Megyeri Szabolcs kertész blogja

Üdv néked új Rákóczi tér!

komment

Ahogy egy kertes ház képét alapvetően meghatározza egy szépen karbantartott, ízlésesen kialakított kert, úgy alakítják a városképet a rendezett parkok, közterek, utcafrontok. A Rákóczi tér a főváros emblematikus helye,  na nem a szépsége miatt, az nem is nagyon volt neki, hanem a kétes hírneve tette országosan ismertté már évtizedekkel ezelőtt is, nincs is tán olyan ember az országban, aki ne a jól ismert, fogalmazzunk így, pajzán múlttal kötné össze ezt a jobb sorsa érdemes közteret. A sokat vitatott metróépítés kétségtelenül pozitív hozadéka, hogy több park, elhanyagolt tér megújult, ez történt a már átadott, és időközben átkeresztelt II. János Pál pápa térrel, ez vár a Baross térre, most pedig a Rákóczit vehetik újra birtokba a kerületiek, meg persze mindenki aki erre jár, vagy fog járni, ha már a szerelvények is közlekednek. 

Lomogram_2013-12-09_09-19-54-PM.jpg

A tér elkészültének jeles alkalmából, meg mert a hétvégén épp arra jártam, készítettem pár képet, hogy aki még nem láthatta az új állapotokat, az is élvezhesse a látványt, persze amennyire ezt a decemberi időszak, és az ebből fakadóan gyérebb vegetáció engedi. A tér szellős, átlátható kialakítást kapott, kevés a sötét zug, a buja sarok, a jól belátható részek biztonságérzetet adhatnak, emellett pihenőparki jellege is lett, köszönhetően a padoknak, melyeket több helyen asztalok is kiegészítenek (jöhetnek a sakkozók nyáron), és egy kicsi, de vidám játszótér is helyet kapott. Ám ezeken felül is akad érdekesség, nézzük csak:

WP_001976.jpg

A Vásárcsarnok bejáratával szemben széles sétány épült, és itt bukkan felszínre a peronszintről érkező lift is. Padból már itt is akad bőven, beljebb még többet fogunk találni.

WP_001977.jpg

Kicsit jobbra fordulva már egészen zöld kép fogadja a szemlélődőt, persze bele kell számolni, hogy a növényzet majd tavasztól mutatja meg igazi arcát. A túloldalra kanyargós sétány vezet, és már itt belebotlunk az első szemetesbe, amiből örvendetes módon sok akad, csak legyenek is használatban majd. Az oszlopokon látható tányérok nem műholdvevők, hanem a tér egyik fő attrakciójának elemei:

WP_001989.jpg

Tükrök! A trükkös tükörrendszer szállítja a természetes fényt a lenti peronra...

WP_001984.jpg

...egész pontosan itt jut le majd a fény, üvegcsöveken keresztül.

WP_001985.jpg

 A kőrengeteget nem tudtam mire vélni, míg a sajtóanyagból ki nem derült, hogy ez bizony egy medence lesz. Vizet valószínűleg csak később töltenek bele, de addig is elég jól néz ki. A tükrökön és a vízfelületen visszaverődő fény a peronszintre jutva várhatóan különleges élményt nyújt majd.

WP_001990.jpg

A tér hátsó részén nincs gyepes felület, ami nem is baj, a cserjékkel beültetett parkrész kevesebb törődést kíván, és a forgalmas József körút közelsége miatt ez amúgy sem az a piknikezős hangulatú hely

WP_001996.jpg

A régi fák is megmaradtak, és újakat is ültettek, a tányérozás látványos, és megakadályozza a törzs melletti gazosodást.

WP_001997.jpg

A körút felőli sarokba is jutott egy kis növény, ami megtöri a díszkő egyhangúságát, jó ötlet volt. 

WP_002017.jpg

A frontrész is letisztult, sallangmentes, a metróból a mozgólépcsőn feljövő utasok ezt a gyepes felületet fogják látni

WP_002001.jpg

A pázsit decemberhez képest egész jó kondícióban van, tavasszal még szebb lesz

WP_001998.jpg

A park nem túl nagy méretéhez képest tágas, átlátható terek találhatóak, ez jót tesz majd a komfort-, és biztonságérzetnek

WP_002015.jpg

A köztéri bútorok egy spanyol design-cég termékei, igényesek, kérdés, hogy a közönség mennyire fog vigyázni rájuk

WP_002004.jpg

A tér jobb hátsó sarkában (a villamosnak háttal állva) egy apró játszótér is helyet kapott, el is kél az ilyesmi a kerületben

A megújult-megszépült Rákóczi téren sok kivetnivalót nem találni, sikerült az adottságokat és a funkcionalitást jól összehangolni, a környékhez illeszkedően nem a díszparki jelleg, a virágágyások dominálnak, hanem a rövid idő eltöltéséhez alkalmas köztéri bútorok, a szellős terek, és az egyszerű, kevés gondozást igénylő növények. Várhatóan nem ez lesz a tágabb értelemben vett belváros slágerhelye (arra az éppen renoválás alatt álló Erzsébet tér pályázik megint), de jó érzéssel lehet majd áthaladni rajta, és kis szerencsével a hírhedt imázs is feledésbe merülhet.

A fotók a szerző felvételei.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr775683545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

...0 .. 0... · http://wece.blog.hu/ 2013.12.11. 02:58:13

ez a köves megoldás milyen szar már, nem? hol van még ilyen a városban? egyáltalán, melyik városi medence alja van telebaszva ÉLES kövekkel?
a csarnokból kilépve eddig a körúti házakat láttad, ezt most eltakarja egy betonfal - a körútról nézve a Csarnok épületét láttad, most eltakarja egy betonfal.
a körút felőli része mindig is füves volt, oda lehetett kiheverni - mint most is. :)
mondjuk jobban örültem volna egy összehasonlító felsorolásnak, hogy e tér mikor milyen volt, és lám, most épp hogy szabták át.
vagy hogy hány fa is hiányzik innen, amiket kivágtak...

tejbegrizzly 2013.12.11. 09:47:25

Nagy kár, hogy a felújítás során nem tették vissza a körút felőli gyep közepére a 70-es évek végén a Budai Várba költöztetett szökőkutat (www.budapest-foto.hu/halaszo%20gyerekek.htm), ott nem sok keresnivalója van, itt viszont oldaná a sok mértani formát és szép színfoltja lenne a térnek.
Gyermekkoromban a téren volt egy csősz, felszedte a szemetet, locsolta a füvet, egyszóval rendet tartott. Talán közmunkából ez most is fedezhető lenne, hogy a park állaga megmaradjon.

Globetrotter2014 2013.12.11. 10:46:29

Szép, egyszer érdemes lesz arra járni és megnézni, remélem vigyáznak majd rá addig :)

Roy 2013.12.11. 11:52:39

Nekem csak egy kérdésem van. Mikor lesz sötét nappal is a peronon? Amikor már összetörik a tükröket.
Gondolja valaki is, hogy a vandálok rövid időn belül nem fogják összetörni, összefestékezni a tükröket. Remélem nem így lesz, de ez Magyarország.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása