Megyeri Szabolcs kertész blogja

Nyárvégi sárgák a kertben!

Szólj hozzá!

A legtöbb kertben a háziak törekednek a változatos színvilágra, sokaknál fontos szempont, hogy legyen egy kicsi ebből is és abból is, és valóban szemet gyönyörködtető egy szivárványos látképet nyújtó kert vagy ágyás. Mások ezzel szemben azt szeretik, ha a különféle növények közötti rendezőelv az azonos árnyalat, hiszen az is roppant izgalmas, ha többféle méretű és formájú növény azonos, vagy hasonló színben tündököl. Bármelyik vonalat is követjük, érdemes megismerni olyan növényeket, melyeket fel lehet használni efféle színesítő célokra. Most éppen a sárgák fognak sorra kerülni! 

A sárgáról – főleg nyáron – elsőre az éltető napsütés, az aranyszínű sugarak jutnak eszünkbe, azonban a sárga más jelentéseket is hordoz. A színekhez tartozó emberi tulajdonságokat már az ókorban is próbálták összegyűjteni és meghatározni, ezek a képzettársítások persze erősen szubjektívek és kultúránként eltérőek, tehát nem szabad őket komolyan venni, érdekességnek azonban jópofák lehetnek. Hippokratész szerint például a sárga a kolerikus személyiségű, vagyis a határozott, magabiztos, bátor, kissé lobbanékony természetű emberek színe. A címertanban a sárga a tisztelet és a hűség szimbóluma, pszichológiai szempontból pedig inspiráló, melegséget sugárzó, pozitív érzéseket keltő szín. A sárgának vannak negatív társításai is, nálunk az irigységgel is szokás összekapcsolni, a görögöknél pedig a szomorúság színe. További érdekesség, hogy a franciáknál hozzánk hasonlóan a sárga az irigységet is jelképezheti, de a középkori Franciaországban az árulók és bűnözők házainak ajtaját mázolták sárgára megszégyenítésképpen!

 yellow-roses-1.jpg

Kis kitérő: a sárga rózsa is remek választás, de most talán túl kézenfekvő, hiszen a rózsa az egyik legnépszerűbb, legáltalánosabb dísznövény. Az viszont tény, hogy a hamarosan elérkező ősz a rózsatelepítés egyik fő szezonja, így aki mostanában telepítene valamilyen szép virágot, semmiképp se hagyja ki a számításból a rózsákat, főleg, hogy számtalan méretből lehet válogatni (és persze szinte végtelen színekből is).

De elég is a színpszichológiából, lássuk inkább, hogy milyen sárga dísznövények közül válogathatunk! A nyár végeztével telepíthető erdei tulipán egy kora tavasszal virágzó hagymás dísznövény, ami csúcsos, feltűnően sárga virágaival hívja majd fel magára a figyelmet. Hagymás lévén gondozása egyszerű, környezeti igényei átlagosak, és akár cserépben is nevelhető, de még sziklakertbe is telepíthető. Telepítése hagyományosan az iskolaidő kezdetétől, vagyis szeptember elejétől időszerű, de nem kell sietni vele, akár október végéig kitolható a művelet.

p_20170513_103944.jpg

Vérehulló fecskefű

A vérehulló fecskefű a kertekben inkább gyomként ismert, pedig kiváló gyógynövény, és tavasztól egészen októberig virágzik, így akár kerti díszként is megtűrhetjük, főképpen, ha a családban valakinek szemölcsei, ekcémás tünetei vannak, a letört szárakból szivárgó narancsos nedv ugyanis ezek remek ellenszere! A vérehulló fecskefű erőteljesen terjed, így érdemes figyelni arra, hogy ne terjeszkedjen kedve szerint, emellett házi (elsősorban a belsőleges) alkalmazásával óvatosan kell bánni, mivel alapvetően mérgező növény, gyógyhatását inkább a gyógyszeripar használja ki különféle természetes eredetű szerek összetevőjeként. Sudár termete okán feltűnő jelenség, a kertnek vadvirágos, természetes atmoszférát kölcsönöz.

A parlagi kertrészek, beültetni kívánt előkertek ideális növénye lehet a szép nevű jeneszter, ami a nyár közepétől kora őszig hozza sárga virágait. Ez a fagyálló cserjeféle embermagasságúra is megnőhet, a virágok a hajtások felső egyharmadában nyílnak, dús, messziről feltűnő sárga virágtengert alkotva! Érdekessége, hogy leveleit a nyár végére jellemzően lehullajtja, a virágai viszont szeptember végéig dekorálnak, így igazán szép látványt nyújt. A napos, meleg kertrészek ideális növénye, gondozási igénye alacsony, fagyérzékenysége közepes, mélyre nyúló gyökérzete miatt az átültetése nem ajánlott.

 Jeneszter

jeneszter.jpg

A sárga torénia már magában is csodás színtársítást tartalmaz, ugyanis tölcséres virágainak alsó, kúpos fele bíborlilás, míg a szirmok vakítóan sárgák, így már nem is kell mellé mást telepíteni, hogy meghökkentő hatást érjünk el. Hozzá kell tenni, hogy a toréniának sokféle színváltozata van, így akad belőle kék, lila, fehér változat is, így csupán ebből az egy fajból is ki lehet alakítani egy igazán szivárványos együttest. A torénia nyáron és az ősz első felében virágzik, kiválóan alkalmas balkonládás vagy függő cserepes ültetésre is! Mellette szól, hogy jól viseli a félárnyékos körülményeket is, ami fontos dolog, hiszen a fényhiányos területekre általában nehezen találni mutatós dísznövényt. 

Sárga torénia 

torenia.jpg

A borzas kúpvirág igazi hangulatteremtő a nyári ágyásokban, hiszen virágainak közepe barnás folt, míg a szirmok sárgák, vagy sárga-narancs átmenetesek. Ez a dísznövény egészen az őszi fagyok beálltáig virágzik, és termete miatt akár vágott virágnak is alkalmas. A borzas kúpvirág igényei közepesek, sok napsütést igényel, és kedveli ha földje mindig nyirkos kicsit. Sajnos gyakran támadják házatlan csigák, így érdemes esténként néha megvizsgálni az ágyást! (A csigák elleni hatékony védekezésről IDE KATTINTVA olvashat bővebben!)

barsonyvirag.jpg

Bársonyvirág

Az apró bársonyvirág, vagy ismertebb, ám kevésbé bájos nevén büdöske elsősorban a parkokból ismert dísznövény, ám a kertekben is remekül mutat! Sárga virágai egészen őszig nyílnak, és mivel ez a dísznövény bokros habitusú, jól kitölti a teret, alkalmas előkerti beültetésre, szegélynövényként való telepítésre, vagy éppen a szellősebb díszágyások dúsítására. A büdöske fő igénye a bőséges napsütés, egyebekben szívós, problémamentesen tartható virág. A büdöskéből is gazdag színválaszték áll az érdeklődők részére, így nem muszáj a sárgára szorítkozni, ráadásul a büdöske - nevéhez hűen - erős illatot áraszt, így számos növénykártevőt elriaszt, így érdemes az érzékenyebb dísznövények közé ültetni, mert hatékony védelmet nyújt számukra!

 

 

Képek: innen, innen, innen, és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr5616165382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása