Megyeri Szabolcs kertész blogja

Gyepesítés fűágyúval

komment

A tavaszi kertrendbetétel egyik alapvető eleme, tulajdonképpen a leglátványosabb része a füvesítés. A hideg évszak gyakran megtépázza a kerti gyepet, és a hó olvadása után azt látjuk, hogy a kinti zöld szőnyeg foltos, hiányos, rosszabb esetben alig észrevehető, mert annyira kipusztult. Ilyenkor természetesen rendbe kell hozni, amit a tél elrontott, vagyis füvesíteni kell.

home-grass-beautiful-estate-cottage-house-garden_121-21864.jpgMindenki ilyen gyepet szeretne

A gyep újratelepítésének két megszokott, bevett módja van, mindkettővel sikereket lehet elérni, ám mindkettőnek vannak a hátrányai is. Az első, egyszerűbb módszer a fűmagvetés. Ebben az esetben elsőként egy általános talajelőkészítést kell elvégezni, ami gazolásból, átforgató felásásból és talajtömörítésből áll. Röviden részletezve ilyenkor kézzel, vagy amennyiben szükséges vegyszerrel eltüntetjük a gyomokat, majd ásóval, esetleg rotációs kapával a talaj felső rétegét átforgatjuk, meglazítjuk. Ezután tömörítjük a talajt, amelyhez kerti hengerelő eszközt kell használni, ez lehet a régebbi fajta fémhenger, vagy modernebb, könnyebben kezelhető, vízzel feltöltendő műanyag eszköz. Az előkészítést követően jön a magok kiszórása, itt lép be a fő kockázat, ugyanis ha nem sikerül egyenletesen kiszórni a vetőanyagot akkor foltos lesz a későbbi zöld felület. Magvetésnél még a madarak is dolgozhatnak ellenünk, és a magok mélyedésekbe tömörülésével szintén tökéletlen lesz az eredmény.

fumag-vetes-talaj-elokeszites_width.jpgFűmag vetésénél kardinális kérdés, hogy sikerül-e egyenletesen kiszórni a magokat

A kettes alternatíva a gyepszőnyeg terítés, ami jóval egyszerűbb, ám drágább módszer. Ilyenkor egy előnevelt, mondhatni kész gyepet kapunk, melyet tényleg szőnyeg módjára lehet leteríteni a kertben, természetesen szintén az előkészített, gyommentesített, egyenletesen simára tömörített talajra. A gyepszőnyeg még egy előkészületet kíván, telepítéséhez szegélyek kialakítása szükséges. A fűmagvetéssel szemben előnye, hogy azonnal egy kész, zöld felületet kapunk, melyet ugyan egy-két hétig kímélni kell a begyökeresedés időszaka alatt, de tulajdonképpen már aznap használatba vehető. 

1323344555_gyepszonyeg_kertepites.jpgA gyepszőnyeg gyors, egyszerű megoldás

hidrovetes1.JPG

A hidrovetés egy lépésben tartalmaz mindent

A kerttulajdonosok általában a két fenti módszer közül választanak, aszerint, hogy mennyire sürgős az egyenletes, zöld gyep számukra, illetve befolyásoló tényező még az ár is. Van azonban egy nem túl elterjedt harmadik út is, ha nem túl nagy költség mellett gyors eredményt szeretnénk. Ez a hidrovetés. A hidrovetés egy olyan speciális eljárás, melyet egyaránt szoktak alkalmazni közterületeken, parkok, terek esetében, golfpályákon, de magánkertekben is. Lényege, hogy az előkészített felületre egy folyékony keveréket, masszát locsolnak ki, mely tartalmazza a fűmagot, az indítótrágyát, szükség esetén a talaj PH-értékét szabályozó anyagot és az úgynevezett hidromulcsot, mely egy magas cellulóztartalmú, fa és papíralapú segédanyag. Az elegy vizet is tartalmaz így a belocsolás is megoldott egy lépésben. A kilocsolt anyag egyenletesen terül el a talajon, mindent tartalmaz, ami a magok sikeres kikeléséhez szükséges, nem ad lehetőséget a madaraknak és a szélnek, hogy széthordják a vetőmagot, és a mulcs zöld színe miatt azonnal dekoratív kinézetet kölcsönöz a kezelt területnek. A módszer nagy előnye, hogy nehezen megközelíthető, kisebb és nagyobb területeken egyaránt alkalmazható, sőt, meredek felületeken is bevethető, ekkor nagynyomású berendezéssel, egyfajta vízágyúval juttatják ki az anyagot a szakemberek. A hidrovetés házilag nem kivitelezhető, mindenképp kertépítő vállalkozó bevonása szükséges, ám a költségek alacsonyabbak, mint a gyepszőnyeg terítés esetén, ha pedig a magvetéshez hasonló kötelező előkészületeket sajátkezőleg oldjuk meg, olcsóbban végeztethetjük el a vetést. Az eredmény általában már egy hét-tíz nap után jól látható, a növekedő gyep ezután csak a hagyományos törődést igényli. 

1263410321-1.jpg

Merdek felületeken is sikerrel alkalmazható

Összességében mindhárom metódus jól alkalmazható, a fűmagvetés olcsó, és házilag kivitelezhető, hiba esetén pedig újra és újra megismételhető a művelet. A gyepszőnyeg azonnali, látványos eredménnyel jár, már a leterítés napján használatba vehető a kert, cserébe nagyobb befektetés szükséges hozzá. A hidrovetés kedvező áron elérhető, és a talajelőkészítésen kívül nem ró egyéb feladatot a kert gazdájára, valamint a siker biztosabb, mint a magvetés esetén.

2008_0611kep0055.jpg

Olcsóbb, mint a gyepszőnyeg, biztosabb, mint a magvetés

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr705126550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SemBoga 2013.03.12. 12:35:14

mitől ilyen kékes-zöld ez a fajta megoldás eredménye?

teddybear01 2013.03.12. 12:46:22

Ez már régi trükk. A nagyobb földmunkáknál évtizedek óta vízágyúval vetik a füvet, ahol a vizet fűmaggal és műtrágyával keverik. Ez szokott lenni az utolsó lépés. Esetleg repülőgépről is vethetik, a műtrágyaszórással egyidőben. az még ennél is szaporább.

2013.03.12. 13:12:51

@SemBoga: biztos színezik, hogy amíg kinő, addig is ződ legyen:) Egyébként jó, anno míg kertesházunk volt, a magot szórtuk, de elsőre sose jött össze.

poa ogapo 2013.03.12. 17:40:36

Kommunista időkben Bicskei ÁG Németországban autópálya árkot füvesített vele.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása