Megyeri Szabolcs kertész blogja

Sárkány ellen sárkányfa

3 komment

A címmel ellentétben sárkány ellen nem hasznos, viszont városi lakások ideális lakója lehet a tarka sárkányfa, latinos nevén dracéna. Nemrégiben egy ismerősöm érdeklődött a szóban forgó növény tartásáról, el is láttam tanácsokkal, de úgy gondolom, a nagyközönség számára is érdekes lehet pár mondat erről a szép szobadíszről.


 

Városi növényként említettem a bevezetőben a poszt tárgyát, és ez nem csupán amolyan közhely. A szép idő beálltával ugyanis sokan a kinti növényekre, a kiskertekre koncentrálnak, de a lakásban ilyenkor is szükség lehet az éltető zöldre, ráadásul urbánus környezetben keveseknek van lehetőségük a szabadban kertészkedni, így nem hanyagolhatóak el a szobai zöldek sem. A sárkányfa igényei jól egybecsengenek az átlagos városi lakás lehetőségeivel, sajátosságaival, ezért a kinti ágyások, veteményesek mellett érdemes szót keríteni erre a terjedelmesre növő, mutatós benti növényre is.

 

Így fest a természetes élőhelyén...

A dracaena marginata laboratóriumi kísérletek során bizonyította, hogy jó hatással van a szoba levegőjére, felfrissíti, tisztítja azt (többek közt megköti a formaldehidet). Nyilván ahhoz, hogy érezhető hatást érjünk el vele, legalább fél tucat megtermett sárkányfát kellene elhelyezni a helyiségben, ami elég nehézkes lenne, de akkor is jó tudni, hogy növényünk kedvezően hat közvetlen környezetünkre.

 

...és így a boltban

Ami igazán ideális szobai növénnyé teszi, az a fényigénye, lévén kevés napsütéssel is beéri, sőt, a tűző sugarakat egyenesen nem is szereti, így illeszkedik a sokszor félhomályos, nem napos fekvésű városi lakások jellegzetességeihez, de nevezett tulajdonsága munkahelyeken való tartását is lehetővé teszi. Virágzása mostanában, a tavasz derekán esedékes, bár szobai körülmények közt ritkán virágzik. Beszerzése is jelen időszakban ajánlatos, ilyenkor ugyanis könnyebben szoktathatjuk hozzá a benti környezethez, és levelei elvesztésével sem kell számolnunk. Átültetésére akkor van szükség, mikor gyökerei már kibújnak a cserép alján, költöztetéskor pedig az egyszerű virágföld tökéletesen megfelel neki, amit esetleg sóderrel tuningolhatunk a jobb vízelvezetés érdekében.

 

Formára hajtva

Öntözésekor arra kell figyelni, hogy földje mindig nyirkos maradjon, ugyanakkor a túlzott öntözést kerülni kell, mert gyökerei rothadni kezdhetnek tőle. A növekedési időszakban (tehát mostanában) ajánlott körülbelül hetente dísznövényeknek való tápoldattal kezelni, ezt a sárkányfa erőteljes növekedéssel fogja meghálálni. A párás közeget szereti, ezért néha a leveleit is permetezhetjük. Mikor a hajnali hidegek már elmúltak, nyugodtan kirakhatjuk erkélyre, folyosóra, figyelve arra, hogy erős napsütés ne érje. A túlzottan kevés fényt és az ideálisnál alacsonyabb hőmérsékletet a növény levelei csúcsának elszáradásával, színének fakulásával jelzi, ha ezt tapasztaljuk, tegyük kevésbé árnyékos, és kissé melegebb területre.

 

Bébi dracénák

Ha példányunk túl nagyra nőtt már (elméletileg három méter is lehet!), és egy nagy helyett kettő kisebbet szeretnénk inkább, akkor egyszerűen fejezzük le, a felső részből (akár pár levéllel együtt, akár törzsdugványként) dugványozással új növény szaporítható, a fejetlen száron pedig új hajtás indul majd el.

 

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr954479822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vinczeandi 2012.06.25. 22:41:04

volna egy ici-pici kerdesem. milyen jellegu tapoldatot ajanlasz a Dracaena -nak?? ugyanis eddig sosem tapoztam, viszont 3 evente atultettem nagyobb cserepbe.Kb. 8 eve ugyanazon a helyen van, mindeddig szepen fejlodott (20 cm-bol lett 2,45 m-es most) de most a levelvegek el kezdtek szaradni. Ontozni hetente 2-szer szoktam, illetve havonta-> masfel havonta letusolom. Nem tudok rajonni hogy mi a gond, miert szaradnak a levelvegek. Kerlek adj valami tanacsot, remelem nem fog kipusztulni, ez a kedvenc viragunk. Koszi elore is!

Krisztina33 2012.09.27. 11:30:15

Üdv!
Nekem egy olyan problémám lenne, hogy van egy dracénám, ami eddig elég szépen fejlődött, de néhány napja az alsó levelei elkezdtek barnulni, majd lekókadtak és le is hullottak.:(
Nem öntöztem szerintem túl, hetente szoktam akkor sem túl sokat. Ami érdekes, hogy ez a dracéna 3 részből áll, és az alsó kettőnek semmi baja (remélem nem is lesz), csak a felső nagyobb levelek lettek ilyenek. Nem tudom mit csináljak vele, locsoljam, vagy most ne locsoljam? Attól tartok , hogy az összes levele le fog hullani, kicsit világosabb zöldek is ezek a levelek.
Ha van valami ötlet megköszönném!
Üdvözlettel: Krisztina

Stranszky Melinda 2016.05.14. 12:32:53

Nekem egy olyan problémám lenne, hogy van egy dracénám, ami eddig elég szépen fejlődött, de néhány napja az alsó levelei elkezdtek barnulni, majd lekókadtak és le is hullottak.:( Nem tudom mit csináljak vele, locsoljam, vagy most ne locsoljam? Attól tartok , hogy az összes levele le fog hullani, kicsit világosabb zöldek is ezek a levelek.
Ha van valami ötlet megköszönném!

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása