Megyeri Szabolcs kertész blogja

Ginseng, ami bonsai (és még fikusz is)!

2 komment

A bonsai növények mindenkinek tetszenek, hiszen hogy ne lehetne rajongani az alig arasznyi fácskákért, melyek merőben elütnek a szokásos szobanövényektől, formájukkal egészen újszerű hangulatot csempésznek az otthonunkba, és büszkén lehet őket mutogatni a betérő vendégeknek. A bonsai fák ugyanakkor sajnos eléggé kényesek, tartásuk mindenféleképpen több munkát és odafigyelést igényel, mint az átlagos szobanövények nevelése, ráadásul nem kifejezetten olcsók, így ha az ember beruház egyre, aggódhat, hogy megmarad-e, ha pedig nem, az nagyobb csalódás, mint mondjuk egy sima filléres kaktusz esetében. Van azonban megoldás erre a problémára (már akinek ez probléma), mégpedig az olyan bonsai jellegű növény, ami árban sem erős, tűrőképessége jobb, megjelenése azonban ugyanolyan érdekes, mint az átlagos bonsai növényeké. Ez az univerzális minizöld a fikusz ginseng!

ginseng-ficus-microcarpa-bonsai.jpg

Bevallom, a poszt ötlete nem tőlem ered, egy kedves ismerősöm vásárolt egy ilyen növényt, és tőlem kérdezte meg, hogy hogyan kezelje, mivel azonban én sem vagyok bonsai szakértő, így utánanéztem, hogy válaszolhassak neki, ennek a kivonatát olvashatják most. A szóban forgó példány a svéd bútoráruházban talált gazdára, mégpedig a leértékelt részlegen, ahol a figyelemfelkeltő "ments meg egy növényt" szlogennel kínáltak olyan kissé lestrapált, nem túl jó bőrben lévő dísznövényeket, melyek már megsínylették a hosszú áruházi tartást. Ismerősöm bő egy ezresért jutott így a kissé felkopaszodott fikusz ginsenghez, azzal a felkiáltással, hogy ha növény beadja kulcsot, annak edénye is megéri nagyjából ezt az összeget, ám szerencsére a kis fikusz úgy tűnik jól érzi magát, ezt az alábbi képek is igazolják, jól látszanak az elmúlt két hétben kifejlődött fiatal hajtások(a vásárláskor csak a nagy, kifejlett levelek voltak a növényen)!

 

Na de ki is, mi is ez a fikusz ginseng, mit lehet tudni róla? A Ficus microcarpa Ginseng, vagyis a fikusz ginseng (olykor fikusz bonsai néven fut) a csalóka név ellenére nem áll rokonságban a legendás gyógyhatásáról híres távol-keleti ginsenggel, ami a Panax növénynemzetségbe tartozik, és számos változata ismert, de egyik sem rokona a mi növényünknek. Hogy akkor miért a névbeli hasonlóság? Ennek oka a jellegzetesen megvastagodott, húsos gyökér, mely mindkét növényfaj sajátossága, ezek a gyökerek a fikusz ginsengnél magasan kiállnak a talajszintből, ezzel érve el meghökkentő, extravagáns látványt. 

p_20180201_204850.jpg

A fikusz ginseng nevelése jóval egyszerűbb a klasszikus bonsai-ok tartásánál, viszont így is picivel több figyelmet igényel, mint a sima szobanövények. Ősztől tavaszig ennek a mininövénynek mindenképp beltérben kell lennie, mivel semennyire nem télálló. Lehetőleg világos, napfényes helyen, praktikusan ablak közelében tartsuk, ügyelve arra, hogy huzat ne érje, tehát gyakran nyitogatott ajtó, teraszajtó mellé ne kerüljön. Fűtőtest fölé (radiátor, konvektor feletti ablakpárkányra például) se állítsuk, a felfelé áramló forró levegő egyhamar a levelek lehullását okozza. A fikusz ginseng kiegészítő párásítást nem igényel, leveleit nem szabad vízzel spriccelni, permetezni, az el nem párolgó nedvesség ugyanis gombás fertőzések melegágya lesz! A fikusz ginseng öntözésére kiemelt figyelmet kell fordítani, hetente egyszer szabad öntözni, mégpedig ideális esetben állott csapvízzel, bubimentes ásványvízzel, vagy esővízzel (városban inkább utóbbival ne). Az öntözés egyik gyakran alkalmazott módszere a merítés, ennek során a növényt edényével együtt pár másodpercre egy vízzel teli edénybe merítjük, majd kivesszük és hagyjuk kicsöpögni, mielőtt visszatesszük a helyére. Természetesen a hagyományos öntözési forma is megfelelő. A Ficus microcarpa Ginseng a megvastagodott gyökérzetében sok nedvességet tárol, így kiszáradásra nem hajlamos, egy-egy öntözés ha kimarad, nem történik tragédia, ezen növény esetében veszélyesebb a túlzásba vitt nedvesség pótlás. A fikusz ginseng jól tolerálja a metszést, és lényeges, hogy ez nem csupán elméleti felvetés, hiszen mint a bonsai-ok esetében, itt is kulcskérdés a visszavágás, így lehet ugyanis megőrizni a növény apró termetét. A nem metszett fikusz ginseng a megfelelő körülmények között akár embermagasságú fává is nőhet, így ha valaki úgy dönt, hogy neki a méret a lényeg, bonsai helyett látványos és egzotikus díszfát is nevelhet belőle, de azért gyors növekedésre nem szabad számítani. A fikusz ginseng tápanyag igénye közepes, tavasztól őszig havonta kétszer bonsai tápoldatot kapjon, télen elég havonta egy alkalom. A fikusz ginseng a késő tavaszi felmelegedést követően kitelepíthető a lakásból, áthelyezhető a terasz, balkon, vagy akár a kert egy védettebb részére, ahol bőven éri fény, de védve van az erősen tűző napsugaraktól, és huzat sem éri.

Aki tehát egy viszonylag könnyen kezelhető, mégis kifejezetten különleges szobanövényt keres, bátran vállalja be a fikusz ginsenget, ami ráadásul a fent említett beszerzési forráson keresztül könnyen elérhető, de a szaküzletekben, kertészetekben sem ritkaság. Külön előnye a fikusz ginsengnek, hogy strapabírósága okán a növényekkel szimpatizáló, de az általában még kicsit feledékeny és szétszórt tinédzsereknek, vagy a kisebb gyerekeknek is remek választás élő szobadíszként!

Képek: innen illetve olvasói képek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6413625062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spinat 2018.02.03. 06:26:15

A fenti növény nem bonsai, akkor sem, ha bonsai tálban van.

elvira08 2018.02.09. 11:36:51

@spinat: Esetleg el kellett volna olvasni is, mielőtt megjegyzést tesz.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása