Megyeri Szabolcs kertész blogja

Búcsúzzunk a málnától?

23 komment

Riasztó hírek jelentek meg a hazai málna jövőjével, és nem, nem az egyre gyakrabban hozzánk betörő medvék fogják lelegelni az állományt, az ízletes és egészséges gyümölcs más okok miatt van veszélyben. Egészen prózai dologról van szó, nincs aki leszedje!

raspberries2_2312417b.jpg

Az index már korábban a HVG pedig nemrégiben számolt be arról, hogy a magyar málnatermesztés krízisben van, és nem egy növénybetegség vagy egy ádáz kártevő áll a háttérben, hanem az, hogy a málna leszedésére egyfelől nincs elég jelentkező, másfelől a málnaszüret sokkal idő és munkaigényesebb folyamat, mint mondjuk az alma betakarítása. Míg ugyanis egy hektárnyi alma betakarításához 5-800 munkaóra szükséges, addig ez a málna (és a hasonló kisebb termésű bogyósok esetében) 3-4000 (!) órát vesz igénybe. Érthető módon ez az idő munkabérre konvertálva már jelentős összeg, iparági szakértők szerint a 600 forintos végfelhasználói árból egy ötödnyi, vagyis 120 forint az, ami csak a munkások bérét jelenti. Így ha van munkás, akkor a kifizetésük jelentősen megdrágítja a gyümölcsöt, ha pedig nincs, akkor a gyümölcs el sem jut a standokig, boltokig. A málnaszedési munka egyéb sajátosságai sem könnyítik meg a gazdák helyzetét, a szezon ugyanis rövid, a gazdák nem tudnak hosszútávú munkát adni a szüretelőknek, akik pedig szívesebben szegődnek el tartós lehetőségeket kínáló, vagy jobban fizető (esetleg könnyebb jellegű) munkákra. Sajnos a málnát a gazdasági jellegű problémák mellett érzékenysége is terheli, sem a túl aszályos, sem a nedves, nyirkos időjárást nem kedveli, a nem megfelelő klimatikus viszonyok között hamar támadják meg betegségek és kártevők. Így összességében a hazai málna jövője jelenleg nem látszik túl fényesnek, de természetesen mindez a kereskedelmi célú termesztésre vonatkozik, azt senki nem akadályozhatja meg, hogy bárki otthon, a saját kertjében termesszen málnát!

 

A termesztés zanzásított leírása előtt ismerkedjünk röviden a málnával! A málna valójában egy félcserje, mert vesszői csak két évig élnek, az első évben kifejlődnek, a másodikban pedig virágot és gyümölcsöt hoznak. Az érés ideje a nyár dereka, de a leszedést pontosan kell betájolni, mert sem a korán betakarított, sem a túlérett termény nem élvezetes. A leszedett szemek az eperhez hasonlóan gyorsan romlanak, ezért késlekedés nélkül fel kell használni azokat a konyhában, vagy nyersen fogyasztva. A málna a remek íze mellett élettanilag is hasznos, gazdag C, B1, és B2 vitaminokban, tartalmaz szerves savakat, ráadásul alacsony szénhidráttartalma miatt fogyókúrák remek kiegészítője lehet. 

gs39389_01s.jpg

A málnaneveléshez támasztékrendszerre lesz szükség!

A málnát ősszel kell majd telepíteni, az ültetés kiemelten fontos szempontja, hogy a talaj tápanyagokban gazdag, a szerkezetét tekintve pedig levegős, laza szerkezetű, egyenletesen nedves legyen. A málna nagyon érzékeny a talajvízre, a közeg mésztartalmára, valamint homokos területeket sem tolerálja. A málnát a kert szélvédett, huzatmentes részére szabad csak telepíteni, és fontos információ, hogy a málnabokrok karókból és dróthuzalokból kialakított támrendszert fognak igényelni! A támasztékot a bokor növekedésével együtt bővíteni kell felfelé haladva, körülbelül fél méteres lépésekben. A málna gyökérzete nem hatol mélyre, így érzékeny a szárazságra, gyakori öntözést kíván, földje sosem száradhat ki teljesen. A málna körül gyakran akadnak majd feladatok, erősen hajlamos például a gyomosodásra, így a rendszeres gazolás elkerülhetetlen, valamint sajnos számos kártevője és betegsége is akad, ezért vegyszeres növényvédelme szinte biztosan szükségessé válik. Az ősszel telepített málna már két év múlva termést fog hozni, amennyiben a fentebb felsorolt igényei maradéktalanul kielégítésre kerültek, és a rendszeres gondozás sem maradt el. A málna mindezek alapján inkább a tapasztaltabb, vagy a kihívásokat kedvelő hobbikertészeknek ajánlható, a nehézségeket azonban bizonyára feledtetni fogja a saját termesztésű málna fantasztikus íze!

raspberry_pots.jpg

Akit egy kicsit megrémisztett a málna többféle, bonyolultnak tűnő környezeti igénye, az nyugodtan válassza a dézsás málnanevelést! Ennek hatalmas előnye, hogy a talaj összetétele könnyedén beállítható, a növény szükség esetén áthelyezhető úgy, hogy ideális helyen legyen, és a betegségek, kártevők megjelenésének esélye is csökken ilyen módon! A dézsás málna akár balkonokon, teraszokon is tartható, de dézsájával együtt a kert bármely pontjára kitelepíthető!

Tudta-e? Nem igazán közismert tény, hogy a málnának nem csupán a termése, de a levele is hasznos, illetve hasznosítható! A szárított levelekből forrázással kitűnő tea készíthető, ami még ízletesebb lesz, ha szamóca és szederleveleket is keverünk hozzá!

Képek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr614099589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.07.09. 00:53:45

Nem picsogni kell, hanem példát kellett volna venni - nem most, kicsit korábban - lengyel testvéreinkről. Kinemesítettek egy "kombájnálló" málnafajtát, azt málnakombájnokkal szüretelik, csaknem zéró munkaerőigénnyel, valamint akkora területen ültetik és termesztik, hogy málna-világhatalom lettek, talán Európa II. legnagyobb málnatermelői lettek. És JÓVAL olcsóbban és gazdaságosabban termelik, durván alánkvernek. Az igaz, hogy KISSÉ gyengébb illat- és zamatanyagú a málnájuk, de a nyugateurópai emberek sem teljesen hülyék, nem hajlandók a hangyafasznyival jobb magyar málnáért a dupláját fizetni, mint a lengyel málnáért. Mi a szokásos Pató Pál-uramkodással jól tökönszúrtuk magunkat. Ezt már elkqrtuk, Gyurcsány nélkül is. Nem baj, hamarosan a magyar is lengyel málnát eszik majd. Régen Európa éléskamrája volt Magyarország. Ma csak tojásból, krumpliból, sertésből és ki tudja még. mif@szból nem tudjuk megtermelni a lakosság fogyasztását sem, importra szorulunk. Csak így tovább a lenini úton! Magyarország, én így szeretlek!

Rébusz 2018.07.09. 01:51:48

Pár évtized eltelt már azóta, de talán még akadnak, akik emlékeznek rá, hogy iskolásként bizony elvittek minket a mezőgazdaságba besegíteni, máig emlékszem a közös szüretelésre, ami az osztálytársakkal nagy buli is volt. Ott voltak a tanárok is, a hangulat inkább egy osztálykiránduláséhoz hasonlított, nem a munkához. Pedig leszedtük a szőlőt, meg persze ettünk is belőle, metszőollót mindenkinek vinnie kellett és ez olyan természetes volt évről-évre, mint amikor bent ültünk egy orosz órán. Nem szégyenlem, gyerekként még málnát szedni is jártam a szüleimmel napszámba, korán kellett kelni, a sorok végeláthatatlanok voltak, de mindig kaptunk egy-két vödör málnát is ajándékba, mikor végeztünk. Jó volt, szerettem, más világ volt, mint most.

Berta Csacsi 2018.07.09. 06:33:22

@Rébusz: abszolute. Egyik diákom kiránduláson idegösszeroppanást kapott, mert nem volt wifi

mennelinkabbfelemeli 2018.07.09. 07:11:03

Rébusz: persze, nyilván a megoldás hogy málenkij robotra küldjük az iskolásokat.
Btw: nekem van málna a kertben, és úgy nő mint a gyom. Gondolom így csak a terméshozam nem olyan, mint ha foglalkoznánk is vele :)

werinter 2018.07.09. 08:47:29

És úgy mégis miért várná el a "kedves" málnatermesztő uraság (vagy "hölgyeség"), hogy bárki pár száz Ft-ért robotolva málnát szedjen neki? Azért az emberek sem őrültek meg. Akkor inkább mennek pár 100Ft-al többért egy környékbeli összeszerelő-üzembe biorobotnak, de az mégiscsak könnyebb és kényelmesebb munka, mint a mezőgazdasági robot.
Ha nem tudják ésszerűen és gazdaságosan megtermelni, akkor így jártak, erről nem mi tehetünk.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2018.07.09. 09:07:11

Hol 600 Ft a málna? Évek óta távcsővel sem néz be 1000 alá Bp-en, de gyakran még a 2000 is megvan...

Oliver Garcha 2018.07.09. 09:54:29

@bm613: Igen, jól írtad, Budapesten. Ahol terem, ott 500, a termelőtől átveszik 300-ért, neked meg eladják a nepper (kereskedő) 2000 jómagyar Forintért.

szepipiktor 2018.07.09. 09:54:39

Aranyos, amikor valaki egy többhetes hírre úgy röppen rá, hogy részekből teszi össze az írását!
A "búcsúzzunk" hír 2-3 hetes és valóban elgondolkodtató, a globális felmelegedés miatt egyes nővények nálunk el fognak tűnni, ilyen a málna is.
Az meg hogy nincs ember? Egyrész hazugság, el kellene menni olyan területekre, ahol 90% feletti a munkanélküliség és meg kellene szervezni, ahogy ezt a 90-es években is tették a román alkalmimunkásokkal.
OK, ne az ólban aludjanak, de lehetne megoldás és lenne ember, akiknek meg melójuk.
De akkor csorbulna a termelők büszke öntudata...
Tehát eltűnik de nem azért mert ma nincs melós.
Hajrá bulvár!

Oliver Garcha 2018.07.09. 09:55:24

@Oliver Garcha: a nepperek, így, többesszámban. Lol...

szepipiktor 2018.07.09. 09:57:42

@Rébusz:
Pontosan fogalmazol!
Ma az a divat, hogy panaszkodunk, ninsc ember, melós, informatikus stb.
A tanultakat az Y generációs HR galeri nem engedi a szakmájába dolgozni, de a kétkezi melósok megvannak ma is!!!
A fél Szabolcs meg a Borsod és még pár terület.
Egyszerűen meg kell szervezni, lehet sátortábor, konténer és oda kell szállítani a munkanélkülieket.
De majd akkor azért sír-zokog a vállalkozó, mert ez neki nem éri meg.

Rébusz 2018.07.09. 10:14:33

@mennelinkabbfelemeli: Én nem egy rendszert akartam propagálni, nem tudom, hány éves lehetsz, mert amiről te írsz, az köszönő viszonyban sincs az egykori iskolás szüreteléssel. Az biztosan jobb, amikor manapság tízezreket kell leperkálni a szülőknek egy iskolás kirándulásra vagy amikor a fiatalok érettségi buli címszó alatt napokig részegen zajonganak valami divatos üdülőhelyen vagy szünidő alatt bambán bámulhatják az okostelefonjukat. A szőlőben tapasztalatokat szereztünk, friss levegőn voltunk, énekeltünk, kiabáltunk, hülyéskedtünk, alkohol és más segédeszköz nélkül és mégis jól éreztük magunkat, mégha bokáig sáros is lett a lábunk. A málna gazosságával kapcsolatban: az ember csinálja azt, amit szeret. Én szeretem a málnát, úgy is mint növényt, de úgy is, mint ételt, nálam nem lesz belőle gaz, a gyerek pedig segít leszedni és megenni is. Az a baj, hogy a mai fiatalok nagy része elveszítette a kapcsolatát a természettel, ami a városi életformának köszönhető első sorban. Nem tudják, mit jelent gondoskodni egy növényről, nézni ahogy fejlődik, gyarapodik, ahogy egyre több lesz az ágon, majd még napsütötte formában a tányérra leszedni és megenni. A gyerekek így tudják megbecsülni az ételt és a mögötte levő munkát is. Meg így lesznek, akik meg is szeretik és ezzel akarnak majd foglalkozni.

Arcade Macho 2018.07.09. 10:35:12

@Oliver Garcha: elmeletileg az ostermeloi igazolvany arra valo, hogy tudjon nepperkedni, leszedi es kimegy a piacra, vagy beosztjak ezt a csaladban es a kolyok "lenepperkedi"
vagy esetleg eladja elorendelt allapotban

Arcade Macho 2018.07.09. 10:37:50

@szepipiktor: "A "búcsúzzunk" hír 2-3 hetes és valóban elgondolkodtató, a globális felmelegedés miatt egyes nővények nálunk el fognak tűnni, ilyen a málna is."

ez igy van pontosan !
viszont jon helyette mas ami eddig nem elt meg pl. a füge

ja nezd mar rogton onellentmondasba is keveredtem a mediterran eghajlatot kedvelo fügével...

Komojtalan 2018.07.09. 10:39:24

@Rébusz: Hagyd úgy sem értik és valószínűsítem hogy az esetleges gyerekeik még úgy sem. Én nem voltam ilyenen, már akkor sem volt divat, legalábbis Budapesten, de hasonlóak voltak. Jó volt a termelőnek: Olcsó, igaz szakképzetlen, lassú, stb ... "munkaerő" és jó volt a gyerekeknek (nekünk), mert egész nap elhülyéskedtünk, ráadásul még pénz is kapott értünk az iskola.

Amúgy az is igaz, hogy ha nem tetszik az ár miért adják el annyiért? Kiváltanak őstermelői igazolványt, kiviszik a piacra és eladhatják 1k -ért. A fél napi árulás nem nagy ár a dupla bevételért. Pénteken 1.2k -ért láttam a Kossuth téren, annyiért nem kellett, igaz a szedert jobban jobban szeretem: 2.5k ... Ha milliárdos lennék akkor esetleg.

Rébusz 2018.07.09. 11:10:16

@Komojtalan: Az tény, hogy a mezőgazdaságban úgy "en bloc" nem jó irányban mennek a dolgok. Sok termény nem talál gazdára az egyik régióban, míg a másikban hatalmas kereslet van rá a vásárlók részéről és egy vagyont kénytelenek rá kiadni. Szervezés kérdése lenne az is, hogy nyugatra is tudjuk vinni a finom gyümölcseinket és zöldségeinket, ami arrafelé kevés és drága, nálunk viszont tömegével terem. A magyar konzervipar is nagyon jó volt mindig, hűtőházak kellenek, felvásárlók, feldolgozóipar. Van összehasonlítási alapom, tudom, hogy jók a magyar lekvárok, konzervek. És akkor még a mézről nem is beszéltünk. Támogatni kellene a mezőgazdaságot, ez Magyarország kőolaja, meg a gyógyvizek. Hiányzik a jó marketing.

j.a.r.v.i.s 2018.07.09. 12:36:33

@szepipiktor: Nem találsz embert, aki ennyi pénzért felkel neked reggel. Ráadásul a málnával egy nagy probléma van, az év legmelegebb részében terem és nem lehet lengén öltözni, mert fájdalmas lesz. Szóval hosszú gatya, hosszú ujjas felső, 40 fok, 600ftos órabér. Ráadásul ez az egyik legszélsőségesebb, ennél egyszerűbb szüretre sem találsz 600ft/óráért embert.

inyesmester 2018.07.15. 16:11:26

Sokkal egyszerűbb a megoldás az ipari málnával.Több termelőnek kellene összeállni mind a gépi szüretre, mind az értékesítésre.Ez működik jól például Szerbiában is, pedig olcsóbb a munkabér.

Fiona Schultz 2018.07.16. 12:13:40

Nem olyan nehéz házilag termeszteni. A miénk még vegyszert nem látott. Öntözés, trágyázás, metszés a titka.

várom a levelet 2018.07.16. 15:09:12

@Rébusz: ettél te bolti baracklekvárt?hát nem tudom mennyi barackot látott.

Rébusz 2018.07.16. 15:47:18

@várom a levelet: Képzeld, ettem, már ha sárgabarackra gondolsz!! A kecskeméti a kedvencem , de nem az édesítőszeres, hanem az eredeti! Nem olcsó, de érezni is az ízén! A magyar konzervek mindig is jók voltak. Akkor visszakérdezek, ettél te már Ausztriában például csemege uborkát? Ha legközelebb arra jársz, emelj le egyet a polcról, de javaslom a többi savanyúságot is. Ehetetlen, merő ecet volt mind, amit csak kóstoltam és nem annyit fizettem érte, mint nálunk. Bolti méz közül, ha találsz, helyit, akkor kb. arany áron adják. A többi mind kevert EU/nem EU méz. Nekik is megvan, amiben jók, mint minden országnak, de nekünk a zöldség, gyümölcs, méz a kincsünk, csak nem tudunk vele élni. Egyébként készítek házi lekvárt is, sőt szörpöt is, de olyanokat, amiket nem igazán lehet boltban kapni, vagy némelyiket igen, de nagyon drágán. Gyógynövényekből és vadon élő gyümölcsökből készítem a szörpöket és a befőtteket. Csak azért írom mindezt, mert kiismerem magam a témában, már ami az ízeket illeti, elhiheted. Lehet, hogy a boltiban nincs annyi gyümölcstartalom, mint az enyémben, de ettől függetlenül finom és tartósítószer- és aromamentes. Legalábbis, amiket én szoktam vásárolni. Ha pedig azt gondolod, hogy nyugaton nincs rosszabb minőségű termék, akkor tévedsz.

Rébusz 2018.07.16. 15:56:20

@Fiona Schultz: Hát igen, szakszerűen kell metszeni és aztán a rengeteg málnát le is kell szedni. Szerintem aki nagy tételben termeszt málnát, annak bizony bele kellene kalkulálnia mindezt. Mert utána már késő. A tv-ben is mutattak valakit, ott állt a dinnyeföldjén, hogy nincs aki leszedje neki a dinnyét. Én nem értem, hogy előre miért nem gondolnak erre a gazdák, hogy a rengeteg terményt majd le is kell szedni, az eladásról már nem is beszélve. Nem okoskodni akarok, csak valahogy ez lenne a logikus.

Rébusz 2018.07.16. 16:03:31

@inyesmester: Nem tudom, most hogy van, de régen így volt napszámban, ahogy írod. Jött a felvásárló a földekre és szépen hűtőkocsikkal már vitték is el a frissen leszedett málnát. Folyamatos volt a szedés, folyamatos volt az elszállítás és gyakorlatilag azonnali a fizetés.

Arcade Macho 2018.07.17. 22:54:49

@Fiona Schultz: "Nem olyan nehéz házilag termeszteni. A miénk még vegyszert nem látott. Öntözés, trágyázás, metszés a titka."

az kell meg hozza, hogy a szomszednak ne legyen biomalnaja == nem vagja ki, hatha terem, de valojaban meg elhanyagoltan nulla a termese

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása