Megyeri Szabolcs kertész blogja

Öt ideális fürdőszobai növény

20 komment

A tavaszi-nyári időszak jellemzően a kerti növénygondozásról szól, ezekben a hónapokban a szobanövényekről keveset hallani, az ő szezonjuk inkább ősszel-télen van, mikor beszorulunk a négy fal közé. Ugyanakkor nyáron sem szabad elfelejteni a benti flórát, sőt, ilyenkor is lehet új darabokat vásárolni, szép és érdekes példányokat gyűjtögetni. Mikor szobanövényről van szó, jellemzően a nappaliban, netán a hálóban lakó zöldek jutnak eszünkbe, pedig van még olyan helyiség ahová telepíthetünk növényt, bár ez keveseknek ugrik be elsőre. Ez a fürdőszoba. 

add-plants-your-bathroom-decor.jpg

Mindenekelőtt adja magát a kérdés, hogy ugyan miért pakolnánk élő növényt a fürdőszobába? A férfiak számára a fürdő jellemzően egy átjáróház, ahol a lehető leggyorsabban elvégzik a szükséges feladatokat, aztán szinte menekülnek onnan, azonban a hölgyeknek már sokkal többet jelent ez a zug a lakásban. Itt zajlik a szépítkezés, a tisztálkodás (kicsit fennköltebben a megtisztulás), a reggeli indulás előtti utolsó zavartalan percek itt tölthetők el, de ugyanígy az esti relaxáció központja is ez. A fürdő magányában könnyebben érkeznek a friss gondolatok, vagy éppen ez az ellazulás, a stresszoldás helyszíne, például egy fürdősós, illóolajos forró kád vízben. Ezért fontos, hogy a fürdőszoba alkalmazkodjon ezekhez a kívánalmakhoz, külalakjával, berendezésével is segítse a nyugalom kibontakozását. Az élő növényzet, a zöld szín is elősegítheti mindezt, de az alkalmasint az egyhangú fehérséget, az unalmas bútorokat is színezheti. A miért vázlatos tisztázása után is maradnak kérdések, feltételezem sokaknak kétségei vannak a fürdőszobai növényekkel kapcsolatban, hiszen itt merőben mások, egyszerűbben fogalmazva rosszabbak a körülmények, mint a lakás egyéb részeiben. A fő differencia két szóban foglalható össze: fényhiány és pára. A vizesblokk valóban gyakran félhomályos, és szinte mindig párás, ez pedig próbára teszi a növényeket, ezért nem minden zöld alkalmas a fürdőszobai létre. Szerencsére akadnak olyanok, melyek kifejezetten jól érzik magukat itt. Közülük mutatok be röviden párat.

furdoszhobanoveny2.jpg

A szobapáfrány élénk színe, és dús, burjánzó levélzete bármilyen fürdőt megszépít és izgalmassá tesz. A páfrány kifejezetten szereti a párás környezetet, sőt, ha szárazabbá válik a levegő, levelei bebarnulnak, jelezve, hogy hiányolják a nedvességet. A fodros, vagy sima levelekkel szegélyezett szárak akár másfél méteresre is megnőhetnek, ezért inkább nagyobb fürdőszobában próbálkozzunk a szobapáfránnyal. Ami fontos, hogy ne tegyünk a cserepe alá vízgyűjtő tálcát, mert a megrekedő víztől gyökere rothadásnak indulhat. Magasabb állványra, de akár fali kaspóba is tehetük, ha jól gondozzuk, igazi őserdei hangulatot kölcsönözhetünk vele a helyiségnek.

bromelia8.jpg

A broméliaféléket nagy leveleik és színes virágaik miatt elsősorban fiatalos, lányokra hangolt fürdőbe ajánlom. A bromélia egzotikus megjelenése mellé magas páraigény társul, annyira, hogy ha nem a fürdőszobában helyezzük el, gyakran kell permetezni leveleit, ugyanis ez a növény minden nedvességet a leveleken keresztül vesz fel. Általában a kisméretű fajták kaphatóak nálunk, ezért kisebb helyiségekben is kifejezetten jól mutatnak, és a háziakat sem szorítják ki idővel. 

branched_beaucarnea.jpg

A buzogányfát játékos, bohókás megjelenése igazi családi kedvenccé teheti, a gyerekek is rajongani fognak érte. De vigyázat, a buzogányfa nem csak a párát, hanem a napfényt is kedveli, így sötétebb, vagy a panelekre jellemző ablaktalan fürdőbe ne őt válasszuk. Érzékeny a túlöntözésre, földjét mindig hagyjuk kiszáradni a következő itatás előtt.

filodendron_resize.JPG

A könnyezőpálma, vagyis a filodendron igazi univerzális beltéri növény, és mivel természetes élőhelyén is a fényhiányhoz szokott, így a fürdőben sem igényli a napfürdőt. Konzervatív, mondhatni retrós külalakja jól eső a szemnek, nagy, fényes leveleivel elegáns dísze lehet a vizesblokknak. A gyökérrothadást a cserép aljára helyezett kavicsréteggel előzhetjük meg, amely elvezeti a pangóvizet.

vizipalma_viraga_1114745_5585.jpg

A vízipálma már nevében is mutatja a nedvesség iránti rajongását, ennél a növénynél nem gond a pangó víz, folyamatos, bő nedvességre, vagyis gyakori öntözésre van szüksége, ráadásul fényből is beéri kevéssel, ezért szinte bármilyen fürdőszobába telepíthetjük. A gyakori locsolás miatt földjéből idővel kimosódhatnak a tápanyagok, így ezeket mindig pótoljuk.

Természetesen a katalógus itt még nem ér véget, lehet próbálkozni a felsoroltakon kívül a gardéniával, rákvirággal, vitorlvirággal, csüngőágú fikusszal, borostyánnal, vagy épp csokrosindával. És még egy tipp: a manapság roppant divatos, minden hipermarketben árult cserepes orchideákat elvirágzás után nedves, sötét helyre kell rakni, hogy nyugalmi időszakukat zavartalanul tölthessék, ehhez pedig a fürdőszoba a legjobb választás!

A témához kapcsolódóan akad egy mozgóképes anyagom is, kattintsanak bátran: 

Képek: inneninneninneninneninneninnen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr196517295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.18. 21:25:52

A vízipálmának nem gyakori öntözésre van szüksége, hanem arra, hogy tűzzön rá a Nap, beleállítva egy nagy lavór vízbe.

Aki nem ezt teszi, az kínozza a vízipálmáját.

Real World 2014.07.18. 22:58:14

Ablak nélküli panel-fürdőszobában ezek közül valamelyik megmarad?
Ki kell vinni megnapoztatni kicsit, vagy hogyan? Nem tudom elképzelni :O

nyubocs 2014.07.19. 00:43:49

A Nolina-t nem raknám párás fürdőszobába, merthogy az egy félsivatagi szárazságtűrő növény.

A videóban elhangzó "mindent kibíró dracéna" elnevezést hogy sikerült kitalálni? :)

kisQtya 2014.07.19. 09:28:22

Szcindapszusz. Azt is tartok a fürdőben a filodendron mellett.
Aszparáguszt is lehetne, nem?
Nincs aszparáguszom, kiment a divatból, nem látok sehol.
Filodendront is csak úgy tudtam szerezni, hogy egy vidéki postahivatal ablakában haldokolt egy pici, csenevész, alig felismerhető növény és elkértem a postásfiútól.
Abból szaporítottam, most már van két nagyleveles példány és két biztonsági picike, mert többé nem fogyok ki belőle.
Valóban retrós, de nagyon mutatós, gyorsan növő, igénytelen növény.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2014.07.19. 09:33:31

@polyvinyl: en nem vagyok kertesz, de a gugli elso oldalan minden link alatt azt irjak a kerteszek, hogy ne tegyuk ki kozvetlen napfenynek, arnyekos hely jobb neki.

kisQtya 2014.07.19. 09:39:43

@Real World: Ablak nélküli WC-ben (egy neves belvárosi sörözőben) láttam szanzavérát. Kérdeztem a WC-s nénit, hogyan marad meg ott, azt mondta, hogy két garnitúra van belőle, egyik a WC-ben, másikaz ablakban meghatározott helyen és hetente (?ha jól emlékszem) cseréli őket, így szokták meg.

A zamioculcas is jól érzi magát a fürdőben, bár nálam a fütdőnek ugyan akkora ablaka van, mint a szobáknak. Az is egy nagy, mutatós növény.
Elhatároztam, hogy csak nagy, buja növényeket fogok tartani (filo, zamio, szcindapszusz, diffenbachia, fikusz) és szanzavérát, mert az a kedvencem.

majdenmegmondomm (törölt) 2014.07.19. 09:42:47

@kisQtya: jól értem hogy te az adófizetők pénzén vett postai díszítőnövényt kuncsorogtad (loptad) el saját használatra? o.O

kisQtya 2014.07.19. 09:43:50

Szeretem még a hibiszkuszt is, de sajnos az a példány, amit nyáron kiviszek a szabadba, az rettentően tetves lesz. :(

kisQtya 2014.07.19. 09:45:19

@majdenmegmondomm: :( Sajnos igen. Úgy gondoltam, hogy jobb nálam élni, mint az adófizetők pénzén haldokolni.
Mea culpa!

majdenmegmondomm (törölt) 2014.07.19. 10:31:39

@kisQtya: az állam mindenkié?mi??teeeeeeeeee...........

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.19. 12:33:28

@droid_:

A neten bármilyen témában rengeteg ostobaságot olvasni.

A vízipálmával kapcsolatban a valóság az, hogy a jól tartott vízipálmát arról lehet megismerni, hogy szinte burjánzik a cserépjében és a levelek töveiben bőszen VIRÁGZIK.

Az idósebb, jól tartott példányokat meg emellett arról lehet megismerni, hogy a levelei MINIMUM két méteresre nőnek, de inkább háromra.

Ehhez két alap dolgot kell a vízipálmának biztosítani:

1. napfény, ami közvetlenül éri a leveleit

2. víz, amiben ázik a cserép földje

borzimorzi 2014.07.19. 12:47:46

Ha a fürdőt legalább négyfős család használja, és többen is jó sokáig vannak bent este, lámpát égetve, akkor talán megélnek a növények ablak nélküli helyen is, ha nappal végig nyitva van a fürdő ajtaja és egy napfényes szobára nyílik. Különben igenis kell legalább egy világítóablak. Ha valakinek ablaktalan a fürdője és egy sötét folyosóra nyílik, ráadásul egyedül él és esténként max. 5 percig zuhanyozik, aztán megint sötét van, akkor felejtősek a fürdőbeli növények. Kivéve, ha tart 4-5 félét, melyek közül egyidőben csak egy van a fürdőben, és naponta-kétnaponta cserélgeti őket.

Laktam panelban eleget, ez működik.

Üdv:
b

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2014.07.19. 13:00:45

@polyvinyl: igazad van, rengeteg ostobasagot irkalnak a neten, pl focihoz, politikahoz mindenki ert, de sokan meg a kertesznel is kerteszebbnek gondoljak magukat :)

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.19. 15:08:05

@droid_:

Az én vízipálmám 3 méter magas. És a tiéd?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.19. 17:09:28

@droid_:

Alacsonyabb lenne, mert nem bírna olyan intenzíven fotoszintetizálni, és építeni a testét. Sínylődne.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.19. 17:18:31

@droid_:

Atyavilág, te tényleg nem tudod, mi a különbség egy EGÉSZSÉGES, magasra nőtt növény, és egy fényhiány miatt felnyurgult növény között?

Bocs, de ezen nevetnem kell :)

Az egészséges, megfelelő fényviszonyok között magasra nőtt növény szárában a fajra jellemző méretű, zömök, erős falú sejtek vannak.

Míg egy fényhiány miatt felnyurgult növény szárában hosszanti irányban megnyúlt, gyenge, vékony falú sejtek vannak.

A felnyurgult növénynél ugyanazt a magasságot sokkal kevesebb, gyengébb sejt adja ki, mint egy erős, megfelelő fényviszonyok között nevelt növénynél.

Örülök, hogy segíthettem ;)

kisQtya 2014.07.19. 18:06:39

Kár, hogy még a virágnevelésen is össze lehet veszni. :(

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2014.07.19. 18:26:40

@polyvinyl: ha ez az erv altalanosan igaz lenne, akkor minden novenynek minel tobb feny kellene, ami nyilvan nem igaz, tehat az erv altalaban nem igaz. nem altalanosan, hanem a konkret esetben viszont valojaban fogalmad sincs, mekkora lenne azonos korulmenyek kozott, de kevesebb fenyben. ilyen alapon tehat leoltani mindenkit, aki ellenkezo velemenyen van, minimum elhamarkodott.
@kisQtya: nem minden vita veszekedes, en nem haragszom senkire, viszont a vita szerintem frissen tartja a gondolkodast.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.19. 21:37:21

@droid_:

"akkor minden novenynek minel tobb feny kellene, ami nyilvan nem igaz"

Nyilván vannak árnyékkedvelő növények is. De a vízipálma NEM az. Legfeljebb ELVISELI a félárnyékot, de nem lesz olyan szép, mint ha megkapná a napi napsütés adagját.

A posztban egyébként nem a vízipálma vízigénye és fényigénye az egyetlen (kettő) tévedés.

A szobapáfrány ugyan a párás levegőt szereti, de a világos helyet kedveli, ahová időnként a Nap is besüt.

A broméliák a fény miatt élnek az esőerdők lombkoronaszintjében. Igénylik a magas páratartalmat, de nem a félárnyékkal, hanem a világos környezettel.

A buzogányfa Mexikóból származik, a világos, napos, SZÁRAZ helyet szereti, szárazságtűrő, kifejezetten rühelli a párás, nedves környezetet.

A filodendron nem "szokott" a fényhiányhoz. Jól tűri a fényhiányt eredeti élőhelyén, az esőerdők mélyén is, de teljes erejéből azon van, hogy dekoratív levelek helyett apró leveleket és hosszú szárat növesszen, hogy felkússzon a fényben gazdag szintekre, ahol a nagy leveleit és a virágzatát kifejleszti. Ha félárnyékban tartod, nem lesznek szép nagy, tagolt levelei, és nem fog virágot hozni sem.

A vízipálmát meg már kibeszéltük :)

A kifejezetten árnyékos, párás környezetet a gyompálma, a nyílgyökér, a papucsvirág, a vitorlavirág, a sarlópajzsika vagy a ránclevél például sokkal jobban szereti.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) Budapest (45) budapest (8) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) dió (5) diófa (5) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (171) kertbarát (50) kertépítés (126) kertész (11) kertészet (119) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (223) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (7) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (76) kerttervezés (141) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (6) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (11) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (13) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (119) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (10) szemetelés (5) szemétszedés (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) Zugló (8) zugló (8) Címkefelhő
süti beállítások módosítása