Megyeri Szabolcs kertész blogja

A leander betegségei és növényvédelmi feladatai

Szólj hozzá!

A leanderről általánosságban

A leander a meténgfélék családjába tartozó, cserje habitusú növényfaj, mely jellegzetes virágaival és mediterrán beütésével sok házi kert közkedvelt növénye. A sokszor babérrózsaként is emlegetett leander egy tipikusan meleg mérsékelt övi örökzöld cserje. Életmódjának előnye, hogy jól tűri a meleget és a szárazságot, azonban ennek hátulütője is van: kifejezetten fagyérzékeny. Érdekesség, hogy a leanderrel együtt a szintén sokak által kedvelt kis télizöld – vagy más néven kis meténg – is a meténgfélék családjába tartozik, mely színpompás virágaival, valamint kúszó-életmódjával kiváló talajtakaró növény.

oleander.jpg

Teleltetés, kiköltöztetés, mikor, hogyan?

A leander környezeti igényeiből kiindulva belátható, hogy több problémánk származhat a növény kedvezőtlen körülmények – alacsony hőmérséklet, hirtelen hő stressz, túlöntözés,stb. - között tartásából, mint a kártevők és kórokozók károsításából együttesen. Ezért fontosnak érzem kihangsúlyozni a leander teleltetési, kiköltöztetési sajátosságainak ismertetését a kedves olvasó számára.

A növény teleltetését illetően sok helyen lehet olvasni különböző hőmérsékleti küszöbértékekről, hogy pontosan hány Celsius fok alatt érdemes bemenekítenünk a leanderünket. Egyes változatoknál valóban történtek vizsgálatok a növény fagytűrését illetően, azonban ezek a mérések nem vonatkoztathatók általánosan az összes leander fajtára. Az örökzöld növényünket, a gyenge fagytűrési tulajdonságából kiindulva érdemes a rendszeres, téli fagyok elérkezésekor bevinni a házba. A leander teleltetési hőmérséklete már hagy kívánni valót maga után, ugyanis itt negatív következményei is lehetnek a hirtelen időjárás változásnak. A télikertek, pincék 3-10 ᵒC-os hőmérséklete kiválóan alkalmas a növény téli pihentetésére, utóbbiak azonban az alacsony fényellátottság miatt kevésbé alkalmasak a tárolásra. A legtöbb problémával általában mindig azok a leander-kedvelők szembesülnek, akik télen a fűtött szobában, lakásban szeretnék „megvédeni” a növényt a kinti zord időjárási körülményektől.  Sajnos az ilyen helyen teleltetett növénynek a növényvédelme és táplálása is nehézkesebb, mint egy ideális helyen nyugalomba helyezett növénynek. A melegebb klímájú helyiségben a növény több vizet párologtat, így jobban oda kell figyelni az öntözésére. Ez azonban nem jelenti azt, hogy állandóan túllocsoljuk! Elég arra figyelni, hogy a dézsában lévő föld sose legyen teljesen kiszáradva. A magasabb léghőmérséklet jól kedvez a kórokozók és kártevők felszaporodásának is.

A leander kiköltöztetése a melegebb tavaszi hónapokban történhet meg, amikor a nappali hőmérséklet tartósan 15 ᵒC körül, vagy afölött van. Az elmúlt napokat tekintve akár mostanság is ki lehetne helyezni a növényeket, azonban óvatosságra inteném a kedves olvasót, mivel az éjszakai fagyok még veszélyeztethetik a leander egészségi állapotát! A fagyok elmúlta után, illetve a fokozatos nappali felmelegedést figyelembe véve, április közepétől már nyugodt szívvel kivihetők a növények. A teleltetéshez hasonlóan a kiköltöztetésnél is törekedjünk a fokozatosság elvére. A kitelepítést követően ne tegyük ki a növényt közvetlen napfénynek, eleinte inkább félárnyékos helyen tartsuk.

Milyen károsítói vannak a leandernek?

A leander esetében egy olyan dísznövényről beszélhetünk, amelynek kevés károsítója ismert, azonban ez a pár kór-és kártevő sokszor előfordulhat, néhol jelentős károkat okozva. 

Kártevők

Közönséges takácsatka

takacsatka_jpg.jpg 

A közönséges takácsatka (Tetranychus urticae) a pókszabásúak osztályába tartozó parányi állat, mely a növényeken nagymértékben képes felszaporodni.  A károsító állat áttelelő alakjai a növénnyel együtt bekerülnek a házba, majd a kedvező – száraz, meleg klíma - környezeti hatásra először táplálkozni, majd szaporodni kezdenek a növény levelein. A takácsatkák tömeges szívogatásuk révén gyengítik le a növényt, melyen a károsított levelek az atkák tipikus kártételét mutatják: az ezüstös elszíneződést. Az időben elvégzett védekezés nélkül károsításuk egyre nő, melyet még látványosabbá tesz az állatok által termelt pókhálószerű szövedék.

Védekezés:

A takácsatka ellen engedélyezett szerek közül a speciális atkaölőszerek csoportjába tartozó Zoom 11 SC használható. Gondoskodjunk róla, hogy a permetszer eljusson a levél fonáki oldalára is, ugyanis a legtöbbször itt károsít az állat.

Levéltetvek

leveltetvek_jpg.jpg

A levéltetveknek (Aphis sp.) rengetek gazdanövénye ismert, ezek közül sajnos a leander sem kivétel. A takácsatkáknál valamivel nagyobb, zöldes/sárgás színű állatok szintén a beteleltetés során fertőzik a növényt. Azonban itt más tüneteket kell észrevenni. A levéltetvek a leander levelekben lévő növényi nedvekkel táplálkoznak, melyeket megemésztve mézharmatot ürítenek a levél felületére. Ezen a ragacsos ürüléken később megtelepszik korompenész gomba, mely egy egységes, fekete bevonatot képez a zöld növényi felszínen. A levél ez által egy letakart napelemként funkcionál, mely így nem tudja ellátni legfőbb feladatát, a fotoszintézist.

Védekezés:

A levéltetvek ellen a speciális levéltetűirtó szerek közé sorolható Teppeki nevű készítmény használható. 

Leander pajzstetű

pajzstetu_jpg.jpg

A kagylós pajzstetvek családjába tartozó leander pajzstetű (Aspidiotus nerii) a leander igen kellemetlen kártevője. Egy melegigényes fajról van szó, mely a hideg, kedvezőtlen körülmények között elpusztul. Legtöbbször a levél színi oldalán vehetjük őket észre sok,apró, fehér körök formájában, azonban súlyosabb esetben az ágakon, hajtásokon is megtelepedhet. Károsításukat ők is szívogatás során fejtik ki, melynek hatására a növény legyengül, satnyul. Az ellenük való védekezést megnehezíti az állat testén található kemény pajzs, amely visszaveri a „házi csodaszerek” általi támadásokat. A pajzstetvek ellen kizárólag az olajos lemosó jellegű permetezés a hatásos megoldás.

Védekezés:

Az olajos permetezésre az Olajos Rézkén illetve a Vektafid R nevű készítmények alkalmasak, melyek egyúttal gombaölő hatással is rendelkeznek. A szer kijuttatása során törekedni kell a nagy lémennyiség használatára, ugyanis csak akkor hat igazán az olajos folyadék, ha teljesen befedjük vele a kártevőket.

Kórokozók

Leanderrák

leanderrak_jpg_2.jpg

Az utóbbi években, hazánkban is egyre gyakrabban előforduló leanderrák (Pseudomonas savastanoi ssp. nerii) a leander, baktérium által terjesztett betegsége. A patogén felszaporodása során a növény hajtásain, levelén, de még a virágzatokon is kezdetben barnás, később szürkés csomók keletkeznek. Baktériumölő szerek hiányában a növényvédőszeres kezelése jelenleg nem megoldott, azonban folyamatosan zajlanak kísérletek a betegségnek ellenálló leander-fajták előállítására.

Védekezés:

A baktériumölő szerek hiányában a növényvédőszeres kezelés jelenleg nem megoldott és csak a betegségre rezisztens fajták előállításában bízhatunk. A baktériumos betegségek megfékezésére bevett eljárás a fertőzött hajtásrészek visszametszése, illetve a metszőeszközök folyamatos fertőtlenítése Hypo-s oldattal.

Gombás betegségek

leandergomba.jpg

A leander gombás megbetegedéseit több faj (Ascochyta sp, Verticilium sp.) okozhatja. Általános jellemzőjük, hogy szaporító képleteik a hajtásokon jelennek meg, barnás, feketedő foltok formájában. Ezek a fertőző képletek később a levelekre kerülhetnek, ahol a levelek barnulnak, összesodródnak végül elszáradnak. Ellenük gombaölő készítményekkel, a teleltetés előtt védekezhetünk.

Védekezés:

A védekezést célszerű a téli betelepítést megelőzően megejteni, hogy a növénnyel együtt már ne vigyük be a kórokozót is. A gombaölőszerek közül a rézoxiklorid, ciprodinil hatóanyagú készítmények juttathatók ki.

 

Alapvetően mit tehetek a leander károsítóinak megelőzésére?

Amivel minden bajt megelőzhetünk: ellenőrzött helyen, egészséges növény vásárlása. Természetesen 100%-os garanciát még a legnagyobb kertészetek sem tudnak vállalni a növények egészségi állapotát és kártevő mentességét illetően, azonban a kertészetek vezetői mindig megbízható forrásból, minőségi-és egészséges alapanyag felvásárlására törekszenek. Így az ilyen díszkertészetekből, kertészeti árudákból származó növényanyagok megvásárlása mindig nagyobb biztonságérzetet ad a vásárlónak, mintha megbízhatatlan forrásból, rossz minőségű, sokszor áron aluli terméket szerezne be. 

Amennyiben hasznosnak vélte ezt a bejegyzést, akkor kérem ossza meg ismerőseivel, hogy ők is mindent megtudhassanak a leander károsítóiról és az ellenük való védekezések lehetőségeiről!

A poszt vendégszerzőm, Rab Attila írása. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr7614808394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása