Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hőségriadó! - avagy hogyan vészeljék át a növények a kánikulát?

Szólj hozzá!

Nyáron meleg van, ez nem meglepetés, de azért a napokban tapasztalható harmincsok celsiusos hőség még az edzetteket is megviseli, ráadásul a meteorológusok szerint a hét második fele tartogatja csak az igazi forróságot. Ilyen időben mindenféle óvintézkedéseket teszünk, bekapcsoljuk a légkondit (már akinek van), vizes törölközőt akasztunk a nyakunkba, literszámra isszuk a jeges ásványvizet, de magunkon túllépve azt se felejtsük el, hogy kedvenc házi zöldjeink maguktól képtelenek önmaguk hűtésére, így róluk nekünk kell gondoskodni, ugyanis a nagy melegek a növényeket is megviselik. Jöjjön most egy csokorravaló tipp, hogy mit tegyünk, és mit ne tegyünk kánikula idején, hogy balkon-, és szobanövényeink jobban érezzék magukat!

iksz.jpg

- Az öntözés kardinális kérdés, ugyanis a nagy melegben a növények földje kiszárad, így nem jutnak elég nedvességhez. Az öntözést reggel és/vagy este ejtsük meg, hogy a kilocsolt víz hasznosulni tudjon, és ne párologjon el szinte azonnal. A túlöntözést kerüljük, gondoljunk bele, nekünk sem megoldás, ha reggel benyakalunk két liter vizet, aztán estig semmit nem veszünk magunkhoz!

- Az öntözés hatékonyságát mulcsolással is segíthetjük, főleg olyan cserepes növények esetén, melyek a napon állnak, például ablakpárkányon, vagy a balkonon. Mulcsanyagként megteszi pár marék kavics, némi növényi nyesedék, zúzott fakéreg, vagy egy kevés szalma, a mulcsanyagot pedig halmozzuk a tő köré, hogy a cserép földjét befedje. A levegő így átjárhatja a cserép tartalmát, de a párolgás lassabb lesz!

- A tűző nappal szembenézni kénytelen, sötét színű edényben lakó balkonnövények cserepét burkoljuk be fehér papírral vagy vászonnal, így a föld lassabban forrósodik fel, és a párolgás is csekélyebb mértékű lesz, egyúttal pedig a gyökerek hőhatás miatti elhalását is megelőzhetjük!

 - Akinek sok cserepes növénye van a balkonon, ideiglenesen árnyékolhatja is a területet, például egy régi fehér lepedő kifeszítésével. Ügyeljünk azonban arra, hogy a fényigényes fajok ne legyenek túl sokat árnyékban!

- A rekkenő hőségben kerüljük a növények átültetését, ilyen körülmények között nagy az esélye az elhalásnak, ha megbolygatjuk a gyökérzetet, vagy a növény közegét. Az egyéb ültetési feladatokat is halasszuk el, várjuk meg az enyhébb napokat!

- Ahogy a kertbe, úgy a szobai vagy balkönnövényekhez is készíthető házi önöntöző rendszer, melyet egy ráérős negyedórában össze lehet dobni, nem kerül semmibe, és hathatósan segítheti a lakásban aszalódó növények helyzetét. Nézzék csak:

imgp1270.JPG

A fenti alkalmatossághoz csupán egy palack, pamutzsinór (például cipőfűző) és víz kell, az alsó képen láthatóhoz pedig még magyarázat sem szükséges

april_13th_011.JPG

- Sokan reggel munkába menet elsötétítik a lakást, hogy az ne forrósodjon fel túlzottan, és csak az esti órákban húzzák fel a redőnyöket, mikor a hűvösebb fuvallatok már kellemes levegőt biztosítanak. Ebben az esetben viszont szinte egész napra elzárjuk a fényt a növényektől, ami nem jó nekik, főleg ha ezt a gyakorlatot több napon keresztül folytatjuk. A fényigényes fajokat pakoljuk össze egy olyan ablak elé, melyet nem sötétítünk el (teljesen) így mindenki jól járhat. Ne feledjük a növényeket magasság szerint csoportosítani, előre téve a kisebbeket, hogy mindenkinek jusson a napfényből!

plantwindowhoriz.jpg

- Az erkélyen is lehet óvni a túl erős sugaraktól a növényzetet, ha az érzékenyebb példányokat a földre pakoljuk, így nem egész nap kapnak teljes fényárt. A rácsos erkélykorlátra egy régi lepedőt dobjunk, így részleges árnyékot biztosíthatunk a lerakott cserepeseknek.

- A légkondicionált helyiségben mi jól érezzük magunkat, de a növényeknek nem feltétlen öröm a hirtelen és tartós lehűlés, amit a nem ritkán 16-18 Celsius fokra lenyomott légkondi idéz elő. A hűvös klíma egyfelől megzavarhatja a növényeket, például a pihenőidőszak eljövetelét észlelhetik tévesen, másfelől a csúcsra járatott készülék száraz levegőt teremt, ami a párakedvelő növényeknek nem megfelelő. A megoldás is kézenfekvő, egyrészt ne állítsuk drasztikusan alacsony hőfokra a légkondit az irodában vagy otthon (ez egyébként sem hasznos élettanilag), másrészt párásítsunk az azt igénylő növények környezetében, vízpermetezéssel, vagy lapos tálkába öntött vízzel.

520.jpg

- Azt se feledjük, hogy nem minden növény igényli hőség elleni védelmet, vannak olyan kedvelt házizöldek, melyek kifejezetten szeretik a (a nekünk már) borzasztó kánikulát. Az öntözésen kívül nem szorulnak extra védelemre például a kedvelt citrusfélék, a mediterrán fűszernövények, a kaktuszok és a különféle pozsgások, a leander, a cseppecskevirág, a golgotavirág, de jó hőségtűrő a klasszikus muskátli, vagy szintén örök kedvenc büdöske is. Fontos, hogy ismerjük minden növényünk egyedi igényeit, és azoknak megfelelően gondozzuk őket, mert ami az egyiknek kínszenvedést okoz, az lehet, hogy a másiknak kellemes körülmény!

0111508.jpg

- A szobanövények témájához lazán kapcsolódnak a városi, társasházi belső kerti, vagy utcafronti növények, melyek valahol félúton vannak a szobai és kerti növényzet között, az azonban biztos, hogy ezeknek a zöldeknek sanyarúbb a sorsuk, mert közös tulajdon lévén gyakran nincs igazi gazdájuk. Ne hagyjuk, hogy szenvedjenek, a legforróbb napokban reggel és este juttassunk pár kanna vizet nekik is!

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr687644830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása