Megyeri Szabolcs kertész blogja

Öt gyógynövény húsvéti másnaposságra

1 komment

A húsvét hétfő a locsolkodás mellett általában az alkoholról (is) szól, rendszerint a lelkes locsolók minden lányos háznál kapnak egy pohárka áldomást, és a rokonság, baráti kör nagyságától függően délre, kora délutánra már borvirágosak az arcok, homályosak a tekintetek, az igazi bajok azonban másnap keletkeznek, mikor beüt a macskajaj. Szerencsére a másnaposságot sokféle szerrel és praktikával lehet enyhíteni, én most a blog profiljához illően a kellemetlen másnaposság lefolyását gyorsító, illetve a túlzott alkoholfogyasztás káros hatásait enyhítő gyógynövényekből sorolok fel párat.

36-1 (425x259) (2).jpg

A koccintás kötelező!

Az első az általános csodaszerként ismert ginzeng (Panax ginseng), mely növényként ugyan mifelénk nem él meg, de bármelyik bioboltban, hipermarketben beszerezhető kapszulás, ampullás kiszerelésben, vagy akár teaként. A ginzeng a sok egyéb jó tulajdonsága mellett erőteljes regenerálószer, lábadozó betegeknek és heveny másnapossággal küzdőknek egyaránt ajánlott, erősíti az immunrendszert, fokozza a sejtmegújulást, nem mellesleg pedig a férfierőre is jótékonyan hat, ami a macskajaj elmúltával máskor is jól jöhet. 

ginzeng (425x283).jpg

Csúf, de hasznos: a ginzenggyökér

A csipkebogyó (Rosa canina) szintén régóta ismert általános erősítő, roboráló gyógynövényként, ráadásul az íze is kellemes. Teája, főzete A-, B1-, B2-, P- és K-vitaminokat rejt, és persze kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, így a másnapos húsvéti vándornak mindenképp hasznára válik. A csipkebogyó tea akkor a legjobb, ha fogyasztás előtti napon beáztatjuk a bogyókat egy éjszakára. A jobb minőségű, adalékanyagmentes csipkebogyó szörpök és lekvárok hasonlóan kedvező hatással bírnak, így a teát is helyettesíthetik.

csipkebogy_0.jpg

Csipkebogyó

A sárga tárnics (Gentiana lutea L.) gyökeréből készült tea egyszerre étvágyjavító és emésztést segítő hatású, emellett a májat is védi, ami egy italozással eltöltött nap után nem elhanyagolható jótétemény. A tárnicsgyökér tea-alapanyagként is kapható gyógynövény üzletekben, de tablettás, kapszulás kiszerelésben is hozzáférhető, érdemes a húsvét hétfőihez hasonló történések esetére mindig otthon tartani egy dobozzal. 

mar-zep118_resize (400x300).jpg

Sárga tárnics

A citromfű (Melissa officinalis) a népi gyógyászatban régóta ismeretes a másnaposság egyik alapvető gyógyítójaként, elsősorban nyugtató hatása miatt, de étvagyjavítóként, illetve álmatlanság ellen is beválik, utóbbi két tünet is általános velejárója a dorbézolás utáni időszaknak. A citromfüvet otthon is termeszthetjük, persze ehhez most már késő van, de gyógynövény üzletekben könnyen beszerezhetjük.

24762_491321308_big (425x319).jpg

Citromfű

A vasfű (Verbena) kiváló ellenszere az emésztőszervi panaszoknak, hatékonyan védi és regenerálja a májat, és epebántalmak esetén is hatásos. A nyáron virágzó gyógynövényt frissen most nem tudjuk beszerezni, de herbáriákban mindenütt kapható. A vasfű továbbá bevethető a hurutos, köhögéses betegségek ellen is, a változékony tavaszi időben ez az oldala is jól jöhet. 

vasfu-k (425x319).jpg

Vasfű

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr648532898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

renhoek 2016.03.29. 20:15:18

Másnaposságra semmi nem jó az égvilágon. Csak ha nem iszol annyit. Vagy egy művese kezelés...

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása