Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kert, árvíz után

komment

A mindenféle rekordokat megdöntő árhullám mostanra levonult, a védekezés befejeződött, a napokban már a helyreállítás, tisztítás, és a különféle utómunkálatok zajlanak, így az érintettek, és persze az egész ország is fellélegezhet. Sajnos azonban az áradás végeztével  - a folyóval ellentétben - nem tér vissza minden automatikusan a megszokott mederbe, jön a kárfelmérés és a renoválás ideje. Az elöntött kertek tulajdonosainak biztos nem kell ezt hosszan ecsetelni, a víz visszavonultát követően a legtöbb kertben, udvarban siralmas a helyzet. Természetesen elsőként mindenki a lakóingatlanját hozza rendbe, de aztán eljön a kert ideje is. Az elárasztott kertek általában szörnyű képet mutatnak, és sokan nem is tudják, hol kezdjenek bele az újjáépítésbe. Ebben próbálok segíteni, így a következőkben sorra veszem a legfontosabb teendőket.

1-2.jpg

Kertből tó (kép: Index)

- Fontos feladat az elpusztult növények kivétele, a sokáig vízben állt, de még élő, csak lerohadt levelű cserjék visszametszése.


- A gyeppel kapcsolatban meg kell várni míg teljesen felszárad, majd a kirohadt foltokból a sérült részek kigereblyézése, felülvetése lesz a fő feladat. Az első fűnyírás a teljes kiszáradás utáni első-második hétvégén lesz esedékes, így a fű azért még életre tud kelni, ha rendesen kiszárad a gyökérzóna.


- A szúnyogok elleni küzdelem államilag lesz megoldva, (tegnap kezdődött meg) ezért külön, egyénileg nem érdemes lépéseket tenni (vegyszerezni) a vérszívók ellen. Saját hatáskörben főleg a vízfelületek megszüntetésével lehet elejét venni a szúnyogok elszaporodásának. Nagyobb tócsák esetében szivattyúzni kell, és minden árvízi vízzel megtelt víztárolót (esővízgyűjtők, hordók, tárolóedények) célszerű kiüríteni, szükség esetén klóros fertőtlenítővel átmosni, és hagyni rendesen kiszáradni.

árvíz-kert.jpgLesz tennivaló bőven (kép: innen)

- Az áradásban egy-két hétig vízben állt fákat - amennyiben nagyon felázott a talajuk, és a gyökérzetük sekélyen van - a talaj kiszáradásáig támasszuk ki, így egy egy viharos szél nem fordítja ki őket a földből. A nagyobb fák az egy-két hetes vízbenállást gond nélkül átvészelik, a problémák a szél megjelenésével jönnek. Egyes fák kifejezetten szeretik, és igénylik is a vízben állást, ilyen például az éger és a a fűz, ezeknél nem kell aggódni az egészségük miatt.


- A kerti járófelületek,  így például viacolor kővel, barabáskővel kirakott felületek ilyen esetben megsüllyedhetnek, így kerüljük a gépjárművel való ráhajtást amíg vizes a talaj. A járófelületeket szükség esetén nagynyomású mosóval tisztítsuk, és fertőzésveszély esetén fertőtlenítsük. Ugyanez vonatkozik a kerítésekre is.


- Az évelő ágyások, cserjefoltok alatti talajtakaró anyagokat (például fenyőkérget) árvíz után célszerű felszedni, és kiszárítás után visszahelyezni, vagy méginkább újjal pótolni.


- Az árvízi hulladékokat minden esetben távolítsuk el a kertből, az uszadékfák, elhullott állatok, halak fertőzésforrást jelentenek.


- Veteményesben, zöldséges ágyásokban célszerű ellenőrzést végezni, az elpusztult növényeket eltávolítani. Ha a teljes ágyás kipusztult, akkor újravetés előtt jó ötlet talajfertőtlenítést végezni, de a gombák elleni védekezés is segítség lehet a növények számára.

image.jpg

A helyreállítás heteket vehet igénybe (kép: innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr515363932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Loname 2013.06.19. 07:18:50

Kedves Szabolcs! Mivel kell talajfertőtlenítést végezni? Ehető-e a folyton érő eper, ehető lesz-e a paradicsom, ami most kezd érni, de eddig a töve vízben állt, ami valószínűleg nem tiszta Duna-víz volt (sok szennyvizet is kimosott)? A kétéves kis meggyfa rohamosan sárgul, mi lelte, mi lesz vele? Érik az alma - ehető lesz? Várom a választ és köszönöm a sok remek cikket.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása