Megyeri Szabolcs kertész blogja

Két szuper tavaszi termény!

Szólj hozzá!

Így március idusán már vitathatatlanul ránk szakadt a tavasz, így a kiskerti feladatoknak is neki lehet veselkedni, a sok egyéb teendő mellett például a zöldségek nevelésének. Még ha kertünk főként pázsitos díszkert, pihenőkert, akkor is érdemes egy pár négyzetméternyi területet átállítani zöldségtermelésre, hisz ez az elfoglaltság nem csak jó időtöltés, hanem kézzelfogható (ehető) eredménnyel is kecsegtet. Aki pedig gyakorlott konyhakertész, annak nem kell különösebben propagálni a dolgot, jó eséllyel már fel is ásta a veteményes helyét. Az idei első zöldségajánló írásomban rögtön két terményt is bemutatok, mégpedig olyanokat, melyek most időszerűek, azonban nem tartoznak a legdivatosabb zöldségek közé, éppen ezért érdemes meghonosítani őket otthon, hogy feldobhassuk velük a megszokott ízvilágokat a konyhában. Lássuk is, kikről van szó!

Találós kérdés: ő ki?

Az első páciens a méltatlanul mellőzött kelbimbó (ez a megfejtés is egyben a fenti kérdésre), aminek élettani hatásai kedvezőek (karotin, B-vitaminok, C-vitamin), magas szárazanyagtartalma révén hosszan tárolható, és a fagyokat is jól bírja, ráadásul ősszel elszíneződő levelei miatt még kimondottan dekoratív is. A kelbimbóval gyerekeknél is lehet tenni egy próbát, az apró zöld bogyók játékos kinézetűek, elütnek a megszokott zöldségképtől, így a kicsik is jó eséllyel ráharapnak. 

A kelbimbó nagyra nő, hely kell neki, ezért balkonveteményesekbe nem alkalmas

Ezt a formát a gyerekek is szeretik!

A kelbimbó márciusban még nem vethető a kertbe, ekkor a palántázással lehet elkezdeni a műveleteket, ami azért praktikus, mert ha valaki még nem akar rámenni az ágyásokra ásóval, kapával, de már kertészkedne, akkor éppen ideális. A palántázást fólia alatt, vagy beltérben, akár a konyhaablakban kell elvégezni. A magokat egy ujjpercnyi mélyen dugjuk a földbe (friss általános termőföldbe például), majd helyezzük napos helyre. Palántázóedényként használhatunk a megszokott műanyag poharak helyett toalettpapír-gurigát is, ebből nagyon egyszerű lesz kiszedni a növényt földjével együtt, ami megkönnyíti majd a kiültetést. A kibújó hajtásokat időnkénti öntözés mellett 4-5 hétig kell fólia alatt, vagy lakáson belül nevelni, ezután mehetnek a kertbe, nagyjából április második felétől, ha már elmúltak a hajnali fagyok. A palántákat egymástól 30-40 centiméterre telepítsük, a sortávolság pedig ennek másfél-kétszerese legyen. A kelbimbó kimondottan fényigényes, ezért napos, meleg helyre telepítsük a növénykéket, a talajt kihelyezés előtt kevés komposzttal dúsítsuk.  A kelbimbó az időszakos szárazsággal megbirkózik, de időnként öntözésre szorul, főleg fiatal korában. Az ápolás kimerül az időnkénti gyommentesítésben, illetve figyeljünk a kelbimbót előszeretettel megcsócsáló csigákra. A betakarításának ideje nyár végén, ősz elején érkezik el, mikor a bimbók legalább három centiméter átmérőjűek. Apró fortély, hogy ha a termést fent hagyjuk az első őszi fagyokig, akkor édesebb, ízletesebb lesz. 

 

Tipp: a viszonylag helyigényes kelbimbót akár az uborka, vagy a bab közé is telepíthetjük, így teret nyerünk a kertben, sőt, ha a dekorációs érték is számít, akkor a magasra növő, mutatós kelbimbót egyfajta térelválasztóként, díszként is elhelyezhetjük a háztáji kiskertben.

 

parsnips-in-ground-l_A2.jpg

Érett, felszedhető pasztinák

A második márciusi kiskerti alany a szintén nem éppen trendi pasztinák, melyet paszternákként, olaszrépaként, fehérrépaként is ismerhetünk. A pasztinák bár manapság nem közkedvelt, régen ismert és elismert zöldség volt, ám a burgonya elterjedése a háttérbe szorította. A pasztinák magas szárazanyag tartalma miatt értékes étel, íze izgalmasan fűszeres, gyökere kiválthatja a konyhában a sárgarépát vagy a zellert, magját pedig a kaporéhoz hasonló módon lehet felhasználni. Ideális kiskerti terménnyé teszi az a tény is, hogy nevelése szinte problémamentes, kezdők is biztosan szép sikereket érnek el vele.  

 

Tipp: a pasztinák a sárgarépát nem csak az ételekben válthatja fel, hanem a kertben is, ugyanis ahol a kényesebb sárgarépa nem él meg, ott a pasztinák vígan növekszik!

 

A magok kiszórásának ideje valahol március második fele és április első napjai között van, tehát akár már ma is elkezdhetjük. A pasztinák talajigénye szerény, nagyon kötött közeg kivételével bárhol megél, az ilyen talajt homok, komposzt hozzáadásával javíthatjuk fel. Előkészületként kevés szervestrágyát forgassunk a földbe, és persze tüntessük el a gyomokat. A pasztinák kedveli a napfényt, de a félárnyékot is tolerálja, de teljesen árnyékolt kertrészre ne vessük. A magokat másfél arasznyi sortávolságban, két ujjpercnyi mélységben szórjuk ki, majd tömörítsük a talajt, akár a kapával, akár lábbal. Ültetés után egy beöntözés szükséges lesz. A magok lassan bújnak elő, akár hetek múlva csupán, ezért jelöljük be a veteményes helyét, nehogy később feledékenységből felülvessük mással a területet. Mikor a fiatal növényke már 3-4 levelet hozott, nekiláthatunk a ritkításnak, ekkor úgy szedjük ki az egyes példányokat, hogy végül egymástól félarasznyi távolságban elhelyezkedő pasztinákokból álló sort kapjunk. 

Pastinaca sativa.jpg

A pasztinák nyárközepi virágzása

A későbbiekben a fiatalabb növények időnkénti gazolást igényelnek, és a nagy nyári melegekben rendszeresen öntözzük a veteményt. Az olaszrépa a betegségekkel szemben viszonylag ellenálló, ennek ellenére előfordulhat rajta lisztharmat, peronoszpóra, esetleg levéltetű, ezek ellen előre védekezni nem szükséges, ha megjelennek, a szokásos módokon vehetjük fel velük a harcot. A  fogyasztható termény kifejlődéséhez körülbelül öt hónap szükséges, így a betakarítás ősz tájékán lesz időszerű, akkor lesz a legfinomabb, legfűszeresebb ízű, ha hagyjuk, hogy az első fagyok megcsípjék. Felszedéskor ásóval forgassuk ki a gyökereket, amiket sokáig eltarthatunk, ha homokkal töltött ládában helyezzünk el, hűvös, sötét helyen. Általánosságban egy pasztinák-ültetvényről négyzetméterenként 4-5 kg gyökeret takaríthatunk be.

Képek: innen, innen, inneninnen, és innen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr498475682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása