Megyeri Szabolcs kertész blogja

Megüti a növényeket is a hőguta?

komment · 1 trackback

Meg bizony, ezért érdemes, sőt szükséges odafigyelni zöld, vagy épp színes kedvenceink kondíciójára ezekben a forró napokban. Ugyan az előrejelzések mától jelentős visszaesést prognosztizálnak, de ez csak azt jelenti, hogy a mai 40 Celsius helyett kicsivel 30 Celsius fölötti értékekre számíthatunk, ami azért még mindig hőség. Ahogy az embereknek megterhelő ez a hőfok, úgy a növények is megszenvedik, bár van pár fajta, melyek igazán ilyenkor vannak elemükben. Épp ezért nem lehet minden növényt ugyanúgy kezelni a kánikulában, de mindegyik esetében akad valamilyen teendő, elővigyázatosság.

V watering garden.JPG

Fontos, hogy hőség idején az öntözések reggel, vagy este történjenek, és akár családi programot is lehet csinálni a növényitatásból

A városi balkonok gyakran szolgálnak szükség szülte minikertekként, ezek a helyek pedig eltérő tulajdonságokkal bírnak, mint egy kert. A betonrengeteg hamar felmelegszik, és ontja magából a hőt, valamint az enyhítő szellők is ritkábbak a tömbházak között, így az erkélyeknél különösen nagy figyelmet kell fordítani a flórára. Kardinális kérdés az öntözés, amit a legjobb, ha munkába menet előtt, vagy onnan hazatérve, tehát a már nem csúcspont körüli hőmérséklet idején ejtünk meg. A reggeli kávé mellé biztosan befér pár percnyi locsolás, ahogy délután, esteféle is lehet erre szakítani időt. Ezzel a módszerrel a növény fel is tudja venni a számára kijuttatott vizet, mert az nem csak elpárolog hamarjában. Hőséggel terhelt napokban kerüljük a fekete, és sötét kaspókat, cserepeket, ezekben hamar megsülhet a gyökérzet. Ezt persze most könnyű mondani, hisz balkonnövényeink már rég helyet foglaltak az edényeikben, és átültetni őket éppen nem tanácsos ilyenkor, de megoldás akad persze, elegendő például fehér papírral borítani a sötét cserepeket, máris jobb lesz a hőháztartásuk (ehhez csak pár ív papír és némi ragasztószalag szükséges). Aki korábban önöntöző balkonládát vásárolt, most élvezheti annak előnyeit, mert ezek amellett, hogy megakadályozzák a víz felgyűlését, még párásítanak is alulról. A tűző napon lévő növényt tehát ne bántsuk se túlzott öntözéssel, se termésvadászattal, a kókadt ágak könnyebben sérülnek. Sőt, amennyiben tudjuk, hogy az adott fajta a meleget igen, de az erősen tűző sugarakat nem kedveli, az ilyen szélsőséges körülmények idején helyezzük védett területre, akár csak az erkélyen belül. Amennyiben balkonunk túl sok fényt és hőt kap, például fekvése okán, és ez várhatóan károsítja az ott élő zöldet, akkor pár napra árnyékolhatunk is, egy megfelelő méretre vágott régi, könnyű lepedő felfüggesztése segíthet. Vannak természetesen olyan növények is, melyek kifejezetten kedvelik ezt az időszakot, szoktatás után a citrusfélék, a leanderek, az olajfák nyugodt szívvel kirakhatóak a napra, ha eddig még nem lettek volna kint. Fontos hogy a balkonnövények sose álljanak vízben, hisz nem úsztatni akarjuk őket, a gyökérzet ilyenkor csak befullad, és akármennyire is jót szerettünk volna tenni a sok vízzel, az ellenkezőjét érjük el. Páraigényes növények közé lehet kaspóban, tálcában, vödörben vizet elhelyezni, így napközben a növényeket hűti valamelyest a páratartalom.

balcony-garden-flowers-decorative-condo.ca_.jpg

A balkonon célszerű világos, színes edényeket használni, ezek amellett, hogy valamelyest megóvják a növény földjét a túlhevüléstől, még dekorációként is jól mutatnak

0111508.jpg

A citrusok és a leander kedvelik a mostani időjárást, némi szoktatás után kiköltözhetnek az erkélyre

A kertben is adódnak kánikulai feladatok, az öntözést tekintve egész hasonlóak, mint a balkonon lakók esetében. A jeészó itt is a kora reggeli, késő esti öntözés. Az örökzöldeket, amennyiben nagyon süti őket a Nap, célszerű takarni, melyhez egy régi lepedő most is megfelel. Az öntözésre egy mondatnyira visszatérve, a fél órás áztató locsolás nem tudja pótolni a heti csapadékhiányt, és a talajt sem tölti fel, valamint a növény sem tudja felvenni a vizet, ezért célszerű egyszerre kisebb adagokat kijuttatni, lehetőleg esőztető öntözéssel (a szórófejet felfelé irányítva, nem vastag, erős vízsugarat alkalmazva). A gyepfelület napközben is öntözhető, de kerüljük a víz megállását, a pocsolyák képzését. Hétfőtől péntekig a legtöbbünk dolgozik, ezért a munkanapokon sokszor kevesebb idő és figyelem jut a kertnek, de ne akarjuk a kiesett törődést hétvégén, egy adagban bepótolni. Egy szombati, lelkesedésből és némi lelkiismeretfurdalásból elkövetett tocsogósra öntözés több kárt okozhat, mint az előtte lévő napok kimaradása.

Automatic-Garden-Watering-System.jpg

Ahol van programozható öntözőrendszer, ott érdemes kihasználni az előnyeit, virágágyásokba, veteményesbe pedig rögtönzött csepegtető öntöző is készíthető egy kilyuggatott, a végén bedugaszolt locsolócsőből.

Az egynyáriak zöme csak napon virágzik, ezért a kertben levő üres részek feltöltésére napos helyen egynyárival, árnyékos helyen pedig évelővel lehet kísérletezni, de lényeges, hogy bármit ültetünk a kertbe nyáron, fokozottan oda kell figyelni a friss telepítésekre, főszabály, hogy naponta legalább kétszer legyenek öntözve. Bár közel negyven Celsius fokban keveseknek van kedvük kertészkedni, azért fontos tudni, hogy a nagy nyári melegekben lehetőség szerint kerülni kell a növények kerten belüli áttelepítését, ugyanis a gyökérzet pillanatok alatt kiszáradhat, ami a művelet teljes kudarcát okozhatja. Ezeket a teendőket időzítsük inkább későbbre, hűvösebb napokra. Egyes növények leszáradhatnak, kókadhatnak napközbeni forróságban, ezért lehetőleg az esti öntözések semmiképp se maradjanak el, így legalább mi sem kapunk hőgutát, és a növények is jobb esélyekkel indulnak neki a másnapi megpróbáltatásoknak.

wilted-tomatoes-300x214.jpg

A veteményeskertet is figyeljük kánikulában, a fonnyadó, ledobott levelek a hőártalom jelei. Napi kétszeri, nem túlzásba vitt öntözéssel a paradicsom, paprika átvészeli a forró napokat

Természetesen a kert állati lakóiról sem illendő elfeledkezni, az talán mindenki számára evidencia, hogy az ebeknek - főleg, ha napközben egyedül maradnak - bőséges ivóvizet kell biztosítani, lehetőleg árnyékos helyre téve, nehezen felborítható edény(ek)ben. Árnyékos búvóhelyről is gondoskodni kell, a kikötve tartott ebeknek legyen hova húzódniuk. Ugyanígy a cicáknak is tegyünk ki vizet, de ahol süni lakik, ott a tüskéshátúnak is kirakhatunk este egy lapos vizestálat, hogy mikor előbújik, felfrissülhessen.

planting-happiness-urban-gardening-2013-rooftop-garderning-dog-houses.jpg

Több szempontból jó ötlet a tetőkertes kutyaház. A növényzet nem engedi átforrósodni az ól belsejét, és az így kialakított házikó roppant mutatós

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr975432536

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.08.02. 11:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bartush 2013.07.31. 07:37:43

Ha a karóbab levelein olyan foltok mutatkoznak mintha liszttel behintették volna, és eléggé sárgulnak is (még szépen virágzik), akkor az nem gutaütés ezek szerint. Esetleg van ötlet hogy mi lehet, és mivel lehetne meggyógyítani? A mellette levő paprika és paradicsom nem érintett (még?).

gyrgyvrs 2013.08.04. 19:15:53

Atka. Levél fonákán pókhálószerű fonadék, nagyítóval apró rovarok láthatók.
Mitac, Nissuron, Sanmite.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása