Szép időben, egy kiadós vasárnapi ebéd után hanyattdőlni a kerti nyugágyban és elkortyolni egy jóféle feketét vitán felül pazar élmény, kerti kávézás alatt én most mégsem ezt értem. A kávéért a fél világ rajong, ám azt kevesen tudják, hogy a népszerű ital "forrása" a kávécserje akár otthon is nevelhető. Mielőtt azonban valaki beleélné magát, hogy saját terméséből fogja őrölni reggeli kávéját, tudni kell, hogy a mi éghajlatunkon ez eléggé valószínűtlen, de a kávécserjét dísznövényként minden további nélkül tarthatjuk, akár egyfajta tiszteletből, így köszönve meg a regeneráló italt.
A kávécserje kifejezés igazából több tucat fajtát jelöl a Coffea nemzetségen belül, közülük három az, melyet fogyasztási alapanyagként termesztenek. A legelterjedtebb a Coffea arabica, ez adja a világtermelés döntő hányadát. A másik a Coffea canephora, vagy ismertebb nevén robusta, a harmadik pedig a marginális jelentőségű Coffea liberica, mely túl keserű végeredményt produkál ahhoz, hogy népszerű és elfogadott legyen. A tökéletes ízhatáshoz különleges termesztési körülmények szükségesek, 900 méter fölötti magasságban, trópusi éghajlaton, tápanyagdús talajban, egyenletes éves csapadékeloszlással biztosítható az igazán élvezetes kávé-alapanyag. Dísznövényként azonban ezek az igények sokkal szelídebbek, így a kávécserje hazánkban is igen jól érezheti magát, már ha nem várjuk el tőle, hogy díjnyertes aromájú italt szolgáltasson. Ráadásul az első betakarításra is éveket kellene várnunk.
Tavasztől őszig egy világos ablakban is tartható, de jobban örül a kerti tartózkodásnak a meleg hónapok alatt (a képen az arabica fajta látható)
Kávécserjét, (de akár magot is) rendszeresen lehet vásárolni nagyobb kertészetekben, így az induláshoz adottak a lehetőségek. A kávécserje hőmérsékleti optimuma 15-24 Celsius fok között van, így télen hűvösebb (12-15 C), de nem sötét helyet kell neki keresni, nyáron pedig kitelepíthető a kertbe, de csak úgy, hogy perzselő napsugarak ne érjék, mert levelei hamar károsodnak, így félárnyékos helyet keressünk neki. Tavasszal, a kertbe költöztetés alkalmával át is ültethető (akár minden évben), ebben az időszakban egy növekedésindító tápoldatozás is ajánlott, és levéldísznövényeknek összeállított tápoldattal egészen az őszi nyugalmi időszak beálltáig két-három hetente kezeljük. Nyári melegben a rendszeres öntözés mellett a leveleket is permetezzük meg vízzel, meghálálja. A kávécserje pár év után virágzik először, ezt követően fejlődnek ki termései, jellemzően a negyedik-ötödik évben. Ekkor az először zöld, később vöröses, végül fekete kávébabok leszedhetőek, és a bennük található két-két mag pörkölésével máris kész a házi kávé.
A robusta termése
A kávécserje dugványról is szaporítható, a levágott fiatal hajtások virágföldbe ültetve meggyökeresednek és növésnek indulnak. Növényünket ajánlott évente kétszer, tavasszal és ősszel kissé visszametszeni, ilyenkor az új hajtásokból szanálhatunk párat, de a cserje magasságát is kordában tarthatjuk visszavágással, ugyanis akár két méteresre is megnőhet. Ősszel, mikor a hőmérséklet tartósan 20 Celsius alá esik, vigyük be egy védett, 12-15 fokos, világos helyiségbe, és az öntözéseket ritkítsuk, ugyanakkor a leveleket időnként finoman permetezzük meg.
Új értelmet adhat a munkahelyi kávézás kifejezésnek az irodában tartott kávécserje. A növény viszonylagos igénytelensége miatt ez kivitelezhető, de a gyakori öntözésről és az elegendő fényről mindenképp gondoskodni kell!
A kávécserje kimondottan ajánlható kezdő kertészeknek is, akik nem a szokásos dísznövényekkel akarják kezdeni pályafutásukat, mert a kávécserje nem egy igényes és nehezen nevelhető növény. A különböző fellépő problémáknak egyértelmű jeleik vannak, a lehulló levelek fényhiányt, a barnuló levelek a túl erős napsütést jelzik, a levelek fakulása tápanyaghiány jele, az elszáradt levelek pedig a téli pihenő alatti túl magas hőmérsékletre utalnak. A kávécserjén előszeretettel jelennek meg pajzstetvek, az ellenük bevethető módszerekről ITT írtam korábban.
A Coffea arabica szolid, de mutatós virágai
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.