Megyeri Szabolcs kertész blogja

A legszebb őszi bogyósok!

komment

Kicsit nehéz most az őszi hangulatról írni, mikor az ablakon kitekintve verőfényes napsütés és 24 Celsius néz vissza. Ugyanakkor a kellemes indián nyár sem tart örökké, és hamarosan nyilvánvalóan beköszönt a valódi ősz, amit a tél követ, ezek az évszakok pedig sokkal kopárabbak és színtelenebbek, mint a másik kettő. Ez pedig azt jelenti, hogy az ősz végétől kezdve erősen felértékelődnek azok a kerti növények, melyek továbbra is érdekes, látványos színekkel és formákkal teremtenek odakint vidám atmoszférát. Az őszi, téli szépségek köre viszonylag szűk, a jó öreg örökzöldek mellett elsősorban az ősszel, télen is színes bogyóterméssel dekoráló fajok említhetők. Ezzel el is érkeztünk a mai bejegyzés valódi témájához, azokhoz a cserjefélékhez, melyek tarka bogyóikkal (és sok esetben szép lombjukkal is) a komor hetekben, hónapokban is hatékonyan feldobják a kertet! Lássuk, melyek a legjobbak ezek közül!

 rosehips.jpg

A csipkebogyó ovális, messziről ragyogó piros vagy narancssárgás árnyalatú bogyói nem csupán szépek, de nagyon hasznosak is! A termésből készülhet tea, szörp, vagy akár bor is, és amellett, hogy ízletes alapanyag, még sokrétű gyógyhatásáról is ismert, vagyis a csipkebogyó igazán sokoldalú kerti lakó. Megemlítendő, hogy C-vitamin tartalma kiugróan magas! A növény megjelenését tekintve csüngő ágú, szépen szétterülő bokor, kerti díszként is magas értéket képvisel. Mérete kifejezetten nagy is lehet, akár 2-3 méter magasra, és hasonlóan szélesre is cseperedhet, de sok helyen dézsában, edényben is nevelik, vagyis metszéssel mérete kordában tartható. Nem ritkán utcafronti, közterületi növényként is tartják, ami azt bizonyítja, hogy strapabíró, túl sok gondoskodást nem igénylő típus. A csipkebogyó bokor tavasszal majd látványos virágzatával kápráztatja el a háziakat, szépségére kézenfekvő magyarázat, hogy közeli rokona a rózsáknak.

 

galagonya.jpg

A galagonya szintén a rózsákkal áll családi kapcsolatban, megjelenése pedig kissé hasonló a csipkebogyóéhoz. Az ősszel izzóan piros galagonya bogyók is rendelkeznek gyógyhatással, a népi gyógyászatban hatékony szíverősítőként ismeretesek, A, C és E vitaminban gazdagok. A termés mindemellett ízletes is, és kifejezetten tápláló, a korgó gyomrot egy marék bogyó hamar megnyugtatja. Szintén hasznosíthatók a levelek, melyekből tea készülhet, amit pedig kevesebben tudnak, hogy a virágbimbók főzelék alapanyagként szolgálnak! A galagonya roppant fajtagazdag növény, így megjelenése is változatos lehet. Fa formájú és bokrosodó változatok is léteznek, magassága jellemzően nem haladja meg a 4-5 métert. Nagyméretű tüskéi miatt kisgyermekes kertekbe nem ajánlott!  Kerti tartása egyszerű, nevelése kezdő hobbistáknak sem jelent kihívást, ugyanakkor fontos tudni, hogy gyógyhatással csak a természetből származó növények bogyói rendelkeznek, a kertészetből vásárolt nemesített, dísz változatok csak esztétikai élményt nyújtanak.

 

kokeny.jpg

A kökény bogyói bár szeptembertől megjelennek a növényen, fő szezonja mégis a november, ilyenkor szedhetőek a roppant díszes, hamvas kék-sötétkék termések, melyek csak az első deres hajnalok után válnak ehetővé, korábban ugyanis ízük kellemetlen. A kökény hazánkban nagyon elterjedt a természetben is, szinte minden erdőben megtalálható, és mivel gyökérsarjakkal nagyon könnyen szaporítható, aki szeretne otthonra, nem feltétlenül kényszerül bolti vásárlásra. A kökény akár 3-4 méter magasra is megnő, elsőrangú kerti dísznövény válhat belőle, de méretes tüskéi miatt kisgyermekes kertekbe nem ajánlott. Tüskéssége és dús lombozata miatt faluhelyen gyakran ültették rossz kerítések mellé, ahol takarta a csúf térhatárolót, és egyben helyettesítette is azt. A termés sokoldalúan felhasználható, készülhet belőle lekvár, felhasználható süteményekhez, de mártások, szószok alapanyaga is lehet, melyek kiválóan illenek vadhúsokhoz. Ahogy szinte minden termésből, ebből is főzhető pálinka, de kis tapasztalattal kökénybort, likőrt is készíthetnek az ügyesebbek!

 

hobogyo.jpg

A hóbogyó kimondottan unikum abban a tekintetben, hogy nagyon kevés fehér bogyótermésű növényt ismerünk, a hóbogyó pedig ilyen - ez már a nevéből is kilogikázható egyébként. A termés ráadásul dús fürtökben jelenik meg az ágakon, így igazán szívderítő látványt nyújt. Az alacsony termetű hóbogyó kompakt méretű, így kisebb kertekbe is bátran ültethető, de jól mutathat utcafrontokon, vagy társasházi udvarokon is. Nagyszerűen alkalmas talajtakarónak, de szokás magasabb fák alá telepíteni, ahol megtöri a talaj egyhangúságát és szépen kiegészíti a termetesebb faféléket. Ugyanígy tökéletesen megfelel alacsony, jelzésértékű sövénynek. A hóbogyó termése sokáig, jellemzően a tél közepéig díszíti a bokrot, azonban fontos információ, hogy a bogyók mérgezőek, így fogyasztásuk tilos! Nem vonatkozik ez a madarakra, sokféle szárnyas ugyanis rajong ezért a termésért, így madárbarát kertekbe erősen ajánlott ez a cserjeféle!

 

fagyal.jpg

A színskála ellenkező végéről érkezik a fekete termésű fagyal! Ez a rendkívül szívós cserjeféle nem szorul alapos bemutatásra, hiszen az egyik leggyakrabban alkalmazott sövény növény. Dekoratív levélzete mellett vitathatatlan előnye, hogy fényes fekete bogyóival sokáig színesíti az őszi, téli kertet vagy az utcafrontot. A fagyal érdekessége, hogy enyhébb időjárás esetén akár a tél végéig is megőrzi lombozatát, az ősszel vörösesre, barnásra színeződő levelek pedig remek hátteret adnak a fekete termésnek, így a fagyal festményszerű szépséget nyer kedvező körülmények esetén! Ez a cserje kifejezetten könnyen nevelhető, betegségei alig ismertek. Virágzása tavasszal esedékes, ebben az időszakban a fagyal sajátos illatot áraszt, amit sokan kedvelnek, míg mások kellemetlennek tartanak. A fagyal is mérgező, a bogyók fogyasztása rendszerint gyomor és bélgyulladást okoz, a gyermekeknél pedig a mérgezés mindig súlyosabb tünetekkel jár, ezért kisgyermekes házakhoz erősen ellenjavallt. 

Bármit is választanánk, a mostani időszak egyszerűen tökéletes a telepítésére, hiszen csodás idő van, ami az előrejelzések szerint a jövő hét végéig is kitart, de a cserjék ültetésének egyébként is az ősz az ideális ideje, időjárástól függetlenül (egészen november második feléig). Az ültetés menete szinte minden esetben ugyanaz. Az előkészítési fázisban egy alapos talajátmozgatásból (ásás) és gyommentesítésből áll. Az ültetőgödör vagy ültetőárok aljára el lehet helyezni félarasznyi vastag tápanyag réteget (érett komposztot, marhatrágyát), de ezt minden esetben ugyanennyi földdel kell betakarni, a tápanyagok ugyanis nem érintkezhetnek közvetlenül a gyökerekkel. Az ültetési mélység fontos, a cserje földlabdája mindig legyen egy szintben a talajjal. Szabadgyökerű példányoknál a szárakon jól látható, hogy milyen mélyen volt a növény a földben, ugyanilyen mélységben ültessük mi is. A talaj visszahelyezésénél óvatosan tömörítsük a közeget tenyérrel vagy talppal, végül pedig egy alapos, áztató öntözéssel indítsuk növekedési útjára kerti cserjénket. Az első hetekben az átlagosnál többször öntözzük a friss ültetést!

A cserjeültetésről akad egy rövid videóm is, itt épp a fagyal csemeték kerülnek a helyükre, bátran kattintsanak, két percben elhangzik a lényeg!

+1 tipp: koros, több éve előnevelt példányok vásárlásával átugorható a kezdeti nevelési szakasz, és egy már megerősödött, ellenálló, és nem utolsó sorban már termő növényt lehet a kertbe telepíteni! A koros csemeték mindig drágábbak a zsengébb csemetéknél, de azoknál sokkal "üzembiztosabbak", és közvetlenül a telepítés után már jelentős díszítőértékkel rendelkeznek!

Képek: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr3615238786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása