Megyeri Szabolcs kertész blogja

Öt remek irodai növény!

1 komment

Tetszik vagy sem, életünk nagyon jelentős hányadát munkahelyünkön töltjük el, sok esetben a négy fal közé zárva, nem ritkán sivár, ingerszegény környezetben. Az amúgy is fárasztó napi hajtás okozta stresszt, fáradtságot, lehangoltságot azonban nem kell beletörődve elviselnünk, enyhíthetjük úgy például, ha élő, zöld növényzettel vesszünk körül magunkat! A növények, és maga a zöld szín is bizonyítottan nyugtató hatással vannak az emberre, ami nem csoda, hiszen mélyen belénk van kódolva a természetes környezet iránti igény. Persze nem minden munkahely alkalmas arra, hogy ilyen módon változtassunk rajta, üzemekbe, gyártósorokra, műhelyekbe bajosan telepíthető növényzet, a másik véglet pedig azon dolgozók csoportja, akik eleve a természetben, vagy a szabadban végzik teendőiket. Az alábbi sorok azonban azoknak fognak szólni, akik nem gyárban dolgoznak, és nem is szörfoktatók, vagy erdőkerülők, hanem a legjellemzőbb urbánus munkahelyeken, irodákban dolgoznak

 

7.jpg

Ennyi mindenhol belefér!

Mire figyeljünk, még mielőtt vásárolnánk?

Irodából sokféle van, tágas, egyterű open office-jellegűek, régi épületekben lévő, zegzugos folyosókból nyíló kis szobákból állóak, modern üvegpalotákban találhatóak, de egy közös bennük: mind alkalmas arra, hogy élő, színes vagy zöld növényzettel díszítsük őket. Mielőtt konkrétan a témára térnék, fussunk át pár szempontot a zöldülés megtervezéséhez. Első lépésben mérjük fel irodánk különféle sajátosságait. Mennyi fény jut be oda, milyen hőmérséklet uralkodik, van-e klímaberendezés, huzatos-e? Fontos szempont, hogy mekkora terület áll rendelkezésre, elhelyezhető-e például egy nagyobb virágláda, vagy csak az asztalon jut hely egy cserépnek. Az sem mindegy, hogy milyen jellegű a munkahely. Más lehetőségek vannak egy ügyfeleket fogadó hivatalban, és mások egy fiatalos, látogatóktól elzárt irodában. Lényeges lehet még, hogy az elhelyezett dísznövények ne akadályozzák a közlekedést, ami zavaró lehet a kollégáknak és sérülést okozhat a növénynek. 

Hogy konkrétumokról is szó essen, az alábbiakban pár népszerű, már bevált, ezért biztonsággal választható munkahelyi növényt mutatok be dióhéjban, a lista természetesen sokkal hosszabb, de az induláshoz ezek a növények is kiválóan alkalmasak. 

Népszerű irodai növény például az areca pálma. Megjelenése elegáns, tűrőképessége nagy, jótékony hatással van a helyiség páratartalmára, mivel a felesleges nedvességet elvonja a levegőből. Nagy mérete miatt inkább csak fogadóterekbe, nagyobb szobákba ajánlható, cserébe burjánzó, életteli atmoszférát teremt maga körül. 

3.jpg
Areca pálma, a tekintélyes

A napos, félárnyékos helyeket kedveli az Euphorbia trigona, vagyis a kutyatej, mely érdekes formájával, apró tüskéivel jópofa küllemű dísze lehet az íróasztalnak. Téli időszakban ritkán igényel öntözést, nyáron is csak akkor, ha földjének felülete kiszáradt, így feledékeny, vagy a növénygondozáshoz nem szokott kollegáknak is megfelelő. 

4.JPG
 Szemet szúr

Nagy, csíkos levelei teszik egyedivé, játékos hangulatúvá a zebralevelet (Calathea zebrina). Viszonylag kevés napfénnyel is beéri (főleg a nyári növekedési időszakban) így árnyékos helyen, nem túl verőfényes irodában is tartható, de kimondottan szereti a párás környezetet, így leveleit néha permetezzük vízzel, vagy használjunk párásító alátét tálcát hozzá. Jól tűri a meleget, a nyári hőséget is nehézség nélkül bírja, így a kánikulában nem fog elfonnyadni, cserébe télen is igényli a legalább 16 Celsius fokot.

5.jpg
 Zebra az irodában

A dracéna (vagy sárkányfa, részletesen róla itt írtam) az egyik legsokoldalúbb munkahelyi zöld kedvenc, ugyanis amellett, hogy dekoratív, és kellemes trópusi atmoszférát áraszt, még az is a javára írható, hogy kísérletek kel igazoltan megköti a formaldehidet, benzolt és ammóniát, mely vegyi anyagok az irodai környezetben (főleg a gépi berendezések miatt) állandóan jelen vannak. A dracéna mindemellett igazi túlélő, kevés törődéssel is beéri, ezért férfiak lakta irodákba is bátran ajánlható, igazán nehéz munka kipusztítani.

red-edge-dracaena_12.jpg

A dracéna mindent kibír, ráadásul kifejezetten olcsó is

Utoljára hagytam azt, amit sokan elsőként említenek, a kaktuszféléket. A kaktuszok általánosságban jól érzik magukat a tipikusan munkahelyi környezetben, könnyen és olcsón beszerezhetőek különféle méretekben, a miniatűrtől a terebélyesebb darabokig. kimondottan alkalmasak arra, hogy "valami zöld"-ként funkcionáljanak. Igénytelenségük révén nehéz kudarcot vallani velük, a nem kifejezetten növénybarát emberek mellett is megmaradnak. Legtöbbjük kifejezetten igénytelen, télen alig kívánnak locsolást, jól bírják a szárazságot, megjelenésük pedig nagyon változatos, ne csak a gömb alakú szúrós típusok jussanak eszünkbe, léteznek leveles, magas, karcsú fajták is! A kaktuszok mindannyian fokozottan igénylik a napfényt, jó, ha napi 3-4 óra napfürdőhöz jutnak, ezért elsősorban ablakpárkányra, ablakhoz közel rakjuk őket. 

6.jpg

Kaktusz kollekció

Körültekintő választás!

Bármilyen növényt is választunk munkahelyünkre, ajánlott a vásárlás helyén, vagy utólag érdeklődni, kutakodni, hogy megbizonyosodjunk, új társunk jó helyre kerül-e? Bátran kérdezzünk rá a kiszemelt példány fényigényére, talajigényére, vízigényére, derítsük ki, hogy leendő tárunk tolerálni fogja-e azt a területet, amit kiszemeltünk neki! Ne vegyük meg tájékozódás nélkül az első növényt, virágot, ami megtetszik, mert könnyen előfordulhat, hogy pár nap, egy-két hét alatt elhal a nem megfelelő környezet miatt. Ez nyilván a növénynek sem jó, és nekünk sem, mert azt gondolhatjuk, hogy kudarcot vallottunk, és fel is hagyunk a kísérletezéssel. Körültekintő választással viszont hosszútávra szerezhetünk magunk mellé zöld kollégát, és a sikerélmény sem marad el. 

 Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr708508512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2016.03.22. 10:52:12

És a zamioculcas zamiifolia (agglegénypálma)? Tipikus dísznövény az ügyfelek által látogatott irodákban.
Dekoratív, és az agyonöntözést kivéve nehéz kinyírni.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása