Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hogyan vásároljunk növényt?

Szólj hozzá!

Hogyan, hogyan? Hát bemegyünk (hétköznap vagy szombaton) a kertészetbe, a kosárba tesszük, ami tetszik, fizetünk és távozunk. Esetleg ugyanezt megtesszük a piacon, a hipermarketben, vagy a kisebb élelmiszerüzletekben, manapság már minden sarki Lidl-ben kaphatóak szezonális növények.Nagyjából ez lehet az általános elképzeléseknek megfelelő válasz, ami persze egy nagyon leegyszerűsített kép. A probléma gyökere, hogy a hölgyek impulzív vásárlóként hajlamosak szerelembe eséses alapon választani (növényt is), míg a férfiak többsége az egyszerűsítés híve, vagyis az első alkalmasnak tűnő darabot választják, és már futnak is a kassza felé. Míg azonban mindez működőképes metódus egy blúz, egy nadrág, vagy épp tartós tej esetében, addig a növény más téma, hogy csak egy különbséget mondjak: élő szervezet. A növényválasztásra tehát mindenképpen időt kell szánni, szükséges hozzá némi előkészület, egy kevés utánaolvasás, vagy minimális helyszíni kérdezősködés. Lássuk, hogy nagy általánosságban mire kell figyelni, mikor a tavaszi kertfelújítás, kertbeindítás lázában égve a növények között válogatunk!

tavasz15.jpg

Legalább nagy vonalakban döntsük el előre, hogy mit is akarunk venni!

A kertészetben bóklászni jó, majdnem olyan, mintha egy apró botanikus kertben sétálnánk, ahonnan mellesleg haza is vihetjük a megtetsző darabokat. Érkezzünk azonban mindig valamilyen előzetes elképzeléssel, tehát tudjuk legalább azt, hogy a lakásba, vagy a kertbe szeretnénk valamit, hogy dísznövényért jöttünk, vagy zöldség vetőmagért, palántáért, hogy fűszernövényt szeretnénk-e az ablakba, vagy rózsát a terasz köré. Ne otthon szembesüljünk azzal, hogy az új szerzemény nem illik a kertbe, nincs neki elegendő hely, vagy az ültetéshez még semmilyen előkészület nem történt. Főleg a nagyobb tavaszi kertrenoválások, teljes újratelepítések előtt érdemes egy vázlatot, skiccet készíteni az ültetési tervről, így nagy vonalakban tudni fogjuk, hogy hova mit szánunk.

borhy_kerteszet6.jpg

Jó lesz ez a kertembe?

A kiszemelt példányokról nem elég annyit tudni, hogy szép piros, vagy hogy térdig ér, és az pont jó. Ha nem tudjuk, hogy milyen igényei vannak az adott növénynek, akkor otthon ki-, vagy elültetve hamar csalódás érhet minket, mikor a növény hanyatlani kezd, vagy el is pusztul gyorsan. Minden növényfajtának vannak igényei, melyeket ki kell elégíteni, különben kudarccal végződik a nevelés. A legáltalánosabb meghatározó körülmények a fényigény, a vízigény, és a talajigény. A fényigény teljesülését a megfelelő ültetési hely kijelölésével szabályozhatjuk, vagyis a napfürdőt kedvelő rózsát ne magas, árnyékos fal tövébe telepítsük, míg például a hortenziát ne tegyük ki a nyári tűző Nap égető sugarainak. A vízigény egyszerűbb eset, csak utána kell nézni az öntözés mikéntjének, és aszerint eljárni, a kellő talajminőség pedig szintén problémamentesen előállítható szükség szerint homok, komposzt, humusz, vagy savanyú föld hozzáadásával. Visszatérve az ültetési vázlathoz, azért hasznos a legalább minimális tervezés, mert akkor nem fordulhat elő, hogy úgy érkezünk haza a frissen vásárolt 12 tő rózsánkkal, hogy közben egy talpalatnyi napos hely sincs már a kertben szabadon. A fenti szempontok és teendők természetesen lakásba való cserepes növényekre is alkalmazhatóak, sőt, alkalmazandók. 

gardening.jpg

Egynyári, kétnyári, évelő, örökzöld, télizöld, mit jelentenek ezek?

Minden növényhez, maghoz, palántához tartozik gyárilag egy rövidebb-hosszabb leírás, melynek segítségével alapszinten tájékozódhatunk az adott példányról. A magyar, a latin név, és egy hevenyészett gondozási útmutató mellett általában megtudjuk azt is, hogy növényünk egynyári-e, vagy éppen télizöld, na de mit jelentenek ezek, és az ehhez hasonló fogalmak, melyek nyilván meghatározzák a növény tulajdonságait, díszítőértékét, élettartamát, ültetési körülményeit. 

Dióhéjban az egynyári, vagy egyéves növény csak egy tenyészidőszakot él meg, vagyis tavasszal/nyáron kiültetve csírázik, virágzik, termést hoz, és ezzel az életének vége is, könyörtelen anyagi szempontból tehát az egynyári növény nem a legjobb befektetés, persze ez a díszítőértékét nem befolyásolja. A kétéves, vagy kétnyári növény olyan lágyszárú, ami az első évben csak gyökeret, szárat, levélzetet növeszt, majd a következő tavasztól kezdve hoz virágot és termést, aztán pedig elpusztul. Az évelők az előbbiekkel ellentétben termésérés után nem halnak el, mert a föld alatti részeik (rizóma, vastag gyökér, hagyma, gumó) életben maradnak, és később újra és újra kihajtanak (ám nem az idők végezetéig, a hagymás virágokat például, mint a jácint, a nárcisz, a tulipán 3-4 évente ajánlott cserélni, mert "elfáradnak"). Az egynyári-kétnyári problémáról ITT olvashatnak többet.

Kissé bonyolítja a helyzetet, hogy egyes (jellemzően a hideget nem toleráló) kétnyári vagy akár évelő növényeket egyévesként termesztenek (például a kétéves sárgarépát, vagy az évelő paradicsomot), némely rövid életű évelők pedig kétnyárinak tűnhetnek, ráadásul léteznek téli egyéves növények is, melyek nem tavasszal, hanem ősszel kezdik életciklusukat (ilyen az árvacsalán vagy a madárhúr). 

Az örökzöld-nem örökzöld kérdés főképpen a dekorációs érték miatt kardinális, nem mindegy ugyanis, hogy mennyire kopaszodik le a kert télen, mert míg a lombhullatók a hideg évszakban leveleiket vesztik, addig az örökzöldek zöldek maradnak. De akkor mi az a télizöld? A télizöld vagy félörökzöld kifejezéssel jelölt típusok azok, melyeknek levelei az időjárástól (a hidegtől) függően a tél közepéig, enyhébb tél esetén tavaszig, az új levelek fakadásáig a fán maradnak. Ezek a levelek az új levelek kifejlődésével egy időben lehullanak. A télizöld fajok választásával tehát egy köztes megoldáshoz jutunk, legalább a tél derekáig leveles növényünk lesz a kertben, tavasszal pedig nem maradunk a serkenő, fiatal levelek látványa nélkül, plusz még komposztanyaghoz is jutunk. A télizöldekről bővebben ITT olvashatnak.

ornamental-pots.jpg

Apróbb bökkenők

Cserepes növények esetében gyakori jelenség, hogy az ültetőközeg tőzeg, ami magában nem tartalmaz tápanyagokat, azokat tápoldat, vagy valamilyen granulátum biztosítja a növénynek. Ha ez a forrás kimerül, akkor a növény hanyatlani kezd, annak ellenére, hogy a kellő fényt és öntözést megkapja. Ilyenkor szokták a csalódott gazdák egy határozott mozdulattal a kukába vágni a szerzeményt, pedig egy egyszerű (általános virágföldbe/termőföldbe való) átültetés az esetek többségében tökéletes megoldás. Mindez főleg a hipermarketes, áruházas, élelmiszerüzletes növényekre vonatkozik, ráadásul ezeken a helyeken a vevő nem is kap szakszerű útmutatást növényéhez, így nem árt tudnia a tőzeges problémáról. Szintén a nem szaküzletekre jellemző, hogy sokszor azt sem tudják, mit árulnak, csak kipakolják a megérkezett árut a polcokra, és lehet vinni. Aranyos példa erre a lenti kép, amit egy ismerősöm küldött a napokban. A fotón jól láthatóak a növény edényét borító papíron a távol-keleti származásra utaló kifejezések, ugyanakkor az inkriminált növény a Pachira aquatica, ami nem más, mint a dél-amerikai vadkakaó. Itt legalább a latin név feltüntetésre került, így visszafejthető az eredet, érdemes tehát mindig a latin név alapján rákeresni az interneten a növény gondozási útmutatójára! 

wp_20150312_001.jpg

Mi lesz később?

Növényvásárlásnál elengedhetetlen szempont a majdani méretek felőli tájékozódás, akár szobanövényről, akár kinti flóráról van szó. Az ártatlan, kicsi cserepes növény például pár éven belül igazi monstrum lehet, ami kisebb lakásban szó szerint a fejünkre nőhet (a fenti arasznyi vadkakaó például két méteres is lehet majd), a facsemete gyökérzete pár év múlva felpúposíthatja a kerti utat, vagy a járdát, a térdig érő fiatal sövény pedig széles, magas, fallá cseperedhet. A manapság roppant divatos balkonkertészkedés is rejt hasonló veszélyeket, az általában nem tánctérnyi erkélyeken a rosszul megválasztott növények egész egyszerűen átvehetik a teret, kiszorítva minket a pihenés színhelyéről. nagyon fontos tehát, hogy a válogatás során tájékozódjunk a szimpatikus növény későbbi méreteit illetően, ezzel rengeteg bosszúságtól mentjük meg magunkat!

Plusz egy opció: kertészetben válogatni online is lehet, így sok felmerülő kérdésre azonnal válaszokat kaphatnak a részletes termékleírásokból, és nehezebb termékek esetén még a cipekedéssel sem kell törődniük!

 Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr877267539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) budapest (8) Budapest (45) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) dió (5) diófa (5) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (171) kertbarát (50) kertépítés (126) kertész (11) kertészet (119) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (223) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (7) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (76) kerttervezés (141) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (5) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (10) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (12) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (118) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (10) szemetelés (5) szemétszedés (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) zugló (8) Zugló (8) Címkefelhő