Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kerti kávézás

3 komment

Szép időben, egy kiadós vasárnapi ebéd után hanyattdőlni a kerti nyugágyban és elkortyolni egy jóféle feketét vitán felül pazar élmény, kerti kávézás alatt én most mégsem ezt értem. A kávéért a fél világ rajong, ám azt kevesen tudják, hogy a népszerű ital "forrása" a kávécserje akár otthon is nevelhető. Mielőtt azonban valaki beleélné magát, hogy saját terméséből fogja őrölni reggeli kávéját, tudni kell, hogy a mi éghajlatunkon ez eléggé valószínűtlen, de a kávécserjét dísznövényként minden további nélkül tarthatjuk, akár egyfajta tiszteletből, így köszönve meg a regeneráló italt.

Kaffeekirschen_gro.jpg

A kávécserje kifejezés igazából több tucat fajtát jelöl a Coffea nemzetségen belül, közülük három az, melyet fogyasztási  alapanyagként termesztenek. A legelterjedtebb a Coffea arabica, ez adja a világtermelés döntő hányadát. A másik a Coffea canephora, vagy ismertebb nevén robusta, a harmadik pedig a marginális jelentőségű Coffea liberica, mely túl keserű végeredményt produkál ahhoz, hogy népszerű és elfogadott legyen. A tökéletes ízhatáshoz különleges termesztési körülmények szükségesek, 900 méter fölötti magasságban, trópusi éghajlaton, tápanyagdús talajban, egyenletes éves csapadékeloszlással biztosítható az igazán élvezetes kávé-alapanyag. Dísznövényként azonban ezek az igények sokkal szelídebbek, így a kávécserje hazánkban is igen jól érezheti magát, már ha nem várjuk el tőle, hogy díjnyertes aromájú italt szolgáltasson. Ráadásul az első betakarításra is éveket kellene várnunk.

IMG_0074.JPG

Tavasztől őszig egy világos ablakban is tartható, de jobban örül a kerti tartózkodásnak a meleg hónapok alatt (a képen az arabica fajta látható)

Kávécserjét, (de akár magot is) rendszeresen lehet vásárolni nagyobb kertészetekben, így az induláshoz adottak a lehetőségek. A kávécserje hőmérsékleti optimuma 15-24 Celsius fok között van, így télen hűvösebb (12-15 C), de nem sötét helyet kell neki keresni, nyáron pedig kitelepíthető a kertbe, de csak úgy, hogy perzselő napsugarak ne érjék, mert levelei hamar károsodnak, így félárnyékos helyet keressünk neki. Tavasszal, a kertbe költöztetés alkalmával át is ültethető (akár minden évben), ebben az időszakban egy növekedésindító tápoldatozás is ajánlott, és levéldísznövényeknek összeállított tápoldattal egészen az őszi nyugalmi időszak beálltáig két-három hetente kezeljük. Nyári melegben a rendszeres öntözés mellett a leveleket is permetezzük meg vízzel, meghálálja. A kávécserje pár év után virágzik először, ezt követően fejlődnek ki termései, jellemzően a negyedik-ötödik évben. Ekkor az először zöld, később vöröses, végül fekete kávébabok leszedhetőek, és a bennük található két-két mag pörkölésével máris kész a házi kávé.

robusta.jpg

A robusta termése

A kávécserje dugványról is szaporítható, a levágott fiatal hajtások virágföldbe ültetve meggyökeresednek és növésnek indulnak. Növényünket ajánlott évente kétszer, tavasszal és ősszel kissé visszametszeni, ilyenkor az új hajtásokból szanálhatunk párat, de a cserje magasságát is kordában tarthatjuk visszavágással, ugyanis akár két méteresre is megnőhet. Ősszel, mikor a hőmérséklet tartósan 20 Celsius alá esik, vigyük be egy védett, 12-15 fokos, világos helyiségbe, és az öntözéseket ritkítsuk, ugyanakkor a leveleket időnként finoman permetezzük meg.

Kahvipensas_Coffea_Arabica_800px.jpg

Új értelmet adhat a munkahelyi kávézás kifejezésnek az irodában tartott kávécserje. A növény viszonylagos igénytelensége miatt ez kivitelezhető, de a gyakori öntözésről és az elegendő fényről mindenképp gondoskodni kell!

A kávécserje kimondottan ajánlható kezdő kertészeknek is, akik nem a szokásos dísznövényekkel akarják kezdeni pályafutásukat, mert a kávécserje nem egy igényes és nehezen nevelhető növény. A különböző fellépő problémáknak egyértelmű jeleik vannak, a lehulló levelek fényhiányt, a barnuló levelek a túl erős napsütést jelzik, a levelek fakulása tápanyaghiány jele, az elszáradt levelek pedig a téli pihenő alatti túl magas hőmérsékletre utalnak. A kávécserjén előszeretettel jelennek meg pajzstetvek, az ellenük bevethető módszerekről ITT írtam korábban.

jpg_Fiori_di_Coffea_arabica_c_Giuseppe_Mazza.jpg

A Coffea arabica szolid, de mutatós virágai

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr985351140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

besztercei 2013.06.08. 22:27:25

Ha valaki évente egyszer kávézik, akkor akár meg is termelheti magának ;).
Édesanyámé annak idején rendszeresen termett, néhány termést - kíváncsi gyermekként - le is dugtam egy cserépbe: három kicsírázott, egy most is itt van a szobámban. Sajnos az ősszel majdnem sikerült elintéznem :( mert kint felejtettem a kertben és a ~5°C alatti hőmérséklet nem tetszett neki. A behozatal után ledobálta a leveleit, de most újra hajt, pedig hónapokig teljesen csupasz volt, már "temettem".

2013.06.09. 16:59:52

Jó írás, nagyon szeretem az ilyen etnobotanikai cikkeket. :)

PiperPerabo 2013.06.09. 17:53:16

Azt megnézném, amikor hanyattdőlve iszod a kávét.
Pazar élmény lehet. Nézni...))

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása