Megyeri Szabolcs kertész blogja

10 tipp a télálló kerti pálmához!

komment

Talán elsőként a cím szorul némi magyarázatra, hiszen a téli kerti pálma szóösszetétel elsőre ellentmondásnak tűnik, ugyan ki látott már télen pálmát a kertben nálunk? Pedig lehet látni, legfeljebb nem gyakori, és nem is valamilyen trükkről van szó, pálmának kinéző pálmáról beszélek, mely hóval borítva sem pusztul el, sőt, fagyállósága jobb, mint az átlagos kerti dísznövényeké. Az ígért tíz tipp előtt jöjjön akkor először egy kis bemutatkozás a télálló pálma részéről!

trachycarpus-palm-2_1.jpg

Ugye nehéz elhinni, hogy ez a pálma nevetve állja a kemény mínuszokat és a havas teleket? 

A kínai kenderpálma (Trachycarpus fortunei) maximális magassága 5-6 méter, törzse 20-30 centiméteres is lehet, törzsének borítása rostos, levelei legyezőszerűen állnak, megjelenése trópusi, mediterrán hangulatú. Virágait májusban bontja. Télállósága kiváló, elviseli a -15, akár a -20 celsiusos fagyokat is, azonban ez a már kifejlett, több éves, kiültetett példányokra igaz. A kínai kenderpálmát dézsában, cserépben szokás nevelni eleinte, a kertbe tavasztól őszig cseréppel együtt is kiültethető, majd a pár éves pálmákat már ténylegesen is ki lehet helyezni a kerti talajba, ügyelve arra, hogy nyáron meleg, napsütötte helyen legyenek, és télen se álljanak fagyzugos, huzatos szegletben. Természetesen az elhelyezésnek lehetnek dekorációs szempontjai is, mivel meghatározó küllemű, domináns dísznövényről van szó. A kiültetett példányokat az első 1-2 évben telente szalmás takarással, összekötözéssel kell védeni a hidegtől, 4-5 év elteltével már erre sem lesz szükség.

A tartással kapcsolatban akadnak még ötletek, megfontolandó tanácsok, sorolom ezeket!

kenderpalma.jpg

Ez a pálma egy zuglói kertben lakik már sok éve!

1. Kezdetben nevelheti cserépben, sőt, akár lakásban és teraszon, erkélyen is tartható évszaktól függően. 

2. Évente egyszer, tavasszal ültesse át kínai kenderpálmáját laza, humuszos, jó levegő és vízgazdálkodású könnyen felmelegedő talajba
3. Ha már nagyobbacska, tehát 15 - 30 cm - es, mint amekkorákat kertészetemből vásárolhat,  már ki is ültetheti: olyan helyet keressen neki, mint a fügének, rozmaringnak vagy éppen a datolyaszilvának: védett, déli napos fekvést.
 
4. Olyan helyre érdemes ültetni, ahol télen is látható lesz, szem előtt lesz. Talán furcsán hangzik, de télen a legszebb, legizgalmasabb látvány, amikor hó borítja.
 
5. Használjon ültetéskor friss termőföldet vagy trágyát, ezt keverje bele az ültetőgödörbe  
6. Kezdetben, az első években télen érdemes a törzset, a növény tövét takarni. 
 
7. Ha száraz a tél, akkor öntözze meg a növényt, a hideg hetekben is elkél a nedvesség a pálmának 
8. A télálló pálma először kis aranyos növényke lesz, de aztán ahogy növekszik, szinte átveszi az uralmat, és meghatározza a kert látképét. Ezért készüljön fel arra, hogy a kenderpálma köré ültetett alap és háttérnövényeket az évtizedek alatt folyamatosan váltani kell majd.
 
9. A vegetációs időszakban (márciustól-novemberig) ültessen köré élénk színű talajtakaró és alacsony virágzó évelőkből színfoltokat, így a látvány bővíthető, részletgazdagabbá, összetettebbé varázsolható, komplett mini oázis hozható létre a pálma főszereplésével.  
10. Gondoljon a mediterráneumra: ugye ott természetes, hogy egy tő szőlő és gyümölcsfák mellett ott egy levendula vagy éppen egy pálma? Hágja át bátran a megszokott határokat és nyugodtan ültesse  pálmáját haszonnövények közé! 
Ha havas pálmát nézegetne mozgóképen, indítsa el az alábbi rövidke videót!

 Kép: innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr5613139176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2017.11.02. 19:06:24

fahamut öntöttem alá káliumnak, de megsértődött, és megállt a növésben.

komolytalan samu 2017.11.02. 20:12:51

1.) Idén télen Magyarország jelentős részén volt több napon is -20 fok alatt a minimum hőmérséklet, és volt ahol heteken át -10 alatt. Ezt a Trachy nem viseli el. Az ötven éves sem.

Semmi garancia, hogy ez a következő 30 évben nem fog megismétlődni, akár idén, köv év elején is.

Ezen a klímán a Trachykat még városi, szélvédett házakkal körülfűtött mikroklímán sem lehet fűtés nélkül üzembiztosan tartani, kezdőknek pedig egyáltalán nem ajánlott.

Persze vannak a legendás csoda trachycarpusok, amelyek átélték a -25-öt Plovdivban, de túró tudja, hogy ezt vajon Plovdiv átellenes külvárosában mérték, és mennyi volt valójában ott. Azt viszont tudjuk, hogy két nappal később már nappali pluszok voltak ott, és a növény fagytűrését ez majdnem annyira befolyásolja, mint a tűrőképességén túli, de rövid brutális hideg.

Aki mindenképpen pálmát akar, az próbáljon egy Rhapidophyllum hystrix-et, vagy esetleg egy mazari pálmát (sóderben), de készüljön föl arra, hogy bármikor elbúcsúzhat tőlük.

contractor 2017.11.02. 20:32:50

Az enyém úgy kifagyott a múlt télen, hogy az csak na.

contractor 2017.11.02. 20:34:54

@contractor: Frankfurt környékén viszont van egy csomó belőlük. De ott már a Golf-áramlat dominál télen.

Szaszi 161 2017.11.19. 09:56:56

@komolytalan samu: Nálam van 2db fortunei, 4db sabal minor kiültetve külterületi kertben már magonc koruk óta( kb 7 éve). -20fok volt a leghidegebb elmúlt télen, takarásuk semmi. A fortuneiknek lefagyott a levelük teljesen, de mára jól érzik magukat. A sabaloknak a levelük sem fagyott le.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása