk az irigységgel is szokás társítani, a görögöknél pedig a szomorúság színe. További érdekesség, hogy a franciáknál hozzánk hasonlóan a sárga az irigységet is jelképezheti, de a középkori Franciaországban az árulók és bűnözők házainak ajtaját mázolták sárgára megszégyenítésképpen!

 yellow-roses-1.jpg

A sárga rózsa is remek választás, de most talán túl evidens, hiszen a rózsa az egyik legnépszerűbb, legáltalánosabb dísznövény. Az viszont tény, hogy a hamarosan elérkező ősz a rózsatelepítés egyik fő szezonja, így aki mostanában telepítene valamilyen szép virágot, semmiképp se hagyja ki a számításból a rózsákat, főleg, hogy számtalan méretből lehet válogatni (és persze szinte végtelen színekből is).

De elég is a színpszichológiából, lássuk inkább, hogy milyen sárga dísznövények közül válogathatunk! A nyár végeztével telepíthető erdei tulipán egy kora tavasszal virágzó hagymás dísznövény, ami csúcsos, feltűnően sárga virágaival hívja majd fel magára a figyelmet. Hagymás lévén gondozása egyszerű, környezeti igényei átlagosak, és akár cserépben is nevelhető, de még sziklakertbe is telepíthető. Hagymás növény lévén a telepítése hagyományosan az iskolaidő kezdetétől, vagyis szeptember elejétől időszerű, de nem kell sietni vele, akár október végéig kitolható a művelet.

p_20170513_103944.jpg

Vérehulló fecskefű

A vérehulló fecskefű a kertekben inkább gyomként ismert, pedig kiváló gyógynövény, és tavasztól egészen októberig virágzik, így akár kerti díszként is megtűrhetjük, főképpen, ha a családban valakinek szemölcsei, ekcémás tünetei vannak, a letört szárakból szivárgó narancsos nedv ugyanis ezek remek ellenszere! A vérehulló fecskefű erőteljesen terjed, így érdemes figyelni arra, hogy ne terjeszkedjen kedve szerint, emellett házi (elsősorban a belsőleges) alkalmazásával óvatosan kell bánni, mivel alapvetően mérgező növény, gyógyhatását inkább a gyógyszeripar használja ki különféle természetes eredetű szerek összetevőjeként. Sudár termete okán feltűnő jelenség, a kertnek vadvirágos, természetes atmoszférát kölcsönöz.

 A parlagi kertrészek, beültetni kívánt előkertek ideális növénye lehet a szép nevű jeneszter, ami a nyár közepétől kora őszig hozza sárga virágait. Ez a fagyálló cserjeféle embermagasságúra is megnőhet, a virágok a hajtások felső egyharmadában nyílnak, dús, messziről feltűnő sárga virágtengert alkotva! Érdekessége, hogy leveleit a nyár végére jellemzően lehullajtja, a virágai viszont szeptember végéig dekorálnak, így igazán szép látványt nyújt. A napos, meleg kertrészek ideális növénye, gondozási igénye alacsony, fagyérzékenysége közepes, mélyre nyúló gyökérzete miatt az átültetése nem ajánlott.

 Jeneszter

jeneszter.jpg

A sárga torénia már magában is csodás színtársítást tartalmaz, ugyanis tölcséres virágainak alsó, kúpos fele bíborlilás, míg a szirmok vakítóan sárgák, így már nem is kell mellé mást telepíteni, hogy meghökkentő hatást érjünk el. Hozzá kell tenni, hogy a toréniának sokféle színváltozata van, így akad belőle kék, lila, fehér változat is, így csupán ebből az egy fajból is ki lehet alakítani egy igazán szivárványos együttest. A torénia nyáron és az ősz első felében virágzik, kiválóan alkalmas balkonládás vagy függő cserepes ültetésre is! Mellette szól, hogy jól viseli a félárnyékos körülményeket is, ami fontos dolog, hiszen a fényhiányos területekre általában nehezen találni mutatós dísznövényt. 

Sárga torénia 

torenia.jpg

A borzas kúpvirág igazi hangulatteremtő a nyári ágyásokban, hiszen virágainak közepe barnás folt, míg a szirmok sárgák, vagy sárga-narancs átmenetesek. Ez a dísznövény egészen az őszi fagyok beálltáig virágzik, és termete miatt akár vágott virágnak is alkalmas. A borzas kúpvirág igényei közepesek, sok napsütést igényel, és kedveli ha földje mindig nyirkos kicsit. Sajnos gyakran támadják házatlan csigák, így érdemes esténként néha megvizsgálni az ágyást! A csigák elleni hatékony védekezésről IDE KATTINTVA lehet bővebben olvasni.

barsonyvirag.jpg

Bársonyvirág

Az apró bársonyvirág, vagy ismertebb, ám kevésbé bájos nevén büdöske elsősorban a parkokból ismert dísznövény, ám a kertekben is remekül mutat! Sárga virágai egészen őszig nyílnak, és mivel ez a dísznövény bokros habitusú, jól kitölti a teret, alkalmas előkerti beültetésre, szegélynövényként való telepítésre, vagy éppen a szellősebb díszágyások dúsítására. A büdöske fő igénye a bőséges napsütés, egyebekben szívós, problémamentesen tartható virág. A büdöskéből is gazdag színválaszték áll az érdeklődők részére, így nem muszáj a sárgára szorítkozni, ráadásul a büdöske - nevéhez hűen - erős illatot áraszt, így számos növénykártevőt elriaszt, így érdemes az érzékenyebb dísznövények közé ültetni, mert hatékony védelmet nyújt számukra!

 

Képek: innen, innen, innen, és innen

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) Budapest (45) budapest (8) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (172) kertbarát (50) kertépítés (125) kertész (11) kertészet (119) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (223) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (8) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (76) kerttervezés (141) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (5) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (10) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (12) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (118) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (10) szemetelés (5) szemétszedés (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) zugló (8) Zugló (8) Címkefelhő