Megyeri Szabolcs kertész blogja

Öt ideális fürdőszobai növény

20 komment

A tavaszi-nyári időszak jellemzően a kerti növénygondozásról szól, ezekben a hónapokban a szobanövényekről keveset hallani, az ő szezonjuk inkább ősszel-télen van, mikor beszorulunk a négy fal közé. Ugyanakkor nyáron sem szabad elfelejteni a benti flórát, sőt, ilyenkor is lehet új darabokat vásárolni, szép és érdekes példányokat gyűjtögetni. Mikor szobanövényről van szó, jellemzően a nappaliban, netán a hálóban lakó zöldek jutnak eszünkbe, pedig van még olyan helyiség ahová telepíthetünk növényt, bár ez keveseknek ugrik be elsőre. Ez a fürdőszoba. 

add-plants-your-bathroom-decor.jpg

Mindenekelőtt adja magát a kérdés, hogy ugyan miért pakolnánk élő növényt a fürdőszobába? A férfiak számára a fürdő jellemzően egy átjáróház, ahol a lehető leggyorsabban elvégzik a szükséges feladatokat, aztán szinte menekülnek onnan, azonban a hölgyeknek már sokkal többet jelent ez a zug a lakásban. Itt zajlik a szépítkezés, a tisztálkodás (kicsit fennköltebben a megtisztulás), a reggeli indulás előtti utolsó zavartalan percek itt tölthetők el, de ugyanígy az esti relaxáció központja is ez. A fürdő magányában könnyebben érkeznek a friss gondolatok, vagy éppen ez az ellazulás, a stresszoldás helyszíne, például egy fürdősós, illóolajos forró kád vízben. Ezért fontos, hogy a fürdőszoba alkalmazkodjon ezekhez a kívánalmakhoz, külalakjával, berendezésével is segítse a nyugalom kibontakozását. Az élő növényzet, a zöld szín is elősegítheti mindezt, de az alkalmasint az egyhangú fehérséget, az unalmas bútorokat is színezheti. A miért vázlatos tisztázása után is maradnak kérdések, feltételezem sokaknak kétségei vannak a fürdőszobai növényekkel kapcsolatban, hiszen itt merőben mások, egyszerűbben fogalmazva rosszabbak a körülmények, mint a lakás egyéb részeiben. A fő differencia két szóban foglalható össze: fényhiány és pára. A vizesblokk valóban gyakran félhomályos, és szinte mindig párás, ez pedig próbára teszi a növényeket, ezért nem minden zöld alkalmas a fürdőszobai létre. Szerencsére akadnak olyanok, melyek kifejezetten jól érzik magukat itt. Közülük mutatok be röviden párat.

furdoszhobanoveny2.jpg

A szobapáfrány élénk színe, és dús, burjánzó levélzete bármilyen fürdőt megszépít és izgalmassá tesz. A páfrány kifejezetten szereti a párás környezetet, sőt, ha szárazabbá válik a levegő, levelei bebarnulnak, jelezve, hogy hiányolják a nedvességet. A fodros, vagy sima levelekkel szegélyezett szárak akár másfél méteresre is megnőhetnek, ezért inkább nagyobb fürdőszobában próbálkozzunk a szobapáfránnyal. Ami fontos, hogy ne tegyünk a cserepe alá vízgyűjtő tálcát, mert a megrekedő víztől gyökere rothadásnak indulhat. Magasabb állványra, de akár fali kaspóba is tehetük, ha jól gondozzuk, igazi őserdei hangulatot kölcsönözhetünk vele a helyiségnek.

bromelia8.jpg

A broméliaféléket nagy leveleik és színes virágaik miatt elsősorban fiatalos, lányokra hangolt fürdőbe ajánlom. A bromélia egzotikus megjelenése mellé magas páraigény társul, annyira, hogy ha nem a fürdőszobában helyezzük el, gyakran kell permetezni leveleit, ugyanis ez a növény minden nedvességet a leveleken keresztül vesz fel. Általában a kisméretű fajták kaphatóak nálunk, ezért kisebb helyiségekben is kifejezetten jól mutatnak, és a háziakat sem szorítják ki idővel. 

branched_beaucarnea.jpg

A buzogányfát játékos, bohókás megjelenése igazi családi kedvenccé teheti, a gyerekek is rajongani fognak érte. De vigyázat, a buzogányfa nem csak a párát, hanem a napfényt is kedveli, így sötétebb, vagy a panelekre jellemző ablaktalan fürdőbe ne őt válasszuk. Érzékeny a túlöntözésre, földjét mindig hagyjuk kiszáradni a következő itatás előtt.

filodendron_resize.JPG

A könnyezőpálma, vagyis a filodendron igazi univerzális beltéri növény, és mivel természetes élőhelyén is a fényhiányhoz szokott, így a fürdőben sem igényli a napfürdőt. Konzervatív, mondhatni retrós külalakja jól eső a szemnek, nagy, fényes leveleivel elegáns dísze lehet a vizesblokknak. A gyökérrothadást a cserép aljára helyezett kavicsréteggel előzhetjük meg, amely elvezeti a pangóvizet.

vizipalma_viraga_1114745_5585.jpg

A vízipálma már nevében is mutatja a nedvesség iránti rajongását, ennél a növénynél nem gond a pangó víz, folyamatos, bő nedvességre, vagyis gyakori öntözésre van szüksége, ráadásul fényből is beéri kevéssel, ezért szinte bármilyen fürdőszobába telepíthetjük. A gyakori locsolás miatt földjéből idővel kimosódhatnak a tápanyagok, így ezeket mindig pótoljuk.

Természetesen a katalógus itt még nem ér véget, lehet próbálkozni a felsoroltakon kívül a gardéniával, rákvirággal, vitorlvirággal, csüngőágú fikusszal, borostyánnal, vagy épp csokrosindával. És még egy tipp: a manapság roppant divatos, minden hipermarketben árult cserepes orchideákat elvirágzás után nedves, sötét helyre kell rakni, hogy nyugalmi időszakukat zavartalanul tölthessék, ehhez pedig a fürdőszoba a legjobb választás!

A témához kapcsolódóan akad egy mozgóképes anyagom is, kattintsanak bátran: 

Képek: inneninneninneninneninneninnen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr956517295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.18. 21:25:52

A vízipálmának nem gyakori öntözésre van szüksége, hanem arra, hogy tűzzön rá a Nap, beleállítva egy nagy lavór vízbe.

Aki nem ezt teszi, az kínozza a vízipálmáját.

Real World 2014.07.18. 22:58:14

Ablak nélküli panel-fürdőszobában ezek közül valamelyik megmarad?
Ki kell vinni megnapoztatni kicsit, vagy hogyan? Nem tudom elképzelni :O

nyubocs 2014.07.19. 00:43:49

A Nolina-t nem raknám párás fürdőszobába, merthogy az egy félsivatagi szárazságtűrő növény.

A videóban elhangzó "mindent kibíró dracéna" elnevezést hogy sikerült kitalálni? :)

kisQtya 2014.07.19. 09:28:22

Szcindapszusz. Azt is tartok a fürdőben a filodendron mellett.
Aszparáguszt is lehetne, nem?
Nincs aszparáguszom, kiment a divatból, nem látok sehol.
Filodendront is csak úgy tudtam szerezni, hogy egy vidéki postahivatal ablakában haldokolt egy pici, csenevész, alig felismerhető növény és elkértem a postásfiútól.
Abból szaporítottam, most már van két nagyleveles példány és két biztonsági picike, mert többé nem fogyok ki belőle.
Valóban retrós, de nagyon mutatós, gyorsan növő, igénytelen növény.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2014.07.19. 09:33:31

@polyvinyl: en nem vagyok kertesz, de a gugli elso oldalan minden link alatt azt irjak a kerteszek, hogy ne tegyuk ki kozvetlen napfenynek, arnyekos hely jobb neki.

kisQtya 2014.07.19. 09:39:43

@Real World: Ablak nélküli WC-ben (egy neves belvárosi sörözőben) láttam szanzavérát. Kérdeztem a WC-s nénit, hogyan marad meg ott, azt mondta, hogy két garnitúra van belőle, egyik a WC-ben, másikaz ablakban meghatározott helyen és hetente (?ha jól emlékszem) cseréli őket, így szokták meg.

A zamioculcas is jól érzi magát a fürdőben, bár nálam a fütdőnek ugyan akkora ablaka van, mint a szobáknak. Az is egy nagy, mutatós növény.
Elhatároztam, hogy csak nagy, buja növényeket fogok tartani (filo, zamio, szcindapszusz, diffenbachia, fikusz) és szanzavérát, mert az a kedvencem.

majdenmegmondomm (törölt) 2014.07.19. 09:42:47

@kisQtya: jól értem hogy te az adófizetők pénzén vett postai díszítőnövényt kuncsorogtad (loptad) el saját használatra? o.O

kisQtya 2014.07.19. 09:43:50

Szeretem még a hibiszkuszt is, de sajnos az a példány, amit nyáron kiviszek a szabadba, az rettentően tetves lesz. :(

kisQtya 2014.07.19. 09:45:19

@majdenmegmondomm: :( Sajnos igen. Úgy gondoltam, hogy jobb nálam élni, mint az adófizetők pénzén haldokolni.
Mea culpa!

majdenmegmondomm (törölt) 2014.07.19. 10:31:39

@kisQtya: az állam mindenkié?mi??teeeeeeeeee...........

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.19. 12:33:28

@droid_:

A neten bármilyen témában rengeteg ostobaságot olvasni.

A vízipálmával kapcsolatban a valóság az, hogy a jól tartott vízipálmát arról lehet megismerni, hogy szinte burjánzik a cserépjében és a levelek töveiben bőszen VIRÁGZIK.

Az idósebb, jól tartott példányokat meg emellett arról lehet megismerni, hogy a levelei MINIMUM két méteresre nőnek, de inkább háromra.

Ehhez két alap dolgot kell a vízipálmának biztosítani:

1. napfény, ami közvetlenül éri a leveleit

2. víz, amiben ázik a cserép földje

borzimorzi 2014.07.19. 12:47:46

Ha a fürdőt legalább négyfős család használja, és többen is jó sokáig vannak bent este, lámpát égetve, akkor talán megélnek a növények ablak nélküli helyen is, ha nappal végig nyitva van a fürdő ajtaja és egy napfényes szobára nyílik. Különben igenis kell legalább egy világítóablak. Ha valakinek ablaktalan a fürdője és egy sötét folyosóra nyílik, ráadásul egyedül él és esténként max. 5 percig zuhanyozik, aztán megint sötét van, akkor felejtősek a fürdőbeli növények. Kivéve, ha tart 4-5 félét, melyek közül egyidőben csak egy van a fürdőben, és naponta-kétnaponta cserélgeti őket.

Laktam panelban eleget, ez működik.

Üdv:
b

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2014.07.19. 13:00:45

@polyvinyl: igazad van, rengeteg ostobasagot irkalnak a neten, pl focihoz, politikahoz mindenki ert, de sokan meg a kertesznel is kerteszebbnek gondoljak magukat :)

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.19. 15:08:05

@droid_:

Az én vízipálmám 3 méter magas. És a tiéd?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.19. 17:09:28

@droid_:

Alacsonyabb lenne, mert nem bírna olyan intenzíven fotoszintetizálni, és építeni a testét. Sínylődne.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.19. 17:18:31

@droid_:

Atyavilág, te tényleg nem tudod, mi a különbség egy EGÉSZSÉGES, magasra nőtt növény, és egy fényhiány miatt felnyurgult növény között?

Bocs, de ezen nevetnem kell :)

Az egészséges, megfelelő fényviszonyok között magasra nőtt növény szárában a fajra jellemző méretű, zömök, erős falú sejtek vannak.

Míg egy fényhiány miatt felnyurgult növény szárában hosszanti irányban megnyúlt, gyenge, vékony falú sejtek vannak.

A felnyurgult növénynél ugyanazt a magasságot sokkal kevesebb, gyengébb sejt adja ki, mint egy erős, megfelelő fényviszonyok között nevelt növénynél.

Örülök, hogy segíthettem ;)

kisQtya 2014.07.19. 18:06:39

Kár, hogy még a virágnevelésen is össze lehet veszni. :(

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2014.07.19. 18:26:40

@polyvinyl: ha ez az erv altalanosan igaz lenne, akkor minden novenynek minel tobb feny kellene, ami nyilvan nem igaz, tehat az erv altalaban nem igaz. nem altalanosan, hanem a konkret esetben viszont valojaban fogalmad sincs, mekkora lenne azonos korulmenyek kozott, de kevesebb fenyben. ilyen alapon tehat leoltani mindenkit, aki ellenkezo velemenyen van, minimum elhamarkodott.
@kisQtya: nem minden vita veszekedes, en nem haragszom senkire, viszont a vita szerintem frissen tartja a gondolkodast.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.19. 21:37:21

@droid_:

"akkor minden novenynek minel tobb feny kellene, ami nyilvan nem igaz"

Nyilván vannak árnyékkedvelő növények is. De a vízipálma NEM az. Legfeljebb ELVISELI a félárnyékot, de nem lesz olyan szép, mint ha megkapná a napi napsütés adagját.

A posztban egyébként nem a vízipálma vízigénye és fényigénye az egyetlen (kettő) tévedés.

A szobapáfrány ugyan a párás levegőt szereti, de a világos helyet kedveli, ahová időnként a Nap is besüt.

A broméliák a fény miatt élnek az esőerdők lombkoronaszintjében. Igénylik a magas páratartalmat, de nem a félárnyékkal, hanem a világos környezettel.

A buzogányfa Mexikóból származik, a világos, napos, SZÁRAZ helyet szereti, szárazságtűrő, kifejezetten rühelli a párás, nedves környezetet.

A filodendron nem "szokott" a fényhiányhoz. Jól tűri a fényhiányt eredeti élőhelyén, az esőerdők mélyén is, de teljes erejéből azon van, hogy dekoratív levelek helyett apró leveleket és hosszú szárat növesszen, hogy felkússzon a fényben gazdag szintekre, ahol a nagy leveleit és a virágzatát kifejleszti. Ha félárnyékban tartod, nem lesznek szép nagy, tagolt levelei, és nem fog virágot hozni sem.

A vízipálmát meg már kibeszéltük :)

A kifejezetten árnyékos, párás környezetet a gyompálma, a nyílgyökér, a papucsvirág, a vitorlavirág, a sarlópajzsika vagy a ránclevél például sokkal jobban szereti.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása