Megyeri Szabolcs kertész blogja

A Tűzoltó utca legszebb miniparkjai

Szólj hozzá!

Kissé elhanyagoltam az elmúlt hetekben a budapesti tereket és közparkokat bemutató sorozatomat, igazság szerint a felújított Erzsébet tér került sorra legutóbb, így már ideje, hogy újra jelentkezzem hasonló írással. Ehhez a tervhez kapóra jött egy találkozás egy régi ismerősömmel, aki nemrégiben költözött a belvárosból a IX. kerületbe, egész pontosan a Tűzoltó utcába. Lelkesen mesélte nekem, hogy nem is gondolta volna, hogy ebben a régen nem túl jóhírű utcában micsoda szemrevaló kis parkok vannak. Engem is érdekelt a dolog, és mivel tegnap egyébként is arra jártam, megnéztem én is, milyenek ezek, a barátom szerint ékszerdobozszerű apró parkok. Nézzék meg önök is! 

Kerekerdő park Kattintásra galéria nyílik!

A Nagyvárad tér felől indulva a Tűzoltó utcában az első, és a három bejárt közül a legnagyobb a Kerekerdő park. Igazi családi pihenőparkról van szó, sok paddal, nagyobb nyílt füves területtel, ami nagyon jópofa módon süllyesztett, vagyis medenceszerű, így roppant izgalmas látványt nyújt. A mélyedés mellett kisebb dombocskák is vannak itt, igazán változatossá téve a helyet, a gyerekek biztos nagyon szeretik, hogy lehet kúszni-mászni föl-le a terepen. A családi jelleget erősíti a nagy játszótér, ami mellett egy kültéri edzőterem, és egy hálóval körbekerített kis focipálya is található. A park növényvilága is változatos, a gyep és cserjesorok mellett többek közt futórózsa is található itt, bár utóbbi talán épp nem a legjobb helyen, a padsorok mellett, ahol így az ember kénytelen osztozni a helyen a rózsákon dongó méhekkel. A pázsit kissé elvadulásnak induló állapotban volt, ám ez nem áll rosszul a parknak, és így tavasszal gyorsan nő a gyep, lehet, hogy épp nyírás előtt jártam ott.  

Salkaházi Sára park Kattintásra galéria nyílik!

A Tűzoltó utcában lejjebb, vagyis a körút felé haladva a Viola és Bokréta utcák között bújik meg a Salkaházi Sára park, ami már jóval kisebb, első blikkre egy parkosított, növényekkel beültetett foghíjteleknek tűnik, valószínűleg az is. Itt már kisebb a gyepes felület, arra elméletileg még alkalmas, hogy az idelátogatók leheveredjenek rá, de ezt bizonyára kevesen teszik meg a lakóépületek közelsége miatt. Az így inkább díszparki jellegű terecske kültéri bútorokkal jól ellátott, bár az asztalos padokból több is elférne itt, ottjártamkor épp egyetemisták tanultak az egyik ilyen garnitúránál, tehát igény biztos lenne rá. A pázsit itt is nyírás előtt állt, kicsit vadvirágos, természetközeli külsőt kölcsönözve a helynek. 

Tűzliliom park Kattintásra galéria nyílik!

A Tűzliliom park már a körút közvetlen közelében található, és egészen apró, tulajdonképpen egy parlagi utcasarok, cserjefélékkel gazdagon beültetve. Parknak így csak kis túlzással mondható, de mindenképp üdítőbb látvány, mintha például parkoló lenne ez családi ház kertjének megfelelő méretű placc. Azért ide is jutott pár ülőalkalmatosság, a hátsó részen pedig két békebeli beton pingpongasztal is van, de a fő attrakció a középen elhelyezkedő miniszökőkút, színpompás sövénnyel körbeültetve, ám a vizes látványosság sajnos ottjártamkor épp nem működött.

A rövid túra tanulsága az, hogy zsúfoltabb, szűk utcákkal övezett városrészben is kialakíthatóak pihenésre, játékra alkalmas, vagy csak a környéket szebbé, zöldebbé varázsoló parkok, amik a helyiek komfortérzetét nagyban növelhetik. A kialakítást sem érheti kritika, bár ezek a helyek nyilván nem vetekedhetnek a napi gondozás alatt álló népszerű díszparkokkal, a célnak megfelelőek, bár a tavasszal serényen növekedő gyepet illendő lenne gyakrabban nyírni.

A fotók a szerző képei, 2014 május tizedikén készültek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr496149361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása