Megyeri Szabolcs kertész blogja

High-tech növénygondozás

2 komment

Hatalmas közhely, de a technika korát éljük, a mindenféle ketyerék nemhogy befurakodtak az életünkbe, de nélkülük már lassan egy lépést sem tudnánk tenni. A hétköznapi munka, a szórakozás, a játék mellett a technológiai fejlesztések a kertészkedés, növénygondozás területét sem kímélik, a programozható öntözőrendszerektől a robotfűnyírón keresztül, az egészen extrém, és néha (látszólag) teljesen haszontalan fejlesztésekig. Mostani bejegyzésemben az elmúlt pár év legfurább és legérdekesebb növényi kütyüjeiből állítottam össze egy csokorravalót, melyek némelyike egészen életképes elgondolás, mások pedig egyszerűen csak bolondos szerkezetek.

USB-Greenhouse-Eco-Gadget-300x256.jpg

Ez az USB-ről működtethető mini üvegház jól mutat a gyerekszobában a monitor mellett, kellemes látvány tanulás közben, de irodába is jó választás, főleg gyakorlatlan kertészkedők számára. A készlet az üvegházból, földből és egy szoftverből áll, utóbbi segít a növénygondozásban, figyelmeztet az öntözési időre, és egyéb tanácsokkal is ellátja a gazdát a nevelést illetően. A kapszula saját világítással is rendelkezik, a benne cseperedő növény pedig gyárilag a büdöske, melynek elültetendő magjai járnak a szetthez, de persze később lehet pótolni őket, ha szükséges. 

bonsaispeakers435.jpg

2008-ban készült el a JVC Kirikabu nevű különleges hangszórórendszere, melynek fő attrakciója az volt, hogy a tetejében kialakított mélyedésbe növényt lehetett ültetni, az alapkoncepció szerint bonsai-t. Így az "életteli hangzás" szlogen teljes mértékben megvalósulhatott, ráadásul a háromágú csőre hasonlító hangszórók összeköthetőek voltak, így akár egy teljes hangrendszert lehetett építeni belőlük, mindegyikbe más-más (vagy épp ugyanazon) növényt ültetve.

hydosphere1.jpg

Az Electrolux sem maradt ki pár évvel ezelőtt az érdekes zöldfejlesztésből, náluk egy zárt, vízkultúrás növénynevelde volt a nagy találmány, melyet dísznövények nevelése mellett akár konyhai fűszernövény-keltetőnek is lehetett használni. 

petplant.jpg

A fenti Pet Plant kifejezetten gyerekeknek készült, tulajdonképpen egy okosedény (ha létezik ez a kategória), mely képes a benne lévő talaj egyszerű analízisére, és a leszűrt információkat a kijelzőjén tudatni a felhasználóval. Az edény piktogramokkal hozza a gondozó tudomására, ha valami hiányzik (például a víz), és mosolygós arcot mutat, ha minden rendben. Ha meg nem, akkor összevonja a szemöldökét.

andrea.jpg

Ez a légtisztító kapszula teljesen természetes módon működik, nem kell benne filtert, szűrőt cserélni, mert az maga a növény és a földje. Az Andrea-nak keresztelt légtisztító berendezés persze közel sem funkcionál olyan hatékonysággal, mint egy nagyobb, összetett szűrőrendszerrel ellátott gép, de kicsiben jól mutatja, hogy mi a fő ok, amiért a növényeket szeretjük. Sajnos kissé borsos áron hozzáférhető, a postaköltség mellett közel kétszáz dollárt kell leszurkolni érte.

planttalk.jpg

A Pekoppa Communication Plant a Sega játékfejlesztő cég terméke, és igazából kicsit kilóg a sorból, mert nem tartalmaz valódi növényt, hanem egy művirág, ami azonban képes reagálni az emberi beszédre, a megfelelő kérdésekre, kijelentésekre bólogatással, mozgással válaszol, ami bizonyosan szórakoztató egy ideig. Ráadásul mókás dolog egy (mű)növényre bízni sorsunkat, például megkérdezni tőle, hogy érdemes-e ma randiznom?

0811-5-gadgets-1.jpg

A PlantSense EasyBloom nevű ketyere a valóban használható, és a némi értelemmel is bíró kerti szerkezetek körébe sorolható, ugyanis igazából nem más, mint egy analizátor, mely felméri, hogy milyen adottságokkal rendelkezik a talaj, amibe belehelyezték. 24 órára kell a földbe dugni, majd számítógépre kötni, és máris kiderül, hogy a közeg nedvességtartalma, a napfény mennyisége és a levegő hőmérséklete alapján milyen növény ültethető az adott helyre. Persze gyakorlottabb kertészek számára kissé nevetséges az elgondolás, hiszen nem olyan nehéz kitalálni, hogy hova, mi ültethető leginkább, ám kezdőknek, laikusoknak egy jó segédeszköz ahhoz, hogy izgalmasabbá tegyék a kertészkedés első lépéseit.

power_plant_herb_garden_parts.jpg

Ha technológiáról van szó, az egyik legkedveltebb kifejezés a "NASA által kifejlesztett", mely mindig képes elhitetni, hogy az adott eszköz a csúcstechnikát képviseli. A fenti termék is ezzel a cimkével kelleti magát, hogy az igazság mennyi mögötte, azt nem tudni, de tény, hogy a termőföld nélküli növénynevelés akár az űrhajózásban is használható lehet. A kecses doboz egy speciális szivacsszerű anyagot rejt magában, melyet elláttak megfelelő tápanyagokkal, mellékeltek hozzá magokat, így utóbbiak beszórása után már csak az öntözés feladata hárul a gazdára. A Power Plant Herb Garden, vagyis a kerti erőmű biztos jól mutat az irodában, vagy az otthoni íróasztalon, ráadásul a szivacs megtisztításával és a megfelelő műtrágya hozzáadásával a folyamat újraindítható, ha esetleg elsőre kudarcot vallottunk.

20120831_Koubachi_002_610x439.jpg

A lista végére maradt a nagyágyú, mely tulajdonképpen egy iPhone kiegészítő, ám egyedülálló módon a növényneveléssel kapcsolatos. A Koubachi egy mutatós és fejlett szenzorrendszer, mely képes részletesen elemezni a kiválasztott növény földjét, és wi-fi kapcsolaton keresztül tudat minden fontos információt a növény gondozójával. A Koubachi már nem csak a hőmérsékletet és a föld nedvességtartalmát monitorozza (mint egyszerűbb társai), hanem a tápanyagok mennyiségét (vagy hiányát) is figyeli, és miután beállítottuk rajta, hogy milyen növényre felügyel, egészen pontos és szakszerű nevelési infókat és tanácsokat képes osztogatni. A nem túl olcsó ketyere elsősorban nagyobb értékű, egzotikus zöld házikedvenceknél lehet hasznos, de techmániás növénybarátoknál is beválhat. Innen lehet szerezni egyet.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr615457423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.08.18. 11:38:33

valójában persze a növények a hitech kütyük, ezek csak ilyen otromba béna gagyiságok :)

Rwindx 2013.08.18. 13:12:51

Ez szvsz parasztvakítás. Ha az emberben van egy kis barkács szellem, akkor inkább írja be a googlebe hogy arduino plant és ott nézzen körül.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása