Megyeri Szabolcs kertész blogja

Macskagyökér - nem csak macskáknak!

1 komment

A macskagyökérről többségünk csupán azt tudja, hogy a macskák bolondulnak érte, naná, hisz innen ered a név. A macskagyökér azonban nem csupán egyfajta cicadrog, hanem ízléses kerti dísz és roppant hasznos gyógynövény is, ráadásul épp van aktualitása is, úgyhogy érdemes jobban megismerni! 

                                         

Nézegessen macskagyökértől beájult cicákat! (Thedodo.com)

A Valeriana nemzetségnek közel 250 faja ismeretes, ezek közül nálunk csupán négy honos, és amit a köznyelv macskagyökér névvel illet, az a pontosabb meghatározás szerint az orvosi macskagyökér (Valeriana officinalis L.). Szóban forgó gyógynövényünk egy évelő, lágyszárú növény, melynek maximális magassága nagyjából másfél méter. Természetes élőhelyei a nyirkos lápok és rétek, a patakpartok, az árnyékos erdők, vagyis a nedvességben bővelkedő talajt kedveli. Kertekben is lehet próbálkozni vele, ha a megszokott környezeti körülményeket biztosítjuk neki, sikert érhetünk el vele otthoni viszonyok közt is, ráadásul ha van macskánk, roppant hálás lesz érte.

 

A macskagyökér virágzási időszaka jelen hónapban, mondhatni a napokban kezdődik, és júniusig tart, bogas virágzata fehér vagy rózsaszínű, illetve ezek árnyalataiban pompázik. A népi gyógyászat egyik igen kedvelt és széleskörűen használt eleme, a felhasználás pedig a gyöktörzsét (rizóma) és a gyökerét érinti. Már az ókorban is gyógyító növényként tartották számon, a római Galenus, korának neves orvosa és filozófusa például emésztést segítő szerként említette a macskagyökérből készült kivonatot. A macskagyökeret azóta is, egészen a jelenig fontos gyógyászati alapanyagként ismerjük, kedvező hatással bír a feszült, nyugtalan idegekre, bizonyítottan hatásos álmatlanság esetén, főleg ha az nem szervi, hanem idegi eredetű, tehát szellemileg kimerült, stresszes rossz alvóknak csodaszer lehet, ezért zaklatott életű menedzserek mindenképp ismerkedjenek meg vele. Szív-, és érrendszeri panaszokra is ajánlják, sőt az epilepszia kezelésének is hatékony kiegészítője állítólag. A valeriana azonban nem javallott például májproblémák esetén vagy terhesség idején, így aki macskagyökeret szeretne fogyasztani (beleértve a gyökérből készült sokféle tabletta, tinktúra, stb. valamelyikét), jól teszi, ha előtte kikéri orvosa véleményét.

 

Kerti díszként is remek!

Így tehát bánjunk vele körültekintően, de ha csupán látványával nyugtatnánk magunkat, vagy macskánknak szeretnénk örömet szerezni, akkor mindenképp próbálkozzunk vele a kertben!

 

A gyógyító gyökér

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr598688910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása