Megyeri Szabolcs kertész blogja

Árnyékoló háló: praktikus és esztétikus segítő a kertben

Szólj hozzá!

Belát a szomszéd? A kutya mindent megugat, ami mozog? A perzselő nyári nap kiégeti a növényeket? Az árnyékoló háló sokkal több dologra jó, mint gondolná: olvassa el cikkünket, és segítünk a választásban!

 

A kert megtervezése során számtalan szempontot figyelembe kell venni, többek között a családtagok és a növények. De ugyanolyan fontos, hogy a telek adottságaival is számoljunk – pozitív és negatív tulajdonságokkal egyaránt. Az árnyékoló háló több felmerülő problémára is megoldást jelenthet. Tartson velünk, mert lehet, hogy az Ön otthonában is egy praktikus kiegészítő lesz!

Hogyan is néznek ki pontosan az árnyékoló hálók?

 

Az árnyékoló hálók kerítésre szerelhető, hosszú, legtöbbször műanyag szálból készült szövetek, amiket a felszerelést követően gyakran az ember szeme észre sem vesz. Többféle színnel is találkozhat, a legkedveltebb zöldtől egészen a barna és szürke árnyalatokig. A háló sűrűsége is rendkívül változatos lehet az egyéni igényektől függően. Felhelyezésük nem igényel komolyabb munkálatokat, azonban jelentősen megkönnyíthetik a kerti munkákat, sőt, akár a privát szférát is megvédhetik. Nézzük, hogy pontosan milyen esetekben javasolt az árnyékoló háló alkalmazása.

nortene-arnyekolo-halo02.jpg

Az árnyékoló hálók 3 legnépszerűbb felhasználása

 

1. Rejtse el kertjét a kíváncsiskodó szemektől

 

A sűrűn lakott városrészek gyakori problémája, hogy a telkek nem túl nagyok, vagy éppen az épületek túl közel állnak egymáshoz, esetleg a szomszéd ablaka pont az Ön kertjére nyílik. A kert legtöbbször a pihenés színtere, senki sem szeretné, ha hívatlan vendégek vagy kíváncsi tekintetek rontanák el ezt az élményt. Márpedig a telek elrendezésének megváltoztatása a legtöbb esetben nem lehetséges, vagy csak igen nagy költségek árán. A kerti árnyékoló háló egy vékony „fallal” határolja el Önt a szomszédtól, így nem kell amiatt aggódnia, hogy napozás, vagy pihenés közben kellemetlen nézőket kapna. Nem csak költséghatékony, de gyors megoldás is, ráadásul hosszú távon.

2. Gondoskodjon az árnyékos helyet kedvelő növényeiről

 

Aki egy kicsit rutinosabb már a kertészkedésben, az tudja, hogy bizonyos növények nem kedvelik a tűző napot, különösen a nyári hónapokban, amikor sugarai igazán perzselőek. Érdemes az ilyen típusú növényeket a kerítés mentén telepíteni, figyelembe véve a Nap járását, majd egy árnyékolóhálót felszerelni, ami megvédi őket a közvetlen napsugaraktól. Ha Ön nem csak a trópusi növényeket kedveli, akkor ez kitűnő megoldás lehet.

3. Felfogja a szelet és a szemetet

 

A háló sűrűségétől függően – erről kicsit később még bővebben is beszélünk -, akár az erős szeleket is lecsillapíthatja, ezáltal védi a kerítésnél található növényeket, valamint a kert többi részét is. A szél mellett megannyi szemetet, levelet és port is felfoghat, így kertje hosszabb ideig maradhat tiszta és rendezett.

A medencével rendelkező kertekben különösen jó szolgálatot tehet, hiszen jóval kevesebb dolgot kell majd kiszednie a vízből. Amennyiben a medence közvetlen közelébe telepíti a hálót, akkor kitűnő árnyékolóként is funkcionál, ami a fürdőzőket is megvédheti a tűző napsugárzástól.

3. Biztosítja a nyugalmat kiskedvencei számára is

 

Aki otthonában kisállatot tart, annak nem ismeretlen jelenség, hogy némely kutya minden mozgást heves ugatással jelez. Az árnyékoló háló kedvenceinek nyugalmát is szolgálhatja, nem látja az utcán, vagy szomszédban járkálókat, ezáltal Ön is zavartalanul pihenhet. Ugyanilyen hatékony, ha nem Önnek, hanem a szomszédnak van kutyája, aki élénken figyeli az Ön kertjét, így megszűnhet a kellemetlen, gyakori ugatás.

De nem csak a kutyát tartóknak jelenthet megoldást, hanem a kisebb kedvencek biztonságát is segítheti azáltal, hogy a kerítés nem lesz többé könnyen megmászható, így cicája, vagy más kistestű állata nem jut át a kerítésen a veszélyes utcára.

arnyekolo-halo-profigazda.jpg

Milyen árnyékoló hálók közül választhat?

 

Sokféle háló létezik, ezért mielőtt belevágna, érdemes átgondolnia az alábbi kérdéseket:

Mekkora felületet szeretne lefedni?

 

Előfordulhat, hogy nem az egész kerítést, csak annak egy részét szeretné lefedni. Ezeket a méreteket érdemes pontosan lemérni, hogy tökéletes legyen a végeredmény

Mennyire legyen sűrű szövésű az anyag?

 

Az anyag sűrűsége rendkívül sok mindent meghatároz:

  • a légáteresztést
  • a napfény átengedésének mértékét
  • a felfogott szennyeződések mennyiségét és milyenségét
  • az átláthatóságot

Először határozza meg pontosan az árnyékoló háló célját, ezt követően már könnyedén tud dönteni arról, hogy mennyire legyen sűrű szövésű a háló. Amennyiben Önnek például a privát szféra megőrzése, vagy éppen az árnyékolás a cél, érdemes sűrűbb szövésűt választani, ami a napsugarakon kívül a kíváncsiskodókat is képes távol tartani.

Milyen színű legyen a termék?

 

A kert hangulatától, színeitől függően dönthet a háló színéről is. A legkedveltebb zöld szín azoknak ideális, akik szeretnék, hogy a háló a lehető legnagyobb mértékben beolvadjon a környezetbe. Természetesen a zöldön kívül még jó néhány szín közül választhat, így biztosan megtalálja az Önnek legmegfelelőbbet. Amennyiben az árnyékolás a cél, a szürke, vagy barna hálók nagyszerűen védenek.

Az árnyékoló háló sokoldalú és gyors megoldást biztosít kertje árnyékolására, vagy éppen intimszférájának megőrzése érdekében. Válassza az Önnek legmegfelelőbb színt, szövet sűrűséget és méretet is, így egészen biztosan tökéletesen illeszkedik majd kertjéhez és az Ön igényeihez is!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr615904180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása