Megyeri Szabolcs kertész blogja

Utcai celebfák szomorú utóélete

Szólj hozzá!

Van egy kis listám ez elmúlt egy-két évből, na persze semmi nagyon komoly, nem "olyan" lista, csak egy egyszerű megfigyelés. Mikor láttam a televízióban, hogy valahol egy cég, állami vállalat/szervezet, lelkes politikus, közszerepelni vágyó közszereplő, vagy egy celeb fát ültet, abból a célból, hogy azt jól körbefotózza, levideózza és feltegye a facebookra, beerőszakolja az esti híradóba, hogy elmondhassa, hogy ültetett egy fát, és beleringassa magát abba, hogy most aztán tett valami nagy dolgot a környezetért, nos ha ilyet láttam, akkor azt feljegyeztem. Egy időben még azt is megtettem, hogy az ilyen tévés látványültetéseket pár hét múlva megnéztem, és konstatáltam, hogy mi lett belőle (általában nem sok jó), olykor még fotóztam is, nem titkoltan azzal a céllal, hogy ezeket a képeket majd feddő jelleggel közzétegyem, de rájöttem, hogy ez nem lenne célravezető dolog, főképpen azért, mert a faültetések jelentős része mögött azért mégiscsak a jóindulat buzog, az pedig nem szép dolog, ha valaki jószándékú akciójából rosszalló példálózást kerekítek. A téma azonban mindig aktuális, ezért érdemes pár szót ejteni róla.

 

fa.jpg

Ez egy szép kis fiatal utcai fasor, ilyet nálunk keveset látni, kevés csemete éri meg ugyanis a tinédzser kort

A sok lelkes faültető híresség, szervezet, és párt közül egyre többen (hála az égnek) jutnak arra a következtetésre, hogy most már aztán megmutatják a világnak: a fa érték, a környezet védelme fontos, és fát ültetni az lényegében befektetés a jövőbe. Eddig hibátlan az üzenet! Pár napos rászervezéssel, látványos pár órás program kerekíthető a történetből. Elültetik a fát, az ültető megosztja a képeket a facebookon, jönnek a szívecskék, like-ok, kaphatnak egy percet a hírekben, mindenki boldog. Elhangzik pár mondat, köztük ígéret arra, hogy a fácskát majd öntözik lelkesen. Aztán mi lesz a médiafigyelem elmúlása után? Gyakran elhanyagolt, kipusztult facsemeték, melyeket nem védtek meg sem a melegtől, sem a szárazságtól, sem például a damilos fűkaszáktól. Nem öntözték őket, nem gyomtalanítottak körülöttük, vagy éppen ezt megelőzendő, jól körbebetonozták őket, hogy ne jelentsen problémát földjük ápolása. Az eredmény borítékolható, lassan cseperedő, a fejlődésben megálló, a legyengültségtől betegségek, kártevők áldozatává váló fa, mely sem esztétikailag, se a légszennyezés enyhítőjeként nem tud helyt állni. Hogy enyhítsem a politikusokra és celebekre a posztban eddig nehezedő nyomást, meg kell említeni, hogy gyakran a városi lakóközösségek tagjai ugyanezeket a köröket futják meg, lelkesedésből fát ültetnek, örülnek neki, aztán pár hét múlva bosszankodnak, hogy a drága pénzen vásárolt fa kipusztult.

Ez egy demonstrációs faültetés egyik facsemetéje, ami nem sokkal a telepítés után láthatóan teljesen magára maradt. Hiába a jó szándék, ha végül az enyészeté lesz a növény... 

 

Mi következik mindebből: 

Elültetni egy fát nem nagy kihívás, bárki képes rá, aki tud ásni. A nagy dobás, az igazi munka az az öntözés, a fenntartás megoldása. Jusson eszünkbe a húsvéti nyuszi, az ember hazaviszi, pár napig körülötte forog a világ, aztán a legtöbben megunják, és visszaviszik, leadják az állatkertben, vagy elajándékozzák (rosszabb esetben szabad engedik egy erdőszélen), azonban egy fától nem lehet ilyen egyszerű módon megszabadulni. Ezért a jövőben akkor javaslom valakinek/bárkinek fa ültetését közterületre, ha megoldja annak az öntözését (és ápolását) is. Ez nyilvánvalóan nem egyszerű feladat, az ültető adott esetben nem is abban a kerületben, akár nem is abban a városban lakik, tehát közösséget kell szervezni, segítőket kell találni, akik egy hét, egy hónap múlva is lejárnak a fához öntözni, megnézni az állapotát. Tehát fát ültetni trendi dolog, valódi üzenet azonban csak akkor lesz belőle, ha fáradságos és komoly munkával életben tartjuk a fát, ez elsősorban az öntözést jelenti. 

 

box_plant.jpg

Ez egy látványos, és a fa szempontjából nagyon hasznos megoldás, sokkal szebb, mintha körbeöntötték volna betonnal.

 

Eddig főleg az öntözésről esett szó, de persze a városi fáknak egyéb kockázatokkal is szembe kell nézniük, tehát aki városi fát ültet, és felelősen gondoz, az a következő körülményekkel, és az azok okozta károk enyhítésével is számoljon: 

- a kutyák vizelete

- parkoló autók által felsértett háncs 

- a vezetékek a földben: lényegében 20 - 30 év alatt minden fa gyökérzetét legalább egyszer, de inkább többször elvágja valamelyik közműszolgáltató

- a légvezetékek miatt teljesen szakmaiatlan módon megnyesett lombkorona 

- körbebetonozás: így még ha esik is az eső, az nem jut el a gyökérzetükig 

- pusztító forróság, mely a körbebetonozott felületekről árad

**************************************

A problémafelvetések mellett következzen követhető tanácsok is! Mit lehet tenni azért, hogy a városi fák, például az én (társas)házam előtti fa megmaradjon?

- ültetés előtt számolni kell a fa majdani méreteivel, kalkulálva a légvezetékekkel, az alsó emeleti ablakokkal

- ne kerüljön a fa túl közel a járdaszegélyhez, hogy a parkoló autók lökhárítója ne érhesse el 

- törekedni kell arra, hogy a fa törzse körül legyen legalább egy egy-másfél méteres átmérőjű kör, vagy egy egy négyzetméteres négyzet alapú betonozatlan terület 

- óvni és védeni kell a lombkoronáját, törzsét, gyökérzetét, elsősorban a szakmaiatlan vagy vandál rongálásoktól (ha például gyepes területen van a facsemete, törzsét a földhöz közeli egy-két arasznyi magasságban műagyak hálóval, ráccsal védjük a szegélyvágó gépek damiljától)

- főképpen a nyári forróságban és elsősorban a fiatalabb példányokat napi szinten(!) öntözni szükséges, legalább 1 - 2 vödör vízzel 

- a fiatal csemeték törzsét az első években telente takarással kell védeni a fagykároktól

- ha esik az eső akkor érdemes megfigyelni, hogy a körbe betonozott területen mennyi folyt valóban oda a fa tövéhez, ha ez kevés, az eső ellenére is öntözni kell

Képek: innen, innen, valamint a szerző fotói.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr8414085023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása