Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tíz tipp a kánikulai öntözéshez!

2 komment

Alig pár nappal a meteorológiai nyár beálltát követően máris a nyakunkba szakadt a kánikula, és előreláthatólag jönnek még forró napok ezután is, ami kertészeti szempontból elsősorban az öntözéssel kapcsolatosan ad feladatokat. Az nem nagy újdonság, hogy a nyári melegben öntözni kell a növényeket, azonban van pár praktika, amikkel megkönnyíthetjük saját, és növényeink dolgát is! Lássunk ezekől párat, külön figyelmet fordítva a társasházi növényekre!

- A társasházi belső udvari és utcafronti növényzet általában kissé mostoha sorsot visel, a közös tulajdonban lévő zöldeket gyakran senki sem gondozza, mondván, van elég lakó még, aki ezt majd alkalomadtán elvégzi. Ha végül senki nem öntöz, annak tudjuk, mi lesz a vége, így praktikus kijelölni egy állandó önkéntest (például egy növénybarát nyugdíjas lakótársat), aki szívesen elvégzi a feladatot, vagy heti, havi váltásban kijelölni a felelős öntözőt, így a társasházi és/vagy utcafronti növényzet betöltheti dekorációs feladatát nyáron is.


_BRP9887_039.jpg

- A társasházi, utcafronti öntözést érdemes hajnalban, de legalábbis a reggeli órákban elvégezni, vagy késő délután/este, mikor a nagy meleg már enyhült. Természetesen ez ugyanúgy érvényes a kerti növényzetre is!

- Amennyiben a közös területeken várhatóan el fog maradni a gondozás (mert például nincs egyezség a lakók között) érdemes felkészülni a helyzetre, és eleve szárazságtűrő növényeket ültetni. Vigyázzunk azonban, a szárazságtűrő kifejezés nem azt jelenti, hogy sosem kell öntözni, csupán azt, hogy az átlagosnál kevesebb nedvességgel is beéri a növény, hosszan tartó meleg, aszályos hetekben az öntözés az ilyen növények esetében is elkél!

3_original.jpg

- Az öntözési költségeket jól lehet mérsékelni az esővíz begyűjtésével, főleg társasházaknál fontos ez, ahol rendszerint a kiadások miatt alakulnak ki konfliktusok a lakók között, de természetesen kertes házaknál sem mellékes, hogy mennyibe kerül a növények ilyetén ellátása. Az esővíz gyűjtése alapesetben minimális befektetéssel jár, csupán egy méretesebb hordót kell csatlakoztatni az eresz aljához. Nagyobb befektetéssel földalatti tárolók is kialakíthatóak, az ereszhez kapcsolt hordók pedig kevés kreativitással kifejezetten dekoratívvá alakíthatóak. Az esővizet azonban csak a kerti növények itatásához használjuk fel, a sokszor jóval érzékenyebb szobai zöldek nem mindig tolerálják a szennyeződésekkel terhelt esővizet.

- Mindenfajta locsolásra érvényes a kijelentés, hogy felesleges elárasztani, tocsogósra öntözni a növényeket, mert egy adott, a számukra kellő mennyiségnél többet úgysem fognak felvenni, a felesleg pedig vagy pangóvízként károsítja a növényt, vagy egyszerűen elpárolog, és csak a vízszámlát terheltük a túlzottan bő öntözéssel.

- Az előző ponthoz kapcsolódik, de külön fejezetet igényel a közkeletű tévedés, miszerint lehet előre öntözni. Főleg nyaralások előtt szoktak sokan többnapnyi öntözést egy menetben elvégezni, mondván, így ellesznek pár napig a növények. Előre öntözés azonban nincsen, az eredmény pedig az lesz, mint az előző pontban.

watering-plant-foliage-1.jpg

- Az öntözés módszere sem mindegy, ne öntözzünk mindent ugyanúgy a kertben, főleg ha változatos a kinti flóra, vagy egzotikus növényeket is nevelünk például. A rózsák nem szeretik, ha felülről, esőszerűen spriccelik őket, ezzel ugyanis a gombás fertőzések kockázata növekszik, így a rózsákat alulról, kannából, árasztva kell öntözni. A gyepet ellenben esőt imitálva nedvesítsük, így egyenletesebben oszlik el rajta a víz, mintha a kerti slag sokszor erős sugarával "veretnénk" a pázsitot. Ismerjük meg (például egyszerű netes rákereséssel) dísznövényeink és zöldségeink igényeit, és ennek megfelelően öntözzük azokat!

- A nyári melegben a fűnyírást követően nem kell feltétlen összegereblyézni a levágott szálakat, azok maradhatnak a gyepfelületen, így lassítva a párolgást, kedvező mikroklímát teremtve. Nem szabad azonban túlzásba vinni ezt, a túl hosszú szálakból álló, túl nagy mennyiségű nyesedék összetömörödik, és a helyzet a fordítottja lesz, a gyep károsodni fog.  

- A növények földjének kiszáradása késleltethető mulcsolással. Ez csupán annyit tesz, hogy a növények töve köré halmozzunk mulcsanyagot (fűnyesedéket, szalmát, zúzott aprókövet, díszkavicsot, stb.) mely a talajban lévő nedvesség elpárolgását késlelteti. A mulcsolás többek közt jó módszer arra is, hogy a fűnyírás maradékát hasznosan tüntessük el. 

img_0385-001-628x416.jpg

A kerti dézsás növények optimális vízellátása (például nyaralás alatt) megoldható egy vízzel töltött, fejjel lefele a növény földjébe állított üvegpalackkal is!

- Az öntözés megoldható hasznos berendezésekkel, vagy ügyes praktikákkal is. Drága, de idővel megtérülő befektetés az időzíthető kerti öntözőrendszer, mely a kívánt és ideális időben lép működésbe, és annyi vizet juttat ki, amennyit meghatározunk. Ennek párja lehet a fillérekből összedobható csepegtető öntözőrendszer, melyhez csupán egy, a növények között elvezetett, sok helyen kilyuggatott gumitömlő kell, melyet egyik végén a kerti csaphoz rögzítünk, a másik végén pedig bedugaszolunk. 

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1007522300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2015.06.07. 13:53:28

Este öntözők, reggel felborzolóm a földet, így nem kell minden este locsolnom.

Évike93 2016.07.07. 16:41:02

Felénk nagyon száraz, homokos a föld, így kénytelenk voltunk öntözőrendszerbe fektetni, de minden fillért megér. Drasztikusan csökkent a kimúló növények száma. :) Nekünk ez vált be, remélem másnak is segít: www.szerelvenybolt.hu/viz-gaz-futes/ontozestechnika/ontozes-vezerles/vezerlok/gardena-classic-ontozesvezerles-6030-1284-37

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása