Megyeri Szabolcs kertész blogja

Menta mindenkinek

1 komment

A menta igazán univerzális növény, télen forró teaként kiváló, nyáron jéghideg italok elkészítéséhez vethető be, haszonnövényként pedig könnyen, és gyakorlatilag bárhol termeszthető, akár a konyhaablakban is eléldegél. Természetesen a kertbe is lehet ültetni, illatos és díszes lakója lesz a fűszerkertnek, vagy a kerti út melletti sávnak, ám kinti nevelésénél nem árt némi óvatosság, ugyanis szapora, gyorsan terjeszkedő növény, ha nem figyelünk oda, egykettőre átveszi az uralmat a birtokon.  

A mentának jópofa legendákkal övezett régi múltja van, a görög mitológiából is ismert, ott mint Menthe, a nimfa bukkant fel, akit Hádész változtatott gyógynövénnyé, hogy megóvja felesége, Persephone bosszújától. Más olvasatban a növénnyé válás már a dühös feleség bosszúja volt, de akárhogy is, az biztos, hogy a menta ősidők ismert gyógy-, és fűszernövény, aki például arab területre megy nyaralni, semmiképp ne hagyja ki az arrafele nyáron is forró italként kínált erős mentateát. Dicső múltja mellett kifejezetten szép növényke, hajtásai pár centiméteresek, levelei párban ücsörögnek a szárakon, virágai kékek, fehérek, vagy rózsaszínűek, ha pedig bármelyik részét összemorzsoljuk, máris árad belőle a jellegzetes mentaillat. 

A mentol néven közismert íz is természetesen kapcsolódik a mentanövényhez, de a rágógumik, cukorkák mentolja főképpen a borsmentából (Mentha × piperita) származik, ami a fent taglalt menta rokona. A mentacsalád egyébként igen népes, ide tartozik a fodormenta, vagy a szintén elterjedt a vizimenta, a narancs menta, és a vörös menta is. A menta sokoldalú gyógy-, és fűszernövény, leveleit tehetjük teába ízesítőként, illetve magát a levelet is forrázhatjuk, hogy tiszta mentateát kapjunk. A menta csillapítja a köhögést, torokfájást, jótékony hatással van a puffadásra és emésztési zavarokra, és persze kiváló frissító is. Mindemellett köretekhez, salátákhoz is adagolható, de ínyencek süteményeket is ízesítenek vele.

Hagyományos közel-keleti mentatea

A felvezető után most jönne az a hosszabb rész, hogy hogyan neveljük, tartsuk a mentát, ám ez ezúttal rövid lesz, ugyanis tényleg egyszerű és igénytelen növényről van szó. A beszerzés pofonegyszerű, szinte mindig kapni előnevelt példányokat elélmiszerülzkletekben, hipermarketekben, vagy épp kertészetekben, az áruk sem igazán drámai. A cserepes példányokat helyezzük világos, napsütötte helyre, szélvédettebb erkélyre, teraszra, vagy éppen világos belső ablakpárkányra. Öntözni csak hosszabb, forró időszakokban szükséges, szívós, kitartó növény, feledékenyebb hobbikertészeknél is biztonságban lesz. Földje legyen jó vízáteresztőképességű, ugyanakkor tartsa is a nedvességet, a berothadás ellen lyukas aljú edénnyel védekezhetünk. A csererepes növényeket, nem csak a menta esetében, hanem általában érdemes megvizsgálni vásárlás után, mert gyakori, hogy ezeket "gyárilag" tőzegbe ültetik, és a tápanyagellátást valamilyen szabályozott időtartamig hatásos műtrágyával oldják meg. Az utánpótlás kimerülése után a növény sorvadásnak indulhat, a gondos öntözés, és a megfelelő fénymennyiség ellenére is. Ha tehát ilyesmit tapasztalunk, érdemes átültetni a növényt (vagy eleve átültetéssel kezdeni az otthoni pályafutást), a menta esetében homokkal és tőzeggel kevert, laza szerkezetűre mixelt általános termő-, vagy virágföld a megfelelő. Az idősebb növényeket időnként érdemes visszavágni, bár mivel a mentatulajdonosok általában folyamatosan csipegetnek le leveleket, egyúttal ezt is elvégzik. A menta magról, vagy rizómáról is szaporítható, a magvetés előnye, hogy a bolti cserepes mentánál jóval több tövet nyerünk, sokkal kedvezőbb áron, így aki nem csak dísznek szeretne egy növénykét, hanem használni is akarja a leveleket, inkább magot vessen egy nagyobb területre. Persze hátrány ez esetben, hogy nem kapunk azonnal használható leveleket, de a türelem jutalma a bő termés lesz. A kertbe, szabadföldbe telepített menta később aztán hatékonyan megoldja a terjeszkedést, nem is szabad magára hagyni, mert évről-évre nagyobb területet fog elfoglalni. Ha a kertben nem akarunk mentainváziót, akkor neveljük nagyobb cserépben (akár egy használaton kívüli, alul lyukas, vagy kilyuggatott vödör is megteszi), vagy emelt ágyásban. 

Képek: inneninneninnen, és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr266146560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

safranek 2014.05.15. 06:00:17

Nemrég jártam Qatarban (dolgozni), és ilyet iszogattam: www.cookandeat-lebanese.com/lemon-and-mint-juice. Tényleg kiváló itóka.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása