Megyeri Szabolcs kertész blogja

A tökéletesség nyomában

Szólj hozzá!

A karácsonyi időszak mindig alkalmat ad némi merengésre, elgondolkodásra, teli hassal, a meleg szobában heverve hamar érkeznek a magvas gondolatok. Hadd osszam meg most önökkel is az én rövid fejtegetésemet, melyet a karácsonyfa és a tökéletesség viszonyáról hoztam össze.

Nézzék meg elsőként az alábbi képet, ez egy feldíszített nordmann fenyő, melyet egy kedves ismerősöm kapott tőlem, ezúton is köszönöm neki a képet, és azt, hogy felhasználhattam.

p_20161223_190831_1.jpg

A megajándékozott roppantul örült a fenyőnek, és azt írta, hogy tökéletes, olyan szerinte, mint a szirupos karácsonyi filmekben az ideális fa. Az érdekes az, hogy kertészetem egyik vásárlója, aki szakasztott ugyanilyen fát kapott, azzal a kifogással élt, hogy a fa szabálytalan, közel sem tökéletes, és egyáltalán nem elégedett. Arról a fenyőről nincs fotóm, de talán elhiszik nekem, hogy valóban éppen ilyen volt, minden paraméterét tekintve. Hogyan lehet hát az, hogy ami az egyiknek tökéletes, a másiknak kifejezetten hibás, tökéletlen? (Persze, értem én, ajándék lónak illedelmes ember nem nézi a fogát, de hajlamos vagyok elhinni az ismerősömnek, hogy az ajándékozás ténye ellenére valóban csodaszépnek látta fáját.)

tokeletes_karacsonyfa.jpg

Az ideális női alak! Vagy mégsem?

Az esetről eszembe jutott a klasszikus játékfigura, Barbie, aki a tökéletesség szimbóluma, ugyanakkor tényleg csak szimbólum, hiszen hány olyan lányt, nőt ismerünk, aki tényleg úgy néz ki, mint Barbie? És ha még valaki úgy is néz ki, tényleg az az ideális, tökéletes külalak? Nem hinném. A karácsonyfáknak is megvan a maga Barbie-keresztjük, az az általánosan kialakult tökéletes karácsonyfa kép, melyet egyfelől a média mutat nekünk reklámokban, filmekben, másfelől azok a makulátlanra csiszolt műfenyők sugallják ezt, melyek büszkén hirdetik plasztik hibátlanságukat a kirakatokban, plázákban, utcákon, vagy akár játékfigurák, könyv illusztrációk formájában.
.
3.jpg
Stilizált plázafa, szabályos, csak mű...
.....................................
Az igazi fenyőfákról azt érdemes tudni, hogy a karácsonyfaként használt fajok (a luctól, az ezüstön át, az erdei fenyőig) végleges mérete 10 és 40 méter közé esik, vagyis a teljes magasságuk több tíz méter is lehet. Mi következik ebből? A legtöbb fenyőfa kifejlett, felnőtt korában - ha a terület ahol él, ideális neki - arányos alakú, és tényleg képeslapra illő látványt nyújt. Azaz mondhatni tökéletes, de csak akkor, a teljes kifejlettség állapotában.
A karácsonykor szemünk elé kerülő műfenyőkkel kapcsolatban pedig az a helyzet, hogy megjelenésüket tekintve közük nincsen a természetben található, még növekedésben lévő pár éves (5-9), és 1 - 2 méter közötti fenyőkhöz, amik olyanok, mint a kamaszok, nyúlánkak, vagy formátlanok, hosszúk a végtagjaik, és nem arányos testük. Ezért tűnik sokszor köpcösnek az ezüstfenyő, alul sűrű, de felül ritka (hiszen így nő) lombozatúnak a luc és így tovább. A karácsonyfának szánt fenyőket, mondom még egyszer, hogy világos legyen, életük egy korai szakaszában - amikor még bőven nőnének - vágjuk ki, és állítjuk be a szobába. 
 
.
4.png
Játék fa, szabályos alakkal. Elvárható-e ugyanez az élő változattól?
..............................................
A fentiekből következik, hogy ami alatt ma sokan "a tökéletes karácsonyfát" értik, az nem más, mint a valóságos fenyőfa formákat figyelmen kívül hagyó eltorzult kép. Így aztán sok - egyébként gyönyörű - gyökeres vagy vágott fenyőfára sokan olyanokat mondanak, hogy "hibás alakú", "nem gondozták megfelelően", "nincs szép formája". A sort még sokáig lehetne folytatni arról, hogy a fogyasztói szokásainkat mennyire eltorzították a kirakatok, és a képernyőkön látott mű fenyőfa ábrázolások, melyek egy teljesen felesleges frusztrációba hajszolják a "tökéletes karácsonyt" kergetőket, csakúgy mint a kislányok énképét, a torz Barbie-babák.
.
5.png
Képeslapszerűen hibátlan fenyő. Csakhogy a karácsonyfa nem hasonlít hozzá se korban, se megjelenésben.
.........................................
Hogy mi a tanulság mindebből? Nem akarok nagy szavakat használni, és nem is biztos, hogy jól magyaráznám el, hiszen kertész vagyok, nem filozófus. A lényeg talán annyi, hogy törekedjünk ugyan a tökéletességre, de fogadjuk el a természet tökéletlenségét, de méginkább ismerjük fel az idealizált képek és a valóság közti különbséget, és mindig részesítsük előnyben a valóság adta tökéletlen szépséget!
----------------------------
A bejegyzés egy pár nappal ezelőtti írásom átdolgozott változata, melyet eredetiben ITT olvashatnak el.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr9012074739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása