Megyeri Szabolcs kertész blogja

Xerogardening - egy víztakarékos kertstílus

Szólj hozzá!

Aki azt gondolná, hogy a kertészkedés a hobbielfoglaltságok olyan területe, amelyik természeténél fogva biztonságban van a divatirányzatok okozta befolyásoktól, az meglehetősen nagyot téved. Bár a kertészkedés alapvetően egy ortodox dolog, hiszen a paradicsom az paradicsom már sok száz éve, a diófa meg ugyanúgy diófa, mint ezer éve, azért a kertészeti módszerek sokat változtak, és a törvényszerű fejlődés mellett a trend jellegű irányzatok is folyamatosan szerepet kapnak. Lehet szó kertépítési stílusokról, színeket érintő divatról, biokertészeti és hasonló, olykor egész különleges módszerekről.

Az alábbiakban egy olyan trend kerül röviden bemutatásra, mely biztosan kevésbé ismert, mint mondjuk a japánkert vagy az esőkert, ugyanakkor van létjogosultsága, mivel kifejezetten egyszerűen fenntartható, nem túl drágán kialakítható kerttípusról van szó, mely a globális éghajlatváltozás okozta egyre gyakoribb szárazabb periódusok okán is érdekes lehet, mivel kimondottan alacsony vízigényű elrendezésről van szó. Mint minden kerti stílusirányzat esetében, ennél is elmondható, hogy akinek az érdeklődését felkeltette, annak nem szükséges rögtön az egész birtokot így átfazoníroznia, tökéletesen elég lehet elsőre egy vonatkozó kertszeglet, kisebb kertrészlet kialakítása! Nos a hosszúra nyúlt bevezető után következzen is az ígért kertstílus, a xeriscaping!

 

01-ARC-Render-Bauhaus-Viridian-Escape-1.jpg

Egy mintaszerű xerogarden látványrajza

A xerogardening, vagy xeriscaping nyelvtörő elnevezések mögött igazából semmi forradalmian új ötlet nincs, igaz, ettől még izgalmas terület, amiről szó van. A xeriscaping szóösszetétel a görög xeros, vagyis száraz, és az angol landscaping, vagyis tájépítészet szavakból áll össze, ebből máris kilogikázható, hogy a szárazságtűrő növényekre alapozó kertkialakítás van a fókuszban. És valóban, a magyar névvel még nem is rendelkező irányzat középpontjában az öntözést, gondozást alig igénylő növényfajtákból összeállított kert áll. Mik lehetnek az ilyen kertek előnyei? Az alacsony vízfelhasználás egyrészt kevesebb kiadást jelent, másrészt a gondozás tekintetében is kevesebb energiát kíván, továbbá a megszokott kertképtől merőben eltérő látványvilág alakítható ki ilyen módon. Ha végiggondoljuk mindezt, akkor feltűnhet, hogy alig pár lépésnyire vagyunk a már eddig is ismert és alkalmazott mediterrán kertektől és a sziklakertektől, de fogadjuk el, hogy a xeriscaping egy újfajta megközelítés. 

 

xeriscaping400.jpg

A valóságban is mutatós. Az elgondolás inkább a látványra épít, így előkertekbe, utcafrontokra kifejezetten jó választás az ilyen kert

A metódusnak ugyanakkor nyilvánvaló hátrányai is vannak, gyepfelület például egyértelműen nem párosítható a xerogardening elvek alapján kialakított kertekhez, és általában korlátozottabb a növényválaszték, ha alacsony vízfelhasználású kertben gondolkodunk, az egynyáriakat például kapásból kizárhatjuk, de a cserjék és fák többségének is búcsút mondhatunk. Az ötlet ugyanakkor kifejezetten hasznos lehet abban az esetben, ha extrém száraz területen építkezünk, és bár Magyarországon szélsőségesen csapadékmentes vidékek (egyelőre) nem találhatóak, a divatot követve akár nálunk is létrehozhatóak xeriscaping kertek, a különleges megjelenés, a szokatlan atmoszféra okán.

 

xeriscape-dry-stream1.jpg

Itt is inkább előkerti látványelem

untitled.bmp

Ez már egy kifejezetten minimalista megközelítésű elrendezés, rengeteg szabad, ám a gyakorlatban nem hasznosítható térrel. A funkcionalitás nem élvez elsőbbséget a xeriscaping kerteknél

Xeriscape-3_1_jpg_800x1000_q100.jpg

Ez már egy dúsabb, zöldebb, kevésbé sivatagos látképű mini-xerogarden

Hazánkban is rendelkezésre állnak olyan növények, melyek kiválóan illenek az ilyen elképzelésbe, a mediterrán fűszernövények, valamint a levendula megfelelnek a célnak, ahogy a díszfüvek közül is válogathatunk, cserjefronton a somfélék, a galagonya, a vadrózsa, vagy épp a tamariska jöhetnek szóba, és a fákat sem kell teljesen kizárni, lehet próbálkozni juharral, nyárral, kőrissel, valamint a fenyőfélék közül a luc, a boróka, és a törpefenyők maradnak a pakliban. A "xerogarden" azonban nem csupán az ültethető fajták szűkebb köre miatt üt el a szokásos kialakítástól, hanem az elrendezés is más. Hangsúlyos szerepet kapnak a tág, beültetetlen terek, melyeket szórt köves utacskákkal, kisebb-nagyobb kövekkel, sziklákkal, vagy komplett, kisebb sziklakertekkel lehet kitölteni. A színvilág is fontos eleme az ilyen birtokoknak, sőt, mondhatni az egyik vezérlő elvük, hiszen a szokatlan elrendezés akkor érvényesül igazán, ha jól átgondolt színstruktúra párosul hozzá.

Értelemszerűen a pasztellek dominálnak, sárgákkal, barnákkal, és zöldekkel keverve, de kékes, lilás árnyalatok is megjelenhetnek. A xerogardening elvet követő kertek a hagyományos struktúráknál sokkal szellősebbek, lazábbak, aktív használatbavételre kevésbé alkalmasak, ellenben dekorációs értékük magasabb a megszokottnál, ezért elsősorban irodaházak mellé, társasházi udvarokra, utcafrontokra, pihenő-, és közparkokba lehet elképzelni őket, de természetesen magánkertekben is kialakíthatóak, főképp, ha a célok között szerepel a kis vízfogyasztás és a szokásosnál alacsonyabb gondozási igény.

Azt mindenképpen tudni kell, hogy az ilyen kertek szakszerű tervezést és kivitelezést igényelnek, tehát kezdő hobbistáknak nem ajánlom, hogy első lelkesedésből nekiveselkedjenek a munkálatoknak, ugyanakkor a fenntartást tekintve a későbbiekben jóval kevesebb anyagi ráfordítást és törődést igényelnek, mint a szokványos gyepfelület-díszfa-virágágyás felépítésű birtokok. Akinek a xerogardening elnyerte a tetszését, de egyelőre nem fazonírozná át teljesen a kertjét, annak első lépésben egy mediterrán kertrészlet, egy fűszerkert, vagy egy sajátkezűleg is megépíthető sziklakert létrehozását javasolnám. Amennyiben pedig az alacsony vízfelhasználás a cél, érdemes lehet megismerkedni a fentebb már említett esőkertekkel is.

 

untitledtughfhfg.bmp

A xeriscaping egyik alapeleme a színekkel való játék, itt a kék és a lila dominál, de sárgával, barnával, halvány színekkel is lehet játszani a kialakítás, növényválogatás során.

 

 

Ha ötleteket merítene, vagy csak szép xeroscaping kerteket nézegetne,

IDE KATTINTVA talál egy bőséges képgalériát! 

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr5214973284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása