Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tények és érdekességek a mikulásvirágról

Szólj hozzá!

Szűk egy hónap van hátra karácsonyig, lassan mindenkit elér az ünnepi láz, de a fő attrakció előtt itt van még nekünk a Mikulás ünnep, amihez nagyjából úgy kapcsolódik a mikulásvirág, mint a Szentestéhez a karácsonyfa. A mikulásvirág minden évben szóba került itt a blogon, és ez az év sem kivétel, mert mindig van, aki először vesz ebből a dekoratív növényből, és mivel a tartása eléggé macerás, így nem haszontalan az újoncok számára rendszeresen szólni pár szót a mikulásvirág szakszerű gondozásáról.

B553-0120040.jpg

Rózsaszín változata is létezik, ez azonban kevésbé ünnepélyes, ugyanakkor a megszokott piros színűek helyett vagy mellett igencsak látványos!

A mikulásvirág egyik fő érdekessége, hogy valójában nem is a virágai izgalmasak (amik igazából aprók, fehérek, és teljesen jellegtelenek), hanem fellevelei, melyek csodás élénkpiros színben tündökölnek. A mikulásvirág, vagyis az Euphorbia pulcherrima az amerikai kontinenseken őshonos évelő növény, eredeti élőhelyén akár két-három méter magasra is megnő. Hozzánk persze a szerényebb méretű változatok jutnak el, jellemzően november környékén. Mivel a mikulásvirág elvirágzása az év végén időszerű, így úgy tűnik, mintha direkt az ünnepi szezonra lenne kitalálva, népszerűsége ennek megfelelően évről-évre töretlen, november második felétől kezdve rogyásig állnak még az élelmiszerboltok polcain is.

nf01k6mikulasvirag.jpg

A mikulásvirágot már tulajdonképpen megszokásból veszik sokan, azonban a tartása nem problémamentes, a általában a levelek idő előtti lehullása okoz bosszúságot, ez a jelenség pedig elsősorban a hőmérséklettel van összefüggésben. A mikulásvirág 10-15 Celsius között érzi magát a legjobban, ez viszont jelentősen hűvösebb, mint a téli, fűtött szobabelső. A mikulásvirág kifejezetten  szereti a fényt, ugyanakkor a tűző naptól óvni kell. Ezek alapján az a legjobb, ha az ablakpárkányra helyezzük, szobán belül rendszerint itt van a legalacsonyabb hőfok, és itt fényt is megfelelő mennyiségben kap, viszont az ablaknyitogatással, szellőztetéssel keltett huzattól, hősokktól mindenképpen óvni kell! Az öntözés is kardinális kérdés a mikulásvirág esetében, bő öntözést kíván, de lényeges, hogy az öntözés intenzitása összefügg a hőmérséklettel, tehát ha sikerül növényünknek ideális, alacsonyabb hőmérsékletű területet találni, akkor az öntözéseket is ritkítsuk. A mikulásvirág a párásítást meghálálja, ezt a legegyszerűbben úgy oldhatjuk meg, ha cserepét egy olyan tálcára rakjuk, melyre kavicsot, kőzúzalékot szórtunk, majd az egészre vizet öntöttünk. Abban az esetben, ha a vízutánpótlást csak ritkábban tudjuk megoldani, azt is megtehetjük, hogy a növény földjének kiszáradásakor az egész cserepet pár másodperce egy lavór vízbe mártjuk, ezt azonban hetente legfeljebb egyszer ismételjük meg. Jellemző problémaforrás, hogy a tőzegbe ültetett mikulásvirág a tápanyag kiürülésekor utánpótlás nélkül marad, és hamarosan hanyatlásnak indul, leveleit ledobja, kis idő elteltével pedig a gondos locsolás ellenére is elpusztul. Ezért ha tőzegbe ültetett mikulásvirágot vettünk, vagy ültessük át általános virágföldbe, vagy pótoljuk a tápanyagokat, és fokozottan figyeljünk a kiszáradásra. 

mikulasvirag1.jpg

A mikulásvirág a december egyik legbájosabb szobanövénye, vidám élénksége feldobja a lakás hangulatát, akár megsimogatni, babusgatni is kedvünk támadhat, azonban nem árt némi óvatosság, ugyanis az Euphorbia pulcherrima mérgező növény, csakúgy, mint a kutyatejfélék családjába tartozó rokonai, mérgező tejnedvet választ ki. A tejnedvvel érintkezve bőrirritáció következhet be, ami ugyan nem súlyos mérgezés, de kellemetlen lehet, ezért a növényt óvatosan érintsük meg, és ne engedjük, hogy gyerekek gondozzák, vagy játsszanak vele. A veszély a lehullott levelek esetében is fennáll, ezért azokat minél előbb tegyük a szemetesbe, valamint a növény érintése után mindig mossunk kezet.

weihnachtsstern_euphorbia-pulcherrima-1~max600x450@75.jpg

A mikulásvirág eredeti élőhelyén

Az ünnepek elmúltával a legtöbb háztartásban a mikulásvirág a karácsonyfa sorsára jut, vagyis a kukában landol. Ennek azonban nem kelll feltétlen így történnie, ugyanis évelő növényről van szó. Amennyiben meg szeretnénk tartani hűséges ünnepi díszünket, az elvirágzást követően erősen ritkítsuk az öntözéseket, egészen addig, míg a növény minden levelétől megszabadul, majd ezután nagyjából 15 centis csonkra váguk vissza, és májusig pakoljuk el egy csendes, sötétebb sarokba (akár a pincébe). Kéthetente azért lássuk el némi nedvességgel, és túl száraz pihenőhelyet se jelöljünk ki neki.  Május derekán ültessük át friss, tőzeggel kevert virágföldbe, és az öntözéseket is tegyük gyakoribbá, így esély nyílik rá, hogy a következő karácsonyra már nem kell új példányt vásárolni.  

 

A mikulásvirág ugyan szezonális dísznövény, de ha évelő dísznövényt keres,

bármelyik évszakban is járunk, keresse fel kertészeti webáruházamat,

és tekintse meg a széles évelő dísznövény kínálatot!

Évelő dísznövényeket IDE KATTINTVA rendelhet!

 

Képek: inneninneninneninnen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6813384505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása