Megyeri Szabolcs kertész blogja

Gépkorszak a kertben

3 komment

A gépek a kerteket is meghódítják, persze nem a Skynet fenyegeti a veteményest, csupán arról van szó, hogy a gépesített eszközök egyre nagyobb teret kapnak a hobbiszintű kertgondozásban is. Ez eddig nem nagy újdonság, hiszen fűnyírót, láncfűrészt például évtizedek óta használunk a kertekben, és a rotációs kapa sem egetverő újdonság, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a kerti gépek fejlődése is felgyorsult, így érdemes beszélni róluk.

Hiába vannak azonban már kerti okoseszközök, wifi-kompatibilis, távolról vezérelhető fűnyírók, azért a többség számára még mindig a hagyományos, jól bevált gépek a vonzók. Fontos ugyanakkor, hogy azt és olyat válasszunk, amire ténylegesen szükségünk van, különben rengeteg pénzt elkölthetünk nagyjából felesleges berendezésekre is. Mivel közeledik a tavasz és a kerti szezon - ami egyben a kerti gépek szezonja is - érdemes gyorsan átvenni, hogy milyen gépek jöhetnek szóba, és melyik fajtából melyiket érdemes választani.

 

top-img1-6.png

 

Az első egy általános kérdés: akkusat, villanymotorosat vagy benzineset? A felvetés csak látszólag egyértelmű, hiszen a gyakorlatban jelentősek a különbségek. Az akkus gépek hatalmas előnye, hogy nincsenek vezetékhez kötve, nem kell több tízméteres kábeleket kezelni a használatkor, emellett - és ez lényegesebb, mint elsőre gondolnánk - halkak. A csendes működés szép gesztus a szomszédok felé is, de azért is jó, mert így a hangos, füstölgő gépektől idegenkedő hölgyeknek is öröm lehet a működtetésük. Az akkus gépek hátránya is kettős, egyfelől az akkumulátor miatt a használati idő korlátozott, ha lemerült, akkor vége a dalnak - persze csak a következő feltöltésig. A másik, hogy ezek a gépek jellemzően gyengébb teljesítményűek, egy akkus fűnyíró egyelőre nem közelíti meg egy benzines erejét. Az sem elhanyagolható, hogy az akkus kerti gépek ára általában magasabb, mint a másik két fajtáé. Talán kevesen tudják, de manapság már szinte minden kerti gép hozzáférhető akkus kivitelben, a fűnyíró mellett kaphatók akkus láncfűrészek, gyepszellőztetők, sövényvágók, szegélynyírók vagy éppen lombfújók is.

A villanymotoros, hálózatról működő gépek jóval ismertebbek, általános előnyük, hogy a benzineseknél halkabbak, teljesítményben azonban kevésbé maradnak el azoktól. Karbantartási igényük a robbanómotorosénál alacsonyabb és az áruk is mérsékeltebb. A benzinmotoros gépek adják a legnagyobb teljesítményt, legyen szó fűrészről, szegélyvágóról vagy fűnyíróról, karbantartási igényük azonban magas, főleg ha azt szeretnénk, hogy sok évig használhassuk őket probléma nélkül. Míg a villanyos fűnyírót ősszel elég egy tisztítást követően télire elrakni, addig a benzines gépeket alaposabban meg kell tisztítani, a benzint le kell szívni, vagy el kell használni belőlük, tavasszal pedig illik olajat cserélni, gyertyát, légszűrőt tisztítani, gond esetén pedig szervizeltetni kell őket, ami nem csak nem olcsó, de gyakran hosszú ideig is eltart, tavasszal ugyanis jellemzően egycsapásra tele lesznek a kisgép szervizek, és a gép hetekre is kieshet a használatból. 

A kerti gépeknél, csakúgy mint egy mobiltelefonnál vagy televíziónál, sokan hajlamosak túlzásokba esni, és a legújabb, legerősebb, vagy éppen a legszínesebb, legcsinosabb típust választani, pedig ideális esetben az észérveknek kellene dönteniük. Következzen akkor néhány példa a leggyakrabban használt gépekkel illusztrálva.

42in_lawn_mower_attachment_web_only_r.jpg

Fűnyíró. A villanyfűnyírók esetében a wattban kifejezett érték mellett általában azt is jelzik a gyártók, hogy mekkora területre optimális választás az adott típus. Gyenge gépet nem érdemes nagy kertben használni, mert jelentősen csökken az élettartama, erős gép viszont felesleges egy aprócska hátsókertbe, mert nem használjuk ki. Nagyméretű birtokra a villanyos gép alapvetően nem való, mert egyrészt kevés lesz a teljesítménye hozzá, másfelől olyan hosszú kábelt leszünk kénytelenek használni, ami már érdemben csökkenti a motor teljesítményét. Önjáró fűnyíró szintén felesleges kis kertbe, mert ahol gyakran kell fordulni, manőverezni, ott ez a fejlett funkció inkább hátrány lesz. Nagy, nyílt gyepfelülettel rendelkező birtokra viszont vétek nem önjáró gépet venni, különben hamar leszakad a kezünk, derekunk a sok tologatásban. Nagy felületű, sűrű gyepre benzines gép való, ahogy méretesebb hétvégi, hobbitelkekre is jobb a benzines, főleg ha nincs is áram. Akkus gépet inkább kisebb, kifejezetten ékszerdoboz jellegű birtokra vegyünk, vagy oda, ahol valamiért nagyon fontos, hogy halk legyen a berendezés. Az akkus gépek ott is jó szolgálatot tesznek, ahol nincs elektromos hálózat, és a munka sem sok. Az elektromos fűnyírók élettartama változó, és nagyban függ a használat mikéntjétől, az azonban szinte biztos, hogy egy jól karbantartott benzines fűnyíró akár 10-15 évig is szépen elmuzsikál, ez mindenképp hosszabb időtartam, mint amennyit egy elektromos géptől el lehet várni. 

bosch_blauw_ghe_60_t_0_600_912_001.jpg

Szegélynyíró. A szegélynyírók olcsó eszközök, hobbicélú kiskertbe nem feltétlen kellenek a drágább változatok, ha 2-3 évet kibírnak, már teljesítették a feladatukat. A benzines szegélynyírók/fűkaszák akkor indokoltak, ha nagy területeket kell rendszeresen karbantartani, és sok az olyan felület, amivel a fűnyíró nem, vagy nehezen bír el, például intenzív a gazosodás, vagy erősen lejtős a terület (rézsűs kert, mély árokpart). Tudni kell, hogy a benzines fűnyírók nem tolerálják az erősen döntött használatot, így meredek lejtőkön nem bevethetők, ilyenkor jöhetnek jól a nagyobb teljesítményű fűkaszák. Az akkus szegélynyíró könnyű és halk, ezeket az előnyöket kiválóan lehet hasznosítani például egy társasházi kertben, tetőteraszon, vagy aprócska sorházi kertecskében. 

Sövényvágó. Ezt a gépet értelemszerűen csak sövénytulajdonosoknak kell beszerezniük, ám nekik sem feltétlen a motoros változatokat, pár méternyi cserjéhez egy hagyományos kéziszerszám is bőségesen elegendő. A formázó sövénynyírás évente 2-3 alkalommal esedékes, érdemes a vásárlás előtt elgondolkodni azon, hogy igényel-e ez a feladat egy alkalmasint több tízezer forintos masinát. A sövénynyírók között egyértelműen jobb választások az akkus gépek, mégpedig két okból. Az egyik, hogy a formázó nyírás közben sokat forgatjuk, emeljük a gépet, ez pedig könnyebb kábel nélkül, a másik, hogy a sövény formázása nem egy hosszan tartó feladat általában, így egy akkus nyíró is megbirkózik vele.

614c88secvl.jpg

Hát ez meg mi? Ez egy teleszkópos nyelű motoros ágvágó! Első blikkre furcsának és felesleges túlzásnak tűnhet, a gyakorlatban azonban nagyon is hasznos, hiszen ezzel az eszközzel több méter magasban lévő ágakat is kényelmesen, egyszerűen lehet levágni, veszélyes fára mászás vagy létrázás nélkül. 

Gyepszellőztető. A gyepszellőztető gép egy nagyon hasznos valami, főleg, ha a háziaknak fontos az igazán szép, mutatós pázsit. Mivel azonban ezt a berendezést jellemzően évente kétszer illendő használni, sokkal jobb ötletnek tűnik a bérlése, mint a megvásárlása. Persze ha igazán nagy a gyepfelület, és a gép tárolása sem okoz gondot, miért ne vegyünk egyet? Egyebekben az érvek és ellenjavallatok megegyeznek a fűnyírónál taglaltakkal, gyepszellőztetőből is akad vezetékes, benzines és akkumulátoros, ki-ki válasszon a kertjének mérete, a zajártalom elvárt mértéke, vagy az elektromos hálózat hiánya mentén.

f3015-fp1.png

Ez pedig egy motoros metszőolló. Ez is bohókás túlzásnak tűnhet elsőre, de igazán hasznos gyengébb kezű hölgyeknek vagy idősebbekknek, hiszen erőkifejtés nélkül lehet elvégezni a metszést, ez pedig például egy nagyobb rózsaágyás esetén igazán hasznos! Van az eszköznek profi változata is, ez látható lent, ez hatalmas akkumulátorral rendelkezik, így egy parkban, kastélykertben, vagy teszem azt egy rózsaültetvényen akár órákig is lehet használni!

00009679.jpg

Láncfűrész. A láncfűrész egy igazán férfias, mondhatni macsó gép, ugyanakkor egy átlagos hobbikertben jellemzően alig van rá szükség, ennek ellenére sokan hajlamosak beszerezni egyet, "valamire úgyis jó lesz" alapon. Mielőtt megvásárolnánk egy ilyen vitán felül maszkulin kerti gépet, gondoljuk át, hogy ténylegesen használni fogjuk-e? Fával fűtünk? Gyakran szanálunk kerti fákat? Használjuk munkacélra? Évente pár darabnál több fát, vastagabb ágat szoktunk ki/levágni? Ha több a nem válasz, akkor érdemesebb a láncfűrészt bérelni, vagy kölcsönkérni alkalmi jelleggel, mintsem megvenni. Láncfűrészből is akad villanyos és benzines, sőt, akkumulátoros is, utóbbit jó szívvel lehet az olyan eseti jellegű feladatokra ajánlani, ahol fontos a mobilitás és a halk működés!

machines.jpg

A kültéri eszközök, kerti szerszámok sora itt természetesen nem ér véget, az azonban ennyiből is leszűrhető talán, hogy a megfelelő gép kiválasztásához alapos igényfelmérés és átgondolás szükséges, nem is elsősorban az anyagiak miatt, hanem azért, hogy a választott eszköz a lehető legjobban megfeleljen a kívánt használathoz, és ne okozzon bosszúságot, vagy indokolatlan többletköltséget, például a karbantartási, javítási feladatok miatt.

Képek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr2314658507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.03.01. 11:59:00

Annyira tetszik ez az írás! Visszafogott, érdekes, hasznos. Köszi!

Mad Mind 2019.03.01. 12:41:14

Én nem láttam hátrányát az akkus láncfűrésznek. Könnyedén kivágtam vele több fát.
Én inkább az elektromos gépeket preferálom, mert csendesebbek és mostanság hétvégén tiltják a robbanó motoros eszközök használatát. Legalábbis nálunk.

staropramen 2019.03.01. 13:10:03

A bemutatott metszőolló és kapcsolt részei ott vannak a legfölöslegesebb kerti eszköz kategória első öt helyezettje között.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása