Megyeri Szabolcs kertész blogja

Őszi színmágia!

komment

Az ősz általában kevesek kedvenc évszaka, legalábbis az általános vélekedés szerint több kellemetlenséget tartogat, mint szépséget. Az azonban vitathatatlan, hogy  minden évszak közül az ősz a legszínesebb, legváltozatosabb árnyalatokat hozó időszak, ráadásul egy kis dérrel, derengő párával kombinálva az őszi sárga, barna, piros és égő vörös színek páratlan látványt kínálnak. Ezeken az őszi szépségeken felbuzdulva most két izgalmas képgalériát ajánlok olvasóim figyelmébe, az első azt mutatja be, hogy ugyanazok a helyszínek, tájak mennyivel izgalmasabbak és látványosabbak őszi színekbe öltözve, a második képsorozatban pedig olyan, hazánkban is kapható és telepíthető növényeket mutatok be röviden, melyek ültetésével a csodás őszi színvarázslat kézközelbe hozható!

same-place-different-season-before-after-12-2.jpg

 

Most pedig következzenek azok az őszi vörösök, melyek a gyakorlatban is alkalmazhatóak! A paletta természetesen sokkal szélesebb, de figyelemfelkeltésnek megteszi az alábbi fél tucat is:

 

ACER GINNALA.jpg

Acer ginnala - mandzsu juhar

A mandzsu juhar 5-10 méterre megnövő, többnyire többtörzsű bokorfa, ami ellapuló koronával rendelkezik, levelei többségben háromkaréjosak. Melegkedvelő fajta, a szárazságot közepes mértékben tűri. Intenzív vörös lombszínnel rendelkezik, díszítőértéke kiemelkedő. 

ACER SACHARINUM.jpg

Acer sacharinum - ezüst juhar

Az ezüst juhar egy 20-30 méterre megnövő fa, széles, tetszetős gúla alakú koronával. Levelei mélyen ötkaréjosak, fonákuk pedig ezüstös színezetű. Az ezüst juhar a nedves, nyirkos helyeket szereti, de normál, átlagos kerti viszonyok között is szépen fejlődik, kivéve, ha a talaj túlságosan meszes vagy szikes. Gyors növekedésű fajta, ami mindenképpen előny, de gyorsan el is öregszik, így nem az a típus, amit unokáinknak ültetünk. Ősszel levelei csodás bíborpiros árnyalatot vesznek fel.    

 

COTINUS COGGYGRIA.jpg

Cotinus coggygria - cserszömörce

A cserszömörce 3-5 méteres terebélyes bokor, természetjáráskor a Vértesben, Bakonyban, és a Balaton-felvidéken találkozhatunk vele, de a kertekben is jól érzi magát. Levelei ősszel sárgára vagy egészen tűzvörösre színeződnek.  Nem kényeskedő fajta, a szélsőséges szárazságot is elviseli, ellenben fény és melegkedvelő növény, és szem előtt kell tartani, hogy a nyirkosabb talajt nem kedveli és túl mélyre sem szabad ültetni. Száraz rézsűk megkötésére is alkalmas, és tudni kell, hogy a cserszömörce minden része enyhén mérgező, így kisgyermekes kertekbe nem ajánlott.

FRAXINUS AMERICANA 'AUTUMN PURPLE'.jpg

Fraxinus Americana - fehér kőris

A fehér kőris hazánkban dísznövényként ismert, gyors növekedésű fa, mely a 20-30 méteres magasságot is elérheti. Élénk őszi lombszínnel rendelkezik, levelei ilyenkor sárgás-bíborvöröses árnyalatot vesznek vesznek fel. A fehér kőris jó vízellátású, nyirkos talajra ültethető.  

PARROTIA PERSICA.jpg

Parrotia persica - perzsa varázsfa

A perzsa, vagy iráni varázsfa neve a kétes értékű teleshopos szlogeneket idézi, azonban egyetlen csodája a szépsége. Kezdetben lassan növő, kúpos termetű bokor, idős korára pedig 8-10 méter magas terebélyes, többtörzsű fává, bokorfává fejlődik. Levelei ősszel sárgára, vagy lilás-bíborpirosra is színeződhetnek. A perzsa varázsfa védett, meleg fekvésbe való, és ugyan megél nagyobb fák árnyékában is, de igazán szépen csak napon színeződik. Több nemesített változata kapható.

 

QUERCUS RUBRA_2.jpg

Quercus rubra - vörös tölgy

A vörös tölgy a hazai tölgyeknél gyorsabban növekszik, és a 20-30 méteres magasságot is eléri. Széles gömbölyded koronájú fa, nagy, kéttenyérnyi levelei hegyesen karéjosak, és nevéhez hűen ősszel bíborvörösre színeződnek. A vörös tölgy kedveli a nyirkosabb fekvést, de a nagyon ingadozó, szélsőséges, túl nedves, vagy túl száraz viszonyokat megsínyli, valamint érzékeny a meszes közegre.

 

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr8513047966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása