Megyeri Szabolcs kertész blogja

Gyepszőnyegezés öt egyszerű lépésben

1 komment

A zöld gyep minden szép kert - hogy torz hasonlattal éljek - betonbiztos alapja, vagyis lehet gyönyörű rózsaágyás, díjnyertes veteményes a birtokon, ha hiányzik a szép zöld szőnyeg, akkor az összkép nem lesz teljes. Ezt hosszasan magyarázni nem is kell, annál érdekesebb viszont a szemet kápráztató pázsithoz vezető út. A legolcsóbb és legegyszerűbben elvégezhető mód a fűmag vetés, ezt házilag is meg lehet oldani, nem kell hozzá nagy szakértelem, és ha nem sikerül teljesen jól a dolog (kopasz foltok maradnak például), akkor felülvetéssel korrigálható az eredmény. A magvetés hátrányokkal is bír azonban, a magok kiszórása után a terület egy-két hétig járhatatlan lesz, a nem megfelelő fűmagkeverék pedig gyenge minőségű pázsitot eredményezhet, ráadásul a vetés hagyományos ideje a tavasz eleje, az meg már el is múlt. Így tehát, ha most van szükség szép gyepre, mert mondjuk a napokban, hetekben tesszük rendbe a nyaralót, a hobbitelket, vagy csak most kaptunk észbe az otthoni kertet illetően, akkor gyors és látványos megoldás lehet a gyepszőnyeg lefektetése. Következzen tehát a gyepszőnyeg gyorstalpaló az érdeklődőknek.

gyepszőnyeg.JPG

 A gyepszőnyegezés elsősorban kis kertekben jelenthet gyors és hathatós megoldást

A fenti képek még tavaly készültek egy budapesti utcafronton. A látvány alapján két tanulság vonható le. Egyrészt a gyepszőnyegezés jó ötlet utcafroni részeken, ahol fontos az azonnali eredmény, és a járókelők miatt a több hetes magvetési várakozás nehezen lenne betartható. A másik az, hogy a gyepszőnyeg lefeketése előkészületeket és némi szakértelmet kíván, ezek hiányában a látvány nem lesz tökéletes. 

 

Lefektetésre váró tekercsek

Mi tehát akkor a munka helyes menete? Semmiképp sem csupán annyi, hogy kigörgetjük a rolnikat, és máris kész a füvesített udvar, szőnyegezésnél jelentős előkészület és több fázisból álló munka vár ránk. Épp ezért azt szoktam tanácsolni, hogy főleg az első alkalommal kérjük szakember segítségét. Aki mégis önerőből birkózna meg a feladattal, annak a következőket javaslom.

1. Előkészítés

A gyepszőnyeg tekercsek megérkezése előtt készítsük elő a talajt. A lefektetés előtt körülbelül két, de legalább egy héttel ajánlott (értsd: kötelező) egy teljes gyomirtást elvégezni. Ez jelenthet kapálást vagy vegyszeres kezelést, erősen gyomos, főleg tarackos terület esetén inkább az utóbbi eljárás a megfelelő. A gyommentesítés után nem rossz ötlet egy talajfertőtlenítést is elvégezni. Érdemes a földfelület felső pár centiméteres rétegét eltávolítani és új közeggel pótolni. A talaj ne legyen túl kötött, mert az gátolhatja a legyökeredzést, tőzeggel például lazíthajuk a felső réteget.

 
 2. Tápanyag ellátás

A fűnek a szépen előkészített, gazmentes alap még nem elég, tápanyagra is szükség lesz. A megfelelő tápanyag ellátást a direkt erre a célra összeállított gyepindító műtrágya kihelyezésével biztosíthatjuk.

3. Simítás, hengerelés

A fent leírt módon preparált területet ezután hengereljük, és hozzuk szintbe. A gödrös girbegurba felszín esztétikailag sem lesz rendben, és a gyepszőnyeg begyökerezését is nehezíteni fogja. Az egyenletes felület elkészítéséhez sajnos nem elég, ha lábbal próbáljuk letaposni a talajt, a művelethez speciális hengerező szerszámra lesz szükség. 

4. Szegélyezés

Kihagyhatatlan fázis a szegélyek kialakítása, ha ez elmarad, a gyepszőnyeg széleinél a pázsit kiszárad, és elhal. A szegélyezés nem ördöngösség, a képeken is látható alacsony térhatárolóra van szükség, melyet ízlés szerinti anyagból és formában rakhatunk ki. Használhatunk dekortéglát, bontott építőanyagot, faanyagot, de kaphatóak olcsó műanyag szegélyelemek is, melyek könnyen kezelhetőek, ellenben kevésbé dekoratívak. A szegélyekről, szegélyezésről egy régebbi posztomban részletesen tájékozódhatnak: ITT Ebben a szakaszban kerülhet sor a vakondháló lefektetésére, ami mindig jó ötlet, de szinte kötelező akkor, ha a kertben már előfordult vakond. A vakondháló egy egyszerű műanyagháló, ami a gyepszőnyeg alá helyezve megakadályozza a kis ásógép felszínre bukkanását, így a vakondtúrásmentes kert teljesen garantált lesz.  

 

A vakondháló

5. A gyepszőnyeg lefektetése

Most értünk végre oda, hogy előkerülhetnek a tekercsek, és kigörgethetjük őket a helyükre. A szőnyegknek a szárazabb, úgynevezett földnedves talaj a megfelelő ágy, így egy enyhe öntözést, nedvesítést ejtsünk meg. A gyepszőnyeg érkezését úgy ídőzítsük, hogy annak mihamarabb a helyére kell kerülnie, így a legjobb, ha a kiszállítás napján azonnal elkezdődik a munka. Leterítésnél a csíkokat passzentosan illesszük egymáshoz, majd átlós irányban hengereljük le azokat, hogy ne maradjanak levegős területek a talaj és a szőnyeg között (ezért is fontos ugye a sima alap).

 

Hengerelés

Utómunkálatok, öntözés

Az előbbiekben felsorolt munkák végeztével tulajdonképpen véget is ért a füvesítés, a későbbiekben már csak a megfelelő öntözésről kell gondoskodni. A lefektetést követően az első alkalommal ne spóroljunk a vízzel, ezután pedig két-három héten keresztül naponta legalább 5 liter/nm vizet juttassunk ki. Később ritkíthatjuk az öntözést, mindig ügyelve arra, hogy elkerüljük a túllocsolást. Az első nyírást a fűszálak megerősödésekor, nagyjából húsz nap elteltével ejtsük meg, és jót tehet az utólagos műtrágyázás is. A frissen lefektetett fűfelület tulajdonképpen azonnal használatba vehető, de az elején bánjunk vele óvatosan, tömegesen ne járjunk rajta, az első kertipartival várjunk egy-két hetet, és érdemes a kutyát is eltiltani ennyi időre a kert látogatásától.

Ha mindezeket betartjuk, nagyon jó eséllyel szép, egyenletes pázsit lesz a jutalmunk, de ne feledkezzünk el arról, hogy a gyepszőnyeg is csak fű, ugyanarra a gondoskodásra, nyírásra, tápanyag ellátásra szorul, mint a vetéssel kialakított pázsit.

A fűmagvetés és a gyepszőnyegezés mellett van egy harmadik alternatívája is a füvesítésnek, a hidrovetés, amiről az érdeklődők ITT olvashatnak.

Képek: inneninneninneninnen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr346281822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sith Lord 2014.08.01. 20:37:24

Egy kérdés: ha idén leraktam a gyepszônyeget, jövôre mi lesz vele?

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása