Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kerti karantén - avagy mivel foglaljuk el magunkat otthon a járvány idején

Szólj hozzá!

A világ vezető hírei manapság kivétel nélkül a koronavírussal kapcsolatosak, a járvány mostanra olyan mértékben befolyásolja az életünket, annak minden területét, hogy bármely témáról is essen szó, az biztosan kapcsolatba kerül vele. A kormányzati, hatósági intézkedések zöme a megelőzéssel kapcsolatos, mégpedig úgy, hogy minden ajánlás szerint a lehető legtöbb időt töltsük otthon, a tömegtől, csoportosulásoktól távol. Ennek eredményeképpen bezárnak a szórakozóhelyek, mozik, színházak, és az egyéb közösségi terek, így a legtöbb embernek maradnak a négy fal közötti, szerencsésebb esetben a kerítésen belüli elfoglaltságok.

Azért, hogy a pozitívumokat, a lehetőségeket megláthassuk a jelen helyzetben, érdemes feldobni olyan ötleteket, melyekkel a szokásosnál jóval több otthon eltöltött idő hasznosan kitölthető. Mivel ez egy kertészeti blog, természetesen kertészkedéssel, növényneveléssel kapcsolatos ötleteket villantok most fel, kifejezetten olyanokat, melyek jellegük miatt roppant hasznosak, vagy mert átmozgató, fizikailag jó értelemben véve megterhelő, vagy mert kreatív, az alkotó energiákat lefoglaló dolgok.

Az ilyen feszültséggel, várakozással, aggodalommal teli időszakokban a szabadban, a levegőn elvégzett munka már önmagában nagyon hasznos és üdítő, ha pedig általa olyan teendőkre is sor kerülhet, amiket régóta halogatunk, vagy eddig időhiány miatt nem tettünk meg, most végre ezekkel is végezhetünk!

 1.jpg

 

Tavaszi ásás

Az ásás annyira egyszerű és kézenfekvő tevékenység, hogy jogos a kérdés, mit keres itt? Nos, elsőként ha a bevezetőben vázolt célok miatt keresünk munkát, akkor az ásás olyan nehezebb fizikai munka, ami akár egy konditerem látogatással is felér, komoly erőnléti edzésként is felfogható. Másfelől a tavaszi átforgató ásást a legtöbb (dísz)kert tulajdonos rendszerint kihagyja, hiszen a gyep enélkül is nő, a dísznövényeket kis kapálás után is lehet ültetni, és a veteményesben is sokan kispórolják ezt a munkafázist. Ha most a szokottnál több idő jut erre, és energia is van hozzá, akkor bizony neki kell veselkedni!

Az átforgató ásás fő haszna, hogy a tömörödött talajt porózussá, morzsássá, laza szerkezetűvé alakítja, ami a növényeknek két tényező miatt létfontosságú. Egyfelől így a talaj oxigénben gazdaggá válik, másfelől a friss telepítésű növények gyökrei könnyedén, akadály nélkül terjeszkedhetnek, vagyis könnyen, gyorsan növekednek zöldjeink. 

hqdefault.jpg

Kiskertekben a talajelőkészítő ásás a legtöbb esetben egy ásónyom mélységű föld átforgatást jelent, ez számszakilag 20-30 centiméter mélyre ható talajlazítás. Ez tökéletesen megfelel a zöldségek és dísznövények többségének, ám túl sekély például a gyökérzöldségeknek! Utóbbiak esetében az ún. hollenderezésre lesz szükség, ami már egy mélyebb, fél méteres mélységbe hatoló ásás. Ez persze már intenzív munka, és jobb kondit igényel, de jelentős előnyökkel bír! Az így előkészített ágyásban a sárgarépa, a paszternák vagy a torma sokkal nagyobb lesz, és a termésátlag is jócskán növekszik!

A következő ásási metódus, mikor tápanyagot, komposztot vagy szervestrágyát dolgozunk a közegbe. Ősszel elegendő csupán a felszínre kihelyezni a tápanyagokat, a többit az idő és az időjárás elintézi. Most tavasszal már nekünk kell intézni a keverést, vagyis a kiszórt tápanyagokat be kell forgatni ásóval a talajba. Az egyenletesen kiterített komposztréteget sekély mélységben, de egyenletesen bele kell dolgozni a földbe. Veteményeskertben – amennyiben hosszanti elrendezésben tervezünk növényt nevelni – ásni kell egy barázdát, amit meg kell tölteni komposzttal, majd a következő barázdából kiásott földet vissza kell szórni az elsőre, és így tovább.

Megemlítendő még az ún. rigolírozás, amit elsősorban a gyümölcsfák és szőlőtőkék ültetésénél szokás alkalmazni, ennek lényege, hogy a mélyreható ásás során a különböző kitermelt rétegeket nem ugyanabban sorrendben juttatják vissza, így például a humuszban gazdag felső réteg alulra kerül. Kiskertekben azonban ezt ritkán alkalmazzuk.

Tipp: jól válasszuk meg az ásó típusát, a háromszög fejű ásók talajátmozgatáshoz valók, míg a szögletes fejűek inkább szabályos ültetőgödrök kiásáshoz használatosak, egyikkel sem lehet a másik típusút jól helyettesíteni!

digging.jpeg

Amennyiben érzünk magunkban elég erőt, akár a teljes gyepfelületet megújíthatjuk, ha például gyomos, egyenetlen felületű (gödrös-dombos), vagy erősen kopott, foltos. A területet egy ásónyom mélyen ássuk fel (akár több napra elosztva a munkát), alaposan gyomtalanítsunk (például négykézlábra ereszkedve, aprólékosan felszedegetve a gazokat), majd tömörítsük, egyengessük a felületet. Ehhez a művelethez általában könnyen lehet bérelni céleszközt. Az egyengetés főleg a laza, puha talajú kertekben fontos, ahol akár a léptünk is süllyedést okozhat.

Az ilyen teljes, gyepesítés előtti ásás remek alkalmat nyújt a vakondháló kihelyezésére is, melyet persze könnyebb intézni, ha munkagép emeli ki a talaj felső arasznyi harmadát, de mivel most épp arról van szó, hogy foglaljuk el magunkat, választhatjuk a fárasztóbb, hosszabb ideig tartó kézi munkát is.  Ennek során hosszanti sávokban, nagyjából egy arasz (20-25 cm) mélyen ássunk árkot, majd fektessük le a méretre vágott hálót. A következő hálócsíkot a már lefektetett széléhez rögzítsük (gyorskötözőkkel, vagy tűzőgéppel), a már lefektetett hálóra halmozzuk vissza a földet, ássuk ki a következő hosszanti árkot, hajtsuk bele az elsőhöz rögzített második hálócsíkot, majd ismételjük a műveletsort, míg végzünk az egész területtel.

 

Sziklakert építés

Ezt azért választottam, mert egyszerre teljesíti a kreatív elfoglaltság és a fizikai munka kitételeket. A sziklakert építés emellett nem igényel előzetes gyakorlatot vagy szaktudást, némi utánaolvasást követően szinte bárki képes rá. A szükséges hozzávalók beszerzése sem bonyolult, és a költségek sem magasak. Sziklakertet akár kisméretű kertekbe is lehet építeni, ekkor persze értelemszerűen az építmény is kisebb lesz, esetleg inkább felfelé, mint széltében terjeszkedő.

Az alapvető kellékek: tetszés szerinti mennyiségű és méretű kövek, sziklák, melyeket akár folyóparton vagy egy közeli sziklás területről is be lehet gyűjteni, de a legtöbb kertészetben is kaphatók, általában jó áron a célnak megfelelő kövek. Szükség lesz még apróbb szemű zúzott kőre, esetleg szegély kialakításához egységes méretű és színű kövekre, dísztéglákra, termőföldre, és persze ültetendő növényekre. 

rockgardens4.png

Miután a sziklakert helyét kijelöltük (lehetőleg fókuszponti, központi kertrészen), a kívánt alapterületen távolítsuk el a földet nagyjából tíz centis mélységben, majd ezt "medencét" töltsük fel a talaj környező felszínének szintjéig kővel, téglával (akár bontott anyagokkal). A réseket földdel vagy apró szemű kaviccsal töltsük ki. Használhatunk négyzetes kerti járólapokat is, ezek nem kerülnek sokba, és így kitöltő anyagra sem lesz szükség. Ez a szilárd alap fogja biztosítani, hogy a sziklakert később se süllyedjen meg. Természetesen keményebb talajú kertekben, vagy kisebb sziklakert építésekor elegendő lehet egy alapos döngölés is alapként. Az alapra érdemes egy-két réteg vastag geotextilt lefektetni, hogy az alulról jövő gyomok útját álljuk.

rocks.jpg

Innentől a kreativitás veszi át a főszerepet, a nagyobb sziklákkal kezdve, és a kisebbekkel folytatva rakosgathatjuk ki az építményt, a közöket pedig már ekkor kitölthetjük termőfölddel. Fontos, hogy az építmény tartós és stabil legyen, így a Tetris játékot követve forgassuk, pakoljuk addig egymásra a köveket, míg szilárdan nem helyezkednek el egymáson. A fennmaradó réseket töltsük ki földdel és/vagy zúzott dekorkővel. Ezután következhet az ültetés, melyhez számos növény közül válogathatunk, kaktuszféléket, pozsgásokat, szezonális virágos dísznövényeket, szárazságtűrő évelőket, de akár törpeméretű cserjéket, apró tujákat is választhatunk. 

rock_gardens_6-56a581295f9b58b7d0dd3318.jpg

simple-rock-garden-design-ideas.jpg

cimg1741.jpg

Tipp: kevés sziklával is alkothatunk nagyot, elég, ha egy ívelt vonalvezetésű nagyobb alap közepére helyezünk el pár méretes sziklát, a terület többi részét pedig dekoratív zúzott kővel vagy jó minőségű fakéreg mulccsal töltjük fel. Ebbe a felületbe aztán ültethetünk további dísznövényeket.

rock-garden-landscaping-ideas-5.jpg

Ötlet: aki fél elmenni kertészetekbe, gazdaboltokba, az választhatja az internetes növényvásárlást, házhozszállítást is!

A közeljövőben gyakrabban jelentkezem majd hasonló kerti ötletekkel, kifejezetten olyanokkal, melyeket az otthon kényszerűségből több időt eltölteni kénytelen kertgazdáknak ajánlok.

Nem maradnak majd ki a balkonkertészkedők sem, nekik is adok tippeket könnyen elvégezhető, de nagy változással járó feladatokra!

 

Képek forrása: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr9215523204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása