Itt a tavasz a nyakunkon, lassan végre-valahára tényleg el lehet kezdeni az érdemi munkákat a kertben, például a veteményesben. A veteményeskertek divatja töretlen az elmúlt években, gyakran a szépen ápolt, terménymentes pázsitos udvarokon is megjelennek a kisebb konyhakert-sarkok, hiszen a saját nevelésű zöldség egyfelől egészséges és (ha úgy alakítjuk) vegyszermentes, másfelől rég megdőlt az a tévhit, hogy a veteményes nem lehet dekoratív, akár a díszágyásokkal versenyképes szépségű kerti elem. A kezdők azonban többféle nehézséggel néznek szembe, ezek közül az egyik leggyakoribb zűr, hogy a palánta nem fejlődik megfelelően, elgyengül, elhal, vagy ha nem is történik végzetes esemény, gyenge, kisszámú termést hoz. Ezekre a gondokra javarészt megoldást adhatnak az oltott palánták, melyeket kifejezetten ajánlani lehet a bátortalan kezdőknek vagy azoknak, akik kis alapterületen szeretnének a lehető legmagasabb hozamot előállítani. Mi is az az oltott palánta?
Az oltás tulajdonképpen technikai növénynemesítés, mely során a nemesebb fajtát egy alany növénnyel társítják, ennek értelme pedig, hogy a két növény legelőnyösebb tulajdonságait egyesítsék, a hátrányokat pedig minimalizálják. Ilyen módon például az oltott palánta gyökérzete az alapfajnál mélyre hatolóbb, erőteljesebb lesz, így jobban tűri majd a szárazságot, kevesebb öntözést igényel. Előny lehet az oltás során a betegségekkel szembeni fokozottabb tolerancia, a méretesebb termés, a tempósabb növekedés, vagy éppen a kártevőkkel szembeni jobb ellenálló képesség. Mindemellett az oltott palánták rendszerint hamarabb hoznak betakarítható termést, így végeredményben a nevelésük költséghatékonyabb, mint nem oltott társaiké. Jó tudni - főleg azoknak, akik idegenkednek a nem természetes dolgoktól - hogy az oltott palánták esetében nem genetikai módosításról van szó, hanem egyszerűen két növény olyan párosításáról, mely során a pozitív tulajdonságok felerősödnek, az előnytelen jellemzők pedig a háttérbe szorulnak. Az oltás egyébként régóta bevett és bevált eljárás a gyümölcsfáknál, tehát semmi újdonságról nincsen szó.
Az oltott zöldségek gondozása alapvetően nem tér el a sima zöldségekétől, nem kell nekik különleges elbánás vagy ápolás, sőt, a fentiek értelmében pont ellenállóbbak, részben alacsonyabb igényűek. Ami lényegi információ, hogy az ültetés során az oltás helye mindenképp a föld felszíne felett legyen (az oltás helye könnyen és laikus szemmel is beazonosítható) ellenkező esetben a felső, nemes rész fog gyökeret ereszteni, így pedig az alany kedvező tulajdonságai nem érvényesülhetnek.
Az oltott zöldségpalánták mindezek alapján tényleg kifejezetten ajánlottak kezdő, még bátortalan veteményezőknek, azoknak, akik szeretnének biztosra menni a bő és gazdag termést illetően, illetve ezek a palánták remek választások balkonveteményesekbe, ahol a virágládák kisebb térfogatú földje miatt a kiszáradás nagyobb veszélyt jelent, mint a kertben. Az oltott palánták terméshozama egészen biztosan magasabb, mint az átlagos palántáké, így aki helyszűkében van, vagy csak kisebb területen szeretne haszonnövényeket tartani a kertben, mindenképp válassza ezeket.
A végén persze nem lenne tisztességes kihagyni azt az aprócska információt, hogy az oltott palánták ára jelentősen meghaladja az átlagos palántákét. Az első blikkre olykor elrettentő összegbe azonban számítsuk bele a várható előnyöket, elsősorban az "üzembiztosabb" növekedést, és a garantáltan jóval magasabb terméshozamot. Meglehet, hogy a végén a matek még így sem jön ki, azonban az egyenletbe kalkuláljuk bele azt is, hogy az oltott palánták időt és energiát takarítanak meg nekünk, illetve az sem lényegtelen, hogy választásukkal egészen kis alapterületen is értékelhető mennyiség nyerhető, ez például a balkonkertészeknek az egyik legfontosabb szempont!
Hogy azonban itt ne legyen vége a mára rendelt penzumnak, a kezdők kedvéért következzen még egy gyors, három pontból álló útmutató a konyhakerti termesztés elkezdéséhez, nevesül az alapozó talajmunkákhoz.
1. Vegyük szemügyre a kiszemelt terület talaját, és próbáljuk megállapítani, hogy milyen típusú, például laza, homokos szerkezetű, vagy gazdag, humuszos, esetleg kötött, agyagos, olykor pedig köves, tápanyagokban szegény. Minden talajtípus alakítható, formázható valamennyire, a laza közeg kötöttebbé tehető friss termőföld vagy komposzt adagolásával, az agyagos talaj javítható homokkal, perlittel, a szegényebb típusokat pedig trágyázással, nagyobb mennyiségű komposzt kihelyezésével lehet dúsítani. Ugyanakkor a talajtípus gyökeresen nem változtatható meg (vagy csak aránytalan munkával és költségekkel) ezért lényeges, hogy olyan magokat, palántákat keressünk, melyek az adott terület talajához megfelelnek!
2. A második lépés a konyhakert, az ágyások helyének kijelölése, ami sose úgy történjen, hogy az éppen nem használt, parlagi részt jelöljük ki! A legtöbb zöldségnek fontos a sok napsütés és a meleg fekvés, valamint azt is figyelembe kell venni, hogy a konyhakert egyszerűen megközelíthető legyen, hiszen jó esetben gyakran fogunk oda kiszaladni a konyhából friss terményekért!
3. A következő lépés a talaj megmunkálása, vagyis tényleges előkészítése. Mélyre ható ásással lazítsuk fel a közeget, közben végezzünk alapos gyommentesítést, tehát kézzel szedegessük fel a gyomokat, még a különféle gyommaradványokat is, ezekből is kihajthatnak később a gazfélék! Kifejezetten elhanyagolt, nagyon gyomos részeken talajfertőtlenítő szer is bevethető. A talajban lévő köveket, törmelékeket – ha vannak – szedjük fel, ezek később akadályozhatják a talaj művelését, és a növényeknek is akadályt jelentenek. Szükség szerint keverjük a talajhoz trágyát vagy komposztot, majd a felületet egyengessük el gereblyével (figyelem: nem minden zöldségféle kedveli a vetés, kiültetés előtti friss trágyázást, olvassunk utána, hogy kiszemelt zöldségféléink milyen szintű tápanyag ellátottságot igényelnek a kezdetekben!). A megmunkálás után hagyjuk a földet pár napig ülepedni, tömörödni, utána induljon csak a vetés vagy a palánták kiültetése! A jól előkészített terület jellemzői, hogy a felülete sima, egyenletes, és teljesen gyommentes!
Amennyiben szívesen tenne egy próbát az oltott palántákkal,
kertészeti webáruházamból megrendelheti az Önnek tetsző fajtákat!
IDE KATTINTVA máris megtekintheti a választékot, és pár egyszerű lépésben leadhatja rendelését!
Képek: pixabay.com
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.