Megyeri Szabolcs kertész blogja

Mindenféle zellerek

1 komment

A konyhakertészek epedve várják a tavaszt, hogy kertjükben ültethessenek, növényt nevelhessenek, ám az előkészületek már most időszerűek. Aki előrelátó, és szeretné zöldségeit a kezdetektől sajátkezűleg nevelni, már most nekiláthat a magvetésnek, a palántázásnak. Tél végi zöldségsorozatom mai alanya egy kedvelt, és a hazai konyhakultúrában szinte megkerülhetetlen hasznonnövény, a zeller lesz.

zeller1big.jpg

Kiültetésre váró zellerpalánták. Otthon is nevelhetjük őket

A magvetés és palántázás előnyeiről, és általános tudnivalóiról a múlt héten értekeztem, most pedig következzen a második termény, a zeller. A magok kiszórása előtt most is három fő hozzávalóra lesz szükség, mégpedig friss, porhanyós földre, palántázó tálcára, és vetőmagra. Földet gazdaboltokban, kertészetekben szerezhetünk be (ne a kertben hirtelenjében kifordított két lapátnyi talajt használjuk, ha lehet), tálcát pedig vagy szintén vásároljunk, vagy házilag barkácsoljunk, például tojástartóból, tejfölöspohárból, toalettpapír-gurigából, aki pedig látványos és természetes ültetőedényt szeretne, akár ügyesen megskalpolt tyúktojásokba is szórhatja a magokat. A jó minőségű vetőmag most is a legfontosabb összetevő, ezen ne spóroljunk, mert egyébként is csak pár tíz forint különbség állhat fenn az olcsó, leértékelt (és esetleg régi, silányabb) és az igazán használható, ellenálló vetőmagok között. A minőségi vetőmagból betegségekre kevésbé fogékony, életerős palánták növekednek majd, ami jócskán megkönnyítheti a dolgunkat később. Ha minden megvan, indulhat a magvetés, amit akár január utolsó napjaitól kezdve megejthetünk.

000010669_zeller.jpg.jpg

A gumós zeller a népszerűbb és ismertebb...

Halvanyito_zeller_1.jpg

...de a halványító (szár)zellerrel is érdemes egy próbát tenni

Mielőtt a konkrétumok kerülnek sorra, képezzük magunkat kicsit zellerből. Ebből a leveszöldségből, saláta-alapanyagból igazából háromféle létezik, a gumós zeller (A. g. convar. rapaceum), a halványító (helyesebben halványított) zeller (A. g.var. dulee) és a metélőzeller (A. g. var. silvestris secalinum). Magyarországon a gumós zeller a legelterjedtebb, ezt ismerjük általában zellerként, a másik két fajta nem növeszt gumót, de a halványított zeller is jó választás, roppanós, lédús levelei alacsony kalóriatartalmuk miatt fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlhatóak. A gumós zeller vitaminokban nem kifejezetten gazdag, viszont jó hatással van az idegrendszerre, meszet és foszfort is tartalmaz, de főképpen pikáns, fűszeres íze miatt kedvelt. 

 tojás cserép.jpg

A palántanevelést megbolondíthatjuk látványos nevelési móddal is, például tojáshéjba vetve a magokat

Mikor nekiállunk a magvetésnek, elsőként azzal fogunk szembesülni, hogy a magok szinte kezelhetetlenül aprók. A vetést így kézzel nehézkes lesz elvégezni, de egy kis trükkel megoldható a művelet. A magokat szórjuk egy lapos tálba, fogjunk egy vékonyka ecsetet, vizezzük be, és ezzel szedjünk fel egyszerre körülbelül 5-6 magocskát. Az ültetőalkalmatosság egy-egy fakkjába így helyezzük be őket, egy ujjal kialakított sekély mélyedésbe, majd takarjuk be őket földdel, és finoman tömöríthetünk is, vagyis picit nyomkodjuk meg a föld felszínét. Ha ez megvan, egy pumpás kézi permetezővel spricceljük le az ültetvényt, hogy nedves legyen, de óvatosan csináljuk, hogy egyrészt ne mossuk ki a magokat, másrészt hogy ne áztassuk el túlzottan a veteményt. A zeller nem egy sietős növény, az első félénk hajtások 2-4 hét elmúltával bukkannak majd elő, a palántanevelés teljes ideje pedig 12-14 hét lesz. A palántákat ne tartsuk sötétben, gondoskodjunk elegendő fényről, és földjüket se hagyjuk kiszáradni, az első időben főleg spricceléssel nedvesítsünk. Mikor a növénykék már két levelet növesztettek, az ültetőládában fakkonként riktítsuk meg őket, úgy, hogy egy egységnyi helyen csak az egy-két legerősebb palántát hagyjuk meg, a többit csípjük el. A megerősödött, 5-6 lombleveles növényeket jellemzően május környékén ültethetjük ki. A gumós fajtákat 40x40 centiméteres sor és tőtávolságra telepítsük, a halványító zellert pedig mélyebb barázda aljára helyezzük, hogy a halványítást könnyebben elvégezhessük majd. Egyelőre ennyi teendőnk van, a kiültetés utáni gondozásra és a halványítás trükkjeire tavasz derekán fogok visszatérni.

IMG_2837.jpg

Zellert balkonon is termeszthetünk, a képen látható mennyiség talán már túlzás is, egy ládányi zöldség is bőven elegendő átlagos felhasználásra

Zeller vetőmag ajánlat: ITT

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr145785551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

burakefendi 2014.01.30. 20:03:40

hogyan lehet ilyen szép palántákat nevelni, mint az első képen? én bármit csinálok (déli fekvésű ablak, minőségi palántaföld, stb.), nekem mindig megnyúlnak, vagy kis satnyák maradnak...

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása