Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hogyan neveljünk fát a lakásban?

Szólj hozzá!

Fát lakásban tartani? Micsoda ötlet ez már? Ez csak akkor egetverő szamárság, ha a klasszikus fákra, a tölgyre, a dióra, a nyárfára, és társaikra gondolunk, mert ezek tényleg nem nevelhetőek bent, de persze az ilyen habókos ötletekhez is akad alany bőségesen. Az elképzelés tulajdonképpen annyira nem is bizarr, hiszen a faforma merőben elüt a megszokott szobanövényi képtől, és egyébként is sokan tartanak a méretesebb szobákban terebélyes növényt, például nagyra nőtt pálmaféléket. Innen már csak egy lépés a szobafa, ami biztosan feldobja a helyiséget, kitöltheti a felesleges, nem használt tereket, remekül illeszkedhet a belső tér hangulatához, és kielégítheti az extravagáns növények iránt rajongók vágyait. Mostanra már biztosan mindenki nagyon vágyakozik egy benti fára, nézzük is, hogy mik a lehetőségek. Megjegyezném, hogy a felsorolásba belevettem azokat a növényeket is, melyeket balkonra, teraszra lehet ajánlani, hiszen ezek a területek is még bőven a lakáshoz tartoznak, így a balkonfák mindenképp illenek a sorba.

 biophilic-design-indoor-tree.jpg

Következzenek először a már jobban ismert, elterjedtebb alternatívák. Mediterrán atmoszférát csempészhet a lakásba a dracéna (Dracaena marginata), ami külalakjával a tengerparti pálmafákat idézi, így kiváló kiegészítője lehet a délies stílusban berendezett szobáknak. Dracénát kis túlzással minden sarkon kapni, és ugyan főleg a kisebb 30-40 centiméteres példányok az elterjedtek, nem nehéz találni másfél-két méteres egyedeket sem, a svéd lakberendezési áruházban például szinte mindig kapni. A dracéna ideális szobafa, mert fényigénye alacsony, a közvetlen napsugarakat nem is kedveli, tartása pedig egyszerű, kezdőknek sem jelent kihívást. 

 dracaena-marginata-home-indoor-side.jpg

A dracéna szívós és dekoratív

A majomfa (Crassula ovata) még délebbre vezet hangulat terén, ez a pozsgás már a sivatagok, pampák világát hozza, megjelenése nagyon egyedi, dús, húsos leveleivel és vastag törzsével azonnal vonzza a tekintetet. A majomfát gyakran majomkenyérfa néven említik, utóbbi azonban egy teljesen más növény, így maradjunk kenyér nélküli névnél, de hívhatjuk még pozsgafának, vagy crassulának is. A majomfa vízigénye kicsi, fényigénye közepes-nagy, mérsékelten árnyékolt szobákban, irodákban is szépen megél, nevelése egyszerű. Sajnos a majomfa lassan nő, maximális mérete akár egy-másfél méter is lehet, ezt azonban évtizedek alatt éri csak el, az alábbi példány például kereken 30 éves. 

 majomfa6.jpg

A vadkakaó (Pachira aquatica), vagy parti pocsolyafa Dél-Amerikából érkezett, fő különlegessége a három szárból álló, összefonódó törzse. A vadkakaó elméletben gyorsan nő, és akár 2-3 méteres is lehet, ezért lakásba csak óvatosan szokták ajánlani, ezzel szemben az alábbi példány kicsit több, mint egy éve lakik egy ismerősömnél, ez idő alatt pedig pár centit nőtt mindössze, de természetesen sok múlik a szakszerű tartáson, a képen látható példánnyal sok gond akadt. A vadkakaó nem túl igényes, a tűző sugarakat nem, de a sok fényt kedveli, öntözni pedig gyakran kell, sőt, leveleit spriccelve párásítsuk is, a száraz levegő ugyanis nagy ellensége. 

 
vadkakao.jpg

A füge már nem számít különösebben egzotikus növénynek a hazai kertekben, azt viszont talán nem mindenki tudja, hogy a füge a balkonon, dézsában is nevelhető, ráadásul ha elég védett az erkély, egész télen kint is maradhat. Egy csodás, teraszon élő fügéről van egy bő két perces videóm is, nézzék meg mindenképp!

Nincs kertje, de szeretne gyümölcsfát, például barackot, nektarint tartani? A dolog egyáltalán nem kivitelezhetetlen, és nem olyan öszvérmegoldásról van szó, miszerint a fa dézsában kezdi a pályafutását, hogy aztán felnőve a kertbe kiültetve díszelegjen tovább, hanem kimondottan dézsás fáról beszélek. A különböző kisméretű díszőszibarack fajok kiváló választások akkor, ha rendelkezésre áll egy közepes vagy nagyobb méretű napos, meleg fekvésű erkély. Ezek a gyümölcstermők bőséges terméssel hálálják meg a gondoskodást, és teljesen elmossák a határokat a dísz-, és haszonnövények között. 

844970128c98eb7ef8d8e9a7b17a64bc.jpg

Prunus Persica 'Bonansa', vagyis a balkonra való barack!

 Bonsai!

 

Szellemes ötlet a bonsai, ha lakásban nevelhető fákról van szó, ezek a minifák ugyanis rettentően dekoratívak és különlegesek. A bonsai nevelés ugyanakkor nem tréfadolog, sokkal több utánaolvasást, tanulást igényel, mint az egyéb benti dísznövények tartása, így senkinek nem ajánlom, hogy hirtelen ötlettől vezérelve lepjék meg magukat egy bonsai fával, már csak azért sem, mert ezek a növények viszonylag drágák, kudarc esetén pedig nem csak a fát, hanem a pénzünket is sirathatjuk. A bonsai fák iránt érdeklődőknek először szakirodalmak, szakkönyvek olvasását, fórumok, internetes cikkek tanulmányozását ajánlom, hogy némi alaptudás birtokában vághassanak bele a miniatűr fák nevelésének izgalmas világába!

cherry-blossom-bonsai-tree.jpg

 

A különböző pálmafélék régóta divatosak a lakásokban, ezek azonban nem bírják a hideget, így legfeljebb tavasztól a nyár végéig maradhatnak kültéren. Létezik azonban olyan télálló pálma is, ami akár minusz 20 Celsiusig is állja a sarat a fagyokkal szemben, ez a típus akkor jöhet nagyon jól, ha szeretnénk egy pálmát kifejezetten a balkonra (mert nyáron nagyon jó hangulata van) azonban télen nem tudjuk bevinni a lakásba, például helyszűke miatt. A Trachycarpus fortunei télálló pálma pont ebben az esetben jön jól, a fenti kitételeket ugyanis maradéktalanul teljesíti, termetes, mediterrán jellegű megjelenésével pedig jól dekorálja a teraszt, balkont. A téli pálmáról mozgóképem is van, kattintsanak rá!

A fikusz sem újdonság a lakásokban, a csüngőágú fikusz (Ficus benjamina) azonban nem hagyható ki jelen felsorolásból, hiszen abszolút faformájú, két méteresre is megnövő szobanövény, ami mindenképpen benti teleltetést igényel, ugyanis 10-15 Celsius alatt nem érzi jól magát. A csüngőágú fikuszt nem ajánlatos pakolgatni, a helyváltoztatást ugyanis rosszul tűri, találjuk meg neki a megfelelő helyet, és aztán hagyjuk is ott. Ez a fikusz a betegségekre nem fogékony, viszont kényes a megfelelő körülményekre, így a kevés fényre, a túl sok, vagy túl kevés öntözésre, nem tolerálja a huzatot és a gyakori hőmérsékletváltozást. 

 ficus_benjamina.jpg

Ficus benjamina

Ha benti fákról van szó, akkor mi mással lehetne zárni a sort, mint a citrusfélékkel. A citrom, a mandarin, a narancs mind sikerrel nevelhetőek a lakásban, sőt, különösen a citromnak már régi hagyománya van vidéken, de rengetegen nevelnek magról nevelt mandarint és narancsot is. Ezek a gyümölcsfák jól érzik magukat a lakásban, nyáron kiköltözhetnek a teraszra, balkonra is, ha pedig termőre fordulnak, különösen díszesek lesznek! A citrusfélék tartása nem ördöngösség, különleges igényeik nincsenek, szakszerű metszésüket pedig hamar meg lehet tanulni.

red-lemon-tree-gift_2.jpg

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr838327040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása