Megyeri Szabolcs kertész blogja

Pár mondat a bonsai fákról

komment

Az ősz most már lassan eléri a félidejét, ilyenkor egyre kevesebb a kinti teendő, vagy pontosabban mondva egyre kevesebb a kedv a kinti teendők elvégzéséhez. Ez persze nem csoda, az eljövendő hideg, nyirkos, komor napok nem kimondottan ideálisak a kertműveléshez, az őszi telepítési szezonnak pedig pár hét múlva le is áldozik. Ilyenkor a növénybarátok figyelme a szobai zöldek felé fordul, sokan keresik-kutatják, hogy mi lehetne elég izgalmas, érdekes kihívás, mert ugye egy anyósnyelvet vagy dracénát ápolgatni nem feltétlen kielégítő dolog. A legtöbb hobbikertész egy adott ponton eljut a bonsai-okig, hiszen ezek a növények egész más képet mutatnak, mint egy hagyományos benti zöld, ápolásuk pedig jellemzően összetett feladat, így remek elfoglaltságnak tűnik a gondozásuk.

A bonsai mellett szól még az a lényegi tulajdonsága, hogy kicsi, így nincs az a minigarzon, amiben el ne férne egy ilyen fácska, de vonzó ötlet az is, hogy at ablakpárkányon vagy akár a nappali kisasztalán nődögéljen egy igazi, ámde aprócska fa. A fa az csak fa, gondolhatnánk naivan, így tehát mi gond lehet vele, ám a valóságban a bonsai növények a gondozásigényes dísznövények közé tartoznak. Sajnos sok bonsai végzi elszáradva, összefonnyadva a kukában, amivel nem csak a növény élete ér véget, de a hobbikertész kedve is elmegy a minifáktól. Ezért most, anélkül, hogy szakavatott bonsai szakértőként tüntetném fel magam, a következzen egy rövid lista a bonsai gondozás alapjairól, hogy aki kacérkodik a minifák gondolatával, legalább egy kis ízelítőt kaphasson abból, ami vár rá.

maxresdefault.jpg

- Minden bonsai fának szüksége van bőséges fényre, ezért tartós árnyékba sose állítsuk őket, azonban a tűző napsugarak sem tesznek jót nekik, ezt figyelembe véve találjuk meg az ideális helyet számukra! Ne tévesszen meg senkit az ősz és a tél, ilyenkor is lehetnek erős, perzselő sugarak, főleg a déli időszakban. A legjobb hely ezért egy olyan ablak, ami főképp reggel vagy délután kap fényt.

- Az öntözés - mint általában minden növénynél - kardinális kérdés. A bonsai talaja sose száradjon ki teljesen, a földet mindig tartsuk nedvesen, de óvakodjunk a pangóvizet képző túlöntözéstől. Öntözéshez ne csapvizet, inkább szénsavmentes ásványvizet használjunk, de az állott víz, vagy felforralt és kihűlni hagyott víz is megfelelő. Az öntözővízzel kapcsolatos fő információkról EBBEN a régebbi bejegyzésemben írtam, érdemes kattintani!

- Az öntözést elvégezhetjük a szokásos módon is, vagy úgy is, hogy a növénykét edényével együtt pár percre vízbe merítjük, majd hagyjuk kicsöpögni. Ezt a módszert 2-3 naponta vethetjük be.

51fiohw5ejl_sx425.jpg

- A szakszerű öntözés része a tápanyagozás is. Tápanyag utánpótlásként lehetőleg direkt bonsai fáknak összeállított tápoldatot használjunk, mindig vízzel hígítva, sosem töményen adagolva. Ne adjunk ezeknek a növényeknek más tápoldatot, a muskátli megmaradt tápoldata nem megfelelő!

- A megfelelő hőmérséklet is kulcsfontosságú! Általánosságban a 15-20 Celsius közötti értéken érzik jól magukat a miniatűr fák, ezért télen ne legyenek fűtőtest közvetlen közelében! Ez nem csak a magas hőmérséklet, de a száraz levegő miatt sem jó ötlet.

- A bonsai növényeket nem csak a hidegtől kell óvni, érzékenyek a huzatra és hirtelen hőmérséklet csökkenésre is, ezért ne állítsuk őket rosszul szigetelő ablak párkányára, és téli szellőztetéskor ne maradjanak az ablak, ajtó mellett!

51vhrypiv1l_sx425.jpg

- A bonsai fák legfontosabb ápolási teendője a metszés, ezzel biztosítjuk a szép formát, a dús lombozatot és az alacsony termetet. A metszéshez mindig éles, hegyes kisollót (vagy speciális bonsai ollót) használjunk, amit csak erre a célra tartunk fenn! Ha más növényeknél is bevetjük az ollót, akkor a bonsai metszése előtt fertőtlenítsük azt, így megelőzhetjük a baktériumok, vírusok, kártevők véletlen áthurcolását. A bonsai metszésnek bőséges szakirodalma van, érdemes a megvásárolt fa faját, fajtáját pontosan meghatározni, és ezen adatokra rákeresve metszési útmutatót keresni!

- A bonsai-ok között is vannak örökzöld és lombhullató fajok, ezért ne lepődjünk meg, ha növényünk ősszel lombozatát veszti. A barnuló, sárguló, elszáradva lehulló levelek azonban bajt jeleznek, ilyen esetben vizsgáljuk felül, hogy a környezeti viszonyok megfelelőek-e a növény számára!

 20141201081412_149214259_10755_9.jpg

Fontos tisztázni, hogy a kertben tartható, kültéri bonsai fák ára jóval magasabb, és gondozásuk is sokkal összetettebb, így kezdő bonsai barátoknak elsőként mindig egy mérsékeltebb árú, könnyebben kezelhető szobai növény beszerzése ajánlott! A fenti tanácsok is az általában hozzáférhető, benti tartásra ajánlott növényekre vonatkoznak.

Tipp: a bonsai fa kiváló ajándék gyerekeknek, és férfiaknak is! A kicsik rajongani fognak a miniatűr fákért, felnőtteknek pedig férfias, komoly ajándék!

Aki pedig szeretne is bonsai-t, meg nem is, az IDE KATTINTVA megismerkedhet egy könnyen tartható, majdnem bonsai minifával, amivel bátran lehet próbálkozni kezdőként is! 

Képek: innen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr7114286059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása