Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kerámiabéka a kertben! - Nagy Ágnes kerti állatszobrai

Szólj hozzá!

Rendhagyó bejegyzés lesz a mai, ugyanis most nem őszi kerti teendőkről, vagy ültetésről, metszésről lesz szó, hanem képzőművészetről, egész pontosan szobrokról. Nemrégiben kerültem kapcsolatba Nagy Ágnes szobrászművésszel, akinek állatfigurás alkotásai egészen különleges hangulatúak, egy kicsit keletiesek, egy kicsit meseszerűek, de mindeképpen arra születtek, hogy zöld környezetben, a természet háttere előtt pompázzanak, ahogy az az alábbi képeken is látszik. Remélem olvasóimnak is elnyeri tetszését a következő kis galéria, aki pedig még többet szeretne látni a művésznő szobraiból, ERRE a linkre kattintson! 

 

Nagy Ágnes szobrászművész

 

Tanulmányait alkotóként az Illatos úti Művészeti Iskolában kezdte, ahol 1990-ban végzett kerámiaformázó szakon, majd igazgatói korengedménnyel a Képző-, és Iparművészeti Szakiskola nappali tagozatos diákja lett. 1994-ben érettségizett, és sikeres vizsgát tett bőrdíszműves szakon. A szakiskolával párhuzamosan Medgyessy Ferenc szobrászkörébe járt, mentora Gábor Móricz festőművész unokája, Szabó Gábor szobrászművész volt. Sikeresen vett részt pályázatokon és kiállításokon (Fővárosi Diák Biennálé - díjazott, Medgyessy Ferenc szobrászkör 20 éves jubileumi kiállítás). 1993-ban a berliniKaulsdorf Galériában és a Berlin- Mahlsdorf szabadtéri szimpózium kiállításon mutatta be műveit. Az iskolák elvégzése után pályáját egy bő évtizedig, elsősorban családalapítás miatt szüneteltette, bár ebben az időszakban is készített megrendelésre kisplasztikákat és plaketteket. A szobrászat felé újra a 2000-es évek végén fordult, 2008-ban készítette el egy kiállításra Dürer Rinocérosz metszete alapján első nagyméretű kerámia szobrát.

 

rino.png

 

 

"Nagy Ágnes samottból épített-mintázott nagy állatszobrai különleges, egyedi kifejezésű művek. Realisták, mégis átlényegültek, jelképesek. Itthon ezek teljesen önálló kifejezésű művek. Ezek a nagyméretű épített belül bordázott, mázas samott állatfigurák különlegesek. Itthon ilyen jellegű szobrok ismeretlenek. Olyan dekoratív, kissé mitikus fantáziaállatok ezek, melyekhez hasonlóakkal igazán csak keleten: Indiában, Nepálban, Kínában, találkozhatunk. A Hindu-Buddhista pantheon állatai ezek, a nepáli templomok lépcsősorán, Kínában a Ming Sírokhoz vezető hosszú út kőszobrai, és India ma is élő törzsi és népművészeti nagy terrakotta figurák távoli rokonai. Ezekhez a belül bordázott épített plasztikákhoz komoly műhelyháttér kell, nagy kemencék, mázak, égető lehetőségek, melyekhez a legtöbb keramikus, szobrász is csak külső műhelysegítségre szorul, így Ágnes is másutt égeti szobrait. A szép mázak is a technikán kívül a tervezés részei. Mivel időállóak biztosan jó helyük lenne nemcsak kiállításokon netán gyűjteményekben, de kertekben, parkban is. " - Szabó Gábor, szobrászművész

 

Nagy Ágnes honlapja ITT elérhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr327760120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása