Megyeri Szabolcs kertész blogja

Viszlát citrusok! (...tavaszig)

Szólj hozzá!

A citrusfélék évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendenek hazánkban, elég csak a rendszerváltozás előtti, kincsszámba menő karácsonyi mandarinra és narancsra gondolni, ugyanakkor nem ez a két édes gyümölcs a legrégebbi hagyományokkal rendelkező citrusféle, mert természetesen a citromnak sokkal nagyobb múltja van. A citrom már sok évtizeddel ezelőtt is a falusi dísznövénykultúra fontos eleme volt, alig volt ház, melynél ne cseperedett volna a büszkeségre okot adó, egzotikus növény, melyről siker esetén még teába facsarható termést is lehetett szüretelni. Szóval nem kell nagyon ecsetelni, hogy a citrusféléknek nálunk milyen szép, régi tradíciója van, akad azonban egy bökkenő velük, nem a mi klímánkhoz szoktak, így az ősz végén gondoskodni kell teleltetésükről.

IGP9968_986x653.jpg

A citrom vagy egyéb citrusfélék teleltetését faluhelyen rendszerint a tisztaszobában intézték el, ami remek helyszín a célra, hiszen fűtetlen, de korántsem fagyos, és mivel ablaka is van, egyáltalán nem sötét. Tisztaszoba azonban már vidéken is alig akad a portákon, városban, társasházban meg pláne nincs ilyen, ki kell találni hát, hogy miképp gondoskodjunk a legmegfelelőbb módon kedvenc citrom vagy például mandarinfánkról.  

Téli citromszezon

 

A citrom a népi gyógyászatban is fontos alapanyaga a megfázás kezelésének, hiszen mindenhol kapható, mindenki ismeri, és akár otthon is termeszthető, tehát könnyen hozzáférhető segítség. A citrom titka a C-vitamin, vagyis az L-aszkorbinsav, mely a szervezet immunrendszerének erősítésében jeleskedik, így harcolva a téli nyavaják ellen. A citrom egyébként nem rendelkezik kiugró C-vitamin tartalommal, jócskán beelőzi azt a csipkebogyó, a petrezselyem, a káposzta, de még a barack is. A citrom mellett főleg az szól, hogy olcsó, beépült a köztudatba, fogyasztása teában roppant egyszerű, íze pedig kellemes. Természetesen magát a gyümölcsöt lehet inkább ajánlani, mintsem a különböző citromleveket, és az is fontos, hogy a C-vitamin magas hőmérsékleten hamar lebomlik, így ne a forró, hanem a kicsit már kihűlt (de még meleg) teába tegyük, különben nem sokat ér. A megfázás okozta kellemetlen tünetek enyhítésében már maga a meleg ital is segít, ám ha a citromot olyan teába tesszük, mely egyébként is gyógyhatású, máris megkettőztük a hatást. A bodza és hárs mellett a jó öreg kamilla, a kakukkfű, a lándzsás útifű, a csipkebogyó, és a galagonyalevél is kiválóak megfázást kezelő herbateaként.

 

0819citrom_1250630595.jpg

Vége a kinti szezonnak

A citrusfélék mediterrán növények, tehát a magyar éghajlati viszonyoktól eltérő körülményeket szoktak meg, így a cél világos, azt kell alapul venni, ami ezeknek a növényeknek a természetes környezete az évnek ebben a szakaszában. A mediterrán tél jóval enyhébb a miénknél, az 5-10 Celsius fokos hőmérséklet a jellemző, tehát az ettől gyökeresen eltérő hőmérsékletet nem tűrik jól ebben az időszakban.A fűtött, 20-24 Celsius fokos lakásban a mediterrán növények lombjukat vesztik, ágaik elhalnak, és akár az egész növény elpusztulhat, fokozottan igaz ez, ha a meleg mellé nem kap elegendő fényt, ami télen könnyen előfordulhat. Amennyiben a hőmérséklet nem túl magas, és fényből is akad egy kevés, a növény nem feltétlenül pusztul el, azonban gyenge, erőtlen hajtásokat hoz, melyek a tavaszi melegek és bő fény hatására megperzselődnek, és a nyári hozamot is kedvezőtlenül befolyásolják. 

lépcsőház4a.jpg

Egy zárt, világos lépcsőházi terület ideális teleltetőhely, azonban kipakoláskor mindig tartsuk szem előtt a tűzvédelmi előírásokat!

Mediterrán kedvenceinknek így az a legüdvözítőbb, ha a fent említett alacsonyabb hőmérsékletet, és valamennyi fényt biztosítunk, így a növény "észleli" a pihenőidőszak beköszöntét, és alkalmazkodik hozzá. Megfelelő hely lehet egy huzatmentes, nem túl hideg, lehetőleg déli fekvésű lépcsőház, vagy hasonló elhelyezkedésű, kevésbé fűtött szoba. Jó teleltetőhely lehet egy zárt, ablakos veranda, vagy a beépített, beüvegezett erkély, ahol pedig fűtetlen télikert van, ott eszményi helye lesz a citromnak, mandarinnak.Ha ezek nem állnak a rendelkezésre, akkor a lakás erre a célra legmegfelelőbb részét kell választani téli lakhelyül. A citrusfélék egész alacsony hőmérsékleten is áttelelhetnek, 1-5 Celsius között, ám arra ügyelni kell, hogy fagy ne érje őket. Az ilyen hőmérséklet mellett magasabb páratartalom szükséges számukra. Ezért beüvegezett balkonok, verandák is szóba jöhetnek, ám a fagyra vigyázni kell. Pincék is alkalmasak lehetnek téli nyugvóhelyként, de csak akkor, ha valamennyi fényt azért kap a növény. 

A citrusteleltetésről akad egy kávészünetnyi videóm is, kattintson a lejátszásra!

Ősz végén a teleltetést szoktatással indítsuk el, vagyis trenírozzuk kicsit a növényt a hamarosan megváltozó körülményekhez. Ennek a folyamatnak fontos eleme, hogy csökkentsük az öntözések számát, és lehetőleg több lépcsőben helyezzük el a növényt egyre hűvösebb területre, míg végleges telelőhelyére nem kerül. A nyugalmi időszakra való felkészülésnek további lényegi része a kártevőmentesítés, valamint az esetleges betegségek felderítése, a télen legyengülő növény ugyanis nehezebben áll majd ellen ezeknek. Vegyük elő a nagyítót, és alaposan vizsgáljuk át kedvencünket! Elsősorban a viaszos citrompajzstetűre (Planococcus citri) és az oleanderpajzstetűre (Aspidiotus nerii) figyeljünk, melyeket puha kefével, nedves törlőkendővel távolíthatunk el. A nagyon fertőzött részeket, ágakat inkább metsszük le. Metszést a kártevőktől függetlenül is megejthetünk, hogy a növény tavasszal megerősödhessen, szebb formában növekedhessen. Öntözésből havonta egy is elég lesz télen, a túlzott nedvesítés nem jó a növénynek, és ennek hatására a gyökérgolyva is megjelenhet, ami sokszor végzetes. A teleltetésnek március környékén lesz vége, ekkortól kezdve lassan szoktassuk vissza kedvencünket a fényhez és a magasabb hőmérséklethez, valamint az öntözéseket is gyakoribbá tehetjük.

Képek: innen, innen, és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr608094572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása