Megyeri Szabolcs kertész blogja

Divat vagy természetvédelem? Mindent az élő karácsonyfáról!

1 komment

Megfogadtam, hogy amint meglátom az első utcai karácsonyfa áruldát, nekikezdek az ilyenkor szokásos, karácsonyi fenyőkkel kapcsolatos rövid posztsorozat megírásának, és mint az itt wp_20141213_14_35_27_pro.jpglátható kép mutatja, az első találkozás tegnap megtörtént. A karácsonyfákról való értekezés lehet, hogy sokak számára unalmas, ám kétségtelenül aktuális a téma a napokban, és biztosan nem mindenki ismeri a fenyőválasztás és tartás összes csínját-bínját, ezért talán tudok újat is mondani többeknek. Idén az élő fenyőkkel kezdem a sort, egyfelől mert az igazán taktikus vásárlók a vágott fenyő vásárlásával még várnak egy-két napot, így erre még van idő visszatérni, másfelől az élő karácsonyfa témája összetettebb, így érdemes idejekorán tisztázni, hogy jó-e nekünk az élő ünnepi fa? Vágjunk is bele, illetve dehogy... 

 

space-saving-christmas-tree-pot.jpg

A dézsás fenyő ugyanolyan szép és díszes lesz, mint vágott társai, a különbségeket máshol kell keresni

A vágott fenyőket sokan sajnálják, noha ezek a fák 99%-ban mezőgazdasági termesztésből származnak, tehát erdők nem károsodnak a kitermelésükkel, ráadásul direkt erre a célra nevelik őket, vagyis kis torzítással mondva a kivágásuk annyira kegyetlen csupán, mint a búza betakarítása. Ennek ellenére sokan természetvédelmi megfontolásból döntenek az élő fa mellett, de persze más okok is lehetnek a háttérben. Nevezzük néven, az egyik ezek közül a divat, sok éve már, hogy trendinek számít az élő fenyő tartása, de az is lehet indok, ha valaki szeretné például kiültetéssel hasznosítani karácsonyfáját, hogy az erre a célra költött pénz ne vesszen kárba teljesen. Szóba jöhet még a spórolás is, sok nagyáruház, vagy multi ugyanis kedvező konstrukcióban kínálja ezeket a növényeket, például a kölcsönzési díj egésze/egy része levásárolhatóvá válik a visszavitel után, esetleg a vételi összeg egy része jár vissza a fa ünnepek utáni átadásával. Akárhogyan is jutunk el az élő fenyő vásárlásáig, tudni kell, hogy ez a fatípus jelentős kompromisszumokra kényszeríti a háziakat, a szigorú feltételek be nem tartásával pedig az egész ötlet lényege, az ünnepek után is életben maradó fa ideája veszik el. Lássuk végre a konkrétumokat lépésről lépésre! 

Kattintsanak a galéria megnyitásához szép dézsás fákért, és pár praktikus tanácsért!

- Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy az élő fenyő a legkevésbé sem szobanövény, nagyjából úgy érzi magát a száraz levegőjű, fűtött beltérben, mint a kutyaólban tartott ponty. A dézsás karácsonyi fenyő csupán tíz napot maradhat a lakásban, ez az idő pedig nem hosszabbítható meg anélkül, hogy a fa károsodást ne szenvedne, ezért ahol szokás a fát január közepéig-végéig megtartani, ott nem jöhet szóba.

- Élő fát vásárolhatunk akár már most is, hiszen a vágott társaival ellentétben biztonságosan és állagromlás nélkül tárolható szentestéig, egyszerűen egy napos, fagymentes, lehetőleg szélvédett helyre kell állítanunk a kertben, vagy a balkonon. A nagy napig elegendő csupán párszor megöntözni, több dolgunk nem is lesz vele.

- 24.-e reggelén indulhat a fenyő a lakásba, ám hogy a hősokktól megkíméljük, zsilipeléssel juttassuk be. Ez csupán annyit tesz, hogy találjunk egy köztes hőmérsékletű, a kültérnél melegebb, a szobabelsőnél hűvösebb helyet, ahol 4-6 órán keresztül szoktathatjuk a fát a megváltozó körülményekhez. Ez a hely lehet egy zárt lépcsőház, garázs, üvegezett veranda, vagy beépített balkon, esetleg egy kevésbé fűtött előszoba. 

- Szenteste délutánján már elfoglalhatja szobai helyét a fenyő, a helyiségen belül a lehető leghűvösebb helyen, például az ablak közelében, de mindenképp a fűtőtesttől távol. A fa földjét jó ötlet mulcsolni, vagyis 3-5 centi vastagon zúzott fakéreggel befedni (amennyiben kertészetben szereztük be a fát, rögtön kérjünk pár maréknyi mulcsanyagot is!). Ezzel a látvány is harmonikusabb lesz, de ami fontosabb, a növény földje nehezebben szárad ki. 

- A díszítésnél járjunk el óvatosan, az ágakat túlzottan megterhelő, súlyos díszeket mellőzzük, és lehetőleg alacsony hőleadású izzósort használjunk, az ágakat felmelegítő égők ugyanis megzavarhatják a pihenőidejét töltő növényt, ami ezután kiültetve könnyebben szenvedhet fagykárokat.

- A fenyők páraigényes növények, a szobabelsőben töltött idő alatt hasznos lenne számukra a párás környezet, amit nehéz biztosítani, de tíz napig ki fogják bírni így is. Amennyiben azonban nem elektromos izzósort, hanem például gyertyákat használunk, egy-két alkalommal óvatosan vízzel permetezhetjük az ágakat. Az öntözésről se feledkezzünk meg, szintén egy-két alkalommal közepes mennyiségű vízzel nedvesítsük a fa földjét.

- Az év első napjaiban lejár a tíz nap, így a szilveszteri mámort kipihenve máris nekiláthatunk a bontásnak. A díszeitől megszabadított fát a bevitelhez hasonló zsilipeléssel juttassuk a szabad ég alá. A visszavitelre szánt növényeket ezt követően azonnal el is szállíthatjuk, ebben az esetben a történet véget is ért. Amennyiben a fenyő a miénk marad kétféleképpen járhatunk el.

- Egyfelől a dézsás fenyő már rögtön januárban kiültethető a kertbe, bármely fagymentes, enyhébb nap alkalmas a munkára. A fának napos, nem fagyzugos helyet keressünk, és mindenképpen számoljunk azzal, hogy fajtától függően a fa nagy, nagyobb, vagy egészen óriási is lehet a későbbiekben, így ne közvetlen fal, kerítés, járda, kerti út (ésatöbbi) mellé telepítsük. Amennyiben nincs kedvünk a januári ültetéshez, a fenyő maradhat a dézsájában, akár több hónapig is, de ilyenkor szintén fagymentes, napfényes helyre állítsuk, a mulcsot hagyjuk rajta, illetve a szabadföldi fenyőnél többször öntözzük, a dézsa kis térfogatú földje ugyanis gyorsabban kiszárad. Ha esetleg kemény, tartós mínuszok jönnek, a zsengébb, fiatal fák edényét oldalról és alulról szigeteljük majd, például buborékfólia körbetekerésével (a dézsa földjét semmi esetre se fedjük le fóliával!).

Mint az a fentiekből kiolvasható, az élő karácsonyfa választása mindenképpen macerával jár, de a fő hátulütő a rövid idő, amit a növény a lakásban tölthet. Ahol fontos a több hétig díszlő fa (mert például gyerekek vannak), ott ne válasszuk ezt az opció, ha mégoly környezettudatosak vagyunk is! Ne feledkezzünk el a szakszerű be-, és kivitelről, a mulcsolásról, és a növény védelméről sem a lakásban töltött idő alatt!

A következő részben a legszebb, legtartósabb vágott fenyő megtalálásáról olvashatnak majd, ha semmiképp nem akarnak lemaradni, nyomják meg bátran a jobb fölső sarokban található "követem" gombot!

Képek:innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr186981409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar bucó 2014.12.14. 17:29:26

Arra is gondolni kell, hogy a fa ültetéséhez elég az elhatározás és egy ásó - de, ha meguntuk, útban van, stb. - a kivágásához a jegyző engedélye kell. A jegyző a fa kivágását megtilthatja ill. a tulajdonost a pótlására kötelezheti.
(Többször módosított 21/1970. évi kormányrendelet.)

Szóval ezt is meg kell fontolni...

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása