Megyeri Szabolcs kertész blogja

Az öt legbizarrabb növény

2 komment

A kert-, és növénybarátok szeretik a különlegességeket, sokan tartanak egzotikus növényeket, például orchideákat, vagy érdekes hibrideket, szokatlan színű, vagy megjelenésű dísznövényeket, azonban az igazi furcsaságok általában ismeretlenek, még a gyakorlottabb hobbikertészek számára is, ráadásul ezek a meghökkentő példányok rendszerint tőlünk távol honosak. Így beszerzésük csaknem lehetetlen, és ha mégis sikerülne, akkor is bajban lennénk a nevelésükkel. Húsevő, gigantikus méretű, vagy éppen elviselhetetlen szagú növényt a többség amúgy sem akarna az otthonába, de olvasni róluk jó szórakozás lehet. Következzen tehát egy abszolút szubjektív lista a legfurább növényekről.

 atita03.jpg

A maszk nem haszontalan a titánbuzogány mellett

Titánbuzogány, vagy óriáskonytvirág. Ennek a trópusi növénynek már a neve is beszédes, angolul corpse flower-nek, vagyis nagyjából hullavirágnak hívják, a latin neve (Amorphophallus titanum) pedig a görög amorphos (formátlan), phallos (pénisz) és titan (óriás) szavakból származik, utóbbihoz a képeket megtekintve hosszas magyarázat nem is szükséges. A titánbuzogány erős, irritáló dögszagot áraszt magából, ezzel egyrészt magához vonzza a beporzást végző rovarokat, másrészt elriasztja el a kártevőket, és a számára haszontalan élőlényeket, tulajdonképpen mindenkit, akinek működő szaglószerve van. További érdekessége, hogy a föld alatt hatalmas, akár fél-egy mázsás, emberi fogyasztásra alkalmas gumót növeszt, ami szumátrán például élelmiszerként is szolgál a helyieknek, már persze ha bevállalják a begyűjtés bűzös élményét.

 A-titunum-8-8-05-sp.jpg

Szép, de büdös az Amorphophallus titanum

Dionaea4.jpg

Érdekes, hogy mennyi pajzánság figyelhető meg a névadásoknál. Fent fallosz, itt vénusz csapdája...

Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula). A költői nevű, Észak-Amerika keleti partjain honos növény egy rovaremésztő faj, és mint ilyen, roppant izgalmasan hangzik, hiszen a köznyelv által csak húsevőnek titulált növények archetípusa. A hús persze csak rovar, de így is érdekes a dolog. A levelek végén elhelyezkedő csapdák édes illattal csábítják a rovarokat, melyek ha megérintik a kis érzékelő szőröket, működésbe hozzák a kelepcét. Ilyenkor a levéllemezek kevesebb, mint egy másodperc alatt összezáródnak, a zsákmány pedig bent ragad. A levéllemez végén lévő rudacskák között a kisebb rovarok még ki tudnak surranni, ugyanis a növény csak a nagyobb példányokra hajt, a kicsik megemésztése több energiát igényelne, mint amennyi kinyerhető belőlük. A vénusz légycsapója egzotikumként nálunk is tartható, ám beszerzése nem egyszerű, nevelése pedig kimondottan körülményes, csak a legelszántabbaknak ajánlható.

 dionamusci058.jpg

A vacsora maradéka a csapdában

Picture_13.JPG

A fojtófüge módszere kegyetlen, itt ráadásul úgy néz ki, mint az Alien filmek pókszerű támadója

Fojtófüge (Ficus aurea). A fójtófüge neve rögtön elárulja, hogy nem egy kimondottan jófej növényről van szó. A karibi-térségben, Mexikóban, és Közép-Amerikában honos faj roppant egyedi életmóddal rendelkezik. Életét magként a fák lombjai között kezdi, ahová madarak ürülékével jut fel. Itt növekedésnek indul, energiát ekkor még csak fotoszintézissel nyer, a nedvességet pedig az eső és a páratartalom biztosítja neki. Mikor indái leérnek a talajig, gyökeret ereszt, és további indákat növeszt, melyek rendületlenül kúsznak felfele a gazdanövény törzsén. Egy idő után a szerencsétlen fát a potyautas teljesen benövi, gyökerei elszívják a tápanyagokat, indái pedig a fényt takarják el előle. Végül rendszerint a fojtófüge győz, a gazdanövény elpusztul, a merev indákból pedig kialakul a füge furcsa, hálós szerkezetű, üreges törzse. 

ficus2.jpg

 A fojtófüge itt már a kivégzett gazdanövény hűlt helyével

wasp-mimic3.jpg

Még egy pajzánkodó növény. A kalapács orchidea a párosodni vágyó darazsakat veri át 

Kalapács orchidea (Drakaea glyptodon). Ez a különleges orchidea a növényvilág mimikri bajnoka, vagyis utánzásban utánozhatatlan. Egyben valamiféle szatír is, mert a beporzáshoz egy darázsfajtát használ fel, olyan módon, hogy a várakozó nőstényt imitálja, tévedésbe ejtve a vággyal teli hímeket. Az orchidea virága a nőstény darázs potrohát utánozza formájában és színében, az arra rászálló hím pedig felszedi a pollent. A csalódott darázs azután továbbáll, jó eséllyel egy másik orchidára, így elvégezve a beporzást. A darázs és a virág kapcsolata nem nevezhető szimbiózisnak, mert a darázs az ügylettel nem nyer semmit, sőt, csak rója a felesleges köröket, így a növény egyszerűen kihasználja a rovart.

hammer-orchid-02.jpg

 Ha nekünk nem is feltűnő a hasonlóság, a darázs beveszi a trükköt

Welwitschia_mirabilis(1).jpg

A növényvilág zombija a velvícsia. A látszat ellenére köszöni, jól van.

Velvícsia (Welwitschia mirabilis). A velvícsia fura nevét felfedezője, a német botanikus Friedrich Welwitsch után kapta. Ha a növények beszélgetni tudnának egymással, a velvícsiához biztosan mindig az lenne az első mondatuk, hogy te jó ég, de rosszul nézel ki. És valóban, pont úgy fest, mint amin áthajtott pár teherautó, aztán megégett és kiszáradt a napon, most pedig épp utolsó, agonizáló perceit tölti. Pedig roppant életerős növény, akár száz évig is elél, a legmostohább körülmények között, 40 Celsius fokos hőségben, szinte teljes szárazságban, a dél-afrikai Namíb-sivatagban (az éves csapadékmennyiség itt mindössze 25 mm). A barátságtalan viszonyok közt a túlélést a velvícsiának két különleges tulajdonsága biztosítja, egyrészt gyökerei a talajszint alatt akár harminc méter hosszan is elnyúlhatnak, hogy nagy területről vehesse fel a tápanyagot. Másrészt a sivatagban csak hajnali páraként létező nedvességet nagyméretű, vékony leveleivel gyűjti be. Érdekesség, hogy a velvícsiának minden esetben csupán két levele van, melyek idővel széthasadnak, ezért tűnik úgy, mintha több lenne belőlük. Kitartása, túlélési képessége miatt a velvícsia Namíbia nemzeti címerében is helyet kapott.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr965859127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ArnWald 2014.03.14. 09:40:16

Hát, ha Titánbuzogány nincs is, nálunk otthon (panel...!) egy leopárdkontyvirág békésen éldegél, ami szintén híres a szagáról (a 2 hetes felhasított és napon felejtett disznó szagával lehetne kábé egy napon említeni :) ).
Gyönyörű virág, és érdekes is (talán "csodagumó" néven vettük annó), és - ha a bűzt elviseljük, és/vagy van pl egy erkély, ahová száműzhető virágzáskor (mert éppen nem esik márciusban hó - ha igen, akkor marad a szag a lakásban...) - akkor abszolút elvan itthoni körülmények között is.
Érdekes, mert ősztől egy darab gumó az egész, mint egy krumpli, aztán tavasszal gondol egyet, és elkezd nőni. Egy darab tálka kell hozzá, és se föld, se víz! A gumóból kinyúlik egy 1-1,5 m hosszú szár és rajta a sötétlila foltos gyönyörű, büdös virág. Aztán ha elvirágzik, összeesik, de még nincs vége a dolognak, ekkor lehet földbe tenni, és öntözni, a gumóból újra elkezd nőni egy szár, amin elágazások és levelek(!) nőnek. Mint egy bokor, csak épp a szára is lágy.
(Lehet, hogy nem túl tudományosan írom le a dolgot, de ez történik...). Aztán őszig békésen elvan így "bokorként" az erkélyen, utána a szár és a levélzet is összeesik, és késő őszre megint marad a gumó, amit el lehet tenni sötét és száraz helyre tavaszig.

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.03.14. 23:14:44

Érdekes volt!
Velvícsia tényleg úgy néz ki mint ami elpatkolt.
A vénusz légycsapójánál nem esett le eddig a hasonlat de ezt is megtudtuk :)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása